Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all articles
Browse latest Browse all 310

Βαθμολόγηση Apgar : Τι είναι και πότε γίνεται

$
0
0


Η βαθμολόγηση APGAR είναι μια μέθοδος αξιολόγησης της γενικής υγείας του μωρού, αμέσως μόλις γεννηθεί.Το μωρό εξετάζεται στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό μετά τη γέννηση του σε πέντε βασικούς τομείς. Κάθε τομέας βαθμολογείται με 0, 1 ή 2 βαθμούς και το άθροισμα τους μας δίνει τη συνολική βαθμολογία. Το ανώτατο αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει ένα μωρό είναι το 10, αλλά τα περισσότερα βρέφη κυμαίνονται από 7-9 βαθμούς.

 Οι τομείς που βαθμολογούνται είναι οι εξής:
  • Η συχνότητα των καρδιακών παλμών. Αν δεν υπάρχουν παλμοί το βρέφος βαθμολογείται με 0, αν ο ρυθμός της καρδιάς του είναι αργός παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν έχει πάνω από 100 παλμούς βαθμολογείται με 2.
  • Η προσπάθεια αναπνοής του εμβρύου. Αν το μωρό δεν αναπνέει βαθμολογείται με 0, αν η αναπνοή του είναι αργή παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αναπνεύσει σωστά βαθμολογείται με 2.
  • Ο μυϊκός τόνος του μωρού. Αν το μωρό δεν κινείται βαθμολογείται με 0, αν υπάρχει λίγη κίνηση στα άκρα του παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν είναι δραστήριο βαθμολογείται με 2.
  • Τα αντανακλαστικά. Αν το βρέφος δεν αντιδρά π.χ. σε ένα μικρό τσίμπημα βαθμολογείται με 0, αν υπάρξει μικρή αντίδραση παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αντιδράσει έντονα βαθμολογείται με 2.
  • Το χρώμα του βρέφους. Αν το μωρό είναι κίτρινο ή μπλε βαθμολογείται με 0, αν το σώμα του είναι ροζ και τα άκρα του μπλε παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν όλο το σώμα του είναι ροζ βαθμολογείται με 2.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολόγηση, τόσο καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας του μωρού σας και προφανώς στη δεύτερη εξέταση, δηλαδή στο πέμπτο λεπτό, τα μωρά αυξάνουν τη βαθμολογία τους καθώς συνηθίζουν να ζουν έξω από τη μήτρα. Αν όμως το μωρό συγκεντρώνει λιγότερους από 7 βαθμούς, τότε χρειάζεται τη βοήθεια του γιατρού. Η τελική βαθμολογία του τεστ APGAR καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του μωρού, αλλά να θυμάστε ότι αυτή η εξέταση δεν μπορεί να προβλέψει μακροχρόνια την υγεία ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας.



ΠΗΓΗ : www.mother.gr

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 310

Trending Articles