ΜΠΑΝΙΟ - ΠΛΥΣΙΜΟ
Για μερικά παιδιά το μπάνιο σημαίνει χαλάρωση και ευεξία για κάποια άλλα όμως το μπάνιο σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Παρακάτω θα δείτε κάποιες συμβουλές για να κάνετε την διαδικασία του μπάνιου πιο ευχάριστη για ένα παιδί μια διαταραχές Αισθητηριακής Ρύθμισης και Επεξεργασίας.
- Πριν το μπάνιο η το ντους, δώστε απτική εισροή ή εν τω βάθει πίεση.
- Εάν το παιδί σας σιχαίνεται το μπάνιο ξεκινήστε σταδιακά βάζοντας το παιδί σε στεγνή μπανιέρα γυμνό με ένα κουβά με ζεστό νερό και προτρέψτε το παιδί σας να κάνει μπάνιο το αγαπημένο του παιχνίδι π.χ. να πλύνει την κούκλα της με σαπούνι και νερό.
- Τοποθετείστε έναν μη άθραυστο καθρέφτη στο μπάνιο για παιδιά στον τοίχο ή ακόμα και στην οροφή, μερικές φορές όταν το παιδί παρακολουθεί τον εαυτό του να το πλένουν νιώθει περισσότερη ασφάλεια.
- Μερικές φορές, μερικά παιδιά ενοχλούνται από τον ήχο που κάνει το νερό όταν γεμίζουμε την μπανιέρα. Δοκιμάστε να γεμίσετε την μπανιέρα με την πόρτα κλειστή και μετά φωνάξτε το παιδί να μπει μέσα.
- Χρησιμοποιείστε ένα γάντι μπάνιου για να σαπουνίσετε τα μαλλιά του παιδιού. Πιέστε προς τα κάτω για να δώσετε περισσότερο ιδιοδεκτικό ερέθισμα.
- Για ένα μικρότερο παιδί κολλήστε πλαστικοποιημένες εικόνες στο ταβάνι για να κοιτάζει προς τα πάνω ενώ εσείς του ξεβγάζετε τα μαλλιά. Εναλλακτικά, ζητήστε του να σκύψει προς τα εμπρός το κεφάλι του ενώ εσείς το ξεβγάζετε. Ή ζητήστε του να κλείσει τα μάτια για να το ξεπλύνετε και να κρύψετε ένα παιχνίδι μέσα στις σαπουνόφουσκες, η προσμονή για το ψάξιμο του θησαυρού πάντα βοηθά.
- Μερικά παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας δεν δέχονται να κλείσουν τα μάτια τους γιατί νιώθουν ανασφάλεια για το που βρίσκεται το σώμα τους στο χώρο, οπότε χρησιμοποιείστε ένα σαμπουάν «χωρίς δάκρυα».
- Κάντε το παιδί σας μπάνιο τελευταίο αφού έχουν τελειώσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας για να είναι το μπάνιο ζεστό και ζεστάνετε τις πετσέτες στο καλοριφέρ ή με ένα μπιστολάκι μαλλιών για λίγα λεπτά, εάν χρειαστεί.
- Προτιμήστε το ψέκασμα από την δυνατή ροη του νερού στο σώμα και αφήστε το παιδί να χειριστεί το πόσο δυνατά θα πέφτει στο σώμα του ή δοκιμάστε και ρωτήστε το ποιο προτιμά.
- Εάν στο παιδί σας δεν αρέσει το σαπούνι ή το σαμπουάν σε υγρή μορφή, μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε εύκολα αφρώδες σαπούνι με έτοιμη σαπουνάδα (το οποίο είναι καλό για απτικό παιχνίδι και σε αντίθεση με τον αφρό ξυρίσματος δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά).
- Αφήστε το παιδί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο. Τα παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης αντιλαμβάνονται διαφορετικά την αίσθηση του κρύου και του ζεστού.
- Εάν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «Hot stop shower head» όπου όταν το νερό φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία ή σε πολύ χαμηλή διακόπτει την ροη. Δείτε πληροφορίες στη ιστοσελίδα www.h2otstop.com.
- Κάντε μασάζ στο κεφάλι του παιδιού πριν το βρέξετε ή χρησιμοποιήστε δόνηση.
- Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά του παιδιού.
- Κάποια παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες παραξενεύονται με τα τεχνητά χρώματα των σαπουνιών ή των σαμπουάν, εάν υποπτεφθείτε κάτι τέτοιο χρησιμοποιείστε φυτικά προϊόντα χωρίς χρώμα.
- Επιτρέψτε στο παιδί να διαλέξει ένα σαμπουάν που του αρέσει η μυρωδιά του. Αυτή είναι μια καλή ιδέα ενθάρρυνσης και για το πλύσιμο των χεριών.
- Μπορείτε να βάλετε να παίζει απαλή και χαλαρωτική μουσική όσο διαρκεί το μπάνιο.
- Πειραματιστείτε με σαπουνάδες και σαπουνόφουσκες, σε μερικά παιδιά αρέσουν οι σαπουνάδες και το παιχνίδι μαζί τους και άλλα προτιμούν χωρίς σαπουνάδες γιατί θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους κάτω από το νερό.
- Επίσης εάν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά καπέλα που προστατεύουν το πρόσωπο και τα μάτια από το νερό και την σαπουνάδα. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.onestepahead.com (foam visor).
- Μην αφήνετε το παιδί να καταπίνει νερό από την μπανιέρα εάν δεν είστε σίγουροι ότι η μπανιέρα σας δεν είναι καλυμμένη από μόλυβδο (όπως οι περισσότερες μπανιέρες από πορσελάνη). Μπορείτε να κάνετε το τεστ του μόλυβδου ζητώντας το από ειδικευμένα καταστήματα.
foam visor
ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΑΣ
Εάν το παιδί αντιστέκεται στην αλλαγή της πάνας, πιθανόν να εκπαιδευτεί πιο γρήγορα στην χρήση του γιογιό. Παρ'ολα αυτά παρακάτω δίνονται μερικές λύσεις για την αντίσταση στην αλλαγή της πάνας:
- Προτιμείστε να του αλλάζετε την πάνα σε όρθια στάση από ότι να είναι ξαπλωμένο
- Χρησιμοποιείστε την πάνα βρακάκι ώστε να αλλάζετε και να φοριέται πιο γρήγορα
- Ζεστάνετε την πάνα στο καλοριφέρ ή με ένα μπιστολάκι για λίγα λεπτά πριν την φορέσετε στο παιδί
- Τραγουδήστε στο παιδί αλλάζοντας τον τόνο της φωνής σας για να του αποσπάσετε την προσοχή καθώς το αλλάζετε
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I,
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ