Ένα συνηθισμένο αντικείμενο όπως το σχοινί μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος στο παιχνίδι ενός παιδιού. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: 8 μέτρα σχοινί, ντραμς ή άλλο μουσικό όργανο, φούσκες και πατίνι.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ "ΤΡΑΒΑΩ"
1) Κρατείστε γερά την μια άκρη του σχοινιού και προσπαθήστε να σταθείτε σε ένα σημείο. Ζητείστε από το παιδί ενώ είναι ξαπλωμένο με την κοιλιά σε ένα πατίνι να έρθει κοντά σας τραβώντας το σχοινί με τα χέρια εναλλάξ για να πάρει από την μπλούζα σας μια καραμέλα που έχετε πιασμένη με ένα μανταλάκι.
2) Φτιάξτε στο σχοινί κόμπους για ευκολότερο κράτημα από το παιδί. Προσπαθήστε να τραβήξετε το σχοινί μαζί με το παιδί προς το μέρος σας. Το παιδί πρέπει να σας αντισταθεί για να μπορέσει να νικήσει και μετά το αντίθετο.
3) Δέστε το σχοινί σε ένα βαγόνι ή σε ένα κουτί ή σε ένα πατίνι και ζητήστε από το παιδί να το τραβήξει αφού το έχετε γεμίσει με αντικείμενα και να αφήνει κάθε αντικείμενο εκεί που του λέτε.
4) Περάστε το σχοινί από την κοιλιά του παιδιού και κρατήστε εσείς τις δυο άκρες. Ζητήστε του να γίνει οδηγός ταξί και να σας πάει σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που θα έχετε ορίσει εσείς π.χ. το σαλόνι είναι το ξενοδοχείο, το μπάνιο το κολυμβητήριο, η κουζίνα το σουπερ μάρκετ. Μετά κάντε το αντίθετο γίνετε εσείς ο οδηγός του ταξί και το παιδί ο επιβάτης.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ "ΠΕΡΠΑΤΑΩ"
1) Απλώστε το σχοινί κάτω σε ευθεία γραμμή, κυκλικά ή δημιουργείστε ένα οχτάρι. Ζητήστε από το παιδί να περπατήσει πάνω στο σχοινί, να κάνει κουτσό πάνω στο σχοινί, να περπατάει πηδώντας πάνω στο σχοινί ή να περπατάει όπως η αρκούδα πάνω στο σχοινί. Όλα αυτά τα είδη περπατήματος μπορούν να γίνουν προς τα μπρος ή προς τα πίσω.
2) Ενώ χτυπάτε παλαμάκια ή ένα μουσικό όργανο το παιδί θα πρέπει να περπατάει στον ρυθμό σας πάνω στο σχοινί που έχετε απλώσει κάτω και να σταματάει όταν σταματάτε τον ήχο. Το παιδί πρέπει να περπατάει ανάλογα με τον δικό σας ρυθμό π.χ. αν χτυπάτε γρήγορα παλαμάκια τρέχει, αν τα χτυπάτε αργά περπατάει αργά και ούτω κάθε εξής.
3) Φυσήξτε φούσκες στο παιδί και ενώ περπατάει στο μονοπάτι που έχετε φτιάξει με το σχοινί θα πρέπει είτε να σκάει τις φούσκες με το δάχτυλο του ή όποιο άλλο μέρος του σώματος θέλετε π.χ. αγκώνα, κεφάλι είτε να τις αποφεύγει.
5) Ενώ έχετε δημιουργήσει ένα μονοπάτι με το σχοινί ζητήστε από το παιδί να περπατάει συνέχεια και να μην σταματήσει καθόλου. Καθώς περπατάει του πετάτε διάφορες μπάλες τις οποίες πρέπει να πιάσει και να τις πετάξει μέσα σε ένα κουτί που έχετε εκεί κοντά ενώ περπατά και χωρίς να σταματήσει καθόλου.
1) Φτιάξτε ένα "ιστό αράχνης"δένοντας το σχοινί σε διαφορετικά σημεία στο σπίτι σε έπιπλα, καρέκλες ή πόρτες. Το παιδί θα πρέπει να περάσει τον ιστό αράχνης και να μην ξυπνήσει την αράχνη και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να περάσει από τον ιστό χωρίς να ακουμπήσει καθόλου πάνω του.
2) Τυλίξτε το παιδί με το σχοινί και ζητήστε του να ξεφύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Δεν χρειάζεται να δέσετε πολύ σφιχτά το σχοινί απλά τυλίξτε το σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Ρωτήστε το παιδί εάν επιθυμεί να παίξει μια τέτοια δραστηριότητα πριν το τυλίξτε.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ "ΠΗΔΑΩ"
1) Απλώστε το σχοινί στο πάτωμα σε κύκλο και προσποιηθείτε ότι είναι μια λίμνη. Όταν λέτε στο παιδί «λίμνη» θα πρέπει να πηδάει μέσα στον κύκλο και όταν του λέτε «στεριά» θα πρέπει να πηδάει έξω από τον κύκλο. Ανεβάζουμε το επίπεδο δυσκολίας δίνοντας τις εντολές «λίμνη» ή «στεριά» γρήγορα.
2) Δέστε την μια άκρη από το σχοινί σε σταθερό σημείο π.χ. στο πόμολο μια κλειδωμένης πόρτας. Κουνήστε το σχοινί δημιουργώντας κύκλους το παιδί πρέπει να πηδήσει το σχοινί στον ρυθμό που το κουνάτε.
3) Δέστε την μια άκρη του σχοινιού σε μια καρέκλα και την άλλη σε μια άλλη καρέκλα ώστε το σχοινί να είναι τεντωμένο. Ζητήστε από το παιδί να πηδήξει από πάνω, να περάσει από κάτω κλπ
ΩΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:
• Το παιχνίδι με το σχοινί αυξάνει την ενημέρωση του σώματος, τον αδρό συντονισμό, τον κινητικό σχεδιασμό, την ποσόστωση της δύναμης και τον στασικό έλεγχο, όλες τις λειτουργίες του ιδιοδεκτικού συστήματος.
• Το να περπατάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις πάνω στο σχοινί ενισχύει την κίνηση και την ισορροπία, τον μυϊκό τόνο, τον αμφίπλευρο συντονισμό, το πέρασμα μέσης γραμμής και την βαρυτική ανασφάλεια, όλες αυτές είναι σημαντικές λειτουργίες του αιθουσαίου συστήματος.
• Η αίσθηση του πάχους της καμπύλης και η υφή του σχοινιού ενισχύουν την απτική διάκριση.
• Το περπάτημα ή το πήδημα στον ρυθμό κάποιου άλλου ενισχύουν την ακουστική διάκριση, τον ρυθμό, τον χρονισμό και την διαδοχικότητα των κινήσεων.
• Το να σκέφτεται και να βλέπει διαφορετικούς τρόπους για να παίξει με το σχοινί αυξάνει την φαντασία και τον ιδεασμό.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:Κάποια παιδιά μπορεί να ζαλιστούν αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση όταν περπατούν στο σχοινί που είναι απλωμένο σε σχήμα κύκλου ή σε οχτάρι. Για να κάνουμε τις δραστηριότητες πιο ευχάριστες και προσιτές γι’ αυτά τα παιδιά απλώστε το σχοινί δημιουργώντας ένα ίσιο μονοπάτι χωρίς καμπύλες.
ΠΗΓΗ: ΧΑΒΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ