Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Αδρή κινητικότητα

$
0
0

Το σύνολο των ασκήσεων που προτείνονται για την αδρή κινητικότητα, έχει σαν σκοπό να επιφέρει έναν καλύτερο συντονισμό των σημαντικών μερών του σώματος του παιδιού ( χέρια, πόδια, κορμός κτλ ). Έτσι να μπορέσει να έχει καλύτερη αντίληψη και αίσθηση του σώματός του και θα καταφέρει να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα. 

  1. Βάλτε το παιδάκι σας να πάει μέχρι το δωμάτιό του περπατώντας στις μύτες των ποδιών και να επιστρέψει περπατώντας στις  φτέρνες. 
  2. Το παιδί να στέκεται στο ένα πόδι όσο γίνεται περισσότερο, και μετά στο άλλο ποδαράκι
  3. Κάντε πηδηματάκια με τα δύο πόδια ενωμένα και ταυτόχρονα παλαμάκια
  4. Παίξτε με την μπάλα. Ο ένας πρέπει να την πετάει στον άλλο χωρίς να πέφτει κάτω. 
  5. Ζητήστε από το παιδί να περπατάει στα γόνατα με την πλάτη ίσια και τα χέρια στην πλάτη. 
  6. Ανασηκώστε τα πόδια του παιδιού και ζητήστε του να περπατήσει με τα χέρια 
  7. Βάλτε στο πάτωμα 2 χαρτοταινίες που να απέχουν μεταξύ τους είκοσι εκατοστά και να έχουν μήκος 3 περίπου μέτρα. Το παιδί πρέπει να περπατήσει ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές χωρίς να τις αγγίξει. Να επαναλάβει πηγαίνοντας προς τα πίσω. 
  8. Αφήστε  στο πάτωμα ένα στεφάνι χουλα-χουπ και βάλτε το παιδάκι σας να κάνει κουτσό μέσα και έξω από τον κύκλο.
  9. Ζητήστε από το παιδί να σπρώξει με το ένα πόδι ένα άδειο κουτί παπουτσιών και να επιστρέψει χρησιμοποιώντας το άλλο πόδι. 
  10. Γεμίστε με ρύζι ένα μικρό σακουλάκι. Το παιδί τοποθετεί το σακουλάκι στο πόδι του και προσπαθεί να το ανασηκώσει. 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Σταματήστε τα ξεσπάσματα γρήγορα!

    $
    0
    0




    10 tips για πρόληψη αλλά και γρήγορη αντιμετώπισης των νηπιακών ξεσπασμάτων.


    Όσο και αν το εύχεστε, δυστυχώς δεν μπορείτε να αποφύγετε τα ξεσπάσματα, τα κλάματα και τις φωνές του μικρού σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελαττώσετε τη συχνότητα και την έντασή τους, και μάλιστα γρήγορα. Δείτε πώς!
    1.Εξασκηθείτε στην πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε ώστε το μικρό σας να είναι ξεκούραστο και όχι υπερβολικά αγχωμένο έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για τέτοιου είδους ξέσπασμα.
    2. Αφήστε το ελεύθερο κάποιες φορές. Επιτρέψτε του να παίξει και να νιώσει ελεύθερο κάποιες στιγμές χωρίς να τρέχετε από πίσω του για να μην λερώσει ή κάνει κάποια ζημιά. Κρατήστε τα «όχι» σας για πιο σοβαρά ζητήματα.

    3. Παραμείνετε ήρεμοι.Φαντάζεστε κάθε φορά που το μικρό σας ξεσπάει σε κλάματα εσείς να απαντάτε με φωνές; Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να λειτουργήσει! Αυτό που έχει ανάγκη ένα νήπιο σε αυτή την κατάσταση είναι να παραμείνετε ήρεμοι για να κατορθώσετε να το επαναφέρετε στην τάξη. Κρατήστε το μικρό σας και απομακρύνετε το από την πηγή του θυμού του, δίνοντάς του την ευκαιρία να συνέλθει.
    4. Αποσπάστε την προσοχή του.Πριν το ξέσπασμα κορυφωθεί, πιθανόν θα βοηθήσει να του αλλάξετε δωμάτιο ή χώρο προσπαθώντας να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο.

     5.Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ.Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε ένα ήπιο ξέσπασμα με χιούμορ. Για παράδειγμα, θυμάμαι μία μαμά που κάθε φορά που το μικρό της της φώναζε «σε μισώ» εκείνη απαντούσε «μπες στην ουρά μαζί με όλους τους άλλους». Όταν, λοιπόν, το παιδί μετά από λίγο ηρεμούσε και πήγαινε στην μαμά του, εκείνη του έλεγε «επ, όχι ζαβολιές με την ουρά». Και οι δύο ξεσπούσαν σε γέλια και όλα έπαιρναν πάλι τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. . Φυσικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην δώσετε την εικόνα στο μικρό σας ότι το κοροϊδεύετε.

    6. Πολεμήστε την απογοήτευση.Αν το μικρό σας είναι απογοητευμένο ή εκνευρισμένο επειδή δεν μπορεί να βάλει τα παπούτσια του, κάντε μαζί πολλές δοκιμές μέχρι να νιώσει έτοιμο ότι μπορεί να το κάνει και μόνο του. Αν ωστόσο, πρόκειται για μια πράξη που σχετίζεται με την ασφάλειά του προσπαθήστε να βρείτε κάτι εναλλακτικό που θα είναι περισσότερο ασφαλές για εκείνο. Για παράδειγμα, αν θέλει να σκαρφαλώσει στη σκάλα ή στη βιβλιοθήκη σας, προτείνετε του να το αναβάλλει μέχρι να πάτε στην παιδική χαρά.

    7. Μην ενδίδετε στις απαιτήσεις.Πολλές φορές τα δημόσια ξεσπάσματα κάνουν τους γονείς να ενδίδουν στις απαιτήσεις των παιδιών τους μόνο και μόνο γιατί ντρέπονται. Η αντιμετώπιση αυτή, όμως, θα κάνει το μικρό σας να επαναλάβει το ξέσπασμα την επόμενη φορά που θα είστε έξω, αφού βλέπει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πάρει αυτό που θέλει. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ένα δημόσιο ξέσπασμα, αγνοήστε τι θα πει ο κόσμος και εστιάστε στο παιδί.

    8. Κάντε εσείς ένα time out.Αν φοβάστε ότι θα χάσετε τον έλεγχο γυρίστε την πλάτη στο μικρό σας και μετρήστε μέχρι το 10, αν είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή να βλάψει κάποιον άλλον. Μην απομακρυνθείτε γιατί αυτό θα τρομοκρατήσει ένα νήπιο που ήδη νιώθει εκτός ελέγχου. Πείτε απλά ότι είστε πολύ θυμωμένοι και ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε.
    9. Συζητήστε το. Αφού το μικρό σας ηρεμήσει, συζητήστε τι είναι αυτό που το έκανε να θυμώσει, αλλά μην παραμείνετε σε αυτό. Δώστε μια αγκαλιά ή ασχοληθείτε μαζί με κάτι ευχάριστο για να του δείξετε την αγάπη σας.
    10. Μην παίρνετε τη συμπεριφορά του μικρού σας προσωπικά. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει ενοχές ή ξεφύγει από τον έλεγχο επειδή το μικρό σας είχε ένα ξέσπασμα. Μπορεί το να σας φωνάξει «σε μισώ» να είναι σκληρό αλλά θυμηθείτε ότι δεν το εννοεί, απλώς αυτός είναι ένας τρόπος για να εκφράσει την απογοήτευση και το θυμό του.



    "Δυσκολεύομαι να γράψω ανάμεσα στις γραμμές" -Δεξιότητες για τη δόμηση χώρου

    $
    0
    0


    Κάθε στιγμή, το παιδί βρίσκεται σε ένα χώρο όπου θα πρέπει να τοποθετήσει κάπου το σώμα του ( πχ κάθεται στην καρέκλα, στέκεται μπροστά στον πίνακα της σχολικής τάξης κτλ ), ή / και να τοποθετήσει κάπου ένα αντικείμενο ( πχ βάζει τους μαρκαδόρους στην κασετίνα, το μαξιλάρι πάνω στο κρεβάτι κτλ ). 

    Η δόμηση του χώρου είναι , λοιπόν, ο προσδιορισμός της θέσης : 
    • Του παιδιού σε σχέση με τα αντικείμενα
    • Των αντικειμένων σε σχέση με το σώμα (μπροστά – πίσω, δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω κτλ) 
    • Των αντικειμένων μεταξύ τους (μπροστά – πίσω από, δεξιά – αριστερά από, πάνω – κάτω από)

    Ένα παιδί το οποίο έχει δυσκολίες όσον αφορά την δόμηση του χώρου, τότε δεν μπορεί να ελέγξει σωστά το σώμα του και να κινείται άνετα στον χώρο , με συνέπεια: 
    o Να δυσκολεύεται να συμμετέχει σε παιχνίδια συνομιλήκων του ( πχ τυφλόμυγα, κουτσό, puzzle κτλ) 
    o Να βρίσκει δύσκολα τα πράγματά του ( πχ σε εντολή «Γιώργο φέρε τα παπούτσια σου που είναι κάτω από την καρέκλα » δεν μπορεί να την εκτελέσει ) 
    o Δυσκολεύεται να κάνει κλιμάκωση πχ μεγεθών 
    o Δεν προσανατολίζεται και χάνεται εύκολα. 

    Φτάνοντας, έτσι , το παιδί στο κατώφλι των σχολικών υποχρεώσεων , η καλή δόμηση στο χώρο θα του δώσει σημαντικά εφόδια, εφ’ όσον σχετίζεται με : 
    - την αναγνώριση των γραμμάτων κατά την διαδικασία της ανάγνωσης ( με αυτό τον τρόπο λοιπόν είναι σε θέση να ξεχωρίσει πχ το ¨φ¨ από το ¨θ¨, το ¨ε¨ από το ¨3¨ κτλ 
    - την διαχείριση του γραφικού χώρου ( πχ να γράφει από αριστερά προς τα δεξιά, ανάμεσα στις γραμμές κτλ ) 
    - τον σωστό γραφικό σχεδιασμό ( πχ να κάνει το «υ» με το άνοιγμα προς τα πάνω ) 



    Προτεινόμενες δραστηριότητες : 

    Παρακάτω θα δείτε κάποιες δραστηριότητες οι οποίες βοηθούν στο να βελτιωθεί η δεξιότητα της δόμησης χώρου σε ένα παιδί : 
    1. βάζουμε διάφορα εμπόδια μέσα στο δωμάτιο και ζητάμε από το παιδί αν ακολουθήσει μία διαδρομή χωρίς να σκοντάψει πουθενά ( πχ να περάσει πάνω από την καρέκλα, δίπλα από την τηλεόραση, κάτω από το τραπέζι κτλ ) 
    2. μέσα / έξω : - μπαίνουμε μέσα στην ντουλάπα, μπανιέρα ,κρύβουμε κάτι μέσα στα χέρια μας, ρίχνουμε ένα χαρτί μέσα στον κάδο , βάζουμε τα μολύβια μέσα – έξω από μολυβοθήκη ,  τακτοποιούμε τα παιχνίδια μέσα στο ντουλάπι ,  βγάζουμε τα κυβάκια έξω από το κουτί 
    3. ψηλά / χαμηλά : τραμπάλα / κούνια : διακρίνουμε την στιγμή που το παιδί είναι ψηλά / χαμηλά 
    4. πάνω / κάτω : ανεβαίνουμε πάνω στο τραπέζι , πάμε κάτω από την καρέκλα κτλ 
    5. μπαίνουμε μπροστά / πίσω από την κουρτίνα / αυτοκίνητο κτλ 
    6. δίπλα : βάζουμε την πετσέτα δίπλα στο νεροχύτη, καθόμαστε δίπλας το τζάκι κτλ 
    7. κοντά / μακριά : ακουμπάμε κοντά στην πόρτα, βάζουμε το χέρι μας κοντά στο καλοριφέρ 
    8. γύρω : δένουμε ένα φουλάρι γύρω στον λαιμό μας, γυρίζουμε γύρω από μία καρέκλα 
    9. ανάμεσα : βαδίζουμε ανάμεσα σε 2 γραμμές, περνούμε ανάμεσα στα πόδια 
    10. απέναντι : στεκόμαστε απέναντι από την πόρτα, την ντουλάπα κτλ 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Αντιστοίχηση της ποσότητας των αντικειμένων με τον ανάλογο αριθμό

    $
    0
    0




    ΣΤΟΧΟΙ : 

    •  Να μάθει το παιδί να μετράει αντικείμενα 
    •  Να αναγνωρίζει και ονομάζει αριθμούς από το 1-10 
    •  Να αντιστοιχίζει την ποσότητα των αντικειμένων με τον ανάλογο αριθμό 

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ :Φτιάξτε καρτέλες όπου αριστερά θα υπάρχουν τα αντικείμενα και δεξιά 4 αριθμοί ( 3 λάθος και ο σωστός ) . Καλό είναι αφού τις εκτυπώσετε να τις πλαστικοποιήσετε. 


    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ :Το παιδί πρέπει να πει τι αντικείμενα βλέπει αλλά και να ονομάσει τους αριθμούς. Στη συνέχεια θα πρέπει να μετρήσει τα αντικείμενα και με έναν μαρκαδόρο να κυκλώσει το αντίστοιχο νούμερο. Αν οι κάρτες σας είναι πλαστικοποιημένες τότε, μετά το τέλος του παιχνιδιού μπορείτε να τις καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανάκι , οπότε να μπορείτε με αυτό τον τρόπο να τις χρησιμοποιήσετε πάλι. 

    Εναλλακτικά , κόψτε τις κάρτες σας γύρω – γύρω και το παιδί πρέπει αντί να κυκλώσει τον σωστό αριθμό , να βάλει πάνω του ένα μανταλάκι (έτσι ταυτόχρονα βελτιώνεται και λεπτή κινητικότητάτου ).



    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Πόσα είναι τα αυτοκινητάκια? – Δραστηριότητες με αριθμούς

    $
    0
    0

                                             

               



    ΣΤΟΧΟΙ :

    • Να μπορέσει το παιδί να αντιστοιχίσει το σύμβολο των αριθμών από 0-10 
    •  Να αποδώσει με διάφορους τρόπους τόσα όσα λέει ο αριθμός 

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :
    1. Ζητάμε στο παιδί να δείξει πχ 5 δαχτυλάκια, να μετρήσει πόσα έχει στο ένα χέρι και πόσα και στα δύο μαζί 
    2. φτιάχνουμε καρτούλες με τους αριθμούς από το 0-10. Ζητάμε από το παιδί να βάλει πάνω σε κάθε κάρτα τον αντίστοιχο αριθμό σε φασόλια, ξυλάκια, αυτοκινητάκια κτλ 
    3. ζωγραφίζοντας με τον μπόμπιρα του λέμε να φτιάξει 4 σπιτάκια, 7 δεντράκια, 2 πεταλουδίτσες κτλ 
    4. φτιάχνουμε πινακάκια όπου βάζουμε σφραγίδες με σχεδιάκια ή ζωγραφίζουμε μόνοι μας μερικά, και το παιδάκι μας πρέπει μετά να μετρήσει πχ τα χελωνάκια και να βάλει σε κύκλο τον αντίστοιχο αριθμό 
    5. αριθμητήριο: το παιδί πρέπει να βάλει στην άκρη τόσα μπαλάκια όσα είναι τα μάτια του, τα μέλη της οικογένειας, οι ρόδες στο αυτοκίνητο κτλ 



    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

    27 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

    27 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


    To πρώτο μας βραβείο !!!

    $
    0
    0
    Σήμερα πήρα το πρώτο μου βραβείο και ομολογώ είμαι πολύ χαρούμενη!!! Οφείλω βέβαια ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Child and Play που μου έκανε την τιμή και μου το χάρισε, και εύχομαι μέσα από την καρδιά μας να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργικό!



    Έτσι, κι εγώ με την σειρά μου πρέπει να δώσω το βραβείο σε 5 blogs! Δύσκολη η επιλογή γιατί έχω πολλά αγαπημένα! Χαρίζω , λοιπόν, το βραβείο :
    1. Είμαι παιδί 
    2. Παιδί και Ανάπτυξη
    3. Καλειδοσκόπιο  
    4. Gold Mum 
    5. Μ. Λάζου - Λογοθεραπεία




    Οι όρ
    οι για το συγκεκριμένο βραβείο είναι οι εξής:
    1.Να δημιουργήσετε link για το Blog που παραλάβατε το βραβείο!
    2.Να τοποθετήσετε το βραβείο στο post σας.
    3.Να δώσετε με τη σειρά σας το βραβείο σε 5 blogs με λιγότερους από 200 followers.
    4.Να ειδοποιήσετε τα 5 blogs που επιλέξατε για το βραβείο.



    Ταίριαξέ τα - Παιχνίδι παρατηρητικότητας

    $
    0
    0
    Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αποτελείται από 30 χοντρές κάρτες για να μην χαλούν , με ζωηρά χρώματα ώστε το παιδί να εντυπωσιάζεται. 

    ΣΤΟΧΟΙ : 
    • βελτίωση δεξιοτήτων λογικής , μνήμης, παρατηρητικότητας 
    • αναγνώριση και ονομασία αντικειμένων καθημερινής ζωής

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : Το παιδί ανοίγει μπροστά του όλες τις κάρτες και πρέπει να φτιάξει 15 ζευγάρια puzzle, βρίσκοντας ποιες ταιριάζουν μεταξύ τους ( πχ πρέπει να ενώσει την ξύστρα με τα μολύβια, την κλωστή με την βελόνα, το πινέλο με το χρώμα κτλ ) 

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Δεσύλλας 



    1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ !!!

    ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

    $
    0
    0

    Για να γράψω λέξεις με αλφαβητική σειρά δουλεύω ως εξής :

    • Υπογραμμίζω το πρώτο γράμμα κάθε λέξης 
    • Λέω την αλφαβήτα και όποια λέξη αρχίζει από το γράμμα που λέω κάθε φορά, την γράφω. Ύστερα αρχίζω πάλι από την αρχή την αλφαβήτα για τις υπόλοιπες λέξεις 
    • Όταν δύο λέξεις αρχίζουν από το ίδιο γράμμα , για να τις γράψω με αλφαβητική σειρά κοιτάω το δεύτερο γράμμα ( πχ παλάτι, πόλη ) 





    Γράψε σε αλφαβητική σειρά τις παρακάτω λέξεις :
    Λίμνη, ωραίο, βάτραχος, σέλινο, καλάμια, ποτάμι, ήλιος, ιστορία, θάλασσα, φωτιά, αέρας, δέντρο, μαμά, ξύλο, σαύρα, ψωμί.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...............



    κότα, ελικόπτερο, μολύβι, τραπέζι, ρολόι, αστέρι, χελιδόνι, λάμπα, καρέκλα, πόρτα, χέρι, βιβλίο, ζάρι, νερό, ομπρέλα, φωτιά.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...............

    ΔΙΠΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - Ψ, Ξ

    $
    0
    0
                                                    
                             

    Το ξ και το ψ ονομάζονται διπλά γράμματα γιατί το καθένα παριστάνει δύο φθόγγους. 
    Ξ = κ + σ 

    Ψ = π + σ 


    Πχ. Ξανά ( κσανά )
    Ψάρι ( πσάρι)





    ΑΣΚΗΣΟΥΛΕΣ : 
    1. Γράψε όσες λέξεις ξέρεις που αρχίζουν :

    Από ξ : ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

    Από ψ : ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


    2.Βρες τα λάθη και γράψε σωστά τις λέξεις :
    Πσηλός, ψάρι, κσανά, κσύλο, ποτήρη, πίνο, πσίνω, ψυγείο, ψάχνω, πσαλίδι, ξάδερφος, ψωμί, κσύστρα, πσήνο, σπίτι, κσιπνητήρι, πσώνια, αμάκσι, πάνο, κάτω, μάτη, χέρι, απόπσε, πσάχνω, κόβο.
    ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


                                                            

    Προσανατολισμός στον χώρο - Προτεινόμενες δεξιότητες

    $
    0
    0
    Ο προσανατολισμός στον χώρο είναι στενά συνδεδεμένος με το σχήμα του σώματος, γιατί για να προσανατολιστεί το παιδί μέσα στον χώρο , πρέπει να ανατρέξει στο σώμα του και να καθορίσει την θέση που κατέχει σε σχέση με τα αντικείμενα που το περιβάλλουν. Οι βασικές έννοιες στον προσανατολισμό στον χώρο είναι : πάνω – κάτω, μέσα – έξω, μπροστά – πίσω, ψηλά – χαμηλά, δίπλα, απέναντι, δεξιά - αριστερά, κοντά - μακριά. Οι έννοιες αυτές είναι δύσκολο να κατανοηθούν από το παιδί. Γι αυτό πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία στην καθημερινότητά μας για να βοηθήσουμε το παιδί να τις κατακτήσει. 

    Το παιδί που προσανατολίζετε καλά μέσα στον χώρο θα τα καταφέρει πιο γρήγορα και πιο καλά στο σχολείο, πχ στην ανάγνωση και γραφή γιατί θα αντιληφθεί καλύτερα την διεύθυνση των γραμμάτων. 


    Προτεινόμενες δραστηριότητες : 
    1. Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει την μπάλα του : ψηλά, χαμηλά, πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω, πλάι, μακριά του, κοντά του. 

    2. Βάλτε το να καθίσει : κάτω από την καρέκλα του, πάνω από αυτήν, πίσω, μπροστά, δεξιά , αριστερά της. 

    3. Φτιάξτε μαζί δύο δρόμους διαφορετικού μήκους με κύβους ή φύλλα χαρτιού. Ρωτήστε το ποιος δρόμος είναι ο πιο μακρύς και ποιος ο πιο κοντός. 

    4. Σχηματίστε με έναν σπάγκο έναν μεγάλο κύκλο. Ζητήστε από το παιδί να καθίσει εσωτερικά στον κύκλο, έξω από αυτόν, να περπατήσει γύρω από αυτόν , να καθίσει μέσα σε αυτόν κτλ 

    5. Τοποθετήστε στο πάτωμα μερικά φύλλα χαρτιού σε δύο σειρές και πείτε στο παιδί να περάσει ανάμεσα από αυτά χωρίς να τα αγγίζει. 

    6. το παιδάκι τώρα θα πρέπει να μεταφέρει τα παιχνίδια μακριά του, κοντά του, μακριά σας, κοντά σας κτλ 

    7. Βάλτε το να περπατήσει κάνοντας μεγάλα βήματα, μικρά κτλ 

    8. Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει ένα κουτάλι μπροστά από την καρέκλα, ένα πιρούνι πίσω από την καρέκλα, ένα μαχαίρι δίπλα στην καρέκλα, ένα κουμπί πάνω στην καρέκλα, μία οδοντογλυφίδα κάτω από την καρέκλα. Ρωτήστε τον μετά που είναι το κουτάλι, το πιρούνι, το μαχαίρι, το κουμπί, η οδοντογλυφίδα. 

    9. Τοποθετήστε μικρά κουμπιά μέσα σε ένα μπολ, και μεγαλύτερα γύρω από το μπολ. 

    10. Φτιάξτε σχέδια με κουμπιά και οδοντογλυφίδες. Ζητήστε από το παιδί να κάνει τα ίδια σχέδια 

    Δραστηριότητες για το σπίτι!!

    $
    0
    0
    Συχνά τα παιδάκια στο σπίτι βαριούνται τα παιχνίδια τους και ψάχνουν να βρουν τριγύρω τους αντικείμενα και να σκαρφιστούν πως μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν! Παρακάτω θα δείτε δύο όμορφες δραστηριότητες με υλικά που όλοι έχουμε. 

    Ένα φύλλο από τον κήπο, ένα  πλαστικό μπουκάλι,  νερομπογιές και ένα κομμάτι χαρτιού και ένας πίνακας ζωγραφικής είναι έτοιμος! 




    Στόχοι: 
    -βελτίωση λεπτής κινητικότητας
    - ενίσχυση οπτικοκινητικού συντονισμού
    - δημιουργικότητα, φαντασία


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Πλευρίωση - Επικράτηση κυρίαρχης πλευράς στο σώμα

    $
    0
    0

    Πριν χρόνια, οι γονείς και οι δάσκαλοι όταν έβλεπαν ένα παιδί να γράφει με το αριστερό χέρι το πίεζαν, το μάλωναν και το ανάγκαζαν να γίνει δεξιόχειρας. Είναι όμως, αυτό σωστό? 

    Πλευρίωση ( lateralization )είναι η κυριαρχία της μίας πλευράς του σώματος έναντι της άλλης ( δεξί χέρι – δεξί πόδι – δεξί μάτι – δεξί αυτί , αριστερό χέρι- αριστερό πόδι- αριστερό μάτι – αριστερό αυτί). 

    Όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μία σαφή προτίμηση της μίας πλευράς στο σώμα τους, ενώ υπάρχει μία μικρή εξαίρεση ανθρώπων που χρησιμοποιούν με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες και τις δύο πλευρές του σώματος , ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της μικτής πλευρίωσης, όπου δεν βλέπουμε προτίμηση για το ομώνυμο χέρι – πόδι – μάτι – αυτί αλλά για συνδυασμό ( πχ δεξί χέρι – αριστερό πόδι- δεξί μάτι- δεξί αυτί ). 


    Η Πλευρίωση σχετίζεται με το ποιο από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχει αποκτήσει λειτουργική υπεροχή. Αν το ισχυρότερο είναι το αριστερό ημισφαίριο τότε το άτομο αυτό θα είναι δεξιόχειρας, ενώ αν υπερισχύει το δεξί , θα είναι αριστερόχειρας

    Είναι, λοιπόν, εύλογο το συμπέρασμα ότι αν κάποιο παιδάκι είναι αριστερόχειρας και πιέζεται από το περιβάλλον να το αλλάξει ώστε να συμβαδίζει με την πλειοψηφία, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει ψυχοκινητικά προβλήματα ( όπως πχ τραυλισμός, εσωστρέφεια, επιθετικότητα, ανασφάλεια, αδιαφορία κτλ ) . 

    Συνήθως, στην ηλικία των 2-3 ετών , στην οποία τα παιδιά γίνονται πιο επιδέξια, δείχνουν να κατασταλάζουν στην προτίμησή τους για την κυρίαρχη πλευρά του σώματος , οπότε και εδραιώνεται η πλευρίωση. Σε πολλά παιδάκια , όμως, αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 5-6 ετών όταν αρχίζουν να γράφουν. 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ 
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

    Ράβω σχέδια - Δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας

    $
    0
    0
    Η Λεπτή Κινητικότηταείναι μία δεξιότητα απαραίτητη στην καθημερινή ζωή μας. την χρειαζόμαστε τόσο στην γραφή, όσο και πχ στο να δέσουμε τα κορδόνια μας, ή τα κουμπώσουμε τα κουμπιά μας, να φάμε το φαγητό μας, να ξεβιδώσουμε το  καπάκι σε ένα μπουκάλι, να κόψουμε με ψαλίδι, να γυρίσουμε τις σελίδες σε ένα παραμύθι, να ξετυλίξουμε μία καραμέλα, να απλώσουμε τα ρούχα με μανταλάκια κτλ. 
    Η παρακάτω δραστηριότητα είναι πολύ εύκολη στην κατασκευή της, ενώ τα βασικά υλικά που  απαιτούνται είναι χαρτόνια, ψαλίδι, σκοινάκια. 


    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ : Αφού σχεδιάσουμε στα χαρτόνια διάφορα σχέδια, όπως πχ ένα σύννεφο, ένα ψάρι, μία μπάλα, μία πεταλούδα, κτλ , τα κόβουμε με το ψαλίδι, κάνουμε τρύπες σε απόσταση περίπου 1 εκατ. η μία με την άλλη και είναι έτοιμο για να περάσουμε τα σκοινάκια μας. 
    όλη η διαδικασία είναι αρκετά ευχάριστη γι'αυτό και μπορείτε να το φτιάξετε όλο με το παιδάκι σας!





    ΗΛΙΚΙΕΣ : Απευθύνεται σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας αλλά και σε μεγαλύτερα που έχουν δυσκολίες στην λεπτή κινητικότητα. 

    ΣΤΟΧΟΙ : 
                       -αμφίπλευρου συντονισμού άνω άκρων 
                       - πέρασμα μέσης γραμμής σώματος
                       - φαντασία, δημιουργικότητα
                      - χρήση ψαλιδιού
                      - συγκέντρωσης

    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Χριστουγεννιάτικη Κατασκευή 1

    $
    0
    0
     Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει!! Οπότε δεν μένει παρά να ξεκινήσουμε τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με τους μικρούς μας φίλους. Παρακάτω θα δείτε πως φτιάχνουμε βήμα- βήμα ένα δεντράκι στολισμένο, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως γλωσσοπίεστρα, κόλλα, χαρτόνι, χρυσόσκονη και πούλιες. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά της αρεσκείας σας για την διακόσμηση! 





     Ενώστε τρία γλωσσοπίεστρα σε σχήμα τριγώνου και κολλήστε τα με κόλλα. 


     Βάλτε στην βάση ένα κομμάτι ορθογώνιο, καφέ χαρτόνι για κορμό , το οποίο θα κολλήσετε από την πίσω μεριά του δέντρου. 



     Αρχίστε να το διακοσμείτε με ότι υλικά θέλετε. Πούλιες, κουμπιά, χρωματιστά ζυμαρικά, χρυσόσκονη, μαρκαδόρους, μπαλάκια από γκοφρέ χαρτί κτλ



    Καλή Επιτυχία και.... Καλά Χριστούγεννα να έχουμε !!!!!!!


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

    Δραστηριότητες Πλευρίωσης

    $
    0
    0

    Πλευρίωση( lateralization ) είναι η κυριαρχία της μίας πλευράς του σώματος έναντι της άλλης ( δεξί χέρι – δεξί πόδι – δεξί μάτι – δεξί αυτί , αριστερό χέρι- αριστερό πόδι- αριστερό μάτι – αριστερό αυτί).

    Με τις δραστηριότητες πλευρίωσης σκοπό έχουμε να δείξουμε στο παιδί πως να μεταχειρίζεται και τις δύο πλευρές ταυτόχρονα, αλλά η μία να είναι η κυρίαρχη ενώ η άλλη να έχει βοηθητικό ρόλο. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να τονίζεται μεν η μία πλευρά, όχι όμως σε αντιπαράθεση με την άλλη.



    Καθημερινά υπάρχουν δραστηριότητες που κάνουμε που ενισχύουν την πλευρίωση. Κάποιες από αυτές είναι :

    1.  σπρώξιμο μπάλας με το ένα πόδι
    2. κόψιμο με ψαλίδι με το κυρίαρχο χέρι, ενώ το άλλο κρατάει το χαρτί
    3. πέρασμα κουμπιών, χάντρες, ζυμαρικά σε σκοινί
    4. ξύσιμο μολυβιού
    5. τοποθέτηση κύβων σε κουτί, ή τον ένα πάνω / δίπλα από τον άλλο
    6. τοστ: το επικρατέστερο χέρι αλοίφει το βούτυρο και βάζει το τυρί ενώ το άλλο χέρι κρατάει το ψωμί
    7. άνοιγμα - κλείσιμο φερμουάρ
    8. κούμπωμα - ξεκούμπωμα πουκαμίσου
    9. κουτσό
    10.  ισορροπία στο ένα πόδι
    11. μπάσκετ , βόλλεϊ, ποδοσφαιρο
    12. χτένισμα μαλλιών
    13. κλείδωμα , ξεκλείδωμα πόρτας με κλειδιά
    14. κάρφωμα πρόκας με σφυρί

    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
    www.anaptixipaidiou.gr

    Παιχνίδια με τον Πέρη και την Κάτια

    $
    0
    0
    Οι γνωστοί ήρωες του περιοδικού Ramkid παίζουν πλέον και on line μαζί μας!
    Πατώντας εδώμπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠEΥΤΡΙΑ S.I. 
    Viewing all 310 articles
    Browse latest View live