«Aν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια»
(Άλμπερτ Αϊνστάιν)
Μια φορά κι έναν καιρό…
Μια γλυκιά φράση, η οποία συνοδεύει κάθε άνθρωπο από τα παιδικά του χρόνια, συνδεμένη με τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς, της μαμάς και του μπαμπά, αλλά και της δασκάλας στο σχολείο.
Η μαγεία των παραμυθιών βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους. Τα παραμύθια δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και στους δασκάλους να διδάξουν την κριτική σκέψη στα παιδιά. Ακόμη, τα παραμύθια μας διδάσκουν αρχές και αξίες. Οι περισσότεροι λαοί μοιράζονται κλασσικά παραμύθια δίνοντας τη δική τους πινελιά ανάλογα με την κουλτούρα.
Οι ζωές και τα όνειρα των ηρώων ταυτίζονται αρκετές φορές με τις ζωές και τα όνειρα των παιδιών με αποτέλεσμα οι μικροί αναγνώστες να μπαίνουν στη θέση των ηρώων και να προβληματίζονται σχετικά με τον απαιτούμενο χειρισμό διαφόρων καταστάσεων. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να συμβούν και άσχημα πράγματα, τα οποία οι ήρωες αντιμετωπίζουν και φαίνονται δυνατοί. Ακόμη κι ένα παραμύθι με «μέτρια υπόθεση», την οποία οι γονείς δεν εγκρίνουν μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για μια σχετική συζήτηση.
Τα παιδιά με τα παραμύθια κατανοούν το χωροχρόνο, τους χαρακτήρες και την πλοκή, ενώ αντιλαμβάνονται και τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και μη φανταστικό. Όταν, λοιπόν, το παιδί έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας μπορεί να κάνει προβλέψεις.
Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στις συνθήκες της ζωής και καλούνται από την προσχολική ηλικία να αντιμετωπίσουν μόνα τους κάποιες καταστάσεις όσο προστατευμένο κι αν είναι το περιβάλλον (π.χ. στον παιδικό σταθμό). Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν ιδέες και λύσεις πως για το χειρισμό μιας δυσκολίας.
Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.
TIP
Τα παραμύθια αφυπνίζουν το συνειδητό του παιδιού. Αποφύγετε να προχωρήσετε σε ερμηνείες καθώς θα χαθεί η μαγεία του παραμυθιού. Επιτρέψτε στο παιδί σας να σαγηνευτεί από την ιστορία που διαβάζει. Δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει το νόημα του παραμυθιού μέσα από τον διάλογο.
ΠΗΓΗ : www.hamogelo.gr
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας