Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Χριστουγεννιάτικες Ζωγραφιές

$
0
0


Ως μεγάλη φαν των Χριστουγέννων, δεν δικαιολογούμε που έχω καθυστερήσει τόσο να αρχίσω να φτιάχνω στολίδια, κατασκευές, δωράκια! Η΄ μάλλον για να είμαι ειλικρινής φέτος έχω άλλοθι καλό!!! χιχιχιχιχι!

Είπα , λοιπόν, σήμερα να ξεκινήσουμε δειλά - δειλά με Χριστουγεννιάτικες χρωμοσελίδες. Παρακάτω θα δείτε κάποιες που επέλεξα μαζί με δύο πανέμορφα δίδυμα αγοράκια. Αν θέλετε , όμως, να βρείτε ακόμα περισσότερες, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το:  http://www.canaryzoo.com/xmas%20pictures%20colour.htm









Πάρτε τις μπογιές σας και .... καλή διασκέδαση!!!!!!!!!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixiaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ  ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Χριστούγεννα !!!!!!

$
0
0


Μπορεί τελευταία να έχω λίγο εξαφανιστεί από το blogακι μου γιατί δεν προλαβαίνω, όμως, χρόνος για Χριστουγεννιάτικες Κατασκευέςπάντα θα υπάρχει! Με τα πιτσιρίκια έχουμε ήδη φτιάξει δεντράκια, καρτούλες, στολίσαμε το δέντρο, ζωγραφίσαμε πολλές πολλές Χριστουγεννιάτικες εικόνες, και φυσικά όλη την ώρα τραγουδάμε!!!


Σκέφτηκα πριν αρχίσω να σας δείχνω τις φετινές μας δημιουργίες, να θυμηθούμε λίγο κάποιες παλιές. 

Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννατόσο περισσότερες κατασκευέςζητάνε να κάνουν τα παιδάκια! Και γιατί να τους χαλάσουμε το χατήρι αφού μέσα από αυτές βελτιώνεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η λεπτή κινητικότητα, διευρύνεται η φαντασία των παιδιών,νιώθουν το αίσθημα της χαράς και της δημιουργίας, αλλά κάτι ακόμα σημαντικό είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να κάνει με την μαμά και τον μπαμπά! 


Σαν κύρια υλικά έχουμε χρησιμοποιήσει ταξυλάκια τα οποία έχουμε κολλήσει μεταξύ τους. Έπειτα, χρώματα, αυτοκόλλητα, μπογιές, χρυσόσκονη, κουμπιά και ότι άλλο έχουμε στο σπίτι! Φαντασία, καλή διάθεση και το στολιδάκιγια το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι έτοιμο!!












ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Κατασκευές Χριστουγεννιάτικες !!!

$
0
0
Να ακόμα μερικές ιδέες για να κάνετε Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές με τα παιδάκια σας! Και επειδή το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και ο ελεύθερος χρόνος των μικρών είναι μεγάλος, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα...εφόδια και ξεκινήστε!!

Τα υλικά και πάλι είναι εύκολα να τα βρείτε: κουκουνάρια, κορδέλες, χρώματα...




....φελλοί και κομμάτια από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο...





....χάντρες,


... ξυλάκια, κορδέλες, χρώματα ...




... και πολύ φαντασία! 

Καλές Δημιουργίες !!!!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Καλή Χρονιά!!

$
0
0


Καλή Χρονιά !!!!!!!!!

Ας έχουμε όλοι την υγεία μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς. 

Θα δανειστώ την μαντινάδα μίας πολύ καλής μου φίλης από την Κρήτη και θα ευχηθώ : 

Ας είναι ετούτη η χρονιά, με ρόδι γεμισμένη, 
με σπόρους κόκκινους γλυκούς, και με φλουρί δεμένο. 
Να'χει χαρές, να'χει ευχές
επάνω στα κλαδιά του
και να έρθει μέσα στο σπίτι σου με όλα τα καλά του!!

Καλή Χρονιά!!
Χρόνια πολλά και καλά!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Τα πιο παράξενα λεωφορεία του κόσμου

$
0
0


Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σχολικά λεωφορεία Πικατσού, Μίκυ Μάους αλλά και κάποια που είναι παντός καιρού, επιπλέοντας μάλιστα και στο νερό;

Αν δεν το γνωρίζατε, εμείς σας δίνουμε την ευκαιρία να το μάθετε!

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τα κλασικά σχολικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους. Κι όμως, κάποιοι προκειμένου να προσελκύσουν τα παιδιά στο σχολείο κάνοντάς να το αγαπήσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, έφτιαξαν λεωφορεία που θυμίζουν περισσότερο οχήματα που θα μπορούσε κανείς να δει σε κάποια κινούμενα σχέδια!

Οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ μέχρι τα σαγόνια του καρχαρία και τα λεωφορεία εντυπωσιάζουν στο πέρασμά τους!

Εμείς βρήκαμε τα 10 πιο παράξενα λεωφορεία του κόσμου και σας τα παρουσιάζουμε στο παρακάτω φωτογραφικό άλμπουμ! Ποιο παιδί εξάλλου δεν θα ήθελε να πάει στο σχολείο με ένα από τα παρακάτω;






















Πηγή: http://www.mothersblog.gr/o-kosmos-toy-paidioy/item/14089-ta-pio-paraksena-sxolika-leoforeia-tou-kosmou-fotografies#ixzz2pdlcZCLh


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

$
0
0

Στην εργοθεραπεία υπάρχουν δύο κύριες σχολές: μία που δέχεται και μία που δεν δέχεται τη μέθοδο θεραπείας μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την άποψη πολλών γονέων και θεραπευτών ότι η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι πράγματι ευεργετική για παιδιά με αυτισμό. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό Autism Speaks.

Τα παιδιά με αυτισμό συνήθως δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τις αισθητηριακές πληροφορίες που δέχεται ο εγκέφαλός τους. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την υφή, τη μυρωδιά, τη γεύση, την ένταση του ήχου, τη φωτεινότητα ή την κίνηση ορισμένων αντικειμένων. Αυτός ο διαφορετικός τρόπος αντίληψης είναι που πυροδοτεί ορισμένες φορές κρίσεις, υπό φαινομενικά (για εμάς) κανονικές συνθήκες.

Στόχος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι ν’ αλλάξει τον τρόπο αντίδρασης του εγκεφάλου σε αυτές τις συνθήκες. Η αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται μέσω του παιχνιδιού. Αυτός είναι και ο ένας από τους δύο κύριους λόγους παρεξήγησης της μεθόδου της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Για τον εξωτερικό παρατηρητή, η θεραπεία αυτή μοιάζει με ένα απλό παιχνίδι. Αυτό που βλέπει, δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου απ’ ότι βλέπει στον παιδότοπο των Goody’s για παράδειγμα: ένα παιδάκι να παίζει μέσα σε μία πισίνα με μπάλες. Κάποιος που δεν γνωρίζει περισσότερα δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί την επίδραση αυτού και των άλλων παιχνιδιών που χρησιμοποιούν οι εργοθεραπευτές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο έτερος λόγος παρεξήγησης της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι ότι συχνά συγχέεται με διάφορες άλλες πρακτικές, οι οποίες επίσης βασίζονται στα αισθητηριακά κέντρα, που χρησιμοποιούμε για να ηρεμήσουμε ένα παιδί. Οι πρακτικές αυτές, όπως για παράδειγμα μία σφιχτή αγκαλιά ή η χρήση ενός σφιχτού γιλέκου, έχουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Σε αντίθεση, όπως προείπαμε, η αισθητηριακή ολοκλήρωση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και το αποτέλεσμά της είναι μόνιμο.


Η Δρ. Lauren Elder, παιδοψυχολόγος, εξηγεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο παρεξηγείται η αισθητηριακή ολοκλήρωση: «Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει και στις πολλές διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, όλες με την ονομασία αισθητηριακή ολοκλήρωση». Συνεχίζει λέγοντας: «Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποδυκνύουν ότι μία θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στην αισθητηριακή επεξεργασία που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και η οποία επίσης συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργικότητας».

Στην έρευνα συμμετείχαν 32 παιδιά με αυτισμό, ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας δέχθηκαν τις συνηθισμένες θεραπείες, ενώ τα παιδιά της δεύτερης ομάδας δέχθηκαν τις συνηθισμένες θεραπείες και τη θεραπεία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς των παιδιών, δίχως να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκε το κάθε παιδί, θέτοντας στόχους και αξιολογώντας την πρόοδό τους.

Αν και η έρευνα διήρκεσε μόλις 10 εβδομάδες, η πρόοδος των παιδιών της δεύτερης ομάδας ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Τα παιδιά αυτά επίσης χρειάζονταν λιγότερη βοήθεια από τους γονείς τους στις λεγόμενες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

«Το σκεπτικό είναι ότι αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα αισθητηριακά κέντρα, βοηθάμε τα παιδιά με αυτισμό να κατανοήσουν τις πληροφορίες που δέχονται, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής» δήλωσε η Δρ. Roseann Schaaf, επικεφαλής ερευνήτρια.





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Επιλογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων στη Λογοθεραπεία

$
0
0

Μίμηση (imitation):
• Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι να παρέχει στο παιδί ένα μοντέλο σωστής γλώσσας/ ομιλίας για να το παράγει.
• Η άμεση μίμηση έχει λιγότερες απαιτήσεις επεξεργασίας από τη στιγμή που ακούμε το μοντέλο μέχρι να το παράγουμε σε σχέση με την καθυστερημένη μίμηση.
• Συνδέεται με συμπεριφοριστικά μοντέλα κατάκτησης της γλώσσας.

 π.χ. Λ/θ: Πες: «Το παιδί τρώει το μήλο»
Π: «Το παιδί τρώει το μήλο»
Λ/θ: Μπράβο.


Υπόδειξη (modelling)
Ð Ο θεραπευτής περιγράφει μία δραστηριότητα που κάνει το παιδί ή μία δική του δραστηριότητα ή μία εικόνα.
Ð Σε κάθε περίπτωση οι φράσεις του θεραπευτή λειτουργούν ως πρότυπο, που υποδεικνύει στο παιδί το σωστό τρόπο χρήσης του θεραπευτικού στόχου.
Ð Μετά από λίγο ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει από το παιδί να περιγράψει την ίδια δραστηριότητα ή εικόνα.
Ð Προς αντιπαραβολή με το σωστό τρόπο διατύπωσης, μπορεί να παρεμβληθεί ένας μικρός αριθμός λανθασμένων φράσεων, αμέσως μετά την εκφορά των οποίων τονίζεται στο παιδί ότι αυτό που άκουσε είναι λάθος.
Ð Συνδέεται με τη θεωρία της μάθησης από παρατήρηση (observational learning) του Bandura.
π.χ. ο Λ/θ κρατά μία εικόνα και την περιγράφει «βλέπω ένα παιδί, το παιδί τρώει το μήλο. Δες και εσύ την εικόνα. Τι κάνει το παιδί;»


Επέκταση (expansion)
• Ο κλινικός προσθέτει σε μία φράση που είπε ήδη το παιδί
• φροντίζοντας να διατηρήσει μεν το αρχικό θέμα του παιδιού,
• αλλά και να παράγει μία πιο σωστά δομημένη, κοντά στη γλώσσα των ενηλίκων φράση.

π.χ. το παιδί λέει «παιδί τρώει μήλο»
Λ/θ: «Ναι, το παιδί τρώει το μήλο»




ΠΗΓΗ : Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός, Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας, grafwnimata.gr



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Παιδικό Εργαστήρι Εργοθεραπείας

$
0
0


Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω ένα Εργαστήρι Εργοθεραπείας , που αφορά τα παιδιά! 
Υπεύθυνη η κ. Μαρίνα Ζαχαροπούλου, Εργοθεραπεύτρια.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο, όπου τα πιτσιρίκια σίγουρα θα περάσουν καλά! Κυρίως, όμως, θα μάθουν περισσότερα!!!


Ας το γνωρίσουμε λοιπόν :





ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ :

Σκοπός μας
Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που τα βοηθούν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης μέσα από το συμβολικό παιχνίδι, την κιναισθησία ,τον προσανατολισμό στο χώρο και τη χαρά της δημιουργίας!!!
Μέσα σε ένα ευχάριστο χώρο πραγματοποιούνται καθημερινά ομαδικά προγράμματα δημιουργικών κατασκευών με θεματικές ενότητες και ελεύθερης έκφρασης ,παιχνίδια ρόλων , μεταμφίεσης και μουσικοκινητηκών δραστηριοτήτων


Το δημιουργικό εργαστήρι παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και εξατομικευμένες παρεμβάσεις μέσα από στοχευμένες και κατάλληλες, για την ηλικία του κάθε παιδιού,δράσεις για: 
-Την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και ΔΕΠΥ
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αδρής και λεπτής κίνησης 
-Δεξιότητες σύλληψης μικρών αντικειμένων 
-Ενίσχυση γνωστικών και αντιληπτικών δεξιοτήτων 
-Ενδυνάμωση της μνήμης, προσοχής, συγκέντρωσης, σκέψης, αιτιολόγησης, αντίληψης, επεξεργασίας προβλημάτων και επίλυσης αυτών . 
-Εκπαίδευση σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ντύσιμο, σίτιση, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας).


Η εργοθεραπεία προσφέρει σε ένα παιδί την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να ανταπεξέλθει και να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Με εργαλείο το παιχνίδι και τον συμβολισμό του, το παιδί εκπαιδεύεται σε δεξιότητες που το βοηθούν να εκτελεί με άνεση δραστηριότητες στις οποίες υπήρχαν δυσκολίες και επιπλέον βελτιώνονται σημαντικά και οι υπόλοιποι τομείς της ζωής του.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6974568364

https://www.facebook.com/groups/465771756865132/



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 







Τρόποι υποβοήθησης λεπτής κινητικότητας παιδιού με κινητική δυσπραξία και νοητική ανεπάρκεια με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της γραφής

$
0
0
Τρόποι υποβοήθησης λεπτής κινητικότητας παιδιού με κινητική δυσπραξία και νοητική ανεπάρκεια με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της γραφής
[με έμφαση στη χρήση ψαλιδιού ως μέσο]
Του Μπληζιώτη Κωνσταντίνου, Τ.Ε. 8ου Δημ. Σχ. Αγίας Παρασκευής, bliziotiskg@in.gr

Κριτική ανάπτυξη

Σύμφωνα με τους Κυπριωτάκη (1989:93), Γκουτζιαμάνη-Σωτηριάδη (1993:89) και Αγγελοπούλου-Σακαντάμη (1999:23), τα άτομα με νοητική ανεπάρκεια παρουσιάζουν καθυστέρηση στον κινητικό τομέα και ακολούθως στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη (Κορτασίδου, 2004:11).
Οι γονείς των παιδιών με μέτριες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης πολλές φορές ανιχνεύουν καθυστέρηση στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων, πριν ακόμη εντοπίσουν ελλείμματα στο γνωστικό τομέα (Connolly & Μichael, 1986:344).
Τα κινητικά επιτεύγματα ενός παιδιού είναι ανάλογα του αναπτυξιακού του επιπέδου, μιας και για κάθε αναπτυξιακό επίπεδο αντιστοιχεί διαφορετικός βαθμός αφομοίωσης (μάθησης). Όσο πιο βαριά είναι η νοητική υστέρηση, τόσο πιο σοβαρές είναι οι κινητικές διαταραχές και οι ελλείψεις (Γκουτζιαμάνη-Σωτηριάδη,1993:80). Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά  με ελαφρά νοητική καθυστέρηση παρουσιάζουν ακανόνιστο μυϊκό τόνο, ελλιπή συντονισμό και αδεξιότητα κινήσεων (Δημητροπούλου & Ρεγκούτης, 1992:654). Η κινητική τους συμπεριφορά περιγράφεται πολλές φορές ως απρόσεχτη και συμπεριφορά νηπίου. Η κίνησή τους είναι αργή, ασυντόνιστη, με πολλά λάθη. Οι συχνές πτώσεις και η αδεξιότητα που τα χαρακτηρίζει, είναι συχνά αποτέλεσμα χαμηλής νευρομυϊκής συναρμογής που οφείλονται σε διαταραχές των κινητικών εγκεφαλικών κέντρων και των κέντρων κινητικού ελέγχου (Κουτσούκη, 1997:126).
Το δυσπραξικό παιδί στο νηπιαγωγείο έχει ήδη εντοπιστεί ως «διαφορετικό» από τα άλλα. Δε συμμετέχει και αποσύρεται από τα παιχνίδια κινητικού συντονισμού που παίζουν τα συνομήλικα παιδιά γιατί η συμπεριφορά του είναι πολύ άστατη. Τα συχνά προβλήματα στο λόγο και στη συγκέντρωση, καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία και την οργάνωση στον ίδιο βαθμό που τα καταφέρνουν οι συνομήλικοι τους. Οι δυσκολίες αυτές όμως στη φυσιολογική εξέλιξη προ-υπάρχουν πριν ακόμη ενταχθεί το παιδί σε κάποιο προσχολικό περιβάλλον.
Το δυσπραξικό παιδί στο σχολείο
Παρ’ όλο που αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή στην προσχολική ηλικία, η σπουδαιότητα  αυτών των στοιχείων στα δυσπραξικά παιδιά δεν είναι εμφανή παρά μόνο στην ηλικία των 6ή 7 ετών. Τότε οι δάσκαλοι εντοπίζουν ότι το παιδί έχει δυσκολία μεγαλύτερη από τους συμμαθητές του στη μαθησιακή απόδοση.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εξελίσσεται στην εκπαίδευση, οι απαιτήσεις της γραφής μεγαλώνουν. Η γραφή είναι η βάση μεγάλου αριθμού εμποδίων και ματαίωσης για το δυσπραξικό παιδί. Τα γράμματα δεν είναι καθαρά γραμμένα και βγαίνουν έξω από τις γραμμές γιατί το δυσπραξικό παιδί έχει πρόβλημα με την αντίληψη και την οπτική ακολουθία. Η προσπάθεια της οικογένειας να μάθει να γράφει καλύτερα μέσω της επανάληψης, συνήθως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και το γράψιμό του εξελίσσεται σε δυσγραφία.
Η εξάσκηση από τον εργοθεραπευτή σε τομείς όπως η οπτική πρόσληψη, η σειριοθέτηση και οι κινητικές δεξιότητες συνήθως είναι πολύ πιο  αποτελεσματική. Όταν ενταχθεί το παιδί στην επόμενη σχολική τάξη χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί πριν τα προβλήματα από τους ειδικούς, θα γίνεται όλο και πιο αναποτελεσματικά από την αποτυχία και τον αποκλεισμό από τους συνομηλίκους με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και πιθανά ψυχολογικά συμπτώματα (ημικρανία, αίσθηση αρρώστιας), ή ακόμα και καταθλιπτικά συμπτώματα.
Στοιχεία που εντοπίζονται στην προσχολική ηλικία:
  • Πολύ ευερέθιστο(φωνή δυνατή και τσιριχτή) και πολύ διαταραχτικό ( ξεσπάσματα θυμού).
  • Μεγάλη υπερκινητικότητα (π.χ. κουνά συνεχώς τα πόδια και τα χέρια του ενώ κάθεται, δεν μπορεί να καθίσει για ώρα σε καρέκλα ).
  • Αδέξια κίνηση(συχνά τρακάρει σε αντικείμενα, πέφτει, του πέφτουν από τα χέρια πράγματα κλπ)
  • Δυσκολεύεται  στο να κάνει πετάλι στο ποδήλατο.
  • Κακή οπτική οργάνωση (μη αίσθηση του κινδύνου, συχνά άλματα από ακατάλληλα ύψη ).
  • Εξακολούθηση της αδεξιότητας κατά τη λήψη φαγητού (προτίμηση στη χρήση χεριών)
  • Αποφυγή κατασκευαστικών παιχνιδιών (κύβοι, Lego).
  • Φτωχές δραστηριότητες λεπτής κίνησης (παζλ. Μολύβι, ψαλίδι)
  • Χαμηλή ποιότητα και παραστατικότητα στο συμβολικό παιχνίδι

Ψυχοκινητική ανάπτυξη
Εικόνα σώματος-σωματικό σχήμα
Το παιδί με κινητική δυσπραξία παρουσιάζει μη καλά δομημένο σωματικό σχήμα, έχει σοβαρό πρόβλημα αυτοεικόνας και δυσκολεύεται να αντιληφθεί το σώμα του στο χώρο όπως επίσης και να εκτιμήσει τη θέση άλλων σωμάτων στο χώρο με αποτέλεσμα να συγκρούεται με τα εν κινήσει (μπάλες) και παιδιά.
Πλευρικότητα 
Η οριστική εγκατάσταση της πλευρικότητας στο παιδί με δυσπραξία και νοητική υστέρηση είναι ελλειμματική. Το παιδί δεν μπορεί να διέλθει εξελικτικά απ’ τη φάση της συνάρθρωσης πλευρικότητας και χωρικής δόμησης (Σταύρου,2003:30)
Αδρή κινητικότητα
Τα παιδιά με δυσπραξία εκδηλώνουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη των αδρών κινητικών τους δεξιοτήτων, σε σύγκριση με τα παιδιά της ίδιας χρονολογικής ηλικίας (Vermeer,1995:68).Πιο συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην αδρή κινητική τους ανάπτυξη εστιάζεται στην απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων που απαιτούν ισορροπία(στατική-δυναμική), συντονισμό και ευκινησία .Αυτή η καθυστέρηση αντικατοπτρίζει περιορισμένη κινητική αλληλεπίδραση, έλλειψη κινητοποίησης και φτωχή εικόνα εαυτού. Πιο αναλυτικά, το νοητικά καθυστερημένο παιδί και με προβλήματα κινητικής δυσπραξίας αργεί να κατακτήσει τα βασικά κινητικά πρότυπα όπως βάδισμα, τρέξιμο, ρίψεις, λάκτισμα ,σύλληψη μπάλας, αναρρίχηση, αναπηδήσεις εξαιτίας της αργής νευρομυϊκής ωρίμανσης αλλά και των περιορισμένων εμπειριών του (Κουτσούκη 1997:126).Η Γκουτζιαμάνη-Σωτηριάδη (1993) τονίζει ότι «η έλλειψη εξάσκησης δε βοηθάει στην ανάπτυξη του μυϊκού τόνου, αλλά ούτε και στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό τους σε ταχύτητα, ένταση, διάρκεια ή ρυθμό» (Γκουτζιαμάνη-Σωτηριάδη, 1993:82).
Λεπτή κινητικότητα- Οπτικοκινητικός συντονισμός 
Οι μεγάλες δυσκολίες των παιδιών με νοητική καθυστέρηση εστιάζονται σε δραστηριότητες που απαιτούν συνταύτιση αντιληπτικών και κινητικών λειτουργιών(συντονισμός ματιού-χεριού, προσανατολισμός και αντίληψη του χώρου σε σχέση με την κίνηση του σώματος κ.ά.), σε σύνθετες δραστηριότητες με μεγάλο αριθμό ερεθισμάτων-αντιδράσεων  και στη λεπτή κινητικότητα (Γκουτζιαμάνη-Σωτηριάδη, 1993:89).
Η λεπτή κινητικότητα χαρακτηρίζεται από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες (Κουτσούκη, 1997:126).Σε σύγκριση με τα παιδιά της ίδιας χρονολογικής ηλικίας τα παιδιά με νοητική και κινητική ανεπάρκεια εκδηλώνουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων. Παρουσιάζουν ελλείμματα στην εκτέλεση έργων τα οποία απαιτούν περίπλοκες και ακριβείς κινητικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τους συνομήλικούς τους σε τεστ τα οποία απαιτούν: σταθερότητα χεριού, δύναμη, επιδεξιότητα, ταχύτητα, ακρίβεια, χρόνο αντίδρασης και συντονισμό ματιού-χεριού.
Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στο συντονισμό ματιού-χεριού (Χρηστάκης,2006:175 -Πολυχρονοπούλου, 2004:71). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ενέργειες να γίνονται αδέξια ή να αποτυγχάνουν πλήρως. Το παιδί με νοητική καθυστέρηση δεν μπορεί να διέλθει εξελικτικά, όπως το τυπικώς αναπτυσσόμενο παιδί από τη φάση συντονισμού ματιού-χεριού.O Σταύρου(2003) επισημαίνει ότι: «Στη φάση αυτή γίνεται προσαρμογή και συντονισμός ανάμεσα στη λεπτή κινητικότητα και στην οπτική αντίληψη. Ο συντονισμός αυτός αποτελεί συγχρόνως εργαλείο τόσο για την οργάνωση των αισθητικών και νοητικών αντιλήψεων (απτικών-απτικών), όσο και μέσο-διάμεσο δράσης του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο. Η δράση αυτή συντονίζει αλλά και διαφοροποιεί τη χωρική δόμηση και τον κινητικό συντονισμό» (Σταύρου, 2003:29-30).
Το νοητικά καθυστερημένο και με κινητική δυσπραξία  παιδί αφενός δε διαθέτει την ωρίμανση των οργάνων της όρασης, αφετέρου δεν μπορεί να αναπτύξει και να γενικεύσει γνωστικές στρατηγικές για να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην κίνησή του, παρά μόνο αν αυτές διδαχθούν από έμπειρο παιδαγωγό (Κουτσούκη, 1997:126)
ΜΕΡΟΣ Β΄
Η μελέτη περίπτωσης της Β.
Μέσα συλλογής πληροφοριών
  • Αξιολόγηση του νοητικού δυναμικού του παιδιού με  έγχρωμο – παιδικό Raven  και το "τεστ του ανθρωπάκου"του Goodenough.
  • Mελέτη του ιστορικού όπως εδόθη( με δυσκολία) προφορικά  από τη μητέρα. Γνωμάτευση υπάρχει αλλά δεν εδόθη ποτέ.
  • Λήφθηκαν υπόψη η "Λίστα ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων Περιοχή ΙΙ Ψυχοκινητικότητα" (ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι., 2000:96-98)
ea3.pngea4.png

Ιστορικό της μαθήτριας
Η Β. είναι 10 ετών και φοιτά σε κανονική τάξη  Δημοτικού Σχολείου. Φοιτά στη Γ΄ τάξη ενώ καθυστέρησε  η εισαγωγή της στο σχολείο κατά ένα έτος. Προσήλθε από σχολείο της επαρχίας στο σχολείο μας στη Β΄ Δημοτικού (σχ. έτος 2006-07) ενώ από την αρχή σε συνεργασία με τη δασκάλα της διαβλέψαμε την ανάγκη φοίτησης στο τμήμα ένταξης. Είναι μικροκαμωμένη, φορά γυαλιά μυωπίας (το τελευταίο τρίμηνο) και ορθοδοντικό μηχανισμό στον ουρανίσκο. Είναι το δεύτερο παιδί οικογένειας με έναν αδερφό 14 ετών. Ζει στο λεκανοπέδιο με τη μητέρα και τον αδερφό της. Ο πατέρας λόγω ιδιομορφίας της εργασίας του παραμένει στην επαρχία και όλη η οικογένεια συναντιέται Σαββατοκύριακα και αργίες. Η μετοίκηση της οικογένειας στο λεκανοπέδιο έγινε για την παροχή καταλληλότερης εκπαίδευσης στη Β. Το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας χαρακτηρίζεται πάρα πολύ υψηλό. Εκτός σχολείου πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατροπαιδαγωγικό κέντρο και δύο φορές την εβδομάδα προσέρχεται στο σπίτι καθηγήτρια χορού για ιδιωτικά ατομικά μαθήματα χορού με έμφαση στο ρυθμό, τον κινητικό συντονισμό και παρέχονται στοιχεία εκπαιδευτικής κινησιολογίας.
Η μητέρα αρνείται να παράσχει πληροφορίες και τα περισσότερα εκμαιεύονται με δυσκολία. Το τελευταίο διάστημα καταβάλλω προσπάθειες να επισκεφθούν το ΚΔΑΥ της περιφέρειάς μας. Προσωπική εκτίμηση με πάσα επιφύλαξη είναι ότι έχει αναπτυξιακή και κινητική δυσπραξία. Πιθανόν να υπάρχει διάγνωση, η μητέρα «στρουθοκαμηλίζει» και όταν της ανέφερα τα παραπάνω απάντησε: «ε…ναι…αυτά…».
Από αξιολόγηση που έκανα στο παιδικό Raiven (54) και Goodenough(60) έδειξε δείγματα ελαφράς νοητικής υστέρησης.
Όταν κατεβαίνει σκάλες, κατεβαίνει μονότονα με τον ίδιο ρυθμό δεξί-αριστερό, δεξί-αριστερό κ.ο.κ. αντί του φυσιολογικού δεξί- αριστερό- δεξί και ο κάθε παρατηρητής της κατάβασης λόγω και της αστάθειας και της αρρυθμίας  αναμένει πιθανή πτώση.
Στον κοινωνικοσυναισθηματικό τομέα είναι χαρούμενο, φιλικό και συνεργάσιμο παιδί. Δεν έχει παρέες και φίλους, επικοινωνεί λίγο με άλλα δύο παιδιά που και αυτά προσέρχονται στο τμήμα ένταξης. Στα διαλείμματα είναι συνήθως μόνη, τρέχει άσκοπα στην αυλή και καλύπτει το πρόσωπο με τα δυο χέρια όταν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Δείχνει να έχει ευαισθησία στο φως και λόγω του ανοιχτόχρωμου δέρματος, ανοιχτόχρωμων μαλλιών και κάποιων πανάδων στο πρόσωπο έχω υποψία και για αλμπινισμό.
Όταν πρωτοήρθε στο σχολείο μας ήταν αντικείμενο χλευασμού και εκμετάλλευσης από τους συμμαθητές της π.χ. της έπαιρναν και της έτρωγαν μεγάλο μέρος του καθημερινού της κολατσιό. Τώρα έχει ισχυροποιηθεί η προσωπικότητά της, έχει περιορισθεί η εκμετάλλευση, διεκδικεί το δίκιο της και υψώνει τη φωνή στους συμμαθητές της  όταν αισθάνεται ότι αδικείται πράγμα που δε συνέβαινε πριν.
Συμμετάσχει σε ομαδικές σχολικές δραστηριότητες με προθυμία  όταν αυτές βέβαια επιτηρούνται από εκπαιδευτικό σε όλη τη διάρκεια τους. Όταν ολοκληρώνει επιτυχώς μια δραστηριότητα  αναζητά θετική επανατροφοδότηση προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη και ικανοποιείται όταν δει ότι υπερέχει σε κάποιους τομείς έναντι άλλων μαθητών του τμήματος ένταξης. Το αυτοσυναίσθημά της ενισχύεται όταν επαινείται, σε αποτυχία διακατέχεται από πείσμα και επιμονή και προσπαθεί να διεκπεραιώσει επιτυχώς αυτό που της έχει ανατεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ea5.png
Στο γνωστικό τομέα συγκεντρώνει την προσοχή της για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ποτέ δε διαμαρτύρεται όσο και αν την κουράζουν αυτά που κάνει ή απαιτούν πολλές επαναλήψεις μέχρι να κατακτηθεί η εκάστοτε γνωστική ή κινητική δεξιότητα.
Διαθέτει άριστη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ικανοποιητική μακροπρόθεσμη. Κουράζεται όμως εύκολα και σε αντιμετώπιση αυτού τηρώ την συχνή εναλλαγή ερεθισμάτων με ποικιλία ασκήσεων και εμβόλιμα παιχνίδια στον υπολογιστή ή αλλού. Φυσικά τα παραπάνω  παιχνίδια  δεν είναι απλά για διασκέδαση αλλά αποσκοπούν στη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού.
Έχει καθαρή ομιλία, εκφραστικό προφορικό λόγο, λίγες φορές χάνει την προσωδία, ενώ στην ανάγνωση εμφανίζονται λίγα φωνολογικά προβλήματα. Δυσκολεύεται αρκετά στην αυθόρμητη γραφή με αρκετά προβλήματα ορθογραφίας. Είχε αρκετά προβλήματα στη γραφή, προβλήματα που  άπτονται της λεπτής κινητικότητας  π.χ. το τελικό σίγμα γραφόταν σαν κεραυνός ενώ το γάμα λοξά σχεδόν οριζόντια ,δυσκολία που παραμένει. Στα μαθηματικά έφτασε μέχρι την υπέρβαση δεκάδας 7+5=12 και αντίστροφα (αφαίρεση από υπέρβαση π.χ.12-5=7) ενώ την προπαίδεια τη γνωρίζει ελλιπώς.
Τα ενδιαφέροντά της αναφέρονται σε σχέση με τηλεοπτικά σήριαλ, κόμικς , τη ζωγραφική και τη δημιουργία κολάζ.
Ανίχνευση και εντοπισμός των δυσκολιών στην ψυχοκινητικότητα  με έμφαση στη λεπτή κινητικότητα

(Α) Άτυπη εκπαιδευτική αξιολόγηση στη μαθησιακή ετοιμότητα. Περιοχή ΙΙ - Ψυχοκινητικότητα
(ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι.2000:90-91)
Η Β. έχει καλά καθιερωμένη πλευρίωση και ανεπτυγμένη εικόνα σώματος. Προσανατολίζεται καλά στο χώρο. Δεν  αντιλαμβάνεται το ρυθμό και δεν εκτελεί ρυθμικές κινήσεις. Έχει κατακτήσει την έννοια του χρόνου. Λέει τις μέρες της εβδομάδας, τις εποχές του χρόνου και με ένα δυο λάθη τους μήνες ενώ στην ώρα έχει αρκετά προβλήματα.
Έχει κατακτήσει δεξιότητες αδρής κινητικότητας και κινείται συνειδητά στο χώρο. Όσον αφορά τη λεπτή κινητικότητα, αυτοεξυπηρετείται στη λήψη τροφής και υγρών (λερώνεται συχνά βέβαια ), αλλά χρειάζεται μεγάλη βοήθεια για να κουμπώσει τα κουμπιά της και να δέσει τα κορδόνια της. Μπορεί  να καθαρίζει τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί, αλλά χρειάζεται αρκετή βοήθεια προκειμένου να φροντίσει την ατομική της καθαριότητα. Έχει αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας που σχετίζονται  με τη χρήση σχολικών αντικειμένων, δυσκολεύεται όμως πολύ στη χρήση ψαλιδιού.
(Β) Τυπικό διαγνωστικό διάγραμμα (κατατομή) λεπτών αντιληπτικών δεξιοτήτων.
Χορηγήθηκαν δοκιμασίες λεπτής κινητικότητας με σκοπό τον εντοπισμό δυσκολιών της Β. στην περιοχή αυτή.
Δυνατά σημεία:
  • Αντιγράφει ευθεία, κάθετη γραμμή, κύκλο, τετράγωνο και τρίγωνο.b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea6.png
  • Ενώνει γραμμές και κουκκίδες με επιτυχία
  • Χρωματίζει διάφορα σχέδια με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και λαδοπαστέλ πολύ καλά ,βγαίνει αρκετά έξω από τα όρια του σχεδίου ενώ με τα λαδοπαστέλ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
  • Ζωγραφίζει με το πινέλο.
  • Βάφει με δαχτυλομπογιές.
  • Ανοίγει τρύπες πάνω στο χαρτί. Δυσκολεύεται όταν αυτό γίνει κανσόν ή κομμάτι χαρτόκουτας.
  • Σχίζει το χαρτί στα δύο.
  • Σβήνει με τη γόμα.
  • Σβήνει τον πίνακα με τον σπόγγο( ικανοποιητικά) αφήνοντας μικρολεπτομέρειες.
  • Κρεμάει τα ρούχα της στην κρεμάστρα της τάξης.
  • Κρεμάει την τσάντα της στο πλάι του θρανίου.
  • Κρεμάει μια ζωγραφιά στον τοίχο.
  • Περνάει χάντρες μέσα από κορδόνι.
  • Βιδώνει και ξεβιδώνει καπάκια μπουκαλιών.
  • Τοποθετεί βύσματα  στις αναμονές τους.
  • Τοποθετεί βελόνες μέσα σε τρύπες.
  • Τοποθετεί μικρά αντικείμενα το ένα πάνω στο άλλο.
  • Τοποθετεί τα τμήματα από το ρώσικο παιχνίδι "μπάμπουσκα"σωστά το ένα μέσα στο άλλο.
  • Οι κινήσεις των δεικτών της παρουσιάζουν μεγάλη ταχύτητα, με τον δεξί να υπερέχει του αριστερού.
  • Οι κινήσεις των παλαμών της παρουσιάζουν μεγάλη ταχύτητα, με την δεξιά να υπερέχει της αριστερής.
  • Σχεδιάζει αναγνωρίσιμη ανθρώπινη φιγούρα.
Αδύνατα σημεία:
  • Δεν αντιγράφει διαγώνια γραμμή με κλίση προς τα πάνω και προς τα κάτω, χι, σταυρό, ορθογώνιο, ρόμβο, αστέρι και άλλα πιο πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα.
  • Δυσκολεύεται να τραβήξει κάθετες γραμμές μεταξύ δύο οριζόντιων με ακρίβεια χωρίς να προεξέχουν.
  • Παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο να στοχεύσει με το μολύβι της στο κέντρο μικρών κύκλων.
  • Δυσκολεύεται να περάσει το μολύβι μέσα από διαδρομές λαβυρίνθων, χωρίς να ακουμπά στα τοιχώματά τους .Ο ρυθμός της είναι σχετικά αργός.ea7.png
  • Παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο κόψιμο ευθειών, ελικοειδών, τεθλασμένων και σπιράλ γραμμών, γεωμετρικών σχημάτων και ποικίλων άλλων σχεδίων πάνω σε έντονη μαύρη  γραμμή .
  • Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και βοήθεια για να κόψει πάνω σε ύφασμα.
  • Δεν διπλώνει το χαρτί ακριβώς  στη μέση.
  • Δυσκολεύεται πολύ να τοποθετήσει σιδερένιους συνδετήρες στο κανσόν και αδυνατεί να τοποθετήσει πλαστικούς συνδετήρες στο χαρτί.
  • Αδυνατεί να ξεφυλλίσει τις σελίδες ενός βιβλίου μία μία .
  • Αδυνατεί να ανοίξει τις και να κλείσει τις παλάμες της εναλλακτικά, με ανοικτά ή με κλειστά μάτια.
  • Αδυνατεί να εκτελέσει συγχρονισμένες κινήσεις των δύο χεριών (το δεξί το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο χέρι προηγείται στο ρυθμό του αριστερού.
  • Δυσκολεύεται να συλλάβει ένα αντικείμενο κατά την πτώση του.
  • Αδυνατεί να εκτελέσει περιστροφές του αντίχειρα και του δείκτη και των δύο χεριών ταυτόχρονα.
  • Αδυνατεί να τσαλακώσει με ευκολία ένα κομμάτι χαρτί με το ένα χέρι.
  • Αδυνατεί να πλάσει με πλαστελίνη και αν στοιχειωδώς τα καταφέρει αδυνατεί να παραστήσει σχήματα που θα της υποδείξουμε.
  • Αδυνατεί να περάσει κλωστή ή κορδόνι μέσα από τρύπα.
  • Αδυνατεί να απελευθερώσει αντικείμενα από σχισμές.
Δεν έχει αναπτύξει καλά οπτικοκινητικό συντονισμό και γραφοκινητικές δεξιότητες. Παρουσιάζει δυσκολία στον αμφίπλευρο συντονισμό των δυο χεριών της. Το δεξί χέρι(κυρίαρχο χέρι) εκτελεί πιο γρήγορες κινήσεις από το αριστερό. Όταν τα δυο χέρια πρέπει να συγχρονιστούν για να εκτελεστεί μια συνεχής κίνηση η οποία εμπεριέχει ρυθμό, η δυσκολία είναι εμφανής. Οι κινήσεις της παρουσιάζουν ελλιπή συντονισμό, ανύπαρκτη ακρίβεια και μειωμένη επιδεξιότητα. Παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα. Ιδιαίτερα εμφανής είναι η δυσκολία της στη χρήση ψαλιδιού και στο ακριβές κόψιμο περιγραμμάτων σχεδίων.
Χρειάζεται  να καταρτιστεί κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προκειμένου να ασκηθεί το παιδί σε δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας.
Οργάνωση και εφαρμογή εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ακριβής προσδιορισμός διδακτικής προτεραιότητας
(Πρωτεύων διδακτικός στόχος).
Με βάση την ανίχνευση των αδυναμιών της Β. ως προς τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, και τη διερεύνηση των ενδιαφερόντων της( της αρέσει πολύ το χρωμάτισμα, το κόψιμο σχεδίων και η κατασκευή κολάζ), σχεδιάστηκε εξατομικευμένο διδακτικό πρόγραμμα το οποίο βασίστηκε στη μέθοδο της ανάλυσης έργου (Χρηστάκης,2002:139). Τελικά η ανάγκη αξιολόγησης των λεπτών κινητικών της δεξιοτήτων, εστιάζεται στον αμφίπλευρο συντονισμό των δυο χεριών της και πιο συγκεκριμένα στη χρήση του ψαλιδιού.

Δεξιότητα χρήσης ψαλιδιού

Η δεξιότητα χρήσης ψαλιδιού εντάσσεται σε σχέση με τον ψυχοκινητικό τομέα στη λεπτή κινητικότητα, επειδή b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea8.png πρόκειται για χρήση εργαλείου το οποίο μπορεί να είναι τόσο ακριβές όσο το χέρι και τα δάχτυλα που το ελέγχουν (Κορτασίδου,2994:114). Αν και ο πειραματισμός του παιδιού με το ψαλίδι αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία (Bruni,2006:106), η χρήση του ψαλιδιού είναι μια δεξιότητα που μπορεί να κατακτήσει το παιδί μετά την ηλικία των 5 ετών(Bissell, Fisher, Owens & Polcyn, 1998:21). Αποτελεί μια περίπλοκη δεξιότητα, καθώς απαιτεί τελειοποίηση πολλών κινήσεων (Landy & Burridge,1999:112). Σύμφωνα με τους Bruni (2006:106), Landy και Burridge (1999:112), για να κόψει το παιδί κάτι αποτελεσματικά, χρειάζεται να έχει κατακτήσει:α) αμφίπλευρο συντονισμό των δυο χεριών, β) σταθερότητα κορμού και ώμου, γ) κιναισθητική ωριμότητα, δ) δεξιοτεχνία. Μόλις το παιδί αρχίσει να χρησιμοποιεί το ψαλίδι και το χαρτί, χρειάζεται να κατακτήσει βήμα βήμα  την αναπτυξιακή πρόοδο του κοψίματος.
b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea9.jpg
Η εξήγηση που δόθηκε  στο παιδί όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα:
Β. θα σε βοηθήσω να μάθεις να κόβεις σωστά με το ψαλίδι τα σχέδια που σου αρέσουν!
Φύλλο καταγραφής διδακτικού προγράμματος
ΠΕΡΙΟΧΗ:ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_f1.png
b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea10.png

b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_f2.png
b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea11.jpg
Φύλλο καταγραφής διδακτικού προγράμματος
ΠΕΡΙΟΧΗ:ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_f3.png
b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_f4.png

Αξιολόγηση της παρέμβασης. Αποτελεσματικότητα του προγράμματος

b_250_250_16777215_0___images_stories_articles_ea_ea12.jpg
Τα αποτελέσματα από την εξέλιξη της όλης εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος υπήρξαν ικανοποιητικά. Η Β. κατάφερε να χειρίζεται πολύ καλά το ψαλίδι και να κόβει με σχετική ακρίβεια γεωμετρικών σχημάτων και μια ποικιλία άλλων αγαπημένων σχεδίων τα οποία στη συνέχεια έκανε κολάζ.
Χρειάζεται δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση του συντονισμού των χεριών της, με τη συμμετοχή του παιδιού σε ποικίλες δραστηριότητες που ενισχύουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαπιστώσεις-Παρατηρήσεις
Για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης με στόχο τη βελτίωση του αμφίπλευρου συντονισμού των άνω άκρων της Β. και πιο συγκεκριμένα το σωστό χειρισμό του ψαλιδιού και το ακριβές κόψιμο αγαπημένων σχεδίων θα προταθεί η συνέχιση των παραπάνω δραστηριοτήτων και στο σπίτι με  την εμπλοκή της μητέρας στο ρόλο του εκπαιδευτή (αν συνεργαστεί).
Σκοπός να βοηθηθεί η Β. σε περαιτέρω χρήση του ψαλιδιού. Οι στόχοι που θα θέσουμε πρέπει να είναι απλοί, κατανοητοί και σύμφωνα με τις δυνατότητες, τις αδυναμίες αλλά και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Πολύ σημαντικό είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού, και  να καταλάβει ότι θέλουμε να το βοηθήσουμε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Αγγελοπούλου-Σακαντάμη,Ν.(1999), Ειδική Αγωγή. Βασικές αρχές και μέθοδοι, Θεσσαλονίκη: Χριστοδουλίδη.
  • Ainsworth,P. & Baker, P.(2004), Understanding Mental Retardation,USA: University Press of Mississipi.
  • American Association on Mental Retardation (AAMR) (2002), Intellectual Disabilities: Definitions, classification, and systems of support (10th ed.), Washington  ,DC: Αuthor.
  • Αmerican  Psychiatry Assosiation(2000), Diagnostic and Statistical Manual Disorders (DSMIV), 4th  Edition, Text Revision, Washington:American Psychiatry Association.
  • Beirne - Smith, M. Patton, J., & Kim,S. (2006), Mental reretardation. An introduction to intellectual disabilities, U.S.A.: Pearson Prentice Hall.
  • Βissell,J.Fisher,J.Owens,C.,& Polcyn, P.(1988), Sensory-motor handbag-Aguide for implementing and modifying activities in the classroom, SII  Pyblishers, Torrance,California.
  • Bruni, M (2006),Fine Motor Skills for Children with Down Syndrome. A Guide for Parents and Professionals, United States of American, Woodbine House, Inc.
  • Cartwright, G. Cartwright, C., Ward, M.(1995), Educating Special Learners, U.S.A.: Wadsworth Publishing Company.
  • Γεώργας , Δ.(1971), To Georgas τεστ νοημοσύνης για παιδιά,Αθήνα:Κέδρος.
  • Γκουτζιαμάνη –Σωτηριάδου,Κ.(1993)Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,Αθήνα: Γκουτζιαμάνη.
  • Conolly, H.B. & Michael, T.B.(1986), Performance of  retarded children, with and without Down Syndrome on the Bruininks - Oseretsky Test of Motor Proficiency, Physical Therapy, 68(3),344-348.
  • Gratty, J.B. (1969), Motor Activity and the education of Retardates, Philadelphia: Lea and Febiger.
  • Δημητροπούλου ,Κ.& Ρεκούτης, Π. (1992), «Νοητική ανεπάρκεια και εργοθεραπεία. Προετοιμασία παιδιών με ελαφρά νοητική ανεπάρκεια για την ένταξή τους στο ειδικό σχολείο». Άτομα με ειδικές ανάγκες.Σύγχρονες κατευθύνσεις και απόψεις σε προβλήματα πρόληψης, παρέμβασης, αντιμετώπισης. Πρακτικά Διεπιστημονικού Ευρωπαϊκού Συμποσίου, τ.Β΄,Ρόδος 8-10 Μαΐου 1992(επιμ .Μ. Καΐλα, Ν. Πολεμικός, &Γ. Φιλίππου), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ελληνικά Γράμματα, 653-659.
  • Δροσινού, Μ.&Κοσμετάτος,Π.(2003), «Δραστηριότητες μαθησιακής      ετοιμότητας. Σχεδιασμός και υλοποίηση εξατομικευμένου διδακτικού προγράμματος στη λεπτή κινητικότητα», Μαρασλειακό Βήμα, περιοδική έκδοση του συλλόγου μετεκπαιδευόμενων Μαρασλείου Διδασκαλείου, 3,15-22.
  • Δροσινού, Μ.(2006), «Νοητική  καθυστέρηση στο «κοινό» νηπιαγωγείο. Απόπειρα κατανόησης και εκπαιδευτικής προσέγγισης», Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, θεωρητική ύλη,52,59-67.
  • Goodenough, F. (1996), Mental Testing, New York: Rinehart and Company, Inc.
  • Hutt, L.M. & Gibby, G.G. (1965), The mentally retarded. Development, Education and treatment, U.S.A.: Allyn& Bacon Inc.
  • Καμπίτσης, Χ.(1990), Αθλητικές μετρήσεις, Θεσσαλονίκη: Salto.
  • Κορτασίδου, Λ. (2004), Μάθηση μέσω κίνησης. Θεωρητικές . Θεωρητικές Προσεγγίσεις & Εκπαιδευτικές Εφαρμογές της Ψυχοκινητικής στην Ειδική Παιδαγωγική, Θεσσαλονίκη :Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Κουτσούκη, Δ.(1988)»Διαφορές στην κινητική απόδοση μιας δοκιμασίας(tapping task) φυσιολογικών παιδιών και παιδιών με ήπια νοητική υστέρηση «. Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός,26,25-31.
  • Κουτσούκη-Κοσκινά Δ.(1992), «Κινητική αδεξιότητα και νηπιακή ηλικία», Άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες  κατευθύνσεις και απόψεις σε προβλήματα πρόληψης, παρέμβασης, αντιμετώπισης , Πρακτικά Διεπιστημονικού Ευρωπαϊκού Συμποσίου, τ.Α΄ Ρόδος 8-10 Μαΐου 1992 (επιμ. Μ. Καΐλα Ν. Πολεμικός, & Γ. Φιλίππου), Πανεπιστήμιο Αιγαίου :Ελληνικά Γράμματα, 482-490.
  • Κουτσούκη Δ.(1997), Ειδική Φυσική Αγωγή . Θεωρία και Πρακτική, Αθήνα: Συμμετρία.
  • Kυπριωτάκης, Α. (1985), Τα ειδικά παιδιά και η αγωγή τους, Ηράκλειο: Ψυχοτεχνική.
  • Landy, M.J.& Burridge,R.K. (1999), Ready to use:Fine Motor Skills& Handwriting Activities for Young Children. Teaching, Remediation, and Assessment, United States of America: The Center for Applied Research in Education.
  • Μπαρδής, Π.(1993), Νοητική καθυστέρηση. Φύση –Αιτιολογία -Αντιμετώπιση, Καρδίτσα.
  • Μπίρτσας, Χ. (1990), Διδακτικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Αθήνα: Σμυρνιωτάκη.
  • Παρασκευόπουλος ,Ι.Ν. (1979) Νοητική Καθυστέρηση. Διαφορική Διάγνωση. Αιτιολογία- Πρόληψη. Ψυχοπαιδαγωγική Αντιμετώπιση, Αθήνα.
  • Πολυχρονοπούλου, Ι.Ν. (2004), Παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες, τομ. Α΄&Β΄, Ατραπός.
  • Rarick, G. (1973), Physical activity: Human Growth and Development, New York: Academic Press.
  • Raven, J.C. , Court, J.H., & Raven, J. (1986), Manual for Raven’s Progressive Mattrices and Vocabulary Scales(section 2)-Coloured Progressive Mattrices (1986 edition, with U.S. norms), London: Lewis.
  • Rieu, C. , Frey-Kerouedan, M. (1979), « Από την κίνηση στη γραφή (μεταφ. Κατωθεοδώρου, Χ. 1986 Αθήνα : Καστούμη.
  • Smith, I.J. (2003) Activities for fine motor skills development, U.S.A., Teacher Created Resources, Inc.
  • Σταύρου, Λ. (2002), Ψυχοπαιδαγωγική αποκλινόντων, Αθήνα: Άνθρωπος.
  • Σταύρου, Λ. (2003), Εικόνα σώματος και σωματικό σχήμα, Αθήνα: Άνθρωπος.
  • Taylor, L. R. (1997), Assessment of individuals with metal retardation, London: Singular Publishing Group, Inc.
  • Τσακιράκης, Ν. (2006), Ελαφρά νοητική υστέρηση παιδιών που παρακολουθούν το κανονικό σχολείο: Σχεδιασμός προγράμματος υποστηρικτικής εργασίας», Θέματα Ειδικής Αγωγής,33, 5-13.
  • ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι. (2000), Δραστηριότητας μαθησιακής ετοιμότητας, Βιβλίο Δασκάλου. Προφορικός λόγος-Ψυχοκινητικότητα- Νοητικές Ικανότητες- Συναισθηματική οργάνωση, Αθήνα : Ο.Ε.Δ.Β.
  • ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι. (2003), Ψυχοκινητικότητα. Βιβλιοτετράδιο για το μαθητή . Δραστηριότητες Μαθησιακής ετοιμότητας. Γενική και λεπτή κινητικότητα- Προσανατολισμός στο χώρο –Ο ρυθμός και ο χρόνος- Πλευρίωση, Αθήνα: Ο.Ε.Δ.Β., Εκδ. Β΄.
  • Vermeer, A. & Davis, W. E. (1995), Physical and motor development in mental retardation, Basel, New York: Karger.
  • Χρηστάκης, Κ. (2000), Ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες στο δημοτικό σχολείο. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση, Αθήνα: Ατραπός.
  • Χρηστάκης, Κ. (2002), Διδακτική προσέγγιση παιδιών και νέων με μέτριες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης, Αθήνα: Ατραπός.
  • Χρηστάκης, Κ. (2002), «Τα προγράμματα και τα βιβλία της ειδικής αγωγής – Από τη θεωρία στην πράξη», Θέματα Ειδικής Αγωγής, 16, 27-23.
  • Χρηστάκης, Κ. (2006), Η εκπαίδευση των μαθητών με δυσκολίες: Εισαγωγή στην ειδική αγωγή


ΠΗΓΗ : http://eduportal.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=148



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Διαφορές ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες

$
0
0





O Μέγας Αλέξανδρος όπως και ο γνωστός τενίστας John McEnroe ήταν αριστερόχειρες. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες, κάτι που έχει να κάνει με το να βγαίνει κανείς πρώτος σε έναν αγώνα.

Είναι γεγονός ότι η ζωή του αριστερόχειρα είναι πιο δύσκολη. Οι αριστερόχειρες δυσκολεύονται να δέσουν τα κορδόνια τους, να σερβίρουν ελληνικό καφέ από το μπρίκι, να κόψουν στην ευθεία με ένα κοινό ψαλίδι, να χειριστούν το ποντίκι του υπολογιστή, να παίξουν ρακέτες στην παραλία…

Οι ειδικοί όμως, επιμένουν. Οι αριστερόχειρες πλεονεκτούν σε πολλά άλλα πράγματα σύμφωνα με τo medlabnews.gr και οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουν πρακτικές του παρελθόντος αναγκάζοντας το παιδί τους να γράφει… με το «καλό» χέρι.

Αποτελούν σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένας στους δέκα ανθρώπους κάνουν χρήση του αριστερού χεριού, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια άτομα βλέπουν τα γεγονότα από μια “αριστερή” οπτική γωνία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση γεννήσεων παιδιών που είναι αριστερόχειρες. Σύμφωνα με το Ρώσο καθηγητή Βιολογίας Alexander Dubov “ο αριθμός των αριστερόχειρων που γεννήθηκαν το 2005 είναι διπλάσιος από αυτό που καταγράφηκε το 1990. Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία το 2020 θα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο”.

Παρόλο που ο όρος «δεξιόχειρας» ή «αριστερόχειρας» χρησιμοποιείται από πολλούς για να προσδιορίσει το χέρι με το οποίο γράφει ο καθένας, ο συγκεκριμένος ορισμός είναι αρκετά ασαφής. Σε σύγκριση με τους αριστερόχειρες, οι δεξιόχειρες γράφουν με το δεξί τους χέρι, το οποίο κατά κανόνα προτιμούν και για όλες τις υπόλοιπες χειρωνακτικές τους εργασίες (π.χ. χτένισμα, ντύσιμο, πλύσιμο, κτλ.). Αλλά οι περισσότεροι αριστερόχειρες είναι στην ουσία αμφίχειρες, χρησιμοποιούν δηλαδή εξίσου και τα δυο τους χέρια. Γράφουν με το αριστερό, αλλά πολλές καθημερινές τους εργασίες τις εκτελούν και με το δεξί τους χέρι.

Ωστόσο, η διαφορά τους δεν έγκειται μόνο στο χέρι προτίμησης, καθώς το φαινόμενο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φυσική συνέπεια, ως επακόλουθο μιας νοητής αιτίας. Ποια είναι η αιτία; Τον ρόλο αναλαμβάνουν τα δυο ημισφαίρια τα οποία αποτελούν τον εγκέφαλό μας: Το δεξί και το αριστερό.


Τα δύο ημισφαίρια σχηματίζονται και διαχωρίζονται στον άνθρωπο όταν ακόμα είναι σε εμβρυακή μορφή, δηλαδή κάπου ανάμεσα στην 2η και 4η εβδομάδα της κύησης. Ο διαχωρισμός τους αυτός, έχει ως επακόλουθο να επιτελεί κάθε εγκεφαλικό μέρος διαφορετικές νοητικές λειτουργίες. Έτσι, το αριστερό ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Το δεξί ημισφαίριο από την άλλη, είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, του χιούμορ, τα συναισθήματα, την επικοινωνία, τη «γλώσσα του σώματος», τη δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Βέβαια, εκτός των νοητικών λειτουργιών, παράλληλα ελέγχουν και συντονίζουν τις κινητικές λειτουργίες του σώματός μας. Στο θέμα της κίνησης λοιπόν, τα δύο ημισφαίρια λειτουργούν «χιαστί», δηλαδή το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για τις αριστερές κινήσεις του σώματός μας και αντίστοιχα το αριστερό για τις δεξιές

Ενώ όμως στους δεξιόχειρες κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο, μιας και χρησιμοποιούν το δεξί χέρι τους για όλες τους σχεδόν τις εργασίες, στους αριστερόχειρες δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πιο ημισφαίριο έχει τον «πρώτο λόγο». Στο 50% των συνολικών περιπτώσεων της αριστεροχειρίας, κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δεξιόχειρες. Στο 25% κυριαρχεί το δεξί ημισφαίριο και στους υπόλοιπους τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Οι Αριστερόχειρες (με κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο), υπερέχουν σε τεστ προσανατολισμού και αντίληψης γεωμετρικών σχημάτων, αλλά οι δεξιόχειρες (με κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο) υπερέχουν συχνότερα σε λεκτικά τεστ ευφυΐας. Οι αριστερόχειρες επίσης, αμφιταλαντεύονται περισσότερο πριν πάρουν μια απόφαση συγκριτικά με τους δεξιόχειρες οι οποίοι αποφασίζουν σχετικά γρήγορα. Οι δεξιόχειρες τέλος, έχει παρατηρηθεί πως είναι καλύτεροι στο γράψιμο, με τους αριστερόχειρες να αντισταθμίζουν το εν λόγω μειονέκτημα μέσω των καλύτερων τους επιδόσεων στο σχέδιο.
Είναι γνωστό ότι οι αριστερόχειρες υποφέρουν από περισσότερα προβλήματα υγείας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, το χαρακτηριστικό του «αριστερού χεριού» – το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικό- θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κρυμμένο πλεονέκτημα στο να είναι κανείς αριστερόχειρας το οποίο εξισορροπεί τους κινδύνους και ο εντοπισμός αυτού του πλεονεκτήματος είναι που προβληματίζει τους βιολόγους.

Οι αριστερόχειρες υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες από την παλαιολιθική εποχή, και σε κάθε φυλή που μελετήθηκε είναι οι δεξιόχειρες που πλειοψηφούν.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι σε αθλήματα όπως το μποξ, το κρίκετ ή η πάλη, όπου υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο αθλητές, οι αριστερόχειρες έχουν το πλεονέκτημα. Αντίθετα, σε αθλήματα όπως η γυμναστική, δεν έχει αποδειχθεί κάποιο τέτοιο πλεονέκτημα.





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αλληλουχίες

$
0
0
Για να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να διαχειριστούμε τον χρόνο μας με επιτυχία πρέπει να μπορούμε να οργανώνουμε, να ορίζουμε τα βήματα που χρειάζεται κάθε δραστηριότητα για να ολοκληρωθεί και να τα ακολουθούμε με ακρίβεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουμε σύνταξη, δουλεύουμε, γεννιόμαστε, πηγαίνουμε στο σχολείο, κάνουμε οικογένεια, μαθαίνουμε να περπατάμε αλλά... όχι με αυτή τη σειρά! Βάζουμε τα γεγονότα σε μία λογική αλληλουχία σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο.

Κάποιος που παρουσιάζει δυσκολίες στην σειροθέτηση πιθανόν:
  • να μην μπορεί να παρακολουθήσει την πλοκή μίας ταινίας ή ενός βιβλίου
  • να μην έχει καλή αίσθηση του χρόνου
  • να μην μπορεί να ακολουθήσει σύνθετες εντολές
  • να δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας απλές καθημερινές δραστηριότητες

Προβλήματα στην σειροθέτηση γεγονότων ή βημάτων μίας δραστηριότητας και στη διαχείριση του χρόνου μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με άνοια, ασθενείς μετά από εγκεφαλική βλάβη, μαθητές με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες, άτομα με αυτισμό.

Οι ασκήσεις σειροθέτησης γεγονότων ή εικόνων είναι απλές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απεριόριστους τρόπους, ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Με αυτές οι εκπαιδευόμενοι ενισχύουν:
  • Το λεξιλόγιο
  • Την μορφοσυντακτική ενημερότητα
  • Την οπτική αντίληψη
  • Την μνήμη εργασίας
  • Την κατανόηση γραπτού κειμένου
  • Την κατανόηση του προφορικού λόγου
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες
  • Την προσοχή
  • Την αυτοδιόρθωση
  • Την επίλυση προβλημάτων
  • Την εκτέλεση εντολών
  • Την κριτική σκέψη
  • Την μη λεκτική επικοινωνία

Προτεινόμενες ασκήσεις



Σειροθέτηση Εικόνων

Παρουσιάζουμε μία ομάδα εικόνων που απεικονίζουν μία διαδικασία γνωστή και ζητούμε από τον εκπαιδευόμενο να τις βάλει με τη σωστή σειρά. Οι εικόνες μπορεί να είναι δύο και να αυξάνουν σταδιακά σε αριθμό και δυσκολία. Προσέχουμε το υλικό μας να αντιστοιχεί στην ηλικία και στις γνώσεις του ατόμου. 


Σειροθέτηση Εικόνων με Περιγραφή και Αιτιολόγηση

Όπως και στην απλή "Σειροθέτηση Εικόνων"ζητούμε από τον εκπαιδευόμενο να τοποθετήσει τις εικόνες στη σωστή σειρά. Αφού τελειώσει ζητούμε να μας εξιστορήσει τα γεγονότα που βλέπει να αιτιολογήσει τη σειρά τους. Ιδανική άσκηση για κατανόηση και για διόρθωση λαθών.


Σειροθέτηση Εικόνων με Εντολές

Δίνουμε μία ομάδα εικόνων στον εκπαιδευόμενο και με δικές μας λεκτικές εντολές καλείται να βάλει τις εικόνες στη σωστή σειρά: πχ. "Πρώτα σπάσε τα αυγά. Έπειτα ρίξε το γάλα. Στο τέλος άναψε τον φούρνο."


Σειροθέτηση Ιστορίας

Δίνουμε στον εκπαιδευόμενο μία ιστορία χωρισμένη σε προτάσεις σε λανθασμένη σειρά. Του ζητούμε να τις βάλει στη σωστή σειρά για να διαβάσει την ιστορία με λογική συνοχή.


Αλληλουχία Γεγονότων

Δίνουμε στον εκπαιδευόμενο γραπτώς, όπως στην "Σειροθέτηση Ιστορίας"τα βήματα μίας καθημερινής δραστηριότητας αυτή τη φορά, όπως μαγείρεμα ζυμαρικών, πλύσιμο δοντιών, αγορά στο σούπερ μάρκετ και ζητούμε να βάλει τα βήματα στη σωστή σειρά.


Ανάπτυξη Αλληλουχίας

Αυτή τη φορά παρέχουμε απλώς το θέμα και ζητούμε από τον εκπαιδευόμενο να περιγράψει μόνο του με σύντομες προτάσεις τα βήματα που ακολουθεί για να επιτύχει μία δραστηριότητα όπως: "Πώς ετοιμάζεσαι το πρωί;", "Πώς παίρνεις τηλέφωνο;", "Πώς φτιάχνεις πίτσα;""Πώς μακιγιάρεσαι;".


Ανάπτυξη Αλληλουχίας μέσω της Τέχνης

Αυτή τη φορά ζητούμε από τον εκπαιδευόμενο να περιγράψει την αλληλουχία των γεγονότων ζωγραφίζοντας την ιστορία ή μέσω παντομίμας. Εάν βρισκόμαστε σε ομάδα, μπορούμε να γράψουμε τις δραστηριότητες που πρέπει να περιγράψουμε σε χαρτιά, που τα κρύβουμε σε ένα κουτί και ο καθένας παίρνει κάποιο τυχαία (π.χ. "Δείξε πώς κρεμάς μία κορνίζα"ή "Δείξε πώς κάνεις μπάνιο"). Αφού ολοκληρώσει ο πρώτος την παντομίμα οι υπόλοιποι μαντεύουμε ποια διαδικασία περιέγραψε και συζητούμε πάνω σε αυτό: τι έκανε, πώς θα το έκανε ο καθένας μας διαφορετικά κλπ.

Παραδείγματα εικόνων απλών αλληλουχιών θα βρείτε εδώαλλά και με απλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο.




ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Δυσλειτουργίες όρασης σε παιδιά (ηλικίας απο 8 έως 18) και η σχέση τους με τον αθλητισμό και την σχολική απόδοση

$
0
0

Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση του στο σχολείο και τον αθλητισμό;

Οι παραπάνω είναι μερικές ερωτήσεις που κανένας ίσως να μην έχει αναρωτηθεί καθώς συνηθίζεται να συνδέεται η όραση με την οπτική οξύτητα. Όταν ένα παιδί βλέπει 10/10 (φυσιολογική οξύτητα) τότε συμπεραίνουμε ότι έχει καλή όραση. Η όραση όμως είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία, η οποία προκύπτει από τον συντονισμό του οφθαλμού, του εγκεφάλου και του σώματος. Δυσλειτουργία σε κάποιο από τα τρία αυτά μέρη ή στον συντονισμό μεταξύ τους εκδηλώνεται με διάφορες μορφές στις καθημερινές δραστηριότητες ενός παιδιού.

Σύνολο οπτικών δεξιοτήτων: 
  • Οπτική Οξύτητα
  • Ευαισθησία αντίθεσης (contrast sensitivity)
  • Στερεοσκοπική αντίληψη
  • Συνεργασία των δύο ματιών
  • Αλλαγή εστίασης (focus)
  • Δυναμικές οφθαλμικές κινήσεις (κάτω απο stress, cognitive overload)
  • Οπτική προσοχή
  • Ταχύτητα αναγνώρισης οπτικών πληροφοριών
  • Περιφερειακή όραση και συντονισμός με κεντρικές πληροφορίες
  • Οπτοκινητικός συντονισμός (ματιού-χεριού, ματιού-σώματος-ποδιού)
  • Χωροταξική αντίληψη
  • Νοερή απεικόνιση (σχέση με ορθογραφία, γεωμετρία, αθλητισμό)


Ενδείξεις/Συμπτώματα οπτικών δυσλειτουργιών στα αθλήματα με μπάλα:
  • Το παιδί από μικρό απέφευγε παιχνίδια με μπάλα
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αστοχία στην κίνηση ή την κατεύθυνση της μπάλας
  • Φτωχή αντίληψη του “πού βρίσκομαι στον χώρο?”
  • Φτωχή αντίληψη του “που θα βρεθεί η μπάλα?”
  • Λανθασμένες πάσες
  • Δυσκολία να ακολουθεί οδηγίες
  • Τα “χάνει” όταν πρέπει να κάνει πολλά πράγματα μαζί
  • Πρόωρη κόπωση
  • Συχνό τρίψιμο ματιών
  • Συχνοί βλεφαρισμοί
  • Κόκκινα – ερεθισμένα μάτια


Ενδείξεις / Συμπτώματα στις σχολικές δραστηριότητες:
  • Πονοκέφαλος ύστερα από το διάβασμα.
  • Θολή όραση από την αρχή ή λίγη ώρα μετά από διάβασμα.
  • Διπλωπία (βλέπει διπλά)
  • Τα μάτια είναι κουρασμένα ή πονάνε όταν διαβάζει
  • Δεν κρατά την ευθεία όταν γράφει.
  • Δεν στοιχίζει καλά τους αριθμούς σε πράξεις
  • Κάλυψη ή κλείσιμο ενός ματιού.
  • Το παιδί χρησιμοποιεί το δάκτυλο ή το μολύβι για να διαβάσει.
  • Χάνει το σημείο που βρίσκεται όταν διαβάζει.
  • Οι λέξεις κινούνται/χορεύουν πάνω στην σελίδα.
  • Παραλείπει μικρές λέξεις όταν διαβάζει.
  • Δυσκολεύεται να αντιγράψει από τον πίνακα.
  • Αποφεύγει το διάβασμα ή την ενασχόληση με κοντινή εργασία.


Εκπαίδευση οπτικών δεξιοτήτων – Vision Training:
Η όραση είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται στον άνθρωπο. Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας βλέπει, είναι εντελώς προσωπικός και εξαρτάται απο τις προηγούμενες εμπειρίες που είχε στην ζωή του. Μέσα απο την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την κίνηση, αναπτύσσονται και οι οπτικές δεξιότητες. Εμπόδια σε αυτήν την διαδικασία ευθύνονται εν μέρει για την εμφάνιση των οπτικών δυσλειτουργιών.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε οτι οι οπτιικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται. Αυτό γίνεται μέσα απο ειδικά προγράμματα εξάσκησης της όρασης, που σκοπό έχουν να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί ή στον ενήλικα να μάθει να βλέπει σωστά και αποτελεσματικά.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τον συντονισμό της όρασης με την κίνηση, τον ρυθμό και την ισορροπία, την εξάσκηση των οφθαλμικών κινήσεων, την γρήγορη αλλαγή της εστίασης των ματιών, την οπτική μνήμη, την οπτική προσοχή, την οπτοκινητική συνεργασία, την περιφεριακή αντίληψη, την ταχύτητα αναγνώρισης πληροφοριών, την ταχύτητα αντίδρασης κ.α..
Ανάλογα με τον τύπο της δυσλειτουργίας η εξάσκηση μπορεί να κρατήσει απο 4 έως 8 μήνες.
Σε περίπτωση παθολογίας της οπτικής οδού, (π.χ. διαθλαστικών παθήσεων, καταρράκτη, στραβισμού, δυσλειτουργίας των μυών του οφθαλμού ή των βλεφάρων, προβλημάτων της ίριδος, προβλημάτων του κερατοειδούς οπως κερατόκωνος κ.τ.λ.), εφαρμόζεται αρχικά η απαραίτητη ιατρική θεραπεία με διάφορες μεθόδους (φαρμακευτικές, χειρουργικές, χρήση laser, μέθοδος ‘Neurovision’ , VCK ηλεκτρομαγνητοθεραπεία κτλ) για την αποκατάσταση της λειτουργίας του οφθαλμού και στη συνέχεια εφαρμόζονται τα προγράμματα εξάσκησης της οπτικής λειτουργίας και των οπτικών δεξιοτήτων.

Η όραση είναι η κυρίαρχη αίσθηση στον άνθρωπο και η εξάσκηση της ακόμα και όταν δεν υπάρχει μια σοβαρή δυσλειτουργία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα σε αθλήματα όπου η όραση παίζει καθοριστικό ρόλο (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ κ.α.)


Το πρώτο βήμα είναι μια εξειδικευμένη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει:
  • Εξατομικευμένη οπτομετρική αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων (σε κάθε ηλικία)
  • Οφθαλμολογική εξέταση με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα
  • Αναλυτική αναφορά με διαγράμματα και συγκριτικούς πίνακες των δυνατών και αδύναμων σημείων της όρασης
  • Σύγκριση και ανάλυση του προφίλ της όρασης του αθλητή με τις παρατηρήσεις του ιδίου ή προπονητή
  • Αντιμετώπιση διαθλαστικών προβλημάτων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) με γνώμονα πάντα την άνετη και λειτουργική όραση.
  • Οφθαλμιατρική και οπτομετρική φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος ματιού ή σε περίπτωση ήπιων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που επηρεάζουν τις οπτικές δεξιότητες και προκαλούν συμπτώματα


ΠΗΓΗ : http://www.iator.gr/2012/10/10/dysleitourgies-paidikis-orasis-kai-isxesi-tous-me-tin-epidosi/Συγγραφέας Φώτης Βελισσαράκος 


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Πώς να καταλάβετε έναν παιδόφιλο

$
0
0

Χρήσιμες συμβουλές, τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα παιδιά, για την προφύλαξη και προστασία τους από… πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης δίνει μέσω ανακοίνωσής της η ΕΛ.ΑΣ., μετά και το περιστατικό με τον 40χρονο «Δράκο» των Πετραλώνων ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια σε 21 ανήλικες.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι συμβουλές για την αναγνώριση των παιδοφίλων αποτελούν ενδείξεις αλλά όχι απαραίτητα και αποδείξεις ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.
Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».
Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.



Οδηγίες προς τους γονείς:
1.Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
  • Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
  • Εργάζεται με παιδιά;
  • Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
  • Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
  • Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
  • Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;
γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
  • Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
  • Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
  • Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;

2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
  • Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
  • Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
  • Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
  • Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
  • Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
  • Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
  • Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
  • Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
  • Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
  • Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
  • Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
  • Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
  • Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
  • Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
  • Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:
Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
  • Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
  • Πες «όχι» όταν:
  • Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
  • Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
  • Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
  • Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
  • Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
  • Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».
Προστασία στο δρόμο:
  • Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
  • Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
  • Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
  • Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
  • Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.
Προστασία στο Διαδίκτυο:
  • Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
  • Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
  • Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
  • Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
  • Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
  • Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
  • Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε:
Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr
Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ  ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Και πάλι κοντά σας!!!!!

$
0
0

Τους τελευταίους μήνες έχω εγκαταλείψει λίγο το μπλογκοσπιτάκι μου...:( ! 
Όχι  γιατί δεν το αγαπάω πια! Κάθε άλλο!! Αλλά ο πελαργός πριν μερικές μέρες μας χτύπησε την πόρτα, και ένα όμορφο, μικρό , ήσυχο κοριτσάκι ήρθε να μεγαλώσει την οικογένειά μας!!! Όχι, όχι δεν είμαι μαμά - κουκουβάγια!

Κάθε μέρα έλεγα , σήμερα θα βρω λίγο χρόνο αλλά....δεν τα κατάφερνα!
Τώρα είμαι και πάλι εδώ, προσπαθώντας να βρω και πάλι τους ρυθμούς μου. Κι αφού απέχω και λίγο από την δουλειά , είναι ευκαιρία! Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι... όταν η μικρή κοιμάται, κάθομαι και την χαζεύω, οπότε πάλι δεν έχω χρόνο! χιχι! 

Λόγω των ημερών σκέφτομαι να αφιερώσω όλη την Μ. Εβδομάδα σε Πασχαλινές Κατασκευές. Θα θυμηθούμε κάποιες περσινές αναρτήσεις αλλά φυσικά και θα υπάρξουν και καινούριες!

Καλή Μ. Εβδομάδα να έχουμε!

Σοφία Μ. Κουλούρη
Εργοθεραπεύτρια S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Πασχαλινές Κατασκευές : Μέρος Ι

$
0
0

http://www.mrprintables.com/easter-crafts-for-kids.html

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης έχει ήδη αρχίσει! Οπότε...ας ξεκινήσουμε και εμείς τις Πασχαλινές Κατασκευές! Είναι ωραίο να καθόμαστε με τα μικρά ζουζούνια να κόβουμε, να κολλάμε , να δημιουργούμε! Και ποιο παιδάκι δεν χαίρεται με κάτι τέτοιο?!

Λέω , λοιπόν, για αρχή να ξεκινήσουμε με κάτι κλασικό όπως είναι τα καλαθάκια! Τα υλικά είναι χαρτόνια, κόλλα, μαρκαδόροι, ψαλιδάκια, κουμπιά, κορδέλες και όοοτι διακοσμητικά θέλει ο καθένας! Ας πάρουμε μερικές ιδέες: 

http://crafts.kaboose.com/holidays/easter/




http://www.allkidsnetwork.com/crafts/easter/



http://www.allfreekidscrafts.com/Kids-Easter-Crafts/Easy-Easter-Crafts-for-Kids#



http://www.craftsbyamanda.com/2011/04/cardboard-tube-crafts-for-easter.html


Για να δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά πώς θα κατασκευάσουμε ένα καλαθάκι , με την βοήθεια της Amanda :



Κόβουμε τα ρολά σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. 


Με τέμπερες ή νερομπογιές τα χρωματίζουμε. 


Κολλάμε τα πιο λεπτά κομμάτια και τα κόβουμε στην μία άκρη δημιουργώντας σχεδόν γωνία. 


Τα κολλάμε να γίνουν ένα . 


Στη συνέχεια παίρνουμε δύο από αυτά τα κομμάτια και τα κολλάμε στο μεγαλύτερο κομμάτια πό το ρολό, δημιουργώντας έτσι τα αυτάκια . 


Κάνουμε μία γραμμή με ροζ χρώμα. 


Κολλάμε ένα χρωματιστό μικρό κομμάτι από βαμβάκι για μυτούλα, έναν φιόγκο στο κάτω μέρος για παπιγιόν αν κάνουμε αγοράκι , ή στο πάνω μέρος για κορδελίτσα αν φτιάχνουμε κοριτσάκι. 


Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τα ματάκια και τα μουστάκια! 


Κολλάμε ένα κομμάτι χαρτόνι στον πάτο και τα καλαθάκια μας είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν καραμέλες και σοκολατάκια!


Καλές Κατασκευές!!!!
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Ιδέες για να διακοσμήσουμε πρωτότυπα τα πασχαλινά αυγά μας!

$
0
0
easter-crafts-for-kids



Τα σχολεία έκλεισαν, οι προετοιμασίες για το Πάσχα γίνονται πλέον με έντονο ρυθμό και τι καλύτερο από το να βοηθήσουν τα πιτσιρίκια?  Την Μεγάλη Πέμπτη συνήθως βάφουμε τα Πασχαλινά μας αυγά. Όμως ,αντί για κόκκινα ( που και αυτά είναι υπέροχα ) μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας και να μας οδηγήσει σε δημιουργίες που όλου θα θαυμάσουν!!

Παρακάτω σας προτείνω μερικές ιδέες , με υλικά απλά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας.

1. Ξεκινάμε με τα αυγο-ανθρωπάκια. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάσουμε το προσωπάκι και το τοποθετούμε σε μία χάρτινη θήκη - σώμα.
printable easter crafts for kids

how to make egg people
http://www.mrprintables.com/easter-crafts-for-kids-egg-people.html

2. Αν κολλήσουμε διάφορα αυτοκολλητάκια, πριν βουτήξουμε τα αυγά στην βαφή, και μετά τα αφαιρέσουμε, τότε θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids

http://fancy-deco.com/diy/funny-easy-and-cheap-easter-crafts-for-kids


3. Εδώ με τέμπερες αφήνουμε την φαντασία μας και τα αυγά μας θα είναι σίγουρα ξεχωριστά!
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids

http://fancy-deco.com/diy/funny-easy-and-cheap-easter-crafts-for-kids

4. Αυγο-ζωάκια! δύο χάρτινα αυτάκια, μυτούλα από βαμβάκι, μουστάκια και μάτια από μαρκαδόρο και είναι έτοιμο το κουνελάκι μας.

Ενώ με λίγο παραπάνω βαμβάκι μπορούμε εύκολα να κάνουμε ένα αυγο-προβατάκι!

Και μόνο με την βοήθεια των μαρκαδόρων , φτιάχνουμε μία μελισσούλα!

http://inspirationforhome.blogspot.gr/2012/02/easter-craft-and-fun-activities-for.html

5. Ε δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει η χρυσόσκονη!! Λουλουδάκια , καρδούλες και ότι άλλο θέλετε!!

Easter Egg Crafts
http://apumpkinandaprincess.com/2013/03/easter-egg-crafts-flower-glitter-easter-eggs.html


Καλή Επιτυχία στα αυγουλάκια σας!! Και καλά τσουγκρίσματα!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
ww.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κατασκευή Πασχαλινής Κάρτας

$
0
0
Μιάς και το Πάσχα πλησιάζει, τα πιτσιρίκια βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν να φτιάξουμε καρτούλες! Ας μην τους χαλάμε το χατήρι!
Συχνά, κατά την διάρκεια μίας συνεδρίας εργοθεραπείας χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους δραστηριότητες γιατί μας βοηθάνε πχ στην εκπαίδευση της χρήσης του ψαλιδιού, στην βελτίωση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού, στην φαντασία, στον αμφίπλευρο συντονισμό των άνω άκρων κτλ
Οπότε ώρα να ξεκινήσουμε!!!

Υλικά: χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα

Κατασκευή : 

  • Κόβουμε το χαρτόνι σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο. 
  • βάζουμε τα μαγουλάκια, μυτούλα, αυτιά και μάτια είτε χρησιμοποιώντας άλλο χρώμα χαρτόνι είτε ζωγραφίζοντας αυτά. 
  • το λυγίζουμε στην μέση και το καρτο-λαγουδάκι μας είναι έτοιμο. 





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πασχαλινές Κατασκευές : ΜΕΡΟΣ ΙΙ

$
0
0


Οι σημερινές κατασκευές, τις οποίες πολύ σύντομα θα κάνουμε και εμείς στα ομαδικά προγράμματα εργοθεραπείας,   είναι αφιερωμένες στα Πασχαλινά αυγά. Έχουμε συνηθίσει τις μαμάδες μας να τα βουτάνε σε κόκκινο , συνήθως ,αλλά και πράσινο, κίτρινο, μπλε χρώμα για να τα βάψουν , και να τα τσουγκρίσουμε μετά  εμείς την Ανάσταση. Νικητής αυτό που θα έχει το πιο γερό αυγό! 


Αν βάλουμε,  όμως , την φαντασία μας και ζητήσουμε και λίγη βοήθεια από τα παιδιά, μπορούμε να τα κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά!
 Χρησιμοποιώντας χάρτινη αυγοθήκη την οποία θα κόψουμε σε κομμάτια ώστε να χωράει μόνο ένα αυγουλάκι, και βάφωντάς την στο ίδιο χρώμα με το αυγό μας, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα αυγό- κοτοπουλάκι. Κολλάμε ένα φτερό , ζωγραφίζουμε και δύο ματάκια και είναι έτοιμο!!! 




 Μπογιές, μαρκαδόροι ... και καλή διάθεση είναι τα απαραίτητα υλικά για τις αυγο-φατσούλες!!



 Αν βάψουμε το αυγό μας πορτοκαλί, βάλουμε λίγο χαρτί γκοφρέ πράσινο στην κορυφή του , τότε θα το κάνουμε να μοιάζει με καρότο. Ενώ αν βάλουμε δύο ματάκια και μία χάρτινη μυτούλα θα το μετατρέψουμε σε πουλάκι. 



Και αν θέλουμε κάτι πιο εύκολο, τότε η αφηρημένη τέχνη μάλλον είναι αυτή που θα μας βοηθήσει για να έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν την παραπάνω εικόνα!!

Καλές αυγο-δημιουργίες!!!! Και μην ξεχάσετε....να έχετε βράσει πρώτα τα αυγά!!!



ΠΗΓΗ :
http://www.totallypinteresting.com/2012/04/16-cute-easter-crafts.html
http://crazy-frankenstein.com/easter-crafts-wallpapers.html
http://www.sheknows.com/parenting/articles/986513/animal-themed-easter-crafts-for-kids
http://littletownhomelove.blogspot.gr/2013/02/easter-craft-ideas.html



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Πως να «μαλώνω» το παιδί μου;

$
0
0



Ποια «τιμωρία»;
Αφοπλισμένοι οι γονείς από «βαριά» και «συμβατικά» όπλα, δυσκολεύονται απίστευτα να επιβάλουν κάποιους κανόνες πειθαρχίας, αδυνατούν να θέσουν αυτά τα όρια που όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Κινούνται απελπισμένοι, πειραματίζονται, προσπαθούν στα τυφλά να βρουν το δρόμο τους κάνοντας συχνά λάθη.


Άλλες φορές αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με υπερβολική ελαστικότητα και άλλες με τρομερή αυστηρότητα, προσπαθώντας να βρούμε με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά να μας ακούσουν ή να σταματήσουν τις αταξίες τους…
Προσπαθώντας να βρω κάποιες πειστικές (και όχι θεωρητικές) απαντήσεις, απευθύνθηκα στην παιδοψυχολόγο Κατερίνα Κωνσταντίνου, MSc Σχολικής & Εξελικτικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Πριν φτάσουμε στις «τιμωρίες» και τις ποινές, θεώρησε σωστό να βάλουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθούμε γονείς και παιδιά, που δεν είναι άλλες από τις βασικές αρχές πειθαρχίας.

Ας δούμε λοιπόν σχηματικά από πού πρέπει να ξεκινήσουμε:

Βασικές αρχές πειθαρχίας των παιδιών

1. Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε το παιδί να καταλάβει πότε και γιατί θεωρούμε τη συμπεριφορά του προβληματική. Αρκετά είναι τα παιδιά που δεν συνειδητοποιούν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις συνέπειες. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να περιγράψουμε στο παιδί την προβληματική συμπεριφορά με σταθερό αλλά όχι έντονο τόνο. Μερικά παιδιά αντιδρούν καλύτερα σε μια χαμηλόφωνη υπενθύμιση παρά σε μια δυνατή φωνή. Πρέπει να του εξηγήσουμε τι μας ενοχλεί στη συμπεριφορά του με συγκεκριμένους όρους που το παιδί θα καταλάβει. Επίσης πρέπει να του εξηγήσουμε ποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά του.
•Π.χ. θα πρέπει να πούμε: «Όταν παίζεις με τη μπάλα μέσα στο σπίτι, μπορεί να χτυπήσεις κάποιον ή να σπάσεις κάτι».
Και όχι: «Σταμάτα επιτέλους με αυτήν τη μπάλα!»

2.Πρέπει να ορίσουμε σαφώς και με απλά λόγια τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συμπεριφορά του παιδιού και να του προτείνουμε μια λύση.
•Θα πρέπει να πούμε: «Δεν μπορείς να βρεις το παιχνίδι που ψάχνεις, επειδή δεν συμμάζεψες τα παιχνίδια σου χθες».
Και όχι: «Εάν δεν συμμαζέψεις τα ρούχα και τα παιχνίδια σου, δεν θα σου πάρω άλλα».

3. Πρέπει κι εμείς να δώσουμε το παράδειγμα με τη δική μας συμπεριφορά, προσπαθώντας να μείνουμε ήρεμοι ακόμη και στα «δύσκολα». Αντί να αντιδράσουμε άμεσα και χωρίς να το σκεφτούμε, μια καλή ιδέα είναι να πάρουμε μια-δυο βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσουμε και στο μεταξύ να σκεφτούμε ποια είναι η καταλληλότερη αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Ήρεμα αλλά σταθερά, πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί τι μας ενόχλησε και με ποιον τρόπο θα θέλαμε να έχει συμπεριφερθεί ή να συμπεριφέρεται γενικότερα.
•Θα πρέπει να πούμε: «Μίλα πιο σιγά και ήρεμα όταν είμαστε μέσα στο εστιατόριο».
Και όχι: «Να συμπεριφέρεσαι όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας σου».

4.Πρέπει να επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά. Συχνά, ενώ ζητάμε από το παιδί να αλλάξει συμπεριφορά και αυτό πραγματικά ακολουθεί όσα του είπαμε, θεωρώντας το ως κάτι δεδομένο δεν επιβραβεύουμε την επιθυμητή συμπεριφορά, δίνοντας το μήνυμα στο παιδί πως δεν έχει μεγάλη σημασία το να κάνει το «σωστό». Καθώς η αλλαγή μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μπορεί να πάρει χρόνο, η επιβράβευση κάθε βήματος προς το καλύτερο μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει συνεπώς να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε με συγκεκριμένο έπαινο οποιαδήποτε προσπάθεια και βήμα κάνει το παιδί προς το στόχο του.

5. Το σημαντικότερο είναι να δείξουμε σταθερότητα στη δική μας συμπεριφορά και στις αντιδράσεις μας μετά την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού. Σταθερότητα δεν σημαίνει αυστηρότητα, ούτε σκληρότητα, ούτε τιμωρία. Η σταθερότητα έχει σχέση με τη συνεργασία μεταξύ των γονέων και με τη συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις τους. Είναι απαραίτητο οι γονείς να συμφωνούν μεταξύ τους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Είναι επίσης σημαντικό να πραγματοποιούν αυτά που λένε, δηλαδή να μη λένε άλλα και να κάνουν άλλα, ούτε να υπόσχονται ή να απειλούν το παιδί για πράγματα που τελικά δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ.
Αφού θέσαμε τις βάσεις, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο «πρακτέον», αυτό που μας ενδιαφέρει όλους. Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις «τιμωρίας» ώστε τελικά να μπορέσουμε να επιβάλουμε κάποια όρια στα παιδιά;

Εναλλακτικές μορφές τιμωρίας

Στέρηση προνομίων
Η στέρηση προνομίων θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας αποτελεσματικός τρόπος πειθαρχίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να απαγορεύσουμε στο παιδί να δει τηλεόραση ή να παίξει με κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι. Μπορούμε ακόμη να του στερήσουμε κάποια άλλη μορφή διασκέδασης που του αρέσει. Πρέπει ωστόσο να μη χρησιμοποιούμε συχνά τη «στέρηση προνομίων», γιατί θα γίνει αναποτελεσματική. Ακόμη, οι όποιοι περιορισμοί και «στερήσεις προνομίων» δεν πρέπει να διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί το παιδί ξεχνάει ποια ήταν η αρχική αιτία αυτής της «τιμωρίας». Ακόμη πρέπει πάντοτε να γίνεται σαφές ότι αυτή η στέρηση συνδέεται άμεσα με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Να εξηγείται δηλαδή ξεκάθαρα πως ό,τι συμβαίνει είναι συνέπεια της συμπεριφοράς του παιδιού.

Η τεχνική του «διαλείμματος» (time out)
Η τεχνική του «time out» είναι η απομάκρυνση του παιδιού από το «ακροατήριό του» ύστερα από κάποιο επεισόδιο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά, για να τραβήξουν την προσοχή μας, δίνουν «παραστάσεις» κακής συμπεριφοράς. Η απομάκρυνση του παιδιού σε άλλο χώρο γίνεται για να μείνει μακριά από την εστία της έντασης και να ηρεμήσει. Εκεί συζητάμε τους λόγους και τις συνέπειες αυτών που έκανε.
Π.χ. αν μια παρέα παιδιών παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και ένα από τα παιδιά το χαλάει με φωνές και άσχημες λέξεις κάθε φορά που χάνει, μπορούμε να το απομακρύνουμε και να το αφήσουμε να συμμετέχει ξανά στο παιχνίδι μόνο όταν νιώσει ότι μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες και σταματήσει να παραφέρεται.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Το νόημα της τιμωρίας αυτής είναι να καταλάβει το παιδί πως για να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα πρέπει να έχει την κατάλληλη συμπεριφορά, διαφορετικά η συμμετοχή του είναι αδύνατη. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί ώστε να καταλάβει ότι έχει δικαίωμα επιλογής, ότι από εκείνο, δηλαδή από τη νέα συμπεριφορά του, εξαρτάται αν τελικά θα επιστρέψει στη δραστηριότητα ή όχι. Το «διάλειμμα» έχει στόχο να ηρεμήσει το παιδί αλλά και να το βοηθήσει να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών του. Γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνεται σε κάποιο χώρο χωρίς παιχνίδια και χωρίς ενδιαφέρον για το παιδί, για μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 5 λεπτά).

Η «αδιαφορία»
Καμιά φορά η καλύτερη τιμωρία είναι η μη-τιμωρία! Η αδιαφορία. Η παράσταση χωρίς θεατές δεν έχει νόημα και ματαιώνεται… Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε ακόμη και να αγνοήσουμε την κακή ή ακόμη και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών. Η «αδιαφορία» κάνει την αταξία να μην έχει νόημα όταν οι αποδέκτες είμαστε εμείς. Μερικές φορές –ιδίως σε μικρότερα παιδιά– αν αρχίσουμε το διάλογο και τις συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει, μπλέκουμε σε μια χωρίς νόημα συζήτηση, η οποία συχνά φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η κατάσταση χειροτερεύει αντί αν καλυτερέψει! Τα μικρά παραπτώματα μπορεί να μειωθούν αν τα αγνοήσουμε. Όταν το παιδί διαπιστώσει ότι δεν πετυχαίνει τίποτε με αυτές τις συμπεριφορές, τις εγκαταλείπει.
Με τους εναλλακτικούς τρόπους «διαχείρισης κρίσεων» ενθαρρύνεται η οριοθέτηση της σχέσης γονιού και παιδιού, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπειθαρχία του χωρίς να τιμωρείται σωματικά.

«Εμφύλιος» πόλεμος
Ένα πιο ειδικό θέμα αφορά στους καβγάδες ανάμεσα στα αδέλφια. Εκεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι του… Πιλάτου! Με λίγα λόγια, «νίπτουμε τας χείρας μας» και έχουμε τη λιγότερη δυνατή εμπλοκή. Η διαφωνίες και οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια έχουν και τις θετικές τους πλευρές, όσο κι αν φαίνεται παράξενο. Πρόκειται για μια προσπάθεια να βρουν μεταξύ τους τα όρια και την ισορροπία. Είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και επιβολής. Τα παιδιά χάνουν και κερδίζουν πολλές φορές κάθε μέρα. Και μη νομίζετε ότι τα μικρότερα πάντα υποτάσσονται.
Όταν οι γονείς εμπλέκονται αμέσως σ’ αυτό παιχνίδι των ορίων, στερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα να βρουν λύση μόνα τους και να θέσουν τα δικά τους όρια. Η καλύτερη λύση είναι η λιγότερη δυνατή εμπλοκή. Η παρέμβαση επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη ή όταν δούμε ότι τα παιδιά πράγματι αδυνατούν να λύσουν τη διαφορά τους. Και τότε παρεμβαίνουμε όχι για να δώσουμε τη λύση ή το δίκαιο σε κάποιον, αλλά απλά και μόνον για να σταματήσουν.

ΠΗΓΗ : www.babyradio.gr,Του Κώστα Στοφόρου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ, MSC 
ΣΧΟΛΙΚΗΣ & ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. – georgelaios.blogspot.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΙΛΙΟΥ

$
0
0





Σουφρώστε τα χείλη και στείλτε ένα φιλί. Κλείστε τα χείλη σφιχτά και πείτε «μ….μ….μ…..μ….» για να βοηθηθεί το κλείσιμο των χειλιών ενώ τοποθετείτε τις άκρες των δακτύλων πάνω στα πιεσμένα χείλη για να στείλετε ένα φιλί.
Για περισσότερη εξάσκηση, εκφέρετε τους ήχους /b, p, m/ για να επιτευχθεί το κλείσιμο των χειλιών και η κατάλληλη ηχητική τοποθέτηση. Πείτε “me….me….me….me…..”. Συνεχίστε να επικεντρώνεστε στο σφίξιμο των χειλιών. Πείτε τα παρακάτω “pe…pe…pe…pe…”, “be…be…be…be….”


Πλεονεκτήματα
  • Βελτιώνει το ζάρωμα των χειλιών
  • Βοηθά στον προ- ομιλητικό σχηματισμό των /b, p, m/.





Κράτημα με τα χείλη (lip hold)
Βάλτε τη γωνία από ένα κομμάτι χαρτί, μια πετσέτα, ή ένα χαρτομάντιλο ανάμεσα στα χείλη. Πιέστε σταθερά μόνο με τα χείλη. Κρατήστε το για 20 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο αν είναι εφικτό.


Πλεονεκτήματα
  • Μειώνει τη σιελόρροια
  • Δυναμώνει τα χείλη και το εσωτερικό των παρειών.







Κίνηση του άνω χείλους
Απλώστε βούτυρο (peanut butter), ζελέ, μέλι ή άλλη μαλακή γευστική ουσία στην άκρη του κάτω χείλους. Προσπαθήστε να γλείψετε την ουσία με το άνω χείλος. Επιτρέψτε την κίνηση μόνο του άνω χείλους.


Πλεονεκτήματα
  • Μειώνει τη σιελόρροια.
  • Δυναμώνει τα χείλη. 







Χειλική δόνηση
Εκπνεύστε μέσω των ελαφρώς ζαρωμένων χειλιών επιτρέποντας τη δόνηση των χειλιών.


Πλεονέκτημα
Δυναμώνει την εσωτερική πλευρά των χειλιών.



ΠΗΓΗ : Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος -Ειδική Παιδαγωγός, Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας, grafwnimata.gr

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 
Viewing all 310 articles
Browse latest View live