Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Δραστηριότητα ταύτισης χρωμάτων

$
0
0


Κατά την διαδικασία εκμάθησης χρωμάτων σε ένα παιδάκι, θα πρέπει να του μάθουμε όχι μόνο να τα αναγνωρίζει και ονομάζει αλλά και να τα ταυτίζει. Σε μία συνεδρία εργοθεραπείας πάντα εφαρμόζουμε μία πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων για τον ίδιο σκοπό, τόσο για να μην βαρεθεί το παιδί, όσο και να να μπορέσει να γενικεύσει την δεξιότητα που μαθαίνει.
Έτσι , λοιπόν, εκτός από την σημερινή δραστηριότητα που σας προτείνω μπορείτε να κάνετε άλλη μία που είχα αναρτήσει στο παρελθόν, πατώντας εδώ.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ : 
Σαν κατασκευή είναι εύκολη, αφού χρειάζεται ψαλίδι,κόλλα,  ένα χαρτόνι,  και διάφορες εικόνες. Αρχικά, μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι ζητώντας από το παιδί να ταυτίσει αντικείμενα με δύο διαφορετικά χρώματα, και αφού το κατορθώσει να προσθέσετε ένα τρίτο, έπειτα τέταρτο κτλ. Τέλος, καλό θα ήταν όλες τις εικόνες να τις έχετε σε ένα καλαθάκι και όχι σκόρπιες , ώστε αν υπάρχει ένα δομημένο περιβάλλον.

ΣΤΟΧΟΙ : 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Νηπιαγωγεία - Έργα τέχνης

$
0
0


Στην σύγχρονη κοινωνία τα παιδάκια από πολύ μικρά  πλέον συμμετέχουν σε ένα σχολικό πλαίσιο. 
Τα παιδιά συνήθως περνούν περίπου 4.000 ώρες διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο, ενώ τα μωρά τουλάχιστον 12.000 ώρες σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Η έρευνα δείχνει ότι ο αντίκτυπος από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πνευματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών είναι μεγάλος, αν λάβουμε υπόψη το χρονικό διάστημα που περνούν τα παιδιά εκεί. Για το λόγο αυτό η δημιουργική αρχιτεκτονική και το design θεωρούνται αρκετά σημαντικά στα νηπιαγωγεία, όπως σε αυτά που θα δείτε παρακάτω.
Ωστόσο, στην Ελλάδα με το κλείσιμο πολλών σχολείων δεν θα είναι λίγα εκείνα τα πιτσιρίκια που είτε θα "στριμωχτούν'' σε  μία αίθουσα , είτε ακόμα χειρότερα δε θα βρουν μία θέση στα σχολικά θρανία... 








ΠΗΓΗ : www.education.com

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Ποτέ τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο...

$
0
0
Ας μην χαθεί τόσο άδικα άλλο παιδάκι.....

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!!!!!!!!!!!!!!

$
0
0

Επιτέλους , έφτασε η ώρα για διακοπούλες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εύχομαι σε όλους μέσα από την καρδιά μου να περάσετε ξεκούραστα, ανέμελα και πάνω από όλα υγιέστατα το υπόλοιπο του καλοκαιριού!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Σεπτέμβρη!!! 
Καλές διακοπές!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Καλή Σχολική Χρονιά !!!

$
0
0


Και να΄μαστε πάλι εδώ!!!!

Το καλοκαιράκι πέρασε , ήταν πραγματικά διαφορετικό και απρόσμενα ευχάριστο, οπότε επιστρέφουμε με πολύ γεμάτες τις μπαταρίες μας!!!

Για να είμαι ειλικρινής μου λείψατε... μου έλειψε τόσο καιρό που δεν έγραφα στο blogακι μου... :(
Όμως, ο χρόνος ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στα μπάνια , τις διακοπές και την ξεκούραση!!!

Την Τετάρτη ξεκινούν τα σχολεία!!! Άλλα πιτσιρίκια περιμένουν με χαρά και άλλα ... ακόμα το σκέφτονται!! Φέτος ο αγαπημένος μου ανιψιός θα πάει στην Α΄Δημοτικού!! Μεγάλωσε ο Γιωργάκης μου  και πλέον θα έχει διάβασμα, γράψιμο , υποχρεώσεις!! Είμαι σίγουρη ότι όσο όμορφος είναι , τόσο καλός μαθητής θα είναι επίσης! Και είναι ο άτιμος πανέμορφος ( ναί , ναί του έχω πολύ αδυναμία ) !

Φέτος, όπως σας έχω ήδη πει θα έχουμε και νέες συνεργασίες αλλά θα σας τα πω αναλυτικά τις επόμενες μέρες!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είμαστε όλοι καλά και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις δυσκολίες που καθημερινά πλέον συναντάμε.

Εμείς θα είμαστε εδώ, πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε! 

Καλή σχολικά χρονιά, γεμάτη γνώσεις και πολλά χαμόγελα!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Αυτό είναι Φιλία !!!

$
0
0
Μία διαφήμιση πραγματικά διαφορετική , που σε γεμίζει συναισθήματα καθώς την παρακολουθείς. 
Όπως ακούγεται κ από τον αφηγητή κατά την διάρκεια αυτής : Οι επιλογές που κάνουμε αποκαλύπτουν τον αληθινό μας χαρακτήρα  !





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Ασκήσεις ενίσχυσης της οπτικής και ακουστικής αντίληψης

$
0
0


Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια παιχνίδια που μπορεί να γίνουν για την άσκηση της οπτικής & ακουστικής αντίληψης, μνήμης, προσοχής και παρατηρητικότητας : 

• Ασκήσεις για την οπτική αντίληψη 
 ‘’Βρες τον άτακτο της παρέας’’ Δείχνουμε στο παιδί πολλές εικόνες της ίδιας ομάδας και μιας εικόνας άσχετης (π.χ πολλά λουλούδια κι ανάμεσα μια ομπρέλα , πολλά κουζινικά κι ανάμεσα μια μπάλα , πολλά φρούτα κι ανάμεσα ένα μολύβι). Το παιδί καλείται να βρει τον ‘’άτακτο’’ της παρέας και να τον βγάλει από το σύνολο. 
 ‘’Οι κομματιασμένες φωτογραφίες’’ Μεγάλες φωτογραφίες , που έχουμε κόψει σε μικρότερα ίσα κομμάτια (puzzles). Το παιδί καλείται να βρει τα κομμάτια κάθε φωτογραφίας και να τα συναρμολογήσει ώστε να φανεί τι παριστάνει η φωτογραφία.
 Κατάλληλα παιχνίδια είναι : 
• οι τόμπολες – λότοι σχημάτων και χρωμάτων 
• τόμπολες – λότοι αγοριών και κοριτσιών 
• τόμπολες – λότοι με διπλές εικόνες 
• τόμπολες – λότοι αποχρώσεων 
• τόμπολες – λότοι γεωμετρικών σχημάτων
 • γεωμετρικά ντόμινο

 • Ασκήσεις για την οπτική μνήμη 
 ‘’Ο ιχνογράφος που έχασε τη μνήμη του’’ Κρατάμε μια αφίσα την οποία δείχνουμε στο παιδί και το αφήνουμε να την παρατηρήσει προσεχτικά για μερικά λεπτά. Έπειτα την κρύβουμε και το παιδί καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις του τύπου : πόσα πρόσωπα υπάρχουν στην αφίσα ή ποιο είναι το χρώμα του τάδε αντικειμένου.
  ‘’Τι λείπει’’ Τοποθετούμε πάνω σε ένα τραπέζι μερικά αντικείμενα οικεία στο παιδί. Αφού τα παρατηρήσει προσεχτικά κρύβουμε ένα και το παιδί καλείται να μας πει ποιο αντικείμενο λείπει. • Ασκήσεις για την ακουστική αντίληψη 
 ‘’Μάντεψε από πού προέρχεται ο ήχος’’ Έχουμε διάφορα μουσικά όργανα τοποθετημένα μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο , των οποίων τον ήχο ήδη γνωρίζει το παιδί. Του ζητάμε να κλείσει τα μάτια και να αναγνωρίσει από ποιο όργανο προέρχεται κάθε φορά ο ήχος που παράγουμε. 
 ‘’Βρες το λάθος’’ Τραγουδάμε κάποιο τραγούδι πολύ γνωστό στο παιδί , αντικαθιστώντας μια λέξη με μια άλλη – λάθος. Το παιδί καλείται να την επισημάνει και να βρει τη σωστή.


Μάθημα:πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,  Καθηγητής: Καραμπατζάκη



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Πως να βάζω τα παπούτσια μου σωστά

$
0
0


Γνωστή εικόνα για αρκετούς γονείς... Μικρά και μεγάλα παιδάκια μπερδεύονται, για διαφορετικούς λόγους, και βάζουν τα παπούτσια τους ανάποδα...

Μπορούμε να τα βοηθήσουμε..

Δείτε την παρακάτω εικόνα:


Είναι πολύ απλό. Πάρτε ένα μεγάλο αυτοκόλλητο και κόψτε το σε 2 μέρη. Κολλήστε τα στον πάτο του κάθε παπουτσιού, σε σημείο τέτοιο (στο εσωτερικό τοίχωμα) που να είναι ορατό στο παιδί. Ζητήστε από το παιδί, πριν από κάθε φορά που θα βάζει τα παπούτσια του να φτιάχνει αυτό το μικρό puzzle για να φανεί το σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο θα βρει και ποιό παπούτσι ταιριάζει σε ποιό πόδι...

Δοκιμάστε το, ίσως βοηθήσει το πιτσιρίκι σας!

Στην περίπτωση που συνεχίσει να δυσκολεύεται, ανάλογα την ηλικία του παιδιού φυσικά, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


ΠΗΓΗ : myergotherapy@blogspot.gr

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Article 9

$
0
0


Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μία πολύ όμορφη συνεργασία! Έχουμε φιλοξενήσει και στο παρελθόν άρθρα της συναδέρφου, όμως επίσημα πλέον είναι επιστημονική συνεργάτης μας. Μιλάμε για την κ.Χρυσάνθη Κ. Παντελή, Εργοθεραπεύτρια S.I. & N.D.T.
Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι πρόκειται για μία εργοθεραπεύτρια με πολύ μεράκι , αγάπη και όρεξη για την δουλειά της, μα πάνω από όλα για ένα υπέροχο άνθρωπο.

Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα , όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα:
Η κ. Παντελή είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Αθηνών, στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Εργοθεραπείας. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση για την απόκτηση του πτυχίου στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων Αττικής και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Έκτοτε εργάστηκε σε κέντρα αποκατάστασης παιδιών με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα, ψυχοκινητική καθυστέρηση , δεπ-υ, κτλ, κατόπιν ως αναπληρώτρια εργοθεραπεύτρια στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας,  ενώ πλέον είναι διορισμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Έχει ακολουθήσει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα , όπως είναι η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Χρήση εργαλείου «ΕΔΑΛΦΑ», Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Βασικές Αρχές Δομημένης Εκπαίδευσης TEACCH, Νευροεξελικτική Αγωγή BOBATH, Α’ ΤΕΣΤ, Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων (PECS), σεμινάριο για το Σύστημα ΜΑΚΑΤΟΝ, Οπτομετρίας, Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κτλ.
Τέλος, έχει παρακολουθήσει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες , ενώ επιπλέον έχει κάνει παρουσιάσεις σε συνέδρια.
 
Καλώς ήρθες Χρυσάνθη στην παρέα μας!!! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύτιμη η βοήθεια σου στην ενημέρωση μέσω αυτού του ιστολογίου για το παιδί!
 
Σε ευχαριστούμε πολύ !!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ :ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

12 Δραστηριότητες Εργοθεραπείας

$
0
0
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 



 ΣΤΟΧΟΙ : Βελτίωση  Ιδεασμού , κινητικού σχεδιασμού και πράξης


Το παιδί :
1.με ράβδο χτυπά μπάλα στον τοίχο

2.με ράβδο κυλάει ελεγχόμενα μπάλα από διαδρομή πχ. κώνους , εμπόδια

3.σε ράβδο δένουμε ένα μπαλόνι κ το χτυπάει  με ρυθμό

4.πάνω σε τραμπολίνο θα κάνει αναπηδήσεις κ ταυτόχρονα θα χτυπά μπάλα στο έδαφος ή θα την στέλνει  προς τον συμπαίχτη ή θεραπευτή  ενώ χτυπά μια φορά στο έδαφος

5.τοποθετεί την therapy ball στον τοίχο κ προσπαθεί να την ρολάρει χωρίς να πέσει στο έδαφος κ χρησιμοποιώντας μόνο την ραχιαία κ κοιλιακό μέρος του σώματός του. Μια αριστερόστροφα κ μια δεξιόστροφα.

6.Ξαπλωμένος ανάσκελα πιάνει την μπάλα με τα δυο του πόδια την δίνει στα χέρια του , την ανεβάζει πάνω απ το κεφάλι του κ την ξανά δίνει στα πόδια του κ την κατεβάζει.

7.χτυπήματα μπάλας στον τοίχο ενώ ταυτόχρονα κάνει πλάγια βήματα

8.τοποθετεί τα χέρια του μέσα στο στεφάνι , τα πόδια του έξω απ το στεφάνι κ περπατάει δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα , είτε με την κοιλιά προς τα πάνω είτε με την πλάτη

9.τοποθετεί το σώμα του πάνω απ το στεφάνι (χωρίς να ακουμπά) , τις παλάμες του κ τα πόδια του έξω απ το στεφάνι , ενώ η κοιλιά του είναι με φορά προς τα κάτω κ προσπαθεί να μετακινηθεί είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα (τα χέρια) γύρω απ το στεφάνι

10.κάθεται στηριζόμενο στις παλάμες του κ προσπαθεί να πιάσει με τα πόδια του μπάλα ή κάποιο άλλο αντικείμενο κ να την βάλει σε καλάθι

11. φτιάχνει αλυσίδα από συνδετήρες , (τοποθετεί τον ένα συνδετήρα μέσα στον άλλο)

12 εχει 2 puzzle δαπέδου , βρίσκεται πάνω στο ένα και το άλλο το τοποθετεί δεξιά του , πηδάει πάνω σε αυτό και μεταφέρει αυτό που βρισκεται αριστερά του απ την δεξιά του πλευρά και αντιστρόφως



ΧΡΥΣΑΝΘΗ Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. & NDT

30 κλειδιά για να «ξεκλειδώσετε» ένα παιδί με ΔΕΠΥ

$
0
0

30 κλειδιά για να «ξεκλειδώσετε» ένα παιδί με ΔΕΠΥ:

1. Οι μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή.Το περιβάλλον τους, τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό, πρέπει να δομεί εξωτερικά αυτό που δεν μπορούν τα ίδια τα παιδιά να δομήσουν εσωτερικά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να υπάρχει κάπου μια λίστα ή ένα πίνακας που να περιγράφει την πορεία της διδασκαλίας ή της δραστηριότητας που γίνεται, ώστε να μπορεί το παιδί με ΔΕΠΥ να το χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς όταν αποσπάται.


2. Πίνακας κανόνων. Αναρτήστε σε ευδιάκριτο σημείο ένα πίνακα που θα φαίνονται όλοι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί το παιδί. Το παιδί με ΔΕΠΥ δεν θα έχει άγχος αν γνωρίζει τι περιμένετε από αυτό.

3. Η θέση του παιδιού με ΔΕΠΥ θα πρέπει να είναι κοντά στον εκπαιδευτικό και μακριά από παράθυρα.Δεν θα πρέπει να αλλάζει συχνά θέση κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Αυτό θα το βοηθήσει στη μείωση της έντονης κινητικότητας και της διάσπασης, που τόσο πολύ το ταλαιπωρεί.

4. Τα παιδιά με ΔΕΠΥέχουν ανάγκη να ακούν τα ίδια πράγματα, οπότε επαναλαμβάνεται συνέχεια τις οδηγίες και τις εντολές.

5.Θέστε όρια και περιορισμούς. Τα όρια δεν μπαίνουν για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να τα συγκρατούμε και να τα καθησυχάζουμε. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν γρήγορα και απλά. Δεν ωφελούν οι μεγάλες και ατέρμονες συζητήσεις.

6. Συχνή βλεμματική επαφή.Μια ματιά μπορεί να επαναφέρει ένα παιδί από την ονειροπόληση με τρόπο ήρεμο και σιωπηλό.

7. Ξεκάθαρο και σαφές ημερήσιο πρόγραμμα. Θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένο σε εμφανές σημείο (πίνακα, θρανίο-γραφείο μαθητή) και να μην αλλάζει χωρίς προειδοποίηση και αρκετά συχνά.

8. φτιάξτε το πρόγραμμα, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, μαζί με το παιδί. Θα βοηθήσει το παιδί με ΔΕΠΥ να βγει από την απάθεια και την αδράνεια.

9. Αποφύγετε τα τεστ που υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.

10. Όχι μεγάλο φόρτο εργασίας.Αποφύγετε τις πολλές εργασίες για το σπίτι.

11. Όχι μεγάλες εργασίες. Σπάστε τις εργασίες σε μικρότερες γιατί τα παιδιά με ΔΕΠΥ όταν βλέπουν πολύ μεγάλες εργασίες αρνούνται να τις εκτελέσουν.

12. Κάντε την έξοδο από την τάξη ή το σήκωμα από την καρέκλα μέρος του προγράμματος.Αν γνωρίζει το παιδί πότε μπορεί να «δραπετεύσει» από τη δραστηριότητα, θα είναι πιο συνεργάσιμο σε όλη τη διάρκειά της.

13. Ενημέρωση για την πρόοδο. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη να τα ενημερώνεις για τους στόχους που πρέπει να πετύχουν κι αν τελικά τα κατάφεραν. Τα βοηθάει να παραμένουν συγκεντρωμένα στους στόχους τους.

14. Τονίστε την επιτυχία.Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν βιώσει πολύ έντονα την αποτυχία. Έχουν την ανάγκη για επιβράβευση και έπαινο.

15. Ενισχύστε τους τη μνήμη.Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν προβλήματα μνήμης. Χρειάζονται μνημονικές ασκήσεις που μπορούν να ενσωματωθούν μέσα στην μαθησιακή διαδικασία, όπως κωδικούς, συνθηματικές κινήσεις, ομοιοκαταληξίες. Σε άλλο άρθρο θα αναφερθώ πιο εκτεταμένα στις μνημονικές ασκήσεις.

16. Χρησιμοποιήστε σχεδιαγράμματα.Είναι δύσκολο να μάθει το παιδί με το ΔΕΠΥ να τα χρησιμοποιεί αλλά αν εξοικειωθεί με αυτά, θα το βοηθήσουν να αισθανθεί ότι τα καταφέρνουν.

17.Γράψτε τα σημαντικά που θέλετε να ανακοινώσετε. Ή ακόμα καλύτερα οπτικοποιήστε τα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι οπτικοί και όχι ακουστικοί τύποι.

18. Χρωματίστε τη φωνή σας. Ο χρωματισμός της γλώσσας κρατάει την προσοχή.

19. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα επιβράβευσης.Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται κίνητρα.

20.Βοηθήστε το παιδί στην αυτοπαρατήρηση. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν την τάση να μην αυτοπαρατηρούνται. Ζητήστε του να περιγράψει τον εαυτό του μετά από μια άτυπη συμπεριφορά. Οι ερωτήσεις σας πρέπει να είναι μικρές και ακριβείς. Μπορείτε επίσης, στο τέλος της ημέρας μαζί με το παιδί να κάνετε μια ανασκόπηση της συμπεριφοράς του.

21. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δίνουν την εικόνα ότι είναι εγωιστικά και κακότροπα.Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι το γεγονός πως δεν ξέρουν πώς να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους, κάτι που μπορεί με τη σωστή διδασκαλία να το μάθουν.

22. Μετατρέψτε τη σχολική εργασία σε ομαδικό παιχνίδι. Το κίνητρο της ομάδας βοηθάει το παιδί με ΔΕΠΥ.

23. Αναθέστε τους κάτι για το οποίο να είναι υπεύθυνα.

24. Χρησιμοποιήστε τετράδιο επικοινωνίας.

25. Αποφύγετε το γράψιμο. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ αρνούνται και αποφεύγουν να γράψουν μεγάλα κείμενα. Αλλά πολλές φορές δυσκολεύονται ακόμα και να κρατήσουν μικρές σημειώσεις. Χρησιμοποιήστε tablet, υπολογιστή και προφορικά τεστ.

26.Γυμναστική. Μια από τις καλύτερες θεραπείες για τη ΔΕΠΥ είναι η έντονη γυμναστική.

27. Ενημερώστε τα παιδιά με ΔΕΠΥ, αν είναι δυνατόν, από την προηγούμενη μέρα για το τι θα ακολουθήσει μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

28. Εξηγήστε και κάντε όσο πιο φυσιολογική μπορείτε την ιδιαίτερη μεταχείριση που λαμβάνει ο μαθητής με ΔΕΠΥ, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός του.

29. Ζητήστε από ένα συμμαθητή, που είναι οργανωτικός και επιμελής, να καθίσει δίπλα του και να τον βοηθάει κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

30. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πολύ πιο ταλαντούχα και χαρισματικά απ'όσο δείχνουν.Είναι γεμάτα δημιουργικότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση, αυθορμητισμό και κέφι. Είναι ανοιχτόκαρδα και τους αρέσει να βοηθούν. Μπορούν να γίνουν η λύση κι όχι το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.

ΠΗΓΗ : Φώτης Παπαναστασίου, www.eidikospaidagogos.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

ΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

$
0
0

Τι είναι το οπτικό πρόγραμμα;
Ένα οπτικό πρόγραμμα είναι μια οπτική αναπαράσταση του τι πρόκειται να
συμβεί όλη την ημέρα ή μέσα σε μια εργασία ή δραστηριότητα.



Πότε είναι χρήσιμο;


Ένα οπτικό πρόγραμμα είναι χρήσιμο για την κατάτμηση μιας εργασίας που
έχει πολλά βήματα για να διασφαλιστεί η διδασκαλία και η τήρηση αυτών των βημάτων. Είναι επίσης χρήσιμο στη μείωση του άγχους και της ακαμψίας γύρω από τις μεταβάσεις της επικοινωνίας, όταν ορισμένες δραστηριότητες θα συμβούν όλη την ημέρα ή κάποιες ώρες της ημέρας.



Πώς μπορώ να το διδάξω και να το χρησιμοποιήσω;


  • Αφού ο μαθητής σας έχει καταλαβαίνει την έννοια της αλληλουχίας δραστηριοτήτων μέσω της χρήσης του πίνακα «Πρώτα – Μετά», μπορείτε να αναπτύξετε ένα πιο πολύπλοκο χρονοδιάγραμμαγια μια σειρά από δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αποφασίστε τις δραστηριότητες που θα παρουσιάζονται με εικόνες στο πρόγραμμα. 
  • Επιλέξτεδραστηριότητες που πραγματικά θα συμβούν στη συγκεκριμένη σειρά. Προσπαθήστε να αναμίξετε προτιμώμενες δραστηριότητες με μη-προτιμώμενες.
  • Βάλτε στο πρόγραμμα τα οπτικά εφέ (π.χ. φωτογραφίες, σχέδια, γραπτές λέξεις) που δείχνουν τις δραστηριότητες που έχετε εντοπίσει. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι κινητό, για παράδειγμα, σε ένα πρόχειρο, ή μπορεί να στερεωθεί σε μια μόνιμη θέση, όπως στο ψυγείο για το σπίτι ή στον τοίχο για τη σχολική αίθουσα. Ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να δει το πρόγραμμα πριν από την έναρξη της πρώτης δραστηριότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να είναι συνέχεια ορατό από το παιδί κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.
  • Όταν έρθει η ώρα για μια δραστηριότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα να πραγματοποιηθεί, δώστε στο παιδί μια σύντομη, προφορική οδηγία. Για παράδειγμα, ας πούμε«Έλεγξε το χρονοδιάγραμμα». Αυτό βοηθά το παιδί σας να εστιάσει την προσοχή στην επόμενηδραστηριότητα. Αρχικά, μπορεί να χρειαστεί να καθοδηγήσετε σωματικά το παιδί να ελέγξει το πρόγραμμα (π.χ. ήπια καθοδήγηση από τους ώμους και δείξτε στο παιδί την επόμενη δραστηριότητασχετικά με το χρονοδιάγραμμα). Σταδιακά μπορείτε να μειώσετε τις φυσικές παρεμβάσεις όταν το παιδί σας αρχίζει να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα πιο ανεξάρτητα.
  • Όταν ένα έργο έχει ολοκληρωθεί, ζητήστε από το παιδί να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα πάλι, με τη χρήση της διαδικασίας που περιγράφηκε παραπάνω, και τη μετάβαση στη επόμενη δραστηριότητα.


Χρήσιμες είναι οι παρακάτω ιστοσελίδες για να δημιουργήσετε το δικό σας οπτικό πρόγραμμα:






ΠΗΓΗ : Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός, Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας, www. grafwnimata.gr



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Δραστηριότητες Αμφίπλευρης Οργάνωσης

$
0
0


Στόχοι : με αυτές τις δραστηριότητες θέλουμε να δείξουμε στο παιδί πως να μεταχειρίζεται γενικά την αριστερή πλευρά και την δεξιά του ταυτόχρονα, αλλά η μη επικρατέστερη έχει μόνο βοηθητικό ρόλο. 

Δραστηριότητες :

1. ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ Ή ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ

2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΟΡΔΟΝΙΩΝ

3. ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΤΙΒΑ

4. ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ  Ή ΦΥΛΛΑ ΧΑΡΤΙΟΥ

5. ΧΑΡΑΖΕΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΑΡΑΚΑ

6. ΑΛΕΙΦΕΙ ΜΕ ΚΟΛΛΑ

7. ΚΟΒΕΙ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΑΚΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

8. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ Π.Χ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ,ΒΙΔΩΝΕΙ-ΞΕΒΙΔΩΝΕΙ (ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙ) , ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ-ΞΕΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ,ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ Κ.Λ.Π

9.  ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΣ

10. ΑΝAΠΟΔΟΓΥΡΙΖΕΙ ΡΟΥΧΑ

11. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ leggo

12. ΤΥΛΙΓΕΙ -ΞΕΤΥΛΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΟΡΔΕΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΡΑΒΔΟ

13. ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΚΟΡΕΦΤΗΠ.Χ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΙΑ Ή ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ



ΧΡΥΣΑΝΘΗ Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. & N.D.T. 

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Ποιός γονιός δε θέλει να μάθει πώς να σώσει το παιδί του;

$
0
0



Ένα παιδί πέφτει από ένα δέντρο προκαλώντας έναν αποκρουστικό γδούπο ενώ ο πατέρας του είναι απορροφημένος στο συνομιλητή του στο κινητό του τηλέφωνο. Σε μια κουζίνα, μια γυναίκα που είναι εκπαιδευμένη στην παροχή πρώτων βοηθειών, ορμά έξω να μαζέψει τα ρούχα από την απλώστρα και να τα προστατέψει από τη βροχή.

Δεν είναι η μητέρα του αγοριού, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Ο πατέρας μένει γονατιστός μπροστά από το γιο του που δεν έχει τις αισθήσεις του, το αίμα ρέει αργά από τα χείλη του και ο τραγικός γονιός ουρλιάζει για βοήθεια.

Η διαφημιστική καμπάνια, από τον βρετανικό φορέα St. John Ambulance που «τρέχει» στους τηλεοπτικούς δέκτες τις τελευταίες εβδομάδες, φιλοδοξεί να αφυπνίσει και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Ποιος γονιός δεν θέλει να μάθει πως να σώζει το παιδί του;





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Δυσκολίες διατροφής ενός παιδιού με αυτισμό

$
0
0



Κάνοντας μία βόλτα στο διαδύκτιο βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τα αγαπημένα μου Ikid Centers, το οποίο αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ένα παιδί με αυτισμό παρουσιάζει δυσκολίες στην διατροφή του, αλλά και προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές. 

Ας το διαβάσουμε... 


Οι γονείς παιδιών με αυτισμό συχνά λένε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες στη διατροφή τους. Υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες τροφές και αρκετά επιλεκτικά με αυτές. Αυτό το άρθρο παραθέτει τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά με αυτισμό είναι επιλεκτικά με τη διατροφή τους καθώς και προτάσεις έτσι ώστε να βοηθηθούν στο να τρώνε με περισσότερη ευκολία. Φυσικά, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία, κάτι το οποίο να έχετε στο νου σας όσο διαβάζετε το άρθρο.

Παράγοντας 1ος
Πολλά παιδιά με αυτισμό συνηθίζουν στο να μαθαίνουν μέσα από οπτικά ερεθίσματα. Έτσι εάν το φαγητό φαίνεται διαφορετικό, το παιδί θα νομίζει ότι είναι δεν είναι το ίδιο με άλλη φορά. Ακόμη, πολλά παιδιά εξακολουθούν να τρώνε το ίδιο φαγητό επειδή απολαμβάνουν την ικανοποίηση στο να γνωρίζουν πως το φαγητό είναι το αναμενόμενο, μοιάζει το ίδιο και γευστικά είναι όπως το θυμούνται.

Έχετε πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε τα αγαπημένα μπισκότα του παιδιού σας και να παρατηρήσετε ότι έχει αλλάξει η συσκευασία από αυτά; Υπήρχε διαφορά στην εικόνα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Δεν το σκεφτήκατε ιδιαίτερα, όμως, γιατί γνωρίζατε πως γευστικά δε θα υπήρχε διαφορά.

Παρόλα αυτά, όταν επιστρέψατε στο σπίτι, το παιδί σας έψαχνε στις σακούλες του σούπερ μάρκετ για τα αγαπημένα του μπισκότα και δεν κατάφερε να τα βρει. Εσείς βγάλατε έξω το καινούριο κουτί με μπισκότα και είπατε «Εδώ είναι το κουτί με τα μπισκότα σου. Έχει διαφορετική συσκευασία αλλά τα μπισκότα είναι τα ίδια». Το παιδί πέταξε τα μπισκότα στο πάτωμα και ξέσπασε σε κλάματα. Γιατί συνέβη αυτό; Η συσκευασία ήταν διαφορετική και έμοιαζε σαν τα αναμενόμενα μπισκότα μέχρι τότε να είχαν αλλάξει. Το γεγονός αυτό ήταν σαν να προκάλεσε μία πλήρη σύγχυση στον κόσμο του παιδιού.

Έχετε πάει ποτέ έξω για φαγητό σαν οικογένεια σε κάποιο εστιατόριο που να γνωρίζετε ότι έχει την αγαπημένη μακαρονάδα του παιδιού σας; Ξοδέψατε αρκετό χρόνο στο να διαλέξετε το συγκεκριμένο εστιατόριο καθώς θέλατε να είστε σίγουροι πως έχει κάποιο φαγητό που να αρέσει στο παιδί σας. Όμως όταν η μακαρονάδα ήρθε στο τραπέζι, τα μακαρόνια είχαν διαφορετικό από το αναμενόμενο σχήμα και το τυρί μύριζε διαφορετικά. Τότε, το παιδί σας αναστατώθηκε γιατί διαπίστωσε πως η μακαρονάδα που του είχατε υποσχεθεί, δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό που περίμενε.

Πιθανές λύσεις
Είναι σημαντικό να θυμάστε και να καταλαβαίνετε ότι η ζωή ενός παιδιού με αυτισμό βασίζεται στη ρουτίνα και την προβλεψιμότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να προετοιμαστεί για κάτι που είναι διαφορετικό είναι να του δίνετε με συνέπεια διαφορετικές τροφές και να εισάγετε νέες τροφές στο διατροφολόγιο σας όλη την ώρα.

Παρόλο που η ρουτίνα και το πρόγραμμα είναι καλά στοιχεία για το παιδί, είναι καλό να δημιουργείτε αλλαγές σε αυτά. Η ρουτίνα είναι ότι τρώτε μεσημεριανό κάθε μέρα την ίδια ώρα, αλλά η αλλαγή είναι ότι μπορείτε να σερβίρετε διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών με διαφορετικούς τύπους τυριών. Ακόμη, η ρουτίνα είναι ότι θα αγοράσετε για το παιδί τα αγαπημένα του μπισκότα αλλά η αλλαγή θα είναι όταν επιστρέψετε στο σπίτι να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά μπολάκια. Επίσης, καλό θα ήταν να αγοράσετε και διαφορετικούς τύπους μπισκότων.

Ακόμη μία στρατηγική που μπορείτε να προσπαθήσετε είναι να κάνετε το φαγητό να φαίνεται όλο και πιο διαφορετικό κάθε φορά που το σερβίρετε στο παιδί. Σπάστε το κολατσιό στη μέση, κόψτε το σάντουιτς σε κομμάτια, χωρίστε τα μέρη του φαγητού σε διαφορετικά πιάτα. Μην ξεχνάτε, πως το διατροφολόγιο του παιδιού θα πρέπει να εμπεριέχει και υγιεινά φαγητά.

Παράγοντας 2ος
Η μυρωδιά από τα συνηθισμένα φαγητά είναι αρκετή για να οδηγήσει τα παιδιά σας εκτός ορίων.

Εάν το παιδί μυρίζει ο,τιδήποτε πριν το φάει, αυτό είναι καλή ένδειξη ότι η αίσθηση της μυρωδιάς είναι σημαντικός παράγοντας στη διατροφή του. Πιθανόν να κλείνει τη μύτη του δείχνοντας σας ότι η μυρωδιά είναι ανυπόφορη για εκείνον παρόλο που το φαγητό δείχνει να είναι πεντανόστιμο. Αν πιστεύετε ότι οι μυρωδιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έλλειψη της επιθυμίας του παιδιού σας να μη φάει, παρακάτω παρατίθενται κάποιες λύσεις που μπορείτε να προσπαθήσετε.

Πιθανές λύσεις

Παρακολουθήστε και καταγράψτε όλες εκείνες τις συμπεριφορές του παιδιού σας έτσι ώστε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του και για ποιο λόγο συμπεριφέρεται με τους συγκεκριμένους τρόπους μπροστά από κάποιες τροφές. Ίσως παρατηρήσετε μία συγκεκριμένη τακτική. Για παράδειγμα, τα φαγητά που έχουν σκόρδο πιθανόν να φαίνονται αηδιαστικά στο παιδί σας. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αποβάλλετε το σκόρδο από το φαγητό σας. Σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψετε λίγο παραπάνω έτσι ώστε να βοηθήσετε να το παιδί σας να αισθανθεί λίγο πιο άνετα με αυτή τη μυρωδιά.

Φυσικά, δεν μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να φάει ένα φαγητό που πραγματικά δε του αρέσει. Όλοι έχουμε συγκεκριμένες τροφές που δε μας αρέσουν. Ωστόσο δε θα πανικοβληθούμε αν τα δούμε στο πιάτο μας.

Έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε λύσεις που να εξυπηρετούν τις αισθήσεις μας. Το παιδί με αυτισμό, όμως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Το παιδί σας χρειάζεται να το βοηθήσετε να βρει λύσεις με τις διατροφικές ευαισθησίες του, τόσο σοβαρά όσο ένας γονιός που το παιδί του έχει αλλεργίες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εξακολουθείτε να εκθέτετε το παιδί σας στις τροφές που δε του αρέσουν, γιατί σε αντίθεση με την αλλεργία, μπορεί κάποια μέρα να του αλλάξετε γνώμη.

Προετοιμάστε το παιδί σας, πριν έρθει η ώρα που θα φτιάξετε ένα φαγητό το οποίο θα εμπεριέχει κάποιο συστατικό που δεν του αρέσει. Ενημερώστε τον ότι πρόκειται να μαγειρέψετε ένα φαγητό με σκόρδο. Επιτρέψτε του να φάει το αγαπημένο του μπισκότο την ώρα που μαγειρεύετε κάτι που για εκείνο δεν είναι επιθυμητό. Βάλτε το φαγητό στο τραπέζι την ώρα του μεσημεριανού, ακόμη και αν δε το περιμένει. Κάποια μέρα μπορεί να δοκιμάσει.
Ακόμη μία τακτική είναι να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε λιγότερη ποσότητα από το μη επιθυμητό φαγητό μέσα στο αγαπημένο του. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να εξοικειωθεί ευκολότερα με τη γεύση που μέχρι τώρα δεν του άρεσε.


Παράγοντας 3ος
Η υφή ορισμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο παιδί σας

Έχετε παρατηρήσει να αρέσουν στο παιδί σας μόνο οι παχύρευστες τροφές ή μόνο οι τραγανές; Αυτό οφείλεται στις αισθητηριακές ανάγκες του παιδιού. Όταν τα παιδιά δαγκώνουν τραγανά φαγητά δέχονται πιέσεις στις αρθρώσεις του στόματος, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τις αισθήσεις του παιδιού. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στην αίσθηση της αφής, αδυνατούν να δοκιμάσουν τραγανές τροφές και προτιμούν τις πιο παχύρευστες τροφές.

Πιθανές λύσεις

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, προσπαθώντας να πείσετε το παιδί σας να φάει ένα μήλο επειδή τρώει μόνο μαλακές τροφές, ξεκινήστε με το να του δίνετε αλεσμένο μήλο. Ύστερα από αρκετές εβδομάδες έκθεσης του παιδιού στο αλεσμένο μήλο, δοκιμάστε να του παρουσιάσετε μαλακές φέτες μήλου. Στη συνέχεια, βάλτε στο γεύμα του μικρά κομμάτια μήλου που με την πάροδο των ημερών θα αυξάνεται το μέγεθος και την ποσότητα.

Καλό είναι να εκθέτετε το παιδί σας μονίμως σε νέα τρόφιμα.Τοποθετήστε στο τραπέζι τα φαγητά, ακόμη και αν είστε σίγουροι ότι δε θα τα φάνε. Επίσης προσπαθήστε να βάζετε νέες τροφές στο πιάτο του με το φαγητό που του αρέσει κάθε φορά.

Ανεξάρτητα από τη δυσκολία του παιδιού, καλό είναι να προσπαθείτε ξανά και ξανά. Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική, βοηθάτε το παιδί σας να ανακαλύψει καινούριες τροφές πιο εύκολα. Χρειάζεται υπομονή και συνέπεια στις προσπάθειες σας.



ΠΗΓΗ : www.ikidcenters.com (“Food Issues” από Jennifer Lingle – April 24, 2013 – Articles, Behavior, Social Skill)

ΣΟΦΙΑ Μ.ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 



Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας - 27 Οκτωβρίου 2013

$
0
0


Στις 27 Οκτωβρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Τι είναι Εργοθεραπεία
Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη και η τέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου.
Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή (εργασία, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία).
Η Εργοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.
Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη.
Στόχος της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.



Οι Εργοθεραπευτές πιστεύουν ότι:
Το έργο δίνει νόημα στην ανθρώπινη ζωή, είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την ευεξία, έχει θεραπευτικές δυνατότητες.
Η υγεία είναι πολύ περισσότερα από την απουσία ασθενειών, η ευεξία αφορά την ποιότητα ζωής.
Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην επιλογή έργου και δικαίωμα στη συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι Εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. 

Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.


Ο Εργοθεραπευτές εργάζονται σε:νοσοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά), σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά καταστήματα, στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι Εργοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο να κατανοήσουν τους πιθανούς σωματικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού, της αναπηρίας, αλλά και τους ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για αυτό.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1982, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εκδίδει το τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό ‘Εργοθεραπεία’.

(Επικοινωνία: τηλ. 210-3228979




Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Εργοθεραπεία; Πατήστε πάνω στη φράση που σας ενδιαφέρει:











ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 


ΤΑΧΙ για άτομα με κινητικές δυσκολίες

$
0
0




Σήμερα το πρωί, καθώς οδηγούσα, είδα μπροστά μου ένα mini bus. Αρχικά, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, όμως, μετά παρατήρησα ότι ήταν ειδικά διαμορφωμένο, διέθετε ράμπα και χώρους ώστε να ανέβουν και να χωρέσουν δύο αναπηρικά αμαξίδια και πέντε συνοδοί. Ήταν ένα '' TAXI για ΑΜΕΑ'' , όπως έγραφε και κάνοντας κλήση στο 18300 μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει ως μεταφορικό μέσο. Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια υπηρεσία και πραγματικά μου φάνηκε πολύ χρήσιμο για άτομα με κινητικές δυσκολίες, που στα συνηθισμένα λεωφορεία ( παρόλο που έχουν τις προδιαγραφές ) , δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Φυσικά, η πρόσβαση των ατόμων αυτών και στα υπόλοιπα ΤΑΧΙ δεν είναι αδύνατη , αλλά αν δεν υπάρχει συνοδός και διάθεση από τον οδηγό, δεν γίνεται εφικτή η μεταφορά. 
Εύχομαι να φανεί πραγματικά μία χρήσιμη υπηρεσία ώστε να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε πλέον όλοι στην μετακίνησή μας.

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

$
0
0

Μερικές από τις δραστηριότητες που χρησιμοποιώ σε παιδιά, με σκοπό να βελτιώσουν την ισορροπία τους είναι οι παρακάτω:

1) Το παιδί σηκώνεται και έπειτα κάθεται στην καρέκλα/ πάτωμα σε αργή κίνηση.

2) Με τα χέρια στην τσέπη, παίζουμε ποδόσφαιρο.

3) Το παιδί κρατώντας μία μπάλα πάνω από το κεφάλι του, θα πρέπει να ανέβει και να κατέβει την σκάλα

4) Να κάνει μία διαδρομή, έχοντας στο στόμα ένα κουταλάκι με ένα χάρτινο αυγό, το οποίο δεν πρέπει να πέσει.

5) Βάζουμε στο πάτωμα χαρτάκια με διαφορετικό χρώμα το κάθε ένα. Ζητάμε από παιδί να πατήσει με το ένα πόδι στο πράσινο (το άλλο ψηλά), έπειτα στο κόκκινο/ κίτρινο κτλ

6) Βάδιση με ένα βιβλίο στο κεφάλι

7) Να σταθεί όρθιος, να σηκώσει το γόνατο ψηλά και πάνω σε αυτό να συγκρατήσει το βιβλίο.


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ : 5χρονος «Μπάτμαν» με λευχαιμία σώζει το Σαν Φρανσίσκο από τους «κακούς»

$
0
0

Χιλιάδες εθελοντές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα έναν 5χρονο «Μπάτμαν» που πάσχει από λευχαιμία να καταπολεμά το έγκλημα, καθώς το Σαν Φρανσίσκο μετατράπηκε, για μία ημέρα, σε «Γκόθαμ Σίτι», προκειμένου να εκπληρωθεί η ευχή του μικρού ασθενούς.


Ο «Σκοτεινός Ιππότης» Μάιλς Σκοτ σταμάτησε μια ληστεία τράπεζας που είχε σχεδιάσει ο εγκληματίας Γρίφος, καθυπόταξε τη νέμεσή του, τον Πιγκουίνο, και έσωσε μια γυναίκα που κινδύνευε στον πεντάωρο αγώνα του να απαλλάξει την πόλη του από τους «κακούς».



Η «παράσταση» με έναν πρωταγωνιστή και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και των Αρχών της πόλης, ως θεατών ή κομπάρσων, σχεδιάστηκε προσεκτικά από την οργάνωση «Κάνε μια ευχή», που πραγματοποιεί τις επιθυμίες παιδιών, τα οποία πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.



Δύο μαύρες Λαμποργκίνι είχαν μετατραπεί σε «Μπάτμομπιλ», το όχημα του Μπάτμαν, η κυκλοφορία στους δρόμους διακόπηκε και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη. Ο πραγματικός αστυνομικός διευθυντής του Σαν Φρανσίσκο, ένας εισαγγελέας και ένας πράκτορας του FBI συμμετείχαν ενεργά, παραλαμβάνοντας τους κακοποιούς, τον Γρίφο και τον Πιγκουίνο, από τα χέρια του υπερήρωα και ασκώντας τους δίωξη για απόπειρα ληστείας, απαγωγή και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.


Στο τέλος της περιπέτειάς του ο μικρός Μπάτμαν παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης από τον δήμαρχο, Εντ Λι. Στην κεντρική πλατεία, τη Γιούνιον Σκουέαρ, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι για να επευφημήσουν τον 5χρονο, τα κατορθώματα του οποίου προκάλεσαν αίσθηση στο Διαδίκτυο και καλύφθηκαν τηλεοπτικά σε όλη τη χώρα.


Ακόμη και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε να αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο, με το οποίο συγχαίρει τον Μάιλς, επειδή «έσωσε το Γκόθαμ», ενώ η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, τον ευχαρίστησε που απάλλαξε την πόλη από τους κακούς, τονίζοντας: «Είσαι πηγή έμπνευσης για όλους εμάς».


«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαζική στήριξη, από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη» δήλωσε η Πατρίσια Γουίλσον, εκπρόσωπος του ιδρύματος «Κάνε μια ευχή».




Ο Μάιλς Σκοτ, που ζει με τους γονείς και το μικρότερο αδελφό του στη βόρεια Καλιφόρνια, έλαβε πρόσφατα κάποια ακόμη καλύτερα νέα: εκτός από τους χάρτινους κακούς, φαίνεται ότι νίκησε και το σοβαρότερο εχθρό του, τον καρκίνο, αφού η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, απέδωσε και η λευχαιμία του βρίσκεται πλέον σε ύφεση.






ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πως θα κόψει την πάνα??

$
0
0

Οι γονείς συχνά νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος εκπαίδευσης του παιδιού για την αφαίρεση της πάνας.


Ο έλεγχος των σφικτήρων εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης του παιδιού. Το 2ο έτος ενδείκνυται ως το καταλληλότερο για την μετάβαση του παιδιού από την "πάνα"στην "τουαλέτα". Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή από τους γονείς διότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες. Σε καμιά περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να τιμωρηθεί. Η καλύτερη χρονική περίοδος έναρξης αυτής της διαδικασίας είναι το καλοκαίρι.

Βασικό συστατικό της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία προγράμματος. Με την σωστή οργάνωση ακόμα και σε 4-5 εβδομάδες μπορεί να αφαιρεθεί η πάνα επιτυχώς.


Βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης:
• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να το κάνει , δηλαδή, η πάνα μένει στεγνή 2-3 ώρες, νιώθει άσχημα όταν λερώνεται, μπορεί να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει.
• Απαραίτητο συστατικό της εκπαίδευσης είναι η μίμηση είτε βλέποντας τους γονείς του να κάνουν το ίδιο είτε κάποια κούκλα.
• Επιλογή του κατάλληλου καθίσματος "γιογιό", το οποίο θα πρέπει να μετακινείται στους χώρους του σπιτιού ανάλογα με τις ανάγκες
• Εξηγείστε στο παιδί την διαδικασία και επικοινωνήστε μαζί του
• Βγάλτε την πάνα και αφήστε το παιδί με όσο γίνεται λιγότερα ρούχα
• Κάθε φορά που επιτυγχάνεται ο στόχος πρέπει να υπάρχει επιβράβευση
• Μην ξεχνάτε ότι τα 'ατυχήματα'είναι στο πρόγραμμα ... γι'αυτό τον λόγο οπλιστείτε με υπομονή, δείξτε κατανόηση και διακριτικότητα.


ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην επιμείνετε εάν το παιδί μετά από 2-3 εβδομάδες εντατικών προσπαθειών εξακολουθεί να αρνείται έντονα. Σταματήστε την διαδικασία και ξεκινήστε την πάλι μετά από 1-2 μήνες!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Βίκυ Λιά, Ψυχολόγος Πανεπ. Κρήτης, ΜΑ Ειδικής Αγωγής University of East London



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 
Viewing all 310 articles
Browse latest View live