Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές 2

$
0
0
Λιγότερο από μήνας έμεινε πλέον για τα Χριστούγεννα! Ας έρθουμε ακόμα πιο κοντά φτιάχνοντας κατασκευές με τους μικρούς μας μπόμπιρες!  
Τα υλικά απλά ! πώματα από φελλό, κορδέλες, οδοντογλυφίδες, ποτηράκια, υφάσματα, κουμπιά, κόλλα, χαρτόνι, μπογιές, ψαλίδι και πολλή φαντασία!!!! 








Και να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδάκι σας να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και άσχετα με το αποτέλεσμα να το επιβραβεύσετε για την προσπάθειά του ! 
Καλή διασκέδαση!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Ο δαγκωμένος κουραμπιές

$
0
0
Ο ΔΑΓΚΩΜΕΝΟΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ του Γιάννη Σερβετά



Εικονογράφηση : Θανάσης Τσαμπούκας
Ηλικίες : 5+
Σελίδες : 48
ISBN 978-960-8259-23-2
ΕΚΔΟΣΕΙΣ :Επόμενος Σταθμός


Οι μέρες πλησιάζουν, ο Άγιος Βασίλης κοιμάται και όλοι προσπαθούν να τον ξυπνήσουν... Όλοι; Όχι όλοι, μόνο οι καλοί. Οι κακοί κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν κοιμισμένο. Ποιοι θα κερδίσουν; Καθίστε να σας πω την ιστορία. Την πραγματική ιστορία του δαγκωμένου κουραμπιέ


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές 3

$
0
0
Ακόμα πιο κοντά είμαστε πλέον στα Χριστούγεννα και όλο και περισσότερο τα παιδάκια μας είναι μέσα στο γιορτινό πνεύμα! Τι καλύτερο από το να φτιάξουμε μαζί τους κατασκευές!!
Τα υλικά λίγα και η φαντασία μεγάλη!!!
Ξύλινα γλωσσοπίεστρα, χρώματα, υφάσματα, κουμπιά, ψαλίδι, κόλλα, κορδέλες , πούλιες και ξεκινάμε!!!!
Παρακάτω θα δείτε δύο πολύ όμορφες και εύκολες ιδέες







ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

Αδυναμία αποστάσεων ανάμεσα στις λέξεις

$
0
0

Μία από τις δυσκολίες που συναντάμε σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , σε μεγάλη συχνότητα, είναι η αδυναμία τήρησης των αποστάσεων ανάμεσα στις λέξεις. Έτσι, όταν ολοκληρώνεται η πρόταση είναι δυσανάγνωστη.
Παρακάτω, προτείνονται κάποιες ασκησούλες, όπου θα πρέπει να γίνονται με αυτή την σειρά και να προχωράμε στην επόμενη όταν είμαστε σίγουροι ότι το παιδί έχει κατακτήσει την προηγούμενη.

ΣΤΟΧΟΣ : Να γράφει το παιδί προτάσεις, διατηρώντας τις αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ : Σε παιδιά σχολικής ηλικίας



ΑΣΚΗΣΕΙΣ:
 1:  Δίνουμε στο παιδί  απλές και μικρές προτάσεις και του ζητάμε αρχικά να τις διαβάσει και έπειτα να τραβήξει μία γραμμή κάτω από κάθε λέξη  και στην συνέχεια να τις αριθμήσει
πχ. :  Η  μαμά  μαγειρεύει.
         1    2           3

2. Λέμε προφορικά μικρές και απλές προτάσεις, ενώ σε κάθε λέξη χτυπάμε παλαμάκια. Ζητάμε από το παιδί να μας πει πόσες λέξεις είχε η πρόταση.

3. Κάνουμε την ίδια άσκηση με την προηγούμενη, μόνο που τώρα το παιδί κάνει μόνο του παλαμάκια σε κάθε λέξη

4. Λέμε μία πρόταση και ζητάμε από το παιδί να την γράψει , ενώ προηγουμένως στο χαρτί έχουμε τραβήξει τόσες γραμμές όσες και οι λέξεις

5. Ζητάμε από το παιδί να πει μία πρόταση, να αριθμήσει τις λέξεις και να την γράψει

6. Λέμε στο παιδί μία μεγάλη πρόταση και του ζητάμε να την γράψει.

7. Το παιδί θα πρέπει να γράψει 5 δικές του προτάσεις χωρίς καμία βοήθεια.



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr




Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές 4

$
0
0
Να ακόμα μερικές ιδέες για να κάνετε Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές με τα παιδάκια σας! Και επειδή το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και ο ελεύθερος χρόνος των μικρών είναι μεγάλος, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα...εφόδια και ξεκινήστε!!
Τα υλικά και πάλι είναι εύκολα να τα βρείτε: κουκουνάρια, κορδέλες, χρώματα...




 ....φελλοί και κομμάτια από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο...

....χάντρες,
... ξυλάκια, κορδέλες, χρώματα ...


...  και πολύ φαντασία! 

Καλές Δημιουργίες !!!!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

Επιβράβευση !

$
0
0


Καθημερινά κάθε παιδάκι μαθαίνει πολλά πράγματα. Αρχίζει να στηρίζει το κεφαλάκι του, τον κορμό του, να μπουσουλάει, να περπατάει, να λέει μία λέξη και σιγά – σιγά πρόταση, να τρώει μόνο του, να πλένει τα χέρια του, να παίζει, να διαβάζει κτλ. Αρχικά, όλοι ενθουσιάζονται και σκορπίζουν χαμόγελα, αγκαλιές και πολλά μπράβο. Πολλές φορές, όμως, καθώς ο χρόνος περνάει, πολλά θεωρούνται δεδομένα και συνήθως οι γονείς παύουν να τα ενθαρρύνουν ή να τα επιβραβεύουν. Αντίθετα, όμως, τιμωρούν πάντα μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουν ασχολούνται με τα παιδιά όταν είναι άτακτα και κάνουν σκανταλιές. Αυτό έχε σαν συνέπεια να παιδιά να ενισχύουν και να επαναλαμβάνουν αυτή την συμπεριφορά λόγω της προσοχής που κερδίζουν. 

Όταν π.χ. το μικρό παιδάκι βλέπει το μεγαλύτερο να κάθεται στο γραφείο του να διαβάζει και προσπαθεί να το μιμηθεί παίρνοντας κάποιο περιοδικό στο τραπέζι, τότε επιβραβεύοντάς το με ένα απλό «μπράβο» τότε αυξάνεται η πιθανότητα να μιμηθεί και άλλες συμπεριφορές από κάποιον μεγαλύτερο. 

Οι επιβραβεύσεις μπορεί να είναι υλικές πχ μία καραμέλα, ένα γλύκισμα, ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι, να δει λίγο τηλεόραση κτλ ή ηθικές πχ ένα μπράβο, μία μεγάλη αγκαλίτσα, ένα φιλάκι, ένα χαμόγελο, ένας έπαινος. 

Είναι πολύ σημαντικό η επιβράβευση: 
  • να συνοδεύεται πάντα από οπτική επαφή 
  • να είναι ανάλογη με αυτό που πέτυχε το παιδί 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν μία συμπεριφορά ενθαρρύνεται αμέσως, τότε η πιθανότητα να επαναληφθεί είναι μεγάλη.

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

10 Παιχνίδια Εξάσκησης Δακτύλων

$
0
0

Ασκήσεις για να διευκολυνθεί η εξάσκηση των δακτύλων που είναι απαραίτητα για την γραφή και το ψαλίδι είναι οι εξής :
  1. Με σπρέι το παιδί καταβρέχει μία επιφάνεια πιέζοντας το με τον δείκτη 
  2. Με τσιμπιδάκια - λαβίδες να σηκώσει χάρτινα μπαλάκια 
  3. Να πιάνει φασόλια , φακές ή πινέζες μία – μία 
  4. Να φτιάξει μπάλα με το ένα χέρι από χαρτί 
  5. Τοποθέτηση κερμάτων σε κουμπαρά ( να κρατά πολλά μαζί στην χούφτα ) 
  6. Σε μια λεκάνη με νερό ρίχνουμε πολλά νομίσματα. Το παιδί πρέπει να τα βγάλει ένα ένα πιάνοντας τα με τον αντίχειρα και τον δείκτη 
  7. Παιχνίδια με πλαστελίνη 
  8. Ζητήστε από το παιδίνα βάλει μανταλάκιαγύρω γύρω από ένα κουτί 
  9. Nα φτιάξει ένα πύργο με γόμες κρατώντας αυτές με τον αντίχειρα και τον δείκτη 
  10. Ενώ έχει στην παλάμη πολλά αντικείμενα να αφήνει ένα ένα να πέφτουν   

    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Πέρασμα χαντρών σε σκοινάκι - Δραστηριότητα Λεπτής Κινητικότητας

    $
    0
    0
     Μία δραστηριότητα που συναντάει κανείς συχνά σε μία εργοθεραπευτική συνεδρία είναι το βελόνιασμα χαντρών ή αλλιώς το πέρασμα χαντρών σε σκοινάκι. Ωστόσο, είναι ένα ωραίο παιχνίδι που μπορεί να γίνει και στο σπίτι με την καθοδήγηση του γονιού. 
    Οι στόχοι που μπορεί να επιτύχει κάποιος μέσα από αυτήν την δραστηριότητα είναι :


    Δραστηριότητα :Δίνουμε στο παιδί ένα κουτάκι με τις χάντρες και ένα σκοινάκι. Του ζητάμε να κάνει έναν κόμποαπό την μία άκρη ( αν δεν μπορεί το κάνουμε εμείς ) και έπειτα να περάσει μία - μία τις χάντρες. Το ένα χεράκι κρατάει την χάντρα και το άλλο το σκοινάκι, όπου με αυτό πρέπει να το περάσει μέσα στην τρύπα, ενώ τώρα αφήνει την χάντρα και τραβάει την άκρη του σκοινιού. 
    Αν θέλουμε να του μάθουμε τα χρώματα ή τα σχήματα μπορούμε να του ζητήσουμε να βελονιάσει πχ μόνο τα κόκκινα ή μόνο τα κυβάκια. 


     Ένα άλλο παιχνίδι που μπορούμε να κάνουμε και το οποίο μακροπρόθεσμα βοηθάει στην αντιγραφή σχημάτων και γραμμάτων , είναι η χρωματική ακολουθία. Δηλαδή, βάζουμε εμείς κάποιες χάντρες στο σκοινί και πρέπει το παιδί να φτιάξει ακριβώς το ίδιο με εμάς ( αρχικά να είναι όλες οι χάντρες το ίδιο σχήμα , όπως πχ στην εικόνα παρακάτω) και έπειτα χρησιμοποιούμε όλων των ειδών τις χάντρες. 
    Το παραπάνω παιχνίδι μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της μνήμης είτε λέγοντας στο παιδί πχ βάλε μου μία κόκκινη, μία κίτρινη και τέλος μία πράσινη χάντρα (ακουστική μνήμη ) , είτε δείχνοντάς του ένα δικό μας δείγμα, το οποίο έπειτα κρύβουμε και πρέπει να φτιάξει αυτό που είδε. 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές 5

    $
    0
    0
     Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννατόσο περισσότερες κατασκευέςζητάνε να κάνουν τα παιδάκια! Και γιατί να τους χαλάσουμε το χατήρι αφού μέσα από αυτές βελτιώνεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η λεπτή κινητικότητα, διευρύνεται η φαντασία των παιδιών,νιώθουν το αίσθημα της χαράς και της δημιουργίας, αλλά κάτι ακόμα σημαντικό είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να κάνει με την μαμά και τον μπαμπά! 


    Σαν κύρια υλικά έχουμε χρησιμοποιήσει ταξυλάκια τα οποία έχουμε κολλήσει μεταξύ τους. Έπειτα, χρώματα, αυτοκόλλητα, μπογιές, χρυσόσκονη, κουμπιά και ότι άλλο έχουμε στο σπίτι! Φαντασία, καλή διάθεση και το στολιδάκιγια το  Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι έτοιμο!!




    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Γράφω - Σβήνω - Ξαναγράφω ~ Πίνακες Προγραφής

    $
    0
    0


     Κατά την διάρκεια προετοιμασίας ενός παιδιού στη γραφή, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να μάθει διασκεδάζοντας αλλά και χωρίς να βαριέται. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια, όμως με λίγη φαντασία μπορούμε να κατασκευάσουμε και εμείς τα δικά μας! 




     Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε κάποιες ιδέες για πινακάκια προγραφής. Φτιάξτε μόνοι σας διαδρομές ( γραμμές ίσιες - κάθετες / οριζόντιες, ημικύκλια, κύκλους , με γωνίες κτλ ), ξεφυλλίστε βιβλία προσχολικής ηλικίας, κάντε μία έρευνα στο διαδύκτιο , πλαστικοποιήστε τες, και ενώστε στο πάνω μέρος με ένα διπλόκαρφο. 








    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : Γράφω - Σβήνω - Ξαναγράφω
    Δώστε στο παιδί ένα μαρκαδόρο και ζητήστε του να κάνει μία ολόκληρη διαδρομή , χωρίς να τον σηκώσει καθόλου. Υπενθυμίστε του όποτε χρειαστεί ότι θα πρέπει να πατάει πάνω στις τελίτσες και η κίνησή του να έχει φορά από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. 

    ΗΛΙΚΙΑ : Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

    ΣΤΟΧΟΙ : Η δραστηριότητα αυτή βελτιώνει την δεξιότητα της λεπτής κινητικότητας,βοηθάει στον συντονισμό χεριού - ματιού,προετοιμάζει για την εισαγωγή στη γραφή, ενώ επίσης μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα να εξασκηθούν τα δάχτυλα. 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

    $
    0
    0
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 





    ΤΟ ΕΛΚΗΘΡΟ ΤΟΥ ΑΪ - ΒΑΣΙΛΗ
    Συγγραφέας : ΜΠΩΜΟΝ ΕΜΙΛΙ
    Έτος έκδοσης: 2012


    Περιγραφή
    Ποιος μπορεί να φέρει κοντά όλους τους Μικρούς Ήρωες; Μα, φυσικά, ο αγαπημένος των παιδιών, ο Άγιος Βασίλης! Οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με αυτή τη χριστουγεννιάτικη ιστορία και με ένα διαφορετικό, ασυνήθιστο "όχημα" που πετά!




    Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Συγγραφέας : ΤΣΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
    Έτος έκδοσης: 2012

    Περιγραφή
    Είναι παραμονή Χριστουγέννων και στον παγωμένο Βόρειο Πόλο ο Άγιος Βασίλης ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι του.
    Ποιος, όμως, είναι αυτός που κλέβει το έλκηθρό του και τον βάζει σε μπελάδες;
    Τα παιδιά κινδυνεύουν να μην πάρουν δώρα...
    Θα μπορέσει ο Αϊ-Βασίλης να σώσει τα Χριστούγεννα;





    ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ
    Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
    Έτος έκδοσης: 2012


    Περιγραφή
    Πάτησε τα κουμπιά για να ακούσεις τους φανταστικούς ήχους! Καλωσόρισες στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη!Δες πώς προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα, όπου θα μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου, και πώς τα ξωτικά τον βοηθούν φτιάχνοντας παιχνίδια αλλά και γιορτινές λιχουδιές!


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr





    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!

    $
    0
    0




    Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου μία υπέροχη χρονιά να έχουμε όλοι μας! Να είναι γεμάτη υγεία, αισιοδοξία και χαμόγελο!!!!
    Ευτυχισμένο το 2013!!!
    Χρόνια Πολλά! Καλή Πρωτοχρονιά!!!!!'


    Σοφία Μ. Κουλούρη
    Εργοθεραπεύτρια S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Ποιo λείπει? – Παιχνίδια εξάσκησης οπτικής μνήμης

    $
    0
    0

    Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η μνήμη είναι στενά συνδεδεμένη με τη μάθηση. Ωστόσο , χρειάζεται συνεχή εξάσκηση για να εξελιχθεί. 

    Ανεξάρτητα αν το παιδάκι σας έχει ισχυρή ή αδύνατη μνήμη, καλό είναι να παίξετε μαζί του για να το βοηθήσετε να την ενισχύσει. Άλλωστε η απομνημόνευση και η ανάκληση πληροφοριών είναι κάτι που το συναντάμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην καθημερινότητα ( πχ το παιδί στο σχολείο πρέπει να θυμηθεί και να γράψει την ορθογραφία του, η μαμά στο σπίτι την συνταγή του φαγητού που θα μαγειρέψει, το νούμερο του τηλεφώνου μας, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ κτλ ). 

    Τα παρακάτω παιχνίδια έχουν σαν στόχο την βελτίωση της οπτικής μνήμης αλλά και της συγκέντρωσης της προσοχής. 


    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 

    • Δείχνουμε στο παιδί αντικείμενα καθημερινής χρήσης ( πχ κουτάλι, μολύβι, ψαλίδι, κούκλα, ποτήρι κτλ ) ή μικρά ομοιώματα αντικειμένων ( πχ αυτοκινητάκι, σκύλο, καρέκλα, γάτα κτλ ), τρία κάθε φορά και του ζητάμε να τα κατονομάσει. Στη συνέχεια, ενώ το παιδί έχει κλειστά τα μάτια του, σκεπάζουμε με ένα κουτί ένα από τα αντικείμενα. Ζητάμε από το παιδί να βρει ποιο είναι κρυμμένο. 


    • Ένα ακόμα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε είναι να βάλετε πάλι τα αντικείμενα στη σειρά, το παιδί να τα ονομάσει ένα - ένα, και στη συνέχει αφού τα δει για 10΄΄ να τα κρύψετε κάτω από ένα κουτί. Το παιδί πρέπει να θυμηθεί όλα τα αντικείμενα που είχε δει. Συνήθως για την ηλικία των 3 ετών χρησιμοποιούμε 2-3 εικόνες, για την ηλικία των 4 : 4-5 εικόνες, και για την ηλικία των 5 : 5-6 εικόνες. Ωστόσο, αν κάποιο παιδάκι δυσκολεύεται τότε ξεκινήστε με λιγότερες και σιγά – σιγά αυξήστε ανάλογα με τα ποσοστά επιτυχίας του. Η σειρά που θα τα θυμηθεί δεν έχει σημασία. 


    Καλό Παιχνίδι!!! 



    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ 
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
    www.anaptixipaidiou.g

    Δραστηριότητα Ταύτισης Αριθμών

    $
    0
    0






    Όταν ένα παιδάκι φτάσει στην ηλικία των 2 χρόνων μπορεί να μετράει ως το 10 ( συχνά με λάθη ή παραλείψεις ), ωστόσο είναι κάτι που γίνεται μηχανικά ,αφού δεν είναι σε θέση ακόμα να καταλάβει την έννοια των αριθμών. έτσι, κάπου εδώ κάνει και τις πρώτες του προσπάθειες να μετρήσει πόσα χεράκια, μάτια, αυτοκινητάκια κτλ έχει. 

    Στην ηλικία των 3-4 ετών ετών μπορεί να καταλάβει πως μπορούν να αυξηθούν τα αντικείμενα αν προσθέσει κάποια, ή πως μπορούν να μειωθούν αν αφαιρέσει μερικά, ενώ στην ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους αριθμούς, και ένα χρόνο μετά να τους γράφουν. 


    Η διαδικασία για να μάθει ένα παιδί τα νούμερα είναι η ταύτιση, έπειτα η αναγνώριση , η ονομασία 
    και τέλος η γραφή αυτών. 

    η παρακάτω δραστηριότητα έχει σαν στόχο το πρώτο βήμα, δηλαδή την ταύτιση. 


    ΥΛΙΚΑ : 
    • μανταλάκια ( προτιμήστε χωρίς χρώμα για να μην τους αποσπά αυτό την προσοχή )
    • αυτοκόλλητα νούμερα, ή μαρκαδοράκια ανεξήτηλα 
    • καρτέλες που θα γράψετε πάνω σε αυτές τους αριθμούς από 0-9. Είναι καλό να φτιάξετε 2-3 με διαφορετικούς τρόπους ( γραμμένους στο χέρι, στον η/υ, με αυτοκόλλητα κτλ ) και να τις πλαστικοποιήσετε για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. 

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ :
    Δώστε στο παιδί μία καρτέλα με τους αριθμούς και ένα καλαθάκι που θα έχει μέσα τα μανταλάκια. Ζητήστε του να παίρνει ένα κάθε φορά, να κοιτάει προσεκτικά τον αριθμό που έχει γραμμένο πάνω του, να βρίσκει το αντίστοιχο στην καρτέλα και να το καρφιτσώνει ακριβώς εκεί. δείξτε στην αρχή αν χρειάζεται. 


    ΣΤΟΧΟΙ :






    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    M-CHAT: Ερωτηματολóγιο για τον Αυτισμó σε Νήπια

    $
    0
    0
    M-CHAT : The Modified Checklist for Autism in Toddlers


    Ο∆ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 

    Το M-CHAT έχει πιστοποιηθεί για ανίχνευση παιδιών ηλικίας µεταξύ 16 και 30 µηνών, για αξιολόγηση της πιθανότητας εµφάνισης ∆ιαταραχών Αυτιστικού Φάσµατος (∆ΑΦ). 

    Το M-CHAT µπορεί να χορηγηθεί και να βαθµολογηθεί ως µέρος της προγραµµατισµένης επίσκεψης στον παιδίατρο για τον προβλεπόµενο έλεγχο ανάπτυξης κάθε παιδιού (well child check-up), και µπορεί επιπλέον να χρησιµοποιηθεί από ειδικούς για εκτίµηση της πιθανότητας εµφάνισης ∆ιαταραχών Αυτιστικού Φάσµατος. Ο κύριος στόχος του M-CHAT είναι να µεγιστοποιήσει την ευαισθησία, δηλαδή να ανιχνεύει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις ∆ΑΦ γίνεται. Γιαυτό, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών, δηλαδή δεν σηµαίνει ότι όλα τα παιδιά που έχουν υψηλή βαθµολογία για εµφάνιση ∆ΑΦ, θα διαγνωστούν τελικά µε ∆ΑΦ. Για να αντιµετωπίστεί αυτό το θέµα, αναπτύχθηκε µια δοµηµένη συνέντευξη follow-up για χρήση σε συνάρτηση µε το M-CHAT, η οποία είναι διαθέσιµη στην επίσηµη ιστοσελίδα. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ακόµα και µε τις ερωτήσεις της συνέντευξης, ένας σηµαντικός αριθµός των παιδιών που θα αποτύχουν στο M-CHAT δεν θα διαγνωστεί µε ∆ΑΦ. Όµως αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν αυξηµένο κίνδυνο για εµφάνιση άλλων αναπτυξιακών διαταραχών ή καθυστερήσεων και οπότε, απαιτείται αξιολόγηση για κάθε παιδί που αποτυγχάνει τον ανιχνευτικό έλεγχο. 


    ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ M-CHAT 
    Το M-CHAT µπορεί να βαθµολογηθεί σε λιγότερο από δύο λεπτά. Οι απαντήσεις Ναι/Όχι µετατρέπονται σε επιτυχηµένες / αποτυχηµένες απαντήσεις. Στον Πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται οι αποτυχηµένες απαντήσεις για κάθε ερώτηµα του M-CHAT. Παιδιά που αποτυγχάνουν σε περισσότερα από 3 οποιαδήποτε ερωτήµατα ή   σε 2 κρίσιµα ερωτήµατα (αριθµοί 2, 7, 9, 13, 14, 15 ) και ειδικότερα αν τα σκορ παραµένουν υψηλά και µετά την follow-up συνέντευξη, για µείωση των ψευδώς θετικών,  θα πρέπει να παραπέµπονται για διαγνωστική αξιολόγηση από ειδικό, εκπαιδευµένο στην αξιολόγηση ∆ιαταραχών του Αυτιστικού Φάσµατος σε πολύ µικρά παιδιά. Επιπρόσθετα, παιδιά για τα οποία είτε ο παιδίατρος, ο γονέας ή άλλος ειδικός έχει βάσιµες ανησυχίες για ∆ιαταραχές Αυτιστικού Φάσµατος, θα πρέπει να παραπέµπονται για αξιολόγηση, δεδοµένου ότι είναι απίθανο για 
    οποιοδήποτε ανιχνευτικό εργαλείο, να έχει 100% ευαισθησία. 

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ : 
    1. ΟΧΙ 6. ΟΧΙ 11. ΝΑΙ 16. ΟΧΙ 21. ΟΧΙ 

    2. ΟΧΙ 7. ΟΧΙ 12. ΟΧΙ 17. ΟΧΙ 22. ΝΑΙ 

    3. ΟΧΙ 8. ΟΧΙ 13. ΟΧΙ 18. ΝΑΙ 23. ΟΧΙ 

    4. ΟΧΙ 9. ΟΧΙ 14. ΟΧΙ 19. ΟΧΙ 20. ΝΑΙ 

    5. ΟΧΙ 10. ΟΧΙ 15. ΟΧΙ


    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ:

    Παρακαλώ συμπληρώστε τις εξής ερωτήσεις ανάλογα με το πώς είναι το παιδάκι σας συνήθως. Εάν υπάρχει κάτι που κάνει σπανίως ή πoυ έχει κάνει μόνο μία – δύο φορές, απαντήστε ότι δεν το κάνει.  

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Μ-CHAT : 
    Όνοµα____________________________ Ηλικία___________ Ηµεροµηνία____________ 


    1. Χαίρεται το παιδάκι σας όταν το κουνάτε ή το παίζετε στα γόνατά σας?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    2. Ενδιαφέρεται το παιδί σας για άλλα παιδιά?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    3.Αρέσει στο παιδί σας να σκαρφαλώνει, π.χ. στις σκάλες ή στα έπιπλα?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    4. Αρέσει στο παιδί σας να παίζει «κοο-κοο»,κρυφτό, κλπ.?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    5. Παίζει ποτέ το παιδί σας ότι μιλάει στο τηλέφωνο, φροντίζει τις κούκλες σαν μωρά,ή άλλα παιχνίδια «στα ψέματα»?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    6.Όταν το παιδί σας θέλει κάτι ,χρησιμοποιεί το δείκτη του χεριού του να το ζητήσει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    7. Όταν κάτι το ενδιαφέρει ,το παιδί σας χρησιμοποιεί το δείκτη του χεριού του να σας το δείξει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    8. Το παιδί σας παίζει κανονικά με μικρά παιχνίδια (π.χ. αυτοκινητάκια,τουβλάκια),ή μόνο τα βάζει στο στόμα ή τα πετάει κάτω?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    9. Σας φέρνει παιχνίδια ή αντικείμενα να σας τα δείξει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    10. Σας κοιτάζει στα μάτια για πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    11. Εκδηλώνει το παιδί σας ποτέ ιδιαίτερη ευαισθησία σε θορύβους (π.χ. κλείνοντας τα αυτιά του)?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    12. Το παιδί σας χαμογελάει όταν το κοιτάτε ή του χαμογελάτε?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    13. Σας μιμείται το παιδί (όταν ,π.χ. κάνετε μια αστεία γκριμάτσα)?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    14. Ανταποκρίνεται όταν το καλείτε με το όνομά του?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    15. Εάν του δείξετε κάποιο παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο σε απόσταση,θα το κοιτάξει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    16. Το παιδί σας περπατάει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    17. Εάν εσείς κοιτάτε κάτι ,θα το κοιτάξει και το παιδί σας?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    18. Κάνει το παιδί σας ασυνήθιστες κινήσεις με τα δάχτυλά του κοντά στο πρόσωπό του?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    19. Προσπαθεί το παιδί σας να τραβήξει τη προσοχή σας στις δραστηριότητες του?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    20.Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το παιδί σας δεν ακούει?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    21. Το παιδί σας καταλαβαίνει τι λέει ο κόσμος στο περιβάλλοντα χώρο του?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    22. Έχετε προσέξει το παιδί σας καμιά φορά να χαζεύει χωρίς να κοιτάζει κάτι συγκεκριμένο, ή να περπατάει γύρω-γύρω χωρίς σκοπό?
    ΝΑΙ ΟΧΙ

    23. Όταν αντιμετωπίζει κάτι ασυνήθιστο ,το παιδί σας κοιτάζει το πρόσωπό σας για τη δική σας αντίδραση?
    ΝΑΙ ΟΧΙ
    © Diana Robins, Deborah Fein, & Marianne Barton



    ΠΗΓΗ : http://www2.gsu.edu, http://www.mitos-aspida.gr, http://www.autisable.com


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr





    Κουμπώνω - Ξεκουμπώνω κουμπάκια

    $
    0
    0


    Υλικά : κουμπιά σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού, νήματα, τσόχα, ψαλίδι. Χρησιμοποιούμε τσόχα επειδή είναι αρκετά ανθεκτική. Αν έχουμε ραπτομηχανή μπορούμε να φτιάξουμε εκεί τις κουμπότρυπες και έτσι θα είναι δύσκολο να ανοίξουν και να χαλάσουν μετά από αρκετές χρήσεις. 

    Κατασκευή :κόψτε την τσόχα σε διάφορα σχέδια πχ πεταλούδα, φύλλο δέντρου, ψαράκι, σύννεφο κτλ και κάντε μία σχισμή σε κάθε ένα από αυτά . Βάλτε αν θέλετε ματάκια ή άλλα διακοσμητικά. Ράψτε στην μία άκρη του σκοινιού το κουμπί και στην άλλη ένα στρογγυλό κομμάτι τσόχας. 


    Δραστηριότητα :Το παιδί πρέπει να περάσει το κουμπί στην σχισμή από κάθε σχέδιο. 



    Στόχοι: 

    - Ενίσχυση αμφίπλευρου συντονισμού άνω άκρων, 



    ΣΟΦΙΑ Μ.ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας στο σπίτι

    $
    0
    0



    Μία εύκολη  δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με στόχο την βελτίωση της λεπτής κινητικότητας είναι :

    - Πιέστε μανταλάκια και τα βάλτε τα σε ένα χάρακα τον οποίο θα κρατάτε με το μη επικρατέστερο χέρι. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα στην μία πλευρά , τον δείκτη και τον μέσο στην άλλη. H ίδια άσκηση μπορεί να γίνει με συνδετήρες αντί για μανταλάκια. Σε περίπτωση που το παιδάκι σας δυσκολεύεται να έχει κλειστά τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, τότε βάλτε ανάμεσα σε αυτά ένα κομμάτι βαμβάκι όπου θα πρέπει να διατηρήσει στη θέση αυτή και να μην του πέσει

    Άλλες δραστηριότητες με στόχο την βελτίωση της λεπτής κινητικότητας είναι : 

    -Χρησιμοποιήστε λαβίδα ή τσιμπιδάκι για να πάρει μικρά αντικείμενα και τα βάλει σε ένα δοχείο 

    -Βάλτε κέρματα σε κουμπαρά 

    -Πιέστε τη σκανδάλη του ένα μπουκάλι ψεκασμού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο, ενώ κρατάτε το μπουκάλι με τον αντίχειρα και τα άλλα δάκτυλα 


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixixipaidiou.gr

    Τι χρειάζεται ένα παιδί για να γράψει?

    $
    0
    0
    Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν το παιδάκι τους στη γραφή, πιάνουν χαρτί, μολύβι και μπογιές και ξεκινούν γραμμές και σχηματάκια. Είναι , όμως, αυτό το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν? 




    Οι 3 βασικές δεξιότητες , οι οποίες είναι απαραίτητες να κατακτηθούν από ένα παιδί προσχολικής ηλικίας , πριν την διαδικασία εκπαίδευσης στη γραφή , είναι :
    1. η λεπτή κινητικότηταπχ ο τρόπος που κρατάει το μολύβι ή πως χειρίζεται τα δάχτυλά του
    2. η δόμηση του χώρου,πχ γράφουμε οριζόντια από τα αριστερά προς τα δεξιά, το "3" και το "ε" έχουν αντίθετη κατεύθυνση , ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω στο τετράδιο , γράφουμε ανάμεσα στις γραμμές, στο 'θ' και 'φ' διαφέρει η κατεύθυνση της γραμμής κτλ
    3. ο χρονικός προσανατολισμός, πχ η έννοια "πριν" και "μετά" : για να γράψει το γράμμα "α" πρέπει πρώτα να κάνει τον κύκλο και μετά το μισοφέγγαρο, ή όταν θέλει να γράψει μία συλλαβή πχ "πα" πρέπει πρώτα να γράψει το "π" και μετά το "α". κτλ

    Επομένως, πριν ξεκινήσετε τις προγραφικές ασκήσεις , θυμηθείτε να ενισχύσετε τις παραπάνω δεξιότητες. 

    Καλή Επιτυχία και Όμορφα Γράμματα !!


    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Μνήμη - Ορισμοί

    $
    0
    0


    Μνήμη ( Memory ) : Η λειτουργία με την οποία οι αισθήσεις , οι εντυπώσεις και οι ιδέες αποθηκεύονται και εν συνεχεία ανακαλούνται ( οπτικά ή ακουστικά ). 



    Άμεση μνήμη ( Immediate memory ) :Φάση της μνήμης με εξαιρετικά μικρή διάρκεια. Οι πληροφορίες αποταμιεύονται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι, επίσης, γνωστή ως μνήμη βραχείας διάρκειας ή ως ενεργός μνήμη. 





    Βραχυπρόθεσμη μνήμη ( Short – term memory ) : Φάση της μνήμης στην οποία ένας περιορισμένος αριθμός πληροφοριών μπορεί να συγκρατηθεί για μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. 




    Εδραίωση της μνήμης ( Μemory consolidation ) : Οι φυσικές και ψυχολογικές μεταβολές που συμβαίνουν , καθώς και ο εγκέφαλος οργανώνει και αναδομεί τις πληροφορίες που πιθανόν να αποτελέσουν μόνιμο τμήμα της μνήμης. 




    Μακροπρόθεσμη μνήμη ( Long – term memory ) : Η τελική φάση της μνήμης, στην οποία η αποταμίευση της πληροφορίας διαρκεί από ώρες μέχρι ισόβια. 




    ΠΗΓΗ :
    - «Ιατρικό Λεξικό», Εκδόσεις Πασχαλίδης 
    - «Τι γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο», Εκδόσεις Καστανιώτη



    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΥΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr



    Δραστηριότητες Οργάνωσης Χρόνου

    $
    0
    0

    Για να μπορέσει ένα παιδάκι να οργανώσει τον χρόνο του σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του, θα πρέπει να εξασκηθεί σε έννοιες όπως:
    •  Πρώτα – μετά ( πχ. Πρώτα ξυπνάω , μετά σηκώνομαι από το κρεβάτι ) 
    • Αργά - γρήγορα ( πχ όταν τρέχουμε το βήμα μας είναι γρήγορο, ενώ όταν περπατάμε είναι αργό) 
    • Μέρα – νύχτα ( πχ την μέρα πάμε στο σχολείο , το βράδυ πάμε για ύπνο ) 
    • Νωρίς- αργά 
    • Τώρα – ύστερα (πχ τώρα θα διαβάσεις και ύστερα αφού τελειώσεις θα παίξεις) 
    • Πριν – μετά 
    • Πρωί – μεσημέρι – βράδυ 
    • Ημέρες εβδομάδας ( με την σειρά ) 
    • Την διάρκεια εκτέλεσης μίας εργασίας 
    • Τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο γεγονότα 
    • Εποχές ( ονόματα και χαρακτηριστικά ) 
    • Μήνες ( με την σειρά )
    •  Την ηλικία ( πχ πόσο χρονών είναι το παιδί, πόσο η μαμά κτλ)

    ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
    ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
    www.anaptixipaidiou.gr

    Viewing all 310 articles
    Browse latest View live