Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Τριποδική λαβή

$
0
0





Ένα ωραίο κολπάκι που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας βαμβάκι, συνδετήρα, ένα μικρό μπαλάκι, ένα φασόλι κτλ ώστε να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί τα τρία του δάχτυλα στο πιάσιμο του μολυβιού . Αρκεί , λοιπόν, να το βάλουμε ανάμεσα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο , και με τα άλλα τρία δάχτυλα να πιάσουμε το μολύβι. 


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει τα παιδιά

$
0
0

Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί ευρέως η επίδραση που ασκούν στα παιδιά διάφορες σειρές στην τηλεόραση αλλά και η ίδια η τηλεόραση. Η ανάπτυξη συμπεριφοράς με επιθετικά και βίαια στοιχεία σε πολλές έρευνες έχει συνδεθεί με την τηλεόραση. Πολλά από τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά έχει διαπιστωθεί ότι εκπέμπουν μηνύματα βίας.

Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα Ισπανικού Πανεπιστημίου η παιδική σειρά «ΤΟΜ και ΤΖΕΡΥ» είναι ένα από τα πιο βίαια παιδικά προγράμματα της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα η κόντρα του γάτου Τομ με τον ποντικό Τζέρι περιέχει τις περισσότερες σκηνές βίας σε σύγκριση με 19 παιδικά προγράμματα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Κι ενώ η σειρά «ΤΟΜ και ΤΖΕΡΥ» εκτιμάται ως βίαιο παιδικό πρόγραμμα η σιερά «ΝΤΟΡΑ Η ΜΙΚΡΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ» εκτιμήθηκε ως το πλέον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Ωστόσο το 68% των κινούμενων σχεδίων περιέχουν σκηνές βίας και τα στοιχεία δείχνουν πως ανά 55 λεπτά προβάλλεται και μία βίαιη σκηνή. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η σωματική βία και ακολουθούν η χρήση όπλων ή άλλων αντικειμένων, οι απειλές και η λεκτική βία, ενώ σε ποσοστό 84% δεν παρουσιάζονται οι συνέπειες των βίαιων πράξεων.

Ωστόσο η τηλεόραση είναι μέσα στην καθημερινότητα της ζωής του παιδιού μας και όσο και αν θέλουμε να την κλείσουμε, συνήθως οι καταστάσεις την κρατούν ανοιχτή και οι γονείς συχνά κατευθύνουν τα παιδιά σε αυτήν. Ωστόσο υπάρχουν μικρές συμβουλές που επιτρέπουν στο γονιό να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης.


Θυμηθείτε:
● Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας τα παιδιά κάτω των δυο ετών θα πρέπει να αποφεύγουν την τηλεόραση καθώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
● Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι στα μεγαλύτερα παιδιά ο χρόνος έκθεσης τους σε οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστής κτλ) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες στο σύνολο.
● Αποφύγετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση σε παιδικό δωμάτιο καθώς με αυτό τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσετε» τον έλεγχο».
● Ελέγχετε πάντα την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθεί το παιδί σας (μια έξυπνη λύση είναι να αφιερώσετε χρόνο κάποια στιγμή και να τα δείτε μαζί) και συμβουλευτείτε την ειδική σήμανση.
● Προτείνετε κι εσείς προγράμματα που θα μπορούσε το παιδί σας να παρακολουθήσει.
● Περιορίστε στο μικρότερο δυνατό τον χρόνο της τηλεόρασης.
● Συζητήστε πάντα ότι σας μεταφέρει το παιδί από την εμπειρία του με την τηλεόραση, και φροντίστε να του/της ξεχωρίσετε το πραγματικό από το φανταστικό.



Για οτιδήποτε σας προβληματίσει μπορείτε να επικοινωνήστε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.


ΠΗΓΗ : www.hamogelo.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

10 Παιχνίδια Κινητικότητας

$
0
0

10.Πλαστελίνη , Lego, κυβάκια, διαδρομές με αυτοκινητάκια, να ντύσετε και να γδύσετε κούκλες! 

9. Τρέξιμο και σταμάτημα, πηδηματάκια, πέρασμα από εμπόδια - οποιαδήποτε κίνηση διασκέδαση μπορείτε να σκεφτείτε! 


8. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζειπαρά να παρακολουθεί απλά τηλεόραση. 

7. Πηγαίνετε στην παιδική χαρά, και σε παιδότοπους όσο το δυνατόν συχνότερα! Κούνιες, τσουλήθρες, τραμπάλα είναι άριστες για την ανάπτυξη ενός παιδιού! 

6. Πάρτε ένα καβαλέτο για το παιδί σας. Η ζωγραφική θα του φανεί ακόμα πιο διασκεδαστική 

5. Πάρτε μερικά ψαλίδιαγια το παιδί σας , πάντα βέβαια με επιτήρηση να τα χρησιμοποιεί. Κόψτε παλιά κουτιά δημητριακών, χαρτιά, καλαμάκια, πλαστελίνη. 

4. Παίξτε με το παιδί σας τουλάχιστον 10΄ καθημερινά. 

3. Κάντε το μικρό σας βοηθό στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Σκουπίστε το τραπέζι μαζί, ανοίξτε δοχεία, καθαρίζετε τα παράθυρα, βγάλτε τα ρούχα από το πλυντήριο και απλώστε τα. 

2. Αφήστε το παιδί σας να φτιάξει τα δικά του παιχνίδια, με υλικά και κανόνες που θα σκαρφιστεί μόνο του και εσείς δεν έχετε παρά να τους ακολουθήσετε. 


Και το πιο σημαντικό ... 


1. Καλή διασκέδαση!

Χρωμοσελίδες - Καρναβάλι

$
0
0

Μιας και είμαστε ήδη στην περίοδο του καρναβαλιού και μάλιστα πολύ κοντά στην κορύφωσή του, ας χρωματίσουμεεικόνες αποκριάτικες!!!












Και αν θέλετε να ζωγραφίσετε on line αποκριάτικες εικόνες μπορείτε να το κάνετε στο http://www.hellokids.com/c_24582/coloring-page/holiday-coloring-pages/carnival-coloring-pages/traditional-carnival

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!!!!



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Μια φορά κι έναν καιρό....

$
0
0


«Aν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια»


(Άλμπερτ Αϊνστάιν)




Μια φορά κι έναν καιρό…

Μια γλυκιά φράση, η οποία συνοδεύει κάθε άνθρωπο από τα παιδικά του χρόνια, συνδεμένη με τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς, της μαμάς και του μπαμπά, αλλά και της δασκάλας στο σχολείο.

Η μαγεία των παραμυθιών βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους. Τα παραμύθια δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και στους δασκάλους να διδάξουν την κριτική σκέψη στα παιδιά. Ακόμη, τα παραμύθια μας διδάσκουν αρχές και αξίες. Οι περισσότεροι λαοί μοιράζονται κλασσικά παραμύθια δίνοντας τη δική τους πινελιά ανάλογα με την κουλτούρα.


Οι ζωές και τα όνειρα των ηρώων ταυτίζονται αρκετές φορές με τις ζωές και τα όνειρα των παιδιών με αποτέλεσμα οι μικροί αναγνώστες να μπαίνουν στη θέση των ηρώων και να προβληματίζονται σχετικά με τον απαιτούμενο χειρισμό διαφόρων καταστάσεων. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να συμβούν και άσχημα πράγματα, τα οποία οι ήρωες αντιμετωπίζουν και φαίνονται δυνατοί. Ακόμη κι ένα παραμύθι με «μέτρια υπόθεση», την οποία οι γονείς δεν εγκρίνουν μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για μια σχετική συζήτηση.


Τα παιδιά με τα παραμύθια κατανοούν το χωροχρόνο, τους χαρακτήρες και την πλοκή, ενώ αντιλαμβάνονται και τη διαφορά ανάμεσα στο φανταστικό και μη φανταστικό. Όταν, λοιπόν, το παιδί έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας μπορεί να κάνει προβλέψεις.


Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στις συνθήκες της ζωής και καλούνται από την προσχολική ηλικία να αντιμετωπίσουν μόνα τους κάποιες καταστάσεις όσο προστατευμένο κι αν είναι το περιβάλλον (π.χ. στον παιδικό σταθμό). Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν ιδέες και λύσεις πως για το χειρισμό μιας δυσκολίας.


Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.



TIP 
Τα παραμύθια αφυπνίζουν το συνειδητό του παιδιού. Αποφύγετε να προχωρήσετε σε ερμηνείες καθώς θα χαθεί η μαγεία του παραμυθιού. Επιτρέψτε στο παιδί σας να σαγηνευτεί από την ιστορία που διαβάζει. Δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει το νόημα του παραμυθιού μέσα από τον διάλογο.

ΠΗΓΗ : www.hamogelo.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Αντιστοίχηση Αντικειμένου με Εικόνα

$
0
0


ΥΛΙΚΑ : 
  • Αντικείμενα που συναντάμε καθημερινά και μινιατούρες αυτών ( πχ παιχνίδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ζώα,φρούτα, ρούχα κτλ )
  • φωτογραφίες με τα παραπάνω 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : 
Δίνουμε ένα αντικείμενο παιδί και του ζητάμε να μας πει αρχικά τι είναι αυτό.Έπειτα του δίνουμε την αντίστοιχη φωτογραφία και του λέμε : "Μπράβο! Αυτό είναι κάλτσα.Να και η φωτογραφία του." Κατόπιν το τοποθετούμε πάνω στην κάρτα. 
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα αντικείμενα , ένα κάθε φορά. 
Τώρα δίνουμε στο παιδί ένα αντικείμενο , πχ το ποτήρι. Του ζητάμε να το ονομάσει και μετά του δίνουμε δύο κάρτες ( πχ ένα κουτάλι και ένα ποτήρι ) . Πρέπει να βρει ποια φωτογραφία δείχνει το ζητούμενο αντικείμενο , το ποίο και θα τοποθετήσει πάνω σε αυτήν. 

Συμβουλές : 
Καλό είναι αρχικά να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που γνωρίζει καλά το παιδάκι σας ,όπως πχ  μπουφάν, μπλούζα, φούστα, κάλτσες, χυμός, πηρούνι, πιάτο, κουτάλι, ποτήρι, αυτοκίνητο, ποδήλατο, καρέκλα, τραπέζι, μπάλα, κούκλα, κλειδί κτλ 


ΣΤΟΧΟΙ : 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ :Το  Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Ψυχρότητα, αδιαφορία ή συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης

$
0
0

«Ο σύζυγος μου είναι λίγο απόμακρος. Δεν αγκαλιάζει το παιδί, δεν το φιλάει και ενώ εκείνο προσπαθεί να του τραβήξει την προσοχή εκείνος του απαντά κοφτά χωρίς να δίνει συνέχεια σε αυτό που του λέει. Το αγαπάει πάρα πολύ αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να φτιάξω τη σχέση τους;»


Η αγωνία μιας μητέρας όπως αυτή εκφράστηκε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Αλλά αυτή η αγωνία έρχεται να συναντήσει προβληματισμούς πολλών -κυρίως μαμάδων αλλά και μπαμπάδων- για τον τρόπο που ο /η σύντροφος τους φέρεται στο παιδί τους.



Ένα από τα πιο βασικά κομμάτια αξιολόγησης του τρόπου προσέγγισης του συντρόφου σας προς το παιδί σας είναι να αποφύγετε να τον συγκρίνετε με την δική σας συμπεριφορά απέναντι στο παιδί. Σκεφτείτε ότι ο/η σύντροφος σας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος από εσάς, με διαφορετικά βιώματα και διαφορετικές παραστάσεις. Στην δική του/της οικογένεια καταγωγής οι έννοιες της αγάπης και του ενδιαφέροντος προς τα παιδιά μπορεί να εκφράζονταν με διαφορετικό τρόπο. Απλά δείτε πως αλληλεπιδρά με τους δικούς του/της γονείς. Εάν ο τρόπος αυτός διαφέρει ή δεν σας ταιριάζει σκεφτείτε απλά ότι είναι… ο δικός του/της τρόπος και πρέπει να τον δεχτείτε.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι είναι από την φύση τους περισσότερο πρακτικοί παρά συναισθηματικοί. Ίσως ο/η σύντροφος σας να επικοινωνήσει με το παιδί καλύτερα στα πλαίσια μιας δραστηριότητας παρά με τις παραδοσιακές εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος (αγκαλιές ή συζητήσεις). Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μαζί μια δραστηριότητα όπως ποδηλασία, περπάτημα, κατασκευή παζλ ή οτιδήποτε άλλο τους προκαλεί ενδιαφέρον.


Με τη γέννηση ενός παιδιού και το ενδιαφέρον όλων πλέον να είναι στραμμένο πάνω σε αυτό, παρατηρείται κάποιοι γονείς να νοιώθουν «αποκλεισμένοι» από την σχέση στοργής και φροντίδας που αναπτύσσεται μεταξύ του άλλου γονέα και του παιδιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο/η σύντροφος μπορεί να νιώθει όλο και περισσότερο αυτό το αίσθημα αποκλεισμού και παραμέλησης και σταδιακά με τα χρόνια να απομονώνεται κι εκείνος/η από την οικογένεια.


Τέλος διάφορα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να οδηγήσουν τον/την σύντροφο να απομακρυνθεί και από το παιδί, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση του ζευγαριού και όχι στη σχέση γονέα – παιδιού.


Είναι σημαντικό οι γονείς:
● Να ξεχωρίζουν τον εαυτό τους από τον/την σύντροφο τους στις συμπεριφορές εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι
● Να έχουν απαιτήσεις ανάλογες με τον χαρακτήρα του/της συντρόφου τους
● Να διαχωρίζουν την προσωπική τους σχέση από την σχέση τους με τα παιδιά. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να υπάρχει πρόβλημα με τον/την σύντροφο αλλά να εκφράζεται στα παιδιά. Επίσης είναι διαφορετικό να μην δείχνει ενδιαφέρον ο/η σύντροφος και να ερμηνεύεται ως αδιαφορία προς τα παιδιά
● Να γνωρίζουν ότι η σχέση που διαμορφώνει ο κάθε γονιός με το παιδί του είναι μοναδική και κανένας (ούτε ο άλλος γονέας) μπορεί να επέμβει σε αυτή
● Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες. Ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού, με την φροντίδα των κατοικίδιων, με την κατασκευή παζλ
● Εάν το παιδί εκφράσει ανησυχία ότι ο μπαμπάς ή η μαμά δεν με αγαπάει τότε ο ίδιος ο γονιός θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί και να του εξηγήσει τι σημαίνει γι’ αυτόν αγάπη και πως τη δείχνει



Για οτιδήποτε σας απασχολεί μπορείτε να επικοινωνήστε με την

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

ΠΗΓΗ : www.hamogelo.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 


5 συμβουλές για την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό

$
0
0

1. Γνωρίστε τα γεγονότα
Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην χρειάζεται να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες, αλλά θα βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν όσα περισσότερα γίνεται για τον αυτισμό , τις μεθόδους εκπαίδευσης, τα παιχνίδια κτλ



2. Μιλήστε με άλλους γονείς
Προσπαθήστε να βρείτε γονείς αυτιστικών παιδιών οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ακόμα καλύτερα τις άγνωστες πτυχές αυτού για εσάς. 

3. Κάντε ερωτήσεις
Μην μένετε με απορίες. Ρωτήστε για ότι σας απασχολεί τον γιατρό, τον θεραπευτή, τον δάσκαλο του παιδιού σας. 

4. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι, κάτι που ισχύει και για το δικό σας παιδί. 

5. Αγαπήστε το παιδί σας
Μέσα από την αγάπη, φροντίδα και περιποίηση θα δείτε πόσο καλύτερα θα νιώθει το παιδάκι σας.



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Γιατί Κάποιοι Μας Χρειάζονται !!!!

$
0
0

Το video φτιάχτηκε από τους φοιτητές  της Εργοθεραπείας , για το σχέδιο Αθηνά. Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά! Εύχομαι όλα να πάνε καλά !!!!

ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΤΩΝ

$
0
0


1. Παιχνίδια με την μπάλα
  • καθίστε απέναντι από το παιδάκι σας και κυλήστε την μπάλα προς το μέρος του, ενώ αυτό με την σειρά του πρέπει να την πιάσει και να κάνει το ίδιο προς το μέρος σας. 
  • επαναλάβετε την ίδια άσκηση με την διαφορά ότι τώρα θα σηκωθείτε όρθιοι και θα κλωτσάει απαλά ο ένας στον άλλο την μπάλα 
  • αφού καταφέρετε αρκετά καλά τις παραπάνω ασκήσεις , κάντε πάλι τις ίδιες με την διαφορά ότι τώρα η απόσταση μεταξύ σας θα γίνει λίγο μεγαλύτερη 
  • αρχίστε τώρα να πετάτε την μπάλα στον αέρα και να πρέπει να την πιάσει ο κάθε ένας μόνος του 
  • ρίξτε την μπάλα στον τοίχο και πιάστε την 
  • ρίξτε την σε ένα μεγάλο καλάθι 
  • βάλτε μερικά μπουκάλια στη σειρά και παίξτε bowling με την μπάλα σας 



2. Τουβλάκια για κατασκευές

3. Βιβλία ( σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης , με ανάγλυφες εικόνες)

4. Πλαστελίνη
Ø κυλάμε με την παλάμη του χεριού μία μπαλίτσα από πλαστελίνη πάνω στο τραπέζι .
Ø κυλάμε μια μπαλίτσα από πλαστελίνη ανάμεσα στις παλάμες των δύο χεριών μας .
Ø φτιάχνουμε μία μικρή μπάλα ( 0,5-1εκ) την βάζουμε ανάμεσα σε αντίχειρα και δείκτη και αρχικά την στριφογυρίζουμε κάνοντας κύκλους, έπειτα την κουνάμε κατά μήκος των δύο δαχτύλων ώστε να πηγαινοέρχεται και τέλος σφίγγουμε το μπαλάκι μέχρι να το λιώσουμε.
Ø στριφογυρίζουμε μία μπαλίτσα από πλαστελίνη στην παλάμη, με την κίνηση των δακτύλων, χωρίς την βοήθεια από το άλλο χέρι .
Ø βάζουμε την πλαστελίνη πάνω στο τραπέζι και πιέζουμε ένα ένα τα δάχτυλα .
Ø βάζουμε την πλαστελίνη στο τραπέζι. Την πλαταίνουμε χτυπώντας με την παλάμη. Μετά ανυψώνουμε τις άκρες για να κάνουμε ένα βουνό .
Ø φτιάχνουμε διάφορα φρούτα , γράμματα, αριθμούς, σχήματα, καλάθια, ανθρωπάκια κτλ και ζητάμε από το παιδί να κάνει το ίδιο .
Ø τραβάμε την πλαστελίνη με τα δύο μας χέρια μέχρι να την κόψουμε .
Ø απλώνουμε την πλαστελίνη στο τραπέζι και την γρατζουνάμε με ένα-ένα δάχτυλο .
Ø ενώνουμε πολλά κομμάτια πλαστελίνης για να φτιάξουμε μία τεράστια στρογγυλή μπάλα .

5. Ενσφηνώματα και Παζλμε 2-3 κομμάτια

6.Αυτοκινητάκια, μεταφορικά μέσα, τρενάκια, Παιχνίδια – σκεύη κουζίνας, για συμβολικό παιχνίδι

7. Εργαλεία για μαστορέματα

8. Playmobil


9. Ο κύριος Πατάτας. Βοηθά στην σωματογνωσία, οπτική αντίληψη, κινητικό έλεγχο και μυική δύναμη δαχτύλων . Μπορεί κάποιος να αλλάξει το επίπεδο δυσκολίας είτε με το να κρατάει ο ίδιος τον Κύριο Πατάτα, είτε με το να το κρατάει το ίδιο το παιδί , ενώ ταυτόχρονα βάζει τα διάφορα μέρη στη σωστή θέση.Ένας ακόμα τρόπος παιχνιδιού, είναι να βάλει κάποιος άλλος τα χεράκια, μυτούλα κτλ σε λάθος θέση και το Μπορείς να βάλεις εσύ τα διάφορα μέρη και το παιδί να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη.

10. Κουκλοθέατρο, Κουκλόσπιτο


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Πώς να μάθω το παιδί μου να μετράει?

$
0
0



Το παιχνίδι είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στη μάθηση των παιδιών. Ότι και να θέλουμε να τους διδάξουμε θα είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό αν γίνει μέσα από ένα παιχνίδι.  Ας δούμε , λοιπόν, πως μπορούμε να  μάθουμε σε ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας πως να μετράει : 

  1. Φτιάξτε με μαρκαδόρους φατσούλες σε κάθε δάχτυλο και αρχίστε ναμετράτε
  2. Κόψτε τις άκρες από πλαστικά γάντια, κολλήστε ή ζωγραφίστε ματάκια και μύτη , βάλτε τα στα δάχτυλα και μετρήστε πόσα είναι 
  3. Καθημερινά στο σπίτι έχετε πολλές ευκαιρίες για αρίθμηση : τα σκαλιά,τα παράθυρα , πάνω στο σώμα τα χέρια, πόδια, μύτη κτλ 
  4. Επίσης, ένας ακόμα καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να μάθει τους αριθμούς είναι να το αφήσετε να παίρνει τηλέφωνο την γιαγιά, την θεία κτλ. Θα του λέτε εσείς ένα ένα τα νούμερα ή θα του τα γράψετε σε ένα μεγάλο χαρτί
  5. Χρησιμοποιήστε ένα μαγνητικό πίνακα με μαγνητικούς αριθμούς, για να μάθετε το παιδί σας να μετράει και να του μάθετε να γνωρίζει τους αιθμούς. Η μέθοδος αυτή είναι πάρα πολύ καλή, γιατί μπορείτε να κάνετε τη μάθηση παιχνίδι και το παιδί ανάλογα με τις ανάγκες του μπορεί να τα κολλάει και να ξεκολλάει τους αρθμούς. Η΄ μπορείτε να βάλετε τους αριθμούς σε ένα καλαθάκι και με ένα μαγνητάκι να τους ψαρεύετε. Το παιδί αφού πει ποιος αριθμός είναι θα πρέπει να σας δείξει τόσα δαχτυλάκια όσα λέει αυτός. 
  6. Επίσης,  εκμεταλλευτείτε την ώρα του φαγητού και να του ζητήστε να απαντά στις ερωτήσεις σας με αριθμούς. Για παράδειγμα, πόσα μπισκότα έφαγες?  πόσα ποτήρια πορτοκαλάδα ήπιες; Πόσα πιάτα είναι στο τραπέζι, πόσα ποτήρια κτλ 
  7. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τους αριθμούς και να μάθει να μετράει, ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε αριθμούς σε κάθε συρτάρι του. Κάθε φορά που θέλετε κάτι, ζητήστε του να ανοίξει το συγκεκριμένο συρτάρι και να φέρει συγκεκριμένο αριθμό πραγμάτων. 
  8. Κάντε αντιστοίχηση ένα προς ένα, πχ στο τραπέζι βάζουμε ένα πιάτο στη μαμά, ένα πιάτο στον μπαμπά 
  9. Ρίξτε ένα ζάρι, το παιδί θα πρέπει να σας δώσει τόσα φασόλια όσα έδειξε το ζάρι 
  10. Φορέστε του ένα βραχιολάκι με καραμέλες ή χρωματιστές χαντρούλες, μετρήστε πόσες είναι οι κόκκινες , οι κίτρινες κτλ


ΠΗΓΗ : www.asxetos.ge, www.makedoandfriend.com


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Χρήσιμο Γλωσσικό Υλικό: Εικόνες περιγραφής

$
0
0


Ο λόγος είναι το κύριο μέσο του ανθρώπου ώστε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, είναι μία σύνθετη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται άμεσα με κιναισθητικές και γνωστικές λειτουργίες για την ολοκλήρωσή του. Η ικανότητα έκφρασης και κατανόησης του λόγου υπάρχει περίπτωση να διακοπεί ή να ανακοπεί ή να επηρεαστεί λόγω διαφόρων αιτίων που μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής του ανθρώπου, από την γέννηση και την ανάπτυξη μέχρι και την ενήλικη ζωή.



Αν και σύνθετη λειτουργία, η ικανότητα έκφρασης και κατανόησης του λόγου μπορεί να εξασκηθεί με απλούς τρόπους και υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως μέσα και έξω από τα πλαίσια μίας θεραπευτικής διαδικασίας. Οι εικόνες περιγραφής είναι ένα από αυτά τα γλωσσικά υλικά που συγκεντρώνουν πολλά προτερήματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών - βρίσκονται διαθέσιμες οπουδήποτε: σε βιβλία, στο διαδίκτυο, σε περιοδικά, έργα τέχνης, παντού - μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με οποιαδήποτε διαταραχή λόγου - δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης απεριορίστων δραστηριοτήτων και ασκήσεων. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από αυτές:


Στόχοι και τρόποι χρήσης εικόνων περιγραφής:
  • Κατανόηση και έκφραση προφορικού και γραπτού λόγου
  • Ανάπτυξη λεξιλογίου => "δρόμος, φαρμακείο, περίπτερο, πολυκατοικία, πεζός, λεωφορείο", "κοιμάται, διαβάζει, κολυμπά, παίζει"
  • Σύνταξη προτάσεων => "Οι πεζοί διασχίζουν τον δρόμο"
  • Κατηγοριοποίηση => "Ο νεροχύτης, το ψυγείο, ο φούρνος μικροκυμάτων, τα μαχαιροπήρουνα, το πιάτο είναι αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα. Ο καθρέφτης, το ξυπνητήρι, η κουβέρτα, το μαξιλάρι βρίσκονται είναι αντικείμενα που βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα."
  • Έννοιες χώρου => "Το κορίτσι είναι μέσα στην θάλασσα, ο άντρας είναι κάτω από την ομπρέλα"
  • Αντίληψη-Εκμάθηση χρωμάτων => "Δείξε/ Πες μου ποια αντικείμενα έχουν πράσινο χρώμα.", "Τι χρώμα έχει ο καναπές;"
  • Επίλυση προβλημάτων => "Τα παιδιά έχασαν το μπαλόνι τους, τι πρέπει να κάνουν τώρα;"
  • Μέτρηση => "Πόσα λάχανα βρίσκονται στον κήπο;"
  • Αυτοματοποίηση άρθρωσης => "Στην παιδική χαρά ένα παιδί κάνει τσουλήθρα, άλλα δύο κρατιούνται χέρι με χέρι, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μιλά και προσέχει τα παιδιά."
  • Εκτέλεση εντολών => "Πάρε το πιάτο (πχ.μινιατούρα) και βάλ'το στον νεροχύτη"
  • Οπτική αντίληψη/ Αναγνώριση εικόνων => "Πού είναι το κλουβί;", "Ποιος χαϊδεύει τον σκύλο;"
  • Εξιστόρηση => "Ο καιρός ήταν καλός και η οικογένεια αποφάσισε να πάει μία εκδρομή στο βουνό. Μαζί τους πήρανε την σκηνή τους, ζεστά ρούχα..."
  • Εξιστόρηση προσωπικών εμπειριών => "Όταν είχαμε πάει στην Αθήνα μπήκαμε στο μετρό και πήγαμε..."
  • Μνήμη => "Πόσα παιδιά είδες στην εικόνα;", "Τι χρώμα ήταν το μπαλόνι;", "Αγόρι ή κορίτσι έκανε κούνια;"
  • Ερωτηματικές και Αρνητικές προτάσεις
  • Σειροθέτηση γεγονότων => "Μόλις μπαίνω στο μπάνιο το πρωί ανοίγω την βρύση, πλένω το πρόσωπό μου, σκουπίζομαι, παίρνω την οδοντόκρεμα, ανοίγω το καπάκι, παίρνω την οδοντόβουρτσα..."
  • Πρόβλεψη => "Αφού ωρίμασαν τα λαχανικά, ο αγρότης θα τα μαζέψει και θα τα πάει στην λαχαναγορά."
  • Προσοχή

Χρήσιμο Υλικό: Εικόνες Περιγραφής












Βρείτε τις εικόνες και στο e-mathima
Illustration by Ben Javens



ΠΗΓΗ : Ευαγγελία Δ. Σούπη, Λογοθεραπεύτρια, logotherapeia-ioannina.blogspot.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 


5 έργα τέχνης από παιδιά με αυτισμό

$
0
0


Wout Devolder, ηλικία 14χρονών, "ο λύκος"


Στις 8 Μαιου, 2008, ο ανιψιός μου Μπεν και η ανιψιά μου Σαν πέθαναν σε μια πυρκαγιά. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος και δεν είχα λόγια να εκφράσω την απόγνωσή μου.Έτσι ζωγράφισα αυτόν τον λύκο.








του Josh Peddle, ηλικία 12 χρονών "Αλλαγή εποχών"





του Wil C. Kerner, ηλικία 12χρονών, "Pals"


Από τη γιαγιά του:
"Για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το έργο αυτό πρέπει να εστιάσει στο αυτί του γαϊδάρου. 4 εκφράσεις προσώπου μας δείχνουν τα κακά παιδιά που μεταμορφώνονται σε γαϊδούρια στην ταινία "πινόκιο", και ο μωβ πινόκιο αναρωτιέται τι να κάνει..είναι πολύ αργά για το τρομοκρατημένο κίτρινο προόσωπο. Το πράσινο τραπέζιο αγνοεί την μοίρα του και και μπλε πρόσωπο κοιτάει μακριά, ελπίζοντας να μην το έχουν συμπεριλάβει πουθενά"





του Felix, 11 χρονών, "φανταστικος χάρτης πόλης"


Συνήθως ξεκινάω σχεδιάζοντας έναν δρόμο σε διαφορετικά σημεία του χαρτιού μου. Κάθε δρόμο τον κάνω να μεγαλώνει μέσα από τον άλλον.Μελετάω χάρτες δρόμων και άτλαντες με μεγάλη λεπτομέρεια και παρατηρώ τα ταξίδια που κάνουμε στο google earth.





του David Barth, ηλικία 10χρονών

Από τη μητέρα του..
"Οι ζωγραφιές του πολύ συχνά δείχνουν την κάθε του έμμονη ιδέα...Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αυτόν τον καιρό τι τον κρατάει απασχολημένο. Η ζωγραφιά αυτή έχει πάνω από 400 πουλιά πάνω της από τα οποία γνωρίζει τα ονόματά τους και τα είδη τους ακόμα και στα λατινικά!"



ΠΗΓΗ : www.childit.gr



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

10 Απλοί τρόποι για την εκπαίδευση της ισορροπίας

$
0
0

  1. ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε ένα σκαλί στηριζόμαστε κ ισορροπούμε στο ένα πόδι. 
  2. ποδήλατο
  3. περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος ( πχ παραλία με άμμο, δρόμος με χαλίκια, πάνω σε γρασίδι χωρίς παπούτσια κτλ )
  4. κλωτσήστε μπάλα, παίξτε ποδόσφαιρο
  5. κολλήστε μία ταινία στο πάτωμα και περπατήστε πάνω σε αυτή ( η φτέρνα του ενός ποδιού να ακουμπάει τα δάχτυλα του άλλου 
  6. κάντε κουτσό
  7. περπατήστε κατά μήκος σε κράσπεδα σε ένα πάρκο ή πάνω σε δοκούς ισσοροπίας
  8. φορέστε τις κάλτσες σας ενώ είστε όρθιοι
  9. σηκώστε το ένα πόδι ψηλά και πάρτε μία μπάλα την οποία θα πετάτε στον αέρα και θα την πιάνετε
  10. με τα χέρια στη μέση στεκόμαστε για λίγο στο ένα πόδι και έπειτα στο άλλο


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 


Μην ξεχνάτε να παίζετε !!!!!

$
0
0

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Καλή Σαρακοστή !!

$
0
0

Αν και λίγο καθυστερημένα, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλή Σαρακοστή! Με υγεία και δύναμη να διανύσουμε αυτό το σαρανταήμερο ως το Άγιο Πάσχα!
Ελπίζω να περάσατε όλοι ένα διασκεδαστικό τριήμερο!!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Παιχνίδι και Προστασία Δοντιών

$
0
0

Κάνοντας μία βόλτα στο διαδύκτιο βρήκα κάποια παιχνίδια που μας προτείνει η οδοντίατρος κ.Τασούλα Κοράβου που βοηθούν να μάθουν τα παιδιά πώς να προστατεύουν τα δοντάκια τους. 


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :
1.  Μπορείτε να κόψετε ένα κόκκινο χαρτόνι σε σχήμα σώματος. μέσα να φτιάξετε δοντάκια με λευκό χαρτόνι χαμογελαστό και δοντάκια με κίτρινο χαρτόνι , λυπημένα. Πάρτε τροφές που βοηθάνε ή δεν βοηθάνε στο να είναι γερά τα δόντια και να ζητήσετε να τα βάλει πάνω σε ένα καλό και σε ένα χαλασμένο δοντάκι ανάλογα.




...Μια μέρα ήρθαν τα γλυκά.
Κι αυτά, άφησαν μικρόβια και με την σειρά τους άρχισαν να καταστρέφουν τα δοντάκια. Αυτό, το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε, διαβάζοντας, παράλληλα στο παιδί σας την Δόνα Τερηδόνα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τα δόντια μας; Το συχνό, βούρτσισμα των δοντιών και η πρόληψη, μέσω της σωστής διατροφής.

Με αφορμή το θέμα δόντια και στοματική υγιεινή, μπορείτε να παίξετε κι ένα σωρό άλλα παιχνίδια με το παιδί σας, σαν αυτό εδώ. Να σχεδιάσετε το στόμα. Να πάρετε ένα μεγάλο ζάρι και να τοποθετήσετε τόσα δόντια, όσα φέρνετε κάθε φορά. Ωραίος τρόπος να μάθει το παιδί σας να μετράει και να κάνει αντιστοίχηση ένα προς ένα. Καλή διασκέδαση! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουμε κάτι στο παιδί μας παρά με το παιχνίδι, την χαρά και την συμμετοχή!





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Ο Κανόνας των Εσωρούχων

$
0
0



Τελευταία όλο και περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών παρουσιάζονται....


Στο πλαίσιο της Εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, έχει διατυπωθεί ο Κανόνας των Εσωρούχων
Ο Κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα, τους ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.


Τι λέει ο Κανόνας των Εσωρούχων;
Κανείς δε μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματος του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχα τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλον σε αυτά τα σημεία.

Για να μάθετε στο παιδί σας αυτόν τον κανόνα δεν έχετε παρά να ξεφυλλίσσετε μαζί και να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Κάντε κλικΕΔΩ.




ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσον Θεραπείας

21 Μαρτίου 2013 - Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

$
0
0


Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down οπότε δεν έχουμε παρά να την αφιερώσουμε στα γλυκύτατα αυτά άτομα.... Στα παιδάκια που με τα σχιστά ματάκια σκορπούν το χαμόγελό τους απλόχερα γιατί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν !


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.


Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Το σύνδρομο Down (προφέρεται Ντάουν) (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Από ορισμένους δεν θεωρείται ασθένεια, δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down δεν υποφέρουν από αυτό.Η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς είναι 1:700 ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις.
Παράγοντας που επηρεάζει κρίσιμα την αναλογία αυτή αποτελεί η ηλικία της μητέρας, καθ' ότι στην ηλικία των 20 ετών η συχνότητα κυμαίνεται περίπου στο 1:2000 για να ανέλθει μετά τα 40 σε 1:100 ή λιγότερο. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down αποτελούν η γέννηση προηγούμενου πάσχοντος παιδιού από τους ίδιους γονείς και η περίπτωση ένας γονέας να είναι φορέας του Μεταθετικού συνδρόμου Down 


Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το Σύνδρομο Down (ορισμός, αιτιολογία,, εκπαίδευση κτλ ) , μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ 


ΠΗΓΗ :

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Κούκλες με τα χαρακτηριστικά συνδρόμου Down

$
0
0


Η αγάπη της μάνας σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στον κόσμο, πόσο μάλλον όταν το παιδί της είναι ένα ιδιαίτερο άτομο το οποίο έχει ανάγκη την φροντίδα και την στήριξή της πολύ περισσότερο από άλλες περιπτώσεις.

Η Connie Feda λοιπόν, από το Pittsburgh της Pennsylvania αποφάσισε να κάνει ένα όμορφο και τρυφερό δώρο στη 13χρονη κόρη της Hannah η οποία πάσχει από σύνδρομο Down. Η μικρή λοιπόν, παραπονέθηκε στην μητέρα της ότι καμία από τις κούκλες της δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνη, με αποτέλεσμα η Feda να δημιουργήσει μία κούκλα ειδικά για την κόρη της, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου της!


Όταν ρώτησε μάλιστα τη Hannah ποιο είναι το αγαπημένο σημείο στην κούκλα της και εκείνη της απάντησε ότι της αρέσει γενικά γιατί είναι όμορφη και εντελώς δική της, η Connie πήρε την απόφαση να το κάνει... επάγγελμα, και να δημιουργήσει κι άλλες κούκλες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω τα άτομα με ειδικές ανάγκες με έναν ειλικρινή και όμορφο τρόπο και φυσικά να κάνω κι άλλα κορίτσια χαρούμενα όπως έκανα τη Hannah», δήλωσε.

Μία πολύ όμορφη και συγκινητική πρωτοβουλία...



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας
Viewing all 310 articles
Browse latest View live