Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Πως να ενισχύσουμε το κίνητρο στη διαδικασία της μάθησης

$
0
0
Το κίνητρο είναι η σπίθα, η δύναμη που μας ωθεί να ασχοληθούμε με μια δραστηριότητα από την αρχή της έως την ολοκλήρωσή της. Το κίνητρο βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής, φυσικά και στην εκπαίδευση. 

Η επιθυμία για μάθηση, η θέληση για ανακάλυψη και εξερεύνηση καθετί καινούριου χαρακτηρίζει ανέκαθεν τον άνθρωπο. Μάλιστα ο ενθουσιασμός και η περιέργεια για μάθηση είναι ιδιαίτερα έκδηλη στα παιδιά, ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Και μιλώντας για μάθηση εννοούμε τόσο την μάθηση που λαμβάνει χώρα στην καθημερινή ζωή του παιδιού και αφορά πρακτικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, όσο και την ακαδημαϊκή ή σχολική μάθηση. 


Η σχολική μάθηση πραγματοποιείται στο περιβάλλον του σχολείου και συνεχίζεται, ή κατά πολλούς αρχίζει, στο οικογενειακό περιβάλλον. Πράγματι, η άποψη πως οι βάσεις για μια αποτελεσματική μάθηση και μελέτη ξεκινάνε απ’ το σπίτι και πως οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σωστό ξεκίνημα και στη διατήρηση τους, υποστηρίζεται από πολλούς συγγραφείς και ερευνητές.
Τι συμβαίνει όμως στην πορεία της σχολικής ζωής των μαθητών και κάποιες φορές αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός, η δίψα και η θέληση για μάθηση αρχίζουν να φθίνουν ή ακόμα και να εξαφανίζονται δίνοντας τη θέση τους σε συναισθήματα αποθάρρυνσης, απαξίωσης ακόμα και φόβου μπροστά στα μαθήματα; «Βαριέμαι το διάβασμα», «Γιατί να το μάθω αυτό; Σε τι θα μου χρησιμεύσει;» είναι μερικές απ’ τις φράσεις που ακούγονται από μαθητές όχι μόνο μεγαλύτερων, αλλά και μικρότερων τάξεων προβληματίζοντας τους γονείς.
Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένη τη σημασία της συμβολής των γονιών κατά τη μαθησιακή διαδικασία καθώς και τη μεγάλη δύναμη του κινήτρου, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς ώστε να προλάβουν ή έστω να περιορίσουν τέτοια αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές αντίδρασης των παιδιών σχετικά με το διάβασμα;
Αρχικά, κάνοντας λόγο για τα κίνητρα, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο ειδών κίνητρα: τα εξωτερικά και τα εσωτερικά.Τα εξωτερικάαφορούν και συνδέονται με συγκεκριμένες εξωτερικές ανταμοιβές που βρίσκονται έξω απ’ το παιδί, όπως για παράδειγμα ένα αγαπημένο παιχνίδι, χρήματα, οι βαθμοί ή οι έπαινοι του δασκάλου. Τα εσωτερικάκίνητρα αντίθετα, δεν εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες και είναι σαφώς πιο σταθερά και ουσιαστικά απ’ τα εξωτερικά. Καλλιεργούν αισθήματα αυτό-ενίσχυσης και ικανοποίησης ως αποτέλεσμα καινούριων γνώσεων και εμπειριών και συνδέονται με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Επίσης, ενώ η ενίσχυση στα εσωτερικά κίνητρα τονίζει την ποιότητα, στα εξωτερικά ενισχύεται η ποσότητα.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται η υπεροχή της ύπαρξης των εσωτερικών κινήτρων έναντι των εξωτερικών. Κάτι τέτοιο όμως δεν αμφισβήτει σε καμία περίπτωση την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν και τα εξωτερικά κίνητρα. Εξάλλου, όταν το εσωτερικό κίνητρο είναι αδύναμο ή δεν υφίσταται, η εφαρμογή μιας υλικής ανταμοιβής για παράδειγμα, ως εξωτερικό κίνητρο είναι πιο εύκολα και άμεσα εφαρμόσιμη απ’ τον γονέα, ακόμα κι αν η αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. 

Τα καλά νέα είναι πως το κίνητρο, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε παιδιά, είναι επίκτητο, δηλαδή μπορεί να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί. 

Παρακάτω ακολουθούν 10 προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι γονείς για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κινήτρου κατά τη μαθησιακή διαδικασία και ειδικότερα κατά τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων στο σπίτι.:

1. Αυξήστε την προσδοκία σας σχετικά με τις ικανότητες των παιδιών.Όσο μεγαλύτερη προσδοκία έχουν οι γονείς για την πρόοδο των παιδιών τους, τόσο θετικότερα τα συναισθήματα και η συμπεριφορά τους προς τα παιδιά, γεγονός που καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, την αυτό-ενίσχυση και τελικά την επιθυμία των παιδιών για εμπλοκή στη μάθηση με θετικά αποτελέσματα


2. Αξιοποιείστε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους κατά τη μελέτη.Είναι γεγονός πως, τα παιδιά, όπως και όλοι μας άλλωστε, ασχολούνται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά με ό,τι εντάσσεται στον κύκλο των ενδιαφερόντων τους και των ικανοτήτων τους. Φυσικά, εξ’ ορισμού η διαδικασία της μάθησης περιλαμβάνει την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις μια καινούρια γνώση ή η ολοκλήρωση μιας άσκησης για το σπίτι μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει και να συσχετιστεί με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Για παράδειγμα, σ’ ένα παιδί που του αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση της ανάγνωσης με το διάβασμα ενός αθλητικού περιοδικού, την εκμάθηση της γραφής με το γράψιμο μια παραγράφου για έναν αγώνα ποδοσφαίρου που παρακολούθησε ή την εκμάθηση των μαθηματικών με προβλήματα που έχουν να κάνουν με το σκορ των ομάδων και των αριθμό των παικτών. Ακόμα, ένα παιδί που αγαπά τη μουσική μπορεί να ενθαρρυνθεί να μάθει το μάθημα της ιστορίας τραγουδιστά ή με τη συνοδεία κάποιου μουσικού οργάνου.


3. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον και ένα πρόγραμμα μελέτης που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, όπως μοναδικές είναι και οι ανάγκες του. Καλό θα ήταν λοιπόν, το περιβάλλον μελέτης του να είναι κατάλληλο προκειμένου να κάνει τη διαδικασία του διαβάσματος πιο εύκολη κι ευχάριστη. Έτσι, για ένα παιδί που του αρέσουν οι κινητικές δραστηριότητες και διασπάται εύκολα, φροντίζουμε να κάνει συχνά διαλείμματα. Επίσης, η χρήση σύντομων σκετς ή ρυθμικών δραστηριοτήτων, πχ πέταγμα μπάλας πάνω στη σωστή πράξη ή στη σωστή συλλαβή μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα, στους μαθητές που είναι χαμηλότερων τόνων και τους αρέσει η οργάνωση και η τάξη, φροντίζουμε να παρέχουμε μια καθημερινή ρουτίνα στο καθημερινό τους μαθησιακό περιβάλλον με χρονοδιαγράμματα, πίνακες και φυσικά ένα τακτοποιημένο χώρο μελέτης


4. Χρησιμοποιείστε την ενθάρρυνση και την λεκτική επιβράβευση, όχι μόνο του αποτελέσματος, αλλά και της κάθε προσπάθειας του μαθητή.Η δύναμη της ενθάρρυνσης και του επαίνου είναι πολύ σημαντική και συχνά ίσως υποτιμάται η αξία της και παραβλέπεται. Ωστόσο, συνιστά έναν πολύ απλό, άμεσο και πολύ συχνά αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης της μαθησιακής διαδικασίας. Συχνά μάλιστα η επιβράβευση δίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση μια δραστηριότητας, όμως είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας καθώς αποτελεί με κινητήρια δύναμη για τον μαθητή


5. Επιβραβεύστε με κάποια υλική ανταμοιβή.Η υλική επιβράβευση συνιστά έναν συχνό τρόπο ενίσχυσης του κινήτρου του παιδιού και όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι η ενασχόληση με μια αγαπημένη δραστηριότητα, η αγορά ενός αγαπημένου παιχνιδιού ή χρήματα. Για να είναι αποτελεσματική, αυτού του είδους η επιβράβευση θα πρέπει προφανώς να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του παιδιού. Επίσης κρίνεται σκόπιμο να δίνεται κατόπιν της ολοκλήρωσης ενός συγκεκριμένου μαθησιακού στόχου και να τηρείται κάποιο μέτρο στη χορήγησή του, ώστε να μην καταλήξει ο μαθητής να διεκπεραιώνει εκτελεστικά και βιαστικά το μάθημά του προκειμένου να λάβει αυτό που επιθυμεί και να μη συνδεθεί το μάθημα αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη υλική ανταμοιβή.


6. Συσχετίστε τα μαθήματα με την καθημερινή ζωή.Μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει την αξία και τη χρησιμότητα των μαθημάτων που συχνά επειδή δεν είναι προφανής διατηρεί το κίνητρό του χαμηλό. Για παράδειγμα, μαθαίνοντας ανάγνωση θα διαβάζει επιγραφές και ταμπέλες στο δρόμο, το αγαπημένο του κόμικς και τους υπότιτλους ταινιών, ενώ με την αφαίρεση θα ξέρει πόσα ρέστα να περιμένει απ’ το φούρνο και το ψιλικατζίδικο.


7. Δώστε έμφαση στις επιτυχίες τους. Πολλές φορές «υπό τη σκιά» κάποιων σχολικών αποτυχιών ή μαθησιακών δυσκολιών, παραβλέπουμε ή υποτιμούμε καθημερινές επιτυχίες και κατακτήσεις των παιδιών. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως μια επιτυχία, όσο μικρή κι αν είναι, για παράδειγμα τρεις από τις δέκα λέξεις γραμμένες σωστά, είναι μια επιτυχία, μια κατάκτηση, μια εξέλιξη που καλό είναι να τονίζεται και να επιβραβεύεται σε κάθε ευκαιρία. Εξάλλου, με μια ενισχυμένη αυτοεκτίμηση και έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών του είναι πολύ πιθανό το παιδί την επόμενη φορά να προσπαθήσει περισσότερο και τ’ αποτελέσματα να είναι καλύτερα. Αντίθετα, αν η έμφαση δίνεται στα λάθη και τις αποτυχίες είναι εύκολο να δημιουργηθεί σταδιακά ένα αρνητικό κλίμα αποθάρρυνσης και ίσως ακόμα και παραίτησης.


8. Αξιοποιείστε εναλλακτικά μέσα μάθησης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες τους. Σήμερα, τα μέσα μάθησης και εκπαίδευσης είναι ποικίλα και αξίζει να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος των μαθητών μας εμπλουτίζοντας και κάνοντας πιο ελκυστική και αποτελεσματική τη διαδικασία μελέτης των μαθημάτων. Μερικά απ’ αυτά τα μέσα είναι εκπαιδευτικό λογισμικό στον υπολογιστή, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικές κάρτες, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά cd καιdvd, ζωγραφική, κολλάζ και πολλά άλλα. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση η επιλογή των υλικών γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις ικανότητες του μαθητή. Δηλαδή, σ’ έναν μαθητή που είναι κυρίως οπτικός τύπος θα προσανατολιστούμε σε αντίστοιχα μέσα, όπως κάρτες ή επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ για τον μαθητή που έχει έφεση στις τέχνες, θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα υλικά, όπως ζωγραφική, κολλάζ ή παραμύθια


9.Διαμορφώστε και προσφέρετε ένα σωστό πρότυπο προς μίμηση.Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επίδραση που έχει η συμπεριφορά των γονέων στα παιδιά τους, είναι ιδιαίτερης σημασίας να διατηρούμε ένα σωστό πρότυπο σε σχέση με τη διαδικασία της μάθησης. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τη γνώση όταν εμείς δε δείχνουμε αντίστοιχα παραδείγματα στην καθημερινότητά μας. Συνήθειες όπως το να διαβάζουμε ένα βιβλίο ή την εφημερίδα, να λύνουμε ένα σταυρόλεξο προωθούν ένα θετικό πρότυπο. Ιδανικά οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα με το διάβασμα του παιδιού.


10. Δώστε έμφαση στα οφέλη της μάθησης.Η αξία της μάθησης είναι ανυπολόγιστη και τα οφέλη της είναι αδιαμφισβήτητα. Παρ’ όλ’ αυτά, συχνά δε γίνονται αντιληπτά και δεν αξιολογούνται ανάλογα από τους μαθητές. Μιλώντας στα παιδιά με προσωπικά παραδείγματα για το πόσο μας ωφέλησε η μάθηση, πιο απλά και πρακτικά στα μικρότερους μαθητές, πιο αφαιρετικά στους μεγαλύτερους και συνδέοντας επιμέρους τομείς των σχολικών μαθημάτων με τα προσωπικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ο μαθητής, το κίνητρο για μάθηση θα ενθαρρυνθεί. Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, κάποια απ’ τα θέματα στα οποία μπορούμε να αναφερθούμε είναι πως χάρη στη μάθηση έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουμε αγαπημένα μας βιβλία, να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσης με τους φίλους μας, να συμμετέχουμε δημιουργικά σε μια κουβέντα, αλλά και να διατηρούμε τη δεξιότητα της συγκέντρωσης και της οργάνωσης που βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και είναι αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό της σχολικής μας ζωής. 

ΠΗΓΗ : Φαιδώρα Ρίζου, Ειδική Παιδαγωγός


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 


Πασχαλινές Κατασκευές 2

$
0
0

 Είκοσι ημέρες έμειναν για το Πάσχα! Οπότε πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε τα παιδιά λίγο περισσότερο στο κλίμα!!
Οι σημερινές κατασκευές, τις οποίες πολύ σύντομα θα κάνουμε και εμείς στα ομαδικά προγράμματα εργοθεραπείας,   είναι αφιερωμένες στα Πασχαλινά αυγά. Έχουμε συνηθίσει τις μαμάδες μας να τα βουτάνε σε κόκκινο , συνήθως ,αλλά και πράσινο, κίτρινο, μπλε χρώμα για να τα βάψουν , και να τα τσουγκρίσουμε μετά  εμείς την Ανάσταση. Νικητής αυτό που θα έχει το πιο γερό αυγό! 


Αν βάλουμε,  όμως , την φαντασία μας και ζητήσουμε και λίγη βοήθεια από τα παιδιά, μπορούμε να τα κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά!
 Χρησιμοποιώντας χάρτινη αυγοθήκη την οποία θα κόψουμε σε κομμάτια ώστε να χωράει μόνο ένα αυγουλάκι, και βάφωντάς την στο ίδιο χρώμα με το αυγό μας, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα αυγό- κοτοπουλάκι. Κολλάμε ένα φτερό , ζωγραφίζουμε και δύο ματάκια και είναι έτοιμο!!! 




 Μπογιές, μαρκαδόροι ... και καλή διάθεση είναι τα απαραίτητα υλικά για τις αυγο-φατσούλες!!



 Αν βάψουμε το αυγό μας πορτοκαλί, βάλουμε λίγο χαρτί γκοφρέ πράσινο στην κορυφή του , τότε θα το κάνουμε να μοιάζει με καρότο. Ενώ αν βάλουμε δύο ματάκια και μία χάρτινη μυτούλα θα το μετατρέψουμε σε πουλάκι. 



Και αν θέλουμε κάτι πιο εύκολο, τότε η αφηρημένη τέχνη μάλλον είναι αυτή που θα μας βοηθήσει για να έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν την παραπάνω εικόνα!!

Καλές αυγο-δημιουργίες!!!! Και μην ξεχάσετε....να έχετε βράσει πρώτα τα αυγά!!!



ΠΗΓΗ :
http://www.totallypinteresting.com/2012/04/16-cute-easter-crafts.html
http://crazy-frankenstein.com/easter-crafts-wallpapers.html
http://www.sheknows.com/parenting/articles/986513/animal-themed-easter-crafts-for-kids
http://littletownhomelove.blogspot.gr/2013/02/easter-craft-ideas.html



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

"Έλα να κάνουμε ότι κάνουν και τα ζωάκια" - Παιχνίδια αδρής κινητικότητας

$
0
0


Τα ζωάκια αρέσουν σε όλα τα παιδιά. Αν μιμηθούμε τις κινήσεις που κάνουν μπορούμε να βελτιώσουμε την αδρή κινητικότητα,την ισορροπία, τον συντονισμό και τον κινητικό προγραμματισμό. Κάποιες από τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε σε μία συνεδρία εργοθεραπείας είναι  οι παρακάτω :

Δραστηριότητα : δείχνουμε μία κάρτα στο παιδί και του ζητάμε :

  • Να κάνει πηδηματάκια όπως ο βάτραχος

  • Να γλιστρήσει σαν το φίδι 


  • Να σταθεί στο ένα πόδι σαν τον πελεκάνο 


  • Να τεντώσει τον λαιμό όπως η καμηλοπάρδαλη 
  • Να περπατήσει αργά σαν την χελώνα 


  • Να τινάξει τα νερά από το σώμα του όπως ο βρεγμένος σκύλος 

  • Να περπατήσει βαριά όπως ο δεινόσαυρος 

Καλή διασκέδαση!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Συνεργασία των γονιών στο εργοθεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού

$
0
0
www.lsuhsc.edu/no/library/news/?cat=60
Τα παιδιά με δυσκολίες είναι πρώτα από όλα παιδιά των οποίων οι ανάγκες δεν διαφέρουν από αυτές ενός φυσιολογικού παιδιού. 

Το γεγονός ότι το παιδί αυτό είναι μέλος  μίας οικογένειας από την οποία εξαρτάται με πολλούς τρόπους, κάνει υποχρεωτική την συμμετοχή των γονιών στο πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί το παιδί. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες που διαθέτει το παιδί και όχι μόνο στις αδυναμίες του. Εδώ ηεργοθεραπεία θα παίξει έναν από τους βασικούς ρόλους και πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και τους γονείς. 

Η συνεργασία με τους γονείς μπορεί να γίνει σε ατομικό επίπεδο , έχοντας δηλαδή τον γονιό να παρακολουθεί την συνεδρία του παιδιού σε αραιά διαστήματα. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία για εξηγήσεις, ερμηνεία και επίδειξη των κατάλληλων χειρισμών που μπορεί να κάνει και ο ίδιος στο σπίτι. 
Μπορεί , επίσης, να οργανωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα για γονείς από έναν γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό κτλ όπου μέσα από την συζήτηση θα βοηθηθούν οι γονείς να καταλάβουν καλύτερα το παιδί τους, τις ανάγκες και τις δεξιότητες του, αλλά και να βρουν ενημέρωση και υποστήριξη. 


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

$
0
0

Τι είναι η εργοθεραπεία ?
Η εργοθεραπείαείναι ένα επάγγελμα που ασχολείται με την προώθηση της υγείας μέσω της χρήσης σκόπιμων δραστηριοτήτων. Ο κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλες τις πλευρές της ζωής τους ( World Federation Occupational Therapists , 1994 )






Τι είναι η παιδιατρική εργοθεραπεία ;
H παιδιατρική εργοθεραπεία δραστηριοποιείται, στοχεύει και δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν βασικούς άξονες της φυσιολογικής ανάπτυξης. Έτσι, οι εργοθεραπευτές βοηθούν το παιδί με ωφέλιμες και σκόπιμες δραστηριότητες να βελτιώσει τις γνωστικές και κινητικές του δεξιότητες, να ενισχύσει την αυτο-εκτίμησή του και την αίσθηση της επίτευξης και να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής του (προσωπική φροντίδα, παιχνίδι, σχολείο ).


Ποιά παιδιά χρήζουν εργοθεραπευτικής παρέμβασης ;

Παιδιά που εμφανίζουν καταστάσεις όπως πχ :
Ø Σύνδρομα (Down , Rett, Angelman κ.α.)
Ø Δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης
Ø Αυτισμός , διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή
Ø Μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία
Ø Διαταραχή ελλειματικής προσοχής - υπερκινητικότητα
Ø Νοητική υστέρηση
Ø Εγκεφαλική παράλυση
Ø Μαιευτική παράλυση
Ø Παρέσεις
Ø Υδροκεφαλία , Μικροκεφαλία
Ø Μυοπάθειες
Ø Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ø Ψυχοκινητική καθυστέρηση



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας

Πώς μπορούμε να μάθουμε σε ένα παιδί να έχει καλούς τρόπους συμπεριφοράς?

$
0
0

Πως θα μπορούσαμε άραγε να πείσουμε τα μικρά παιδιά να έχουν καλούς τρόπους, όχι γιατί φοβούνται την τιμωρία, αλλά γιατί καταλαβαίνουν ότι κάνουν τη ζωή τους καλύτερη; Μέσα από εικόνες και απλές λεζάντες δίνουμε στα παιδιά το νόημα των καλών τρόπων και γιατί είναι καλό να τους εφαρμόζουμε.Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν είναι ότι η ευγένεια είναι τρόπος ζωής και όχι απλοί κανόνες που εφαρμόζουμε στην τάξη για να μη μας μαλώσει η κυρία...








Μπορούμε να τα συζητήσουμε με τα παιδιά και να αναρτήσουμε τις εικόνες στην τάξη έτσι ώστε να τις βλέπουν συνέχεια τα παιδιά, αλλά και να μπορούμε να επανερχόμαστε σε αυτές κάθε φορά που χρειάζεται.

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τις εικόνες για να τις εκτυπώσετε:

ΠΗΓΗ : Μάρλεν Κεφαλίδου, www.kindykids.gr


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

$
0
0


Οι προγραφικές ασκήσεις είναι αναγκαίες, για την εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών. Σκοπός τους είναι να θεμελιώσουν και να εδραιώσουν στο παιδί την κατάκτηση της εικόνας του γράμματος αλλά και της αλληλουχίας των κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου αυτή να αναπαραχθεί. Το παιδί, για να κατακτήσει πλήρως την κίνηση και την χειρονομία της γραφής, χρειάζεται να ισορροπήσει τις μυϊκές του δυνάμεις και να χειριστεί με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να έχει ήδη αρχίσει πριν το παιδί πάρει μολύβι στο χέρι του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο



Εδώ θα βρείτε μία συλλογή από φύλλα εργασίας που περιέχουν προγραφικές ασκήσεις










ΓΡΑΜΜΑΤΑ










ΚΑΡΤΕΛΕΣ
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε πολύ χρήσιμες καρτέλες με τα γράμματα της αλφαβήτας. Μπορείτε να τις εκτυπώσετε, να τις πλαστικοποιήσετε και να τις κολλήσετε στην τάξη έτσι ώστε οι μικροί μαθητές μέσα από την καθημερινή τριβή και εξάσκηση να μάθουν γρήγορα και εύκολα τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.








ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 



Ερωτηματολόγιο για την υπερκινητικότητα - ελλειμματική προσοχή

$
0
0
http://eibalance.com/2012/04/27/3-interesting-characters-in-adhd-history/


Συμπληρώνεται από τους γονείς, το γιατρό ή το δάσκαλο και αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία ότι το παιδί είναι υπερκινητικό ή αποσπάται η προσοχή του εύκολα, είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση με τον παιδίατρο, ο οποίος οφείλει να παραπέμψει την οικογένεια στον πιο ειδικό, δηλαδή σε παιδοψυχίατρο για λεπτομερέστερη εκτίμηση και αντιμετώπιση.

Ονοματεπώνυμο:
Φύλο :
Ημερομηνία γέννησης:
Τάξη:
Συμπληρώθηκε από:
Ημερομηνία:


Κυκλώστε το νούμερο που περιγράφει καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας/ εβδομάδων :

ΣυμπεριφοράΠοτέ η σπάνιαΜερικές φορέςΣυχνέΠολύ συχνά
1.Αποτυγχανει να δωσει στενη προσοχη σε λεπτομερειες η κανει απροσεκτα λαθη στη δουλεια του σχολειου0123
2.Κουναει συνεχως χερια η ποδια η μετακινειται στην καρεκλα του0123
3.Εχει δυσκολια να διατηρει την προσοχη του σε δραστηριοτητες η στο παιχνιδι0123
4.Αφηνει την καρεκλα του στην ταξη η σε άλλες καταστασεις οπου περιμενει κανεις να καθεται στην καρεκλα του0123
5.Όταν του μιλας απευθειας δε φαινεται να ακουει0123
6.Τρεχει γυρω η σκαρφαλωνει υπερβολικα σε καταστασεις οπου δεν είναι πρεπον0123
7.Δεν ακολουθει τις οδηγιες και αποτυγχανει να τελειωσει μια δουλεια0123
8.Εχει δυσκολια να παιξει η να συμμετεχει σε μια δραστηριοτητα ησυχα0123
9.Εχει δυσκολια να οργανωσει μια δραστηριοτητα0123
10.Είναι συνεχεια σε κινηση η δρα σα να εχει ‘μοτορακι’0123
11.Αποφευγει δουλειες στο σχολειο η στο σπιτι που απαιτουν συνεχη διανοητικη προσπαθεια0123
12.Μιλαει ακαταπαυστα0123
13.Χανει πραγματα απαραιτητα για το σχολειο η άλλες δραστηριοτητες0123
14.Βιαζεται να δωσει απαντηση πριν ολοκληρωθει η ερωτηση0123
15.Αποσπαται ευκολα η προσοχη του0123
16.Εχει δυσκολια να περιμενει τη σειρα του0123
17.Ξεχναει ευκολα σε καθημερινες δραστηριοτητες0123
18.Διακοπτει η παρεμβαινει σε αλλους0123


Aπόδοση: Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος ΜRCPCH DCH IBCLC 2009

Πηγή : www.pediatros-thes.gr 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εύκολη προσαρμογή για το καλαμάκι

$
0
0


Ένας από τους βασικούς τομείς με τους οποίους ασχολείται η εργοθεραπεία είναι η αυτοεξυπηρέτηση. Για να μπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει μία δραστηριότητα καθημερινής ζωής ανεξάρτητος μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές. 
Έτσι, λοιπόν, και εδώ βλέπουμε μία εύκολη προσαρμογή ώστε το καλαμάκι στο ποτήρι να είναι σταθερό,  χωρίς δηλαδή να κουνιέται και κατά συνέπεια να μπορεί το παιδί να πίνει πχ το γάλα του  , χωρίς να χρειάζεται να κρατάει το κυπελάκι του. Αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε παιδιά με προβλήματα όρασης ή  σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες στα άνω άκρα. 

Υλικά: ένα μανταλάκι, κόλλα και ένα μικρό σωληνάκι στο οποίο θα χωράει το καλαμάκι. 

Κατασκευή : Κολλάμε πάνω στο μανταλάκι το μικρό σωληνάκι. Έπειτα το "καρφώνουμε " στο ποτήρι και περνάμε το καλαμάκι μέσα στο σωληνάκι . 'Είναι έτοιμο!!


ΠΗΓΗ : http://www.yourtherapysource.com/freestraw.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
                                                   ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
                                                   www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Xρήσιμες συμβουλές για τη διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων με Αυτισμό.

$
0
0

Temple Grandin, Ph.d
Colorado State University
Revised December 2002
Μετ. Τσαρικτσή Θωμαή. Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής 

" ... Καλοί δάσκαλοι με βοήθησαν να φτάσω την επιτυχία. Έγινα ικανή να αντεπεξέλθω τον αυτισμό, γιατί είχα καλούς δασκάλους. Στα 2 ½ χρόνια μου, τοποθετήθηκα σε ένα δομημένο βρεφοκομείο-σχολείο, με εξειδικευμένους δασκάλους. Από νεαρή ηλικία, διδάχτηκα να έχω καλούς τρόπους, και να συμπεριφέρομαι σωστά στο τραπέζι. Παιδιά με αυτισμό, χρειάζεται να έχουν δομημένη μέρα, και οι δάσκαλοι να ξέρουν να το εφαρμόσουν με ευγένεια. 
Ανάμεσα στις ηλικίες 2 ½ έως 5 η μέρα μου ήταν δομημένη, και δεν μου ήταν επιτρεπτό να το αλλάξω. Είχα 45 λεπτά λογοθεραπεία, 5 μέρες τη βδομάδα και η μαμά μου προσέλαβε μια νταντά, που περνούσε 3-4 ώρες τη μέρα να παίζει παιχνίδια με μένα και την αδελφή μου. Μας εκπαίδευε να μιλάμε κατά την ώρα των δραστηριοτήτων. Όταν κάναμε χιονάνθρωπο, με έβαζε να κυλώ την μπάλα της βάσης και μετά η αδελφή μου έπρεπε να κάνει το επόμενο μέρος. Κατά την ώρα του φαγητού, όλοι τρώγαμε μαζί, και δεν μου επιτρεπόταν να εμφανίζω ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Η μόνη ώρα που μου επιτρεπόταν να επιστρέψω πίσω στην αυτιστική συμπεριφορά μου, ήταν μιας ώρα ανάπαυση μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ο συνδυασμός του βρεφοκομείου –σχολείου, της λογοθεραπείας, των δραστηριοτήτων-παιχνιδιών και οι τρόποι φαγητού, διαρκούσαν 40 ώρες τη βδομάδα, όπου το μυαλό μου κρατιόταν σε επαφή με το κόσμο. "

1) Πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι, είναι οπτικά σκεπτόμενοι. Σκέπτομαι με εικόνες.Προσωπικά, δεν σκέπτομαι με τη γλώσσα. Όλες οι σκέψεις μου είναι σαν βιντεοκασέτες, που παίζουν στη φαντασία μου. Εικόνες είναι η πρώτη γλώσσα και λέξεις η δεύτερη. Τα ουσιαστικά ήταν οι ευκολότερες λέξεις που μπορούσα να μάθω, γιατί μπορούσα να κάνω στο μυαλό μου μια εικόνα γι αυτά. Για να μάθω λέξεις, όπως <<πάνω- κάτω>>,ο δάσκαλος έπρεπε να τις επιδείξει. Για παράδειγμα, πάρε το παιχνίδι αεροπλάνο και πες << πάνω>> καθώς το απογειώνεις από το θρανίο. Μερικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα αν δουν κάρτες με λέξεις <<πάνω- κάτω>> σε επισύναψη με το παιχνίδι αεροπλάνο. 

2) Αποφεύγετε να δίνεται πολλές οδηγίες μαζί.Άνθρωποι αυτιστικοί, έχουν πρόβλημα να θυμούνται τη σειρά.. Αν το παιδί ξέρει να διαβάζει, γράψε τις οδηγίες από κάτω σε χαρτί. Είμαι ανίκανη να θυμάμαι ακολουθίες. Αν ζητήσω βοήθεια π.χ. σε ένα βενζινάδικο για να βρω μια τοποθεσία που ψάχνω, μπορώ να θυμάμαι μόνο τις τρεις πρώτες οδηγίες. Οδηγίες με περισσότερα από τρία βήματα, πρέπει να καταγράφονται. Επίσης έχω δυσκολία να θυμάμαι τηλεφωνικά νούμερα, γιατί δεν μπορώ να τα συνδυάσω με μια εικόνα στο μυαλό μου. 

3) Πολλά παιδιά με αυτισμό, έχουν κλίση στις καλές τέχνες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέτοια ταλέντα, πρέπει να ενθαρρύνονται.Είναι ανάγκη, να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη των ταλέντων των παιδιών.Συγκεκριμένες κλίσεις(ταλέντα) πρέπει να μετατρέπονται σε δεξιότητες για μελλοντική απασχόληση. 

4) Πολλά αυτιστικά παιδιά, αναπτύσσουν εμμονές, π.χ. με τρένα ή χάρτες. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς αυτές τις εμμονές, είναι να τα χρησιμοποιείς για αφόρμηση στη σχολική εργασία. Αν το παιδί αρέσει τα τρένα, τότε χρησιμοποίησε τρένα να διδάξεις ανάγνωση και μαθηματικά. Διάβασε ένα βιβλίο σχετικό με τρένα και κάνε μαθηματικά προβλήματα με τρένα. Για παράδειγμα μέτρησε πόσα βαγόνια έχει, πόσα θα γίνουν αν βάλουμε άλλα δύο, πόσα θα γίνουν αν βγάλουμε τρία κ.λ.π. 

5)Χρησιμοποίησε συγκεκριμένες οπτικές μεθόδους να διδάξεις αριθμό εννοιών.Οι γονείς μου, μου έδωσαν ένα παιχνίδι μαθηματικών, που με βοήθησε να μάθω τους αριθμούς. Αποτελούνταν από ένα σετ τούβλων, που είχαν διαφορετικό μήκος και διαφορετικό χρώμα, για τους αριθμούς από το 1-10. Μ' αυτό έμαθα να προσθέτω και ν αφαιρώ. Για να μάθω κλάσματα,. ο δάσκαλος είχε ένα ξύλινο μήλο, και ήταν κομμένο σε 4 μέρη και ένα ξύλινο αχλάδι, κομμένο στη μέση. Μ' αυτό έμαθα την έννοια του τέταρτου και του μισού. 

6) Έκανα τα χειρότερα γράμματα στην τάξη μου. Πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν πρόβλημα με την λεπτή κινητικότητα τους. Η κατανοητή γραφή είναι συχνά πολλή δύσκολη. Αυτό συχνά μπορεί να απογοητεύει το παιδί Για να μην απογοητεύσεις και να βοηθήσεις το παιδί να απολαύσει το γράψιμο, άφησε το να δαχτυλογραφήσει στον υπολογιστή. Η δαχτυλογράφηση είναι συχνά ευκολότερη από το γράψιμο. 

7) Μερικά αυτιστικά παιδιά θα μάθουν ανάγνωσημε συνθετικές μεθόδους και άλλα με ολικές (απομνημόνευση όλης της λέξης). Προσωπικά έμαθα ανάγνωση με τη συνθετική μέθοδο(β-α βα). Η μητέρα μου, με βοήθησε πολύ σ' αυτό. Παιδιά με ηχολαλία, πολλές φορές μαθαίνουν με κάρτες (Flash cards) και εικονογραφημένα βιβλία που έχουν εικόνα και την αντίστοιχη λέξη σε μια σελίδα. Είναι σημαντικό να έχουν την εικόνα και την τυπωμένη λέξη στην ίδια πλευρά της κάρτας-σελίδας. Όταν διδάσκονται ουσιαστικά, τα παιδιά πρέπει να ακούν και τη λέξη που θα λέει ο δάσκαλος, παράλληλα με την εικόνα και την τυπωμένη λέξη. Ένα παράδειγμα διδασκαλίας ρήματος είναι να κρατάς την κάρτα που γράφει {ΠΗΔΑ}, να λες {ΠΗΔΑ} και να πηδάς κάθε φορά που δείχνεις και λες το ρήμα. 

8) Όταν ήμουν παιδί, δυνατοί θόρυβοιόπως το κουδούνι του σχολείου μου προκαλούσαν πόνο στα αυτιά, όπως ο οδοντιατρικός τροχός που χτυπά σε νεύρο. Παιδιά με αυτισμό χρειάζεται να προστατεύονται από δυνατούς θορύβους που προκαλούσαν πόνο στα αυτιά τους. Θόρυβοι που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι το κουδούνι του σχολείου, οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, η φασαρία που δημιουργείται σε κλειστούς χώρους(γυμναστήριο) και το σύρσιμο της καρέκλας στο πάτωμα. Σε πολλές περιπτώσεις το παιδί θα πρέπει να μάθει, να ανέχεται το κουδούνι ή τη φασαρία. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ενοχλητικών θορύβων. Το κουδούνι θα μπορούσαμε να το καλύψουμε με ένα ύφασμα για να ακούγεται λιγότερο. Το γρατζούνισμα των καρεκλών μπορεί να μειωθεί αν κολληθούν κομμάτια μοκέτας στα πόδια τους. 
Ένα παιδί μπορεί να φοβάται ένα συγκεκριμένο δωμάτιο γιατί φοβάται να εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό ήχο από μικροφωνική εγκατάσταση. Ο φόβος του τρομακτικού θορύβου, μπορεί να επηρεάσει το χαρακτήρα του. Αν ένα παιδί καλύψει τα αυτιά του είναι μια ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος θόρυβος προκαλεί πόνο στα αυτιά του. Ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει αυτό το παιδί, καταγράφοντας τους ενοχλητικούς ήχους σε κασέτα. Στη συνέχεια θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει τον ήχο ακούγοντάς τον σε μικρότερη ένταση που θα αυξάνεται σταδιακά. Το παιδί πρέπει να μπορεί να ελέγχει την αυξομείωση της έντασης του ήχου. 

9) Μερικοί αυτιστικοί μπορεί να ενοχλούνται από οπτικά ερεθίσματαόπως είναι τα φώτα φθορίου που αναβοσβήνουν πολλές φορές μέχρι να ανάψουν. Μπορούν να δουν το τρεμούλιασμα της συγκεκριμένης συχνότητας ηλεκτρικού ρεύματος. Για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα, βάλτε το θρανίο του παιδιού κοντά στο παράθυρο, ή προσπάθησε να αποφύγεις το λαμπτήρα φθορίου. Αν τα φώτα δεν μπορούν να αποφευχθούν, χρησιμοποίησε σύγχρονους λαμπτήρες –γλόμπους. Οι σύγχρονοι λαμπτήρες τρεμοσβήνουν λιγότερο. Το τρεμούλιασμα των λαμπτήρων φθορίου μπορεί να ελαττωθεί τοποθετώντας μια κλασική λάμπα στο γραφείο του παιδιού. 

10) Μερικοί υπερκινητικοί αυτιστικοί που κινούνται συνεχώς, μπορούν να ηρεμήσουν περισσότερο, αν τους δοθεί ένα επενδεδυμένο βαρύ γιλέκο να φορέσουν. Η πίεση από το ρούχο βοηθά να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα. Προσωπικά, ηρεμούσα και ένιωθα πολύ ευχαριστημένη από παρόμοια πίεση. Για καλύτερα αποτελέσματα το γιλέκο πρέπει να φοριέται για 20 λεπτά και μετά να αφαιρείται για λίγα λεπτά Κάτι τέτοιο προστατεύει το νευρικό σύστημα και το προσαρμόζει. 

11) Μερικά άτομα με αυτισμό ανταποκρίνονται καλύτερα και βελτιώνουν τηνβλεματικη επαφήόταν υπάρχει αλληλεπίδραση με το δάσκαλο, την ώρα που κολυμπούν ή κινούνται ή κυλιούνται σε ψάθα. Το αίσθημα από το κολύμπι ή η πίεση της ψάθας, μερικές φορές υποβοηθά την ανάπτυξη του λόγου. Η κούνια της παιδικής χαράς και η τσουλήθρα, αν και τις περισσότερες φορές είναι ευχάριστες δραστηριότητες, δεν πρέπει να γίνονται χωρίς τη θέληση του παιδιού. 

12) Μερικά παιδιά και ενήλικες μπορούν να τραγουδούν καλύτερα από ότι μιλούν. Άλλα πάλι, ανταποκρίνονται καλύτερα στους ψιθύρους, γι αυτό ο δάσκαλος πρέπει να τα μιλά ψιθυριστά.. 

13) Μερικά παιδιά και ενήλικες, δεν μπορούν να δεχτούν οπτικά και προφορικά ερεθίσματα, ταυτόχρονα. Μπορούν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας μόνο ένα κανάλι επικοινωνίας. Δεν μπορούν να δουν και να ακούσουν την ίδια στιγμή. Πρέπει να τους δίνεται είτε οπτικό είτε ακουστικό ερέθισμα. Το ανώριμο νευρικό σύστημα τους δεν είναι ικανό να προσλάβει ταυτόχρονα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. 

14) Σε μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν λόγο, όπως και στους ενήλικες, ηαφή είναι συχνά η πιο αξιόπιστη αίσθηση. Είναι συχνά ευκολότερο γι αυτά, να αισθανθούν. Τα γράμματα μπορούν να διδαχθούν με το να αγγίξουν πλαστικά γράμματα. Μπορούν να μάθουν τι ακολουθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα τους, πιάνοντας αντικείμενα που συσχετίζονται με μια δραστηριότητα, λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη δραστηριότητα. Π.χ 15 λεπτά πριν το φαγητό δίνουμε στο άτομο ένα κουτάλι για να το κρατάει. Ας κρατήσει ένα πλαστικό αυτοκινητάκι λιγα λεπτά πριν να πάει κάπου με αυτοκίνητο. 

15)Μερικά παιδιά και ενήλικες με αυτισμό μπορούν να μάθουν ευκολότερα αν το πληκτρολόγιο είναι τοποθετημένο κοντά στην οθόνη.Αυτό καθιστά ικανά τα άτομα να βλέπουν ταυτόχρονα το πληκτρολόγιο και την οθόνη. Μερικά άτομα έχουν δυσκολία να βλέπουν μια στο πληκτρολόγιο και μια στην οθόνη για να ελέγξουν ότι έγραψαν. 

16) Παιδιά και ενήλικες που δε διαθέτουν λόγο, βρίσκουν ευκολότερο να συνδέουν λέξεις με εικόνες αν δουν την τυπωμένη λέξη και την εικόνα πάνω σε μια κάρτα. Μερικά άτομα δεν αντιλαμβάνονται τα σκίτσα(σχέδια), γι αυτό προτείνεται να δουλεύουν με αληθινά αντικείμενα και φωτογραφίες πρώτα. Η εικόνα και η λέξη πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της κάρτας. 

17)Μερικά αυτιστικά άτομα δεν ξέρουν ότι ο προφορικός λόγος μπορεί να εξυπηρετεί την επικοινωνία.Η εκμάθηση της γλώσσας μπορεί να διευκολυνθεί αν οι ασκήσεις γλώσσας αναδεικνύουν την επικοινωνία. Αν το παιδί ζητά ένα φλιτζάνι, δώστε του ένα φλιτζάνι. Αν ζητά ένα πιάτο ενώ θέλει(δείχνει) φλιτζάνι, δώστε του ένα πιάτο. Το άτομο πρέπει να μάθει ότι όταν λεει λέξεις πρέπει να είναι σχετικές με τα πράγματα που θέλει. Είναι ευκολότερο σε άτομα με αυτισμό, να μάθουν ότι οι λέξεις τους είναι λάθος, αν οι λαθεμένες λέξεις συνδέονται με λάθος αντικείμενο. 

18)Μερικά άτομα με αυτισμό, έχουν δυσκολία να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι του υπολογιστή.Πολύ συχνά αυτιστικοί με προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης στα χέρια, έχουν δυσκολίες να κρατούν το ποντίκι κατά την διάρκεια του πατήματος. Στην περίπτωση αυτή, ένα τέτοιο άτομο μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικά ποντίκια όπως είναι οι κυλιόμενες μπάλες για την κατάδειξη που συνοδεύονται από ξεχωριστούς διακόπτες για κλικ. 

19)Παιδιά που έχουν δυσκολία στην κατανόηση του λόγου, έχουν δυσκολία στην διαφοροποίηση ανάμεσα στα σύμφωνα, όπως d στη λέξη dog και l στη λέξη log. Ο λογοθεραπευτής μου, με βοήθησε να μάθω να άκουω τέτοιους ήχους προφέροντάς τους με ευκρίνεια και διάρκεια. Ακόμα κι αν το παιδί, έχει περάσει με επιτυχία ένα τεστ ακοής, μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει βαρείς ήχους(σύμφωνα). Παιδιά που μιλούν χρησιμοποιώντας πολλά φωνήεντα μάλλον δεν μπορούν να διακρίνουν τα σύμφωνα. 

20)Αρκετοί γονείς με πληροφόρησαν ότι το παιδί τους βοηθήθηκε να μάθει να διαβάζει όταν χρησιμοποιήθηκαν υπότιτλοι στην τηλεόραση. Κατά έναν περίεργο τρόπο μερικά παιδιά ήταν ικανά να διαβάζουν τον υπότιτλο και να ταιριάζουν την τυπωμένη λέξη με την λέξη που έχει ειπωθεί. Αντιγράφοντας ένα αγαπημένο πρόγραμμα με υπότιτλους σε κασέτα, δίνει την ευκαιρία στο παιδί να τη βλέπει ξανά και ξανά και να σταματά όπου θέλει. 

21)Μερικοί αυτιστικοί, δεν καταλαβαίνουν ότι το ποντίκι του υπολογιστή κινεί το βέλος στην οθόνη. Αυτό μπορούν να το μάθουν ευκολότερα, αν τοποθετήσουμε ένα όμοιο χάρτινο βέλος με εκείνο της οθόνης, πάνω στο ποντίκι. 

22)Ενήλικες και παιδιά που έχουν και προβλήματαμε ερεθίσματα όρασης μπορούν και βλέπουν το τρεμόσβημα της οθόνης του υπολογιστή. Σε αυτούς προτείνονται οι επίπεδες οθόνες που τρεμοσβήνουν λιγότερο. 

23)Παιδιά και ενήλικες που φοβούνται τις κυλιόμενες σκάλες,συχνά έχουν προβλήματα όρασης. Φοβούνται τις κυλιόμενες σκάλες επειδή δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε να ανέβουν ή να κατεβούν. Πιθανότατα αυτά τα άτομα, δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε το φωτισμό φθορίου. Ειδικά γυαλιά (Irlen colored glasses) μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. 

24)Άτομα με προβλήματα όρασης, συχνά βρίσκουν ευκολότερο να διαβάζουν αν τα γράμματα είναι τυπωμένα σε χρωματιστό χαρτί, ώστε να ελαττώνεται η αντίθεση. Δοκιμάστε ανοιχτό καφέ, ανοιχτό μπλε, γκρι ή ανοιχτό πράσινο χρώμα. Πειραματιστείτε με διαφορετικά χρώματα. Αποφύγετε τα λαμπερά κίτρινα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο τα μάτια του ατόμου. Χρωματιστά γυαλιά κάνουν συχνά το διάβασμα ευκολότερο. 

25) Η επιδίωξη, από την πλευρά του δασκάλου,της γενίκευσης της γνώσης, είναι δύσκολη υπόθεση ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με αυτιστικά παιδιά. Αν π.χ. ο δάσκαλος θέλει να διδάξει ότι το παιδί δεν πρέπει να περνάει τρέχοντας το δρόμο χωρίς να ελέγξει, θα πρέπει να το διδάξει σε πολλούς δρόμους. 

26) Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα σωστά στο σπίτι αλλά αρνείται να τη χρησιμοποιήσει στο σχολείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανικανότητα να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για τουαλέτα. Ο Hidle de Clereq από το Βέλγιο, ανακάλυψε ότι μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί μόνο μια μικρή και όχι σχετική λεπτομέρεια για να αναγνωρίζει ένα αντικείμενο όπως η τουαλέτα. Χρειάζεται ερευνητική δουλειά για να βρεθεί αυτή η λεπτομέρεια. Σε μια περίπτωση ένα παιδί μπορούσε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα στο σπίτι επειδή είχε μαύρο το κάθισμα. Οι γονείς και οι δάσκαλοι του, τον έκαναν ικανό να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του σχολείου καλύπτοντας το άσπρο κάθισμα με μαύρο κάλυμμα. Το κάλυμμα σιγά σιγά αφαιρέθηκε και οι τουαλέτες με άσπρο κάθισμα αναγνωρίστηκαν από το παιδί ως τουαλέτες. 

27)Η διαδικασία της διαδοχής(ακολουθία)είναι πολύ δύσκολη δεξιότητα για ορισμένα άτομα με αυτισμό. Μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη σειρά των διαδοχικών βημάτων μιας δραστηριότητας. Ένας εργοθεραπευτής δίδαξε επιτυχώς σε αυτιστικό παιδί που δε διέθετε λόγο, να χρησιμοποιεί την τσουλήθρα βοηθώντας το με ανάλογες κινήσεις και όχι απλά δείχνοντας. Το φόρεμα των παπουτσιών διδάσκεται με εύκολο τρόπο. Ο δάσκαλος πρέπει να τοποθετήσει τα χέρια του στο πάνω μέρος των χεριών του παιδιού οδηγώντας τα στο πάνω μέρος των ποδιών του, ώστε να αισθανθεί και να καταλάβει το σχήμα των ποδιών του. Το επόμενο βήμα είναι να αισθανθεί το παιδί, το μέσα μέρος του παπουτσιού. Στο φόρεμα του παπουτσιού, ο δάσκαλος καθοδηγεί το χέρι του παιδιού στο παπούτσι και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χέρι-χέρι γλιστρά το πόδι στο παπούτσι. Αυτό καθιστά ικανό το παιδί να αισθανθεί όλη την οδηγία για να βάλει τα παπούτσια του. 

28)Οι ιδιοτροπίες στο φαγητόείναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να βρίσκεται σε συναισθηματική σχέση με μια λεπτομέρεια που καθορίζει ένα φαγητό. Ο Hilde de Clerq βρήκε ότι ένα παιδί έτρωγε μόνο Τσικίτα μπανάνες επειδή τις συνέδεε με την ετικέτα. Άλλα φρούτα όπως μήλα και πορτοκάλια γινόταν αποδεκτά όταν είχαν ετικέτες Τσικίτα επάνω. Δοκιμάστε να βάλετε διαφορετικές ετικέτες πάνω σε όμοια τρόφιμα στο ίδιο ή διαφορετικό κουτί με το αγαπημένο φαγητό. Μια άλλη μητέρα είχε επιτυχία με το να βάζει σπιτικά σάντουιτς σε άδεια κουτιά McDonald's.


 
ΠΗΓΗ : http://kday-v.thess.sch.gr/?p=97



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ





Κατασκευή Πασχαλινής Κάρτας

$
0
0
Μιάς και το Πάσχα πλησιάζει, τα πιτσιρίκια βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν να φτιάξουμε καρτούλες! Ας μην τους χαλάμε το χατήρι!
Συχνά, κατά την διάρκεια μίας συνεδρίας εργοθεραπείας χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους δραστηριότητες γιατί μας βοηθάνε πχ στην εκπαίδευση της χρήσης τουψαλιδιού, στην βελτίωση της λεπτής κινητικότηταςκαι του οπτικοκινητικού συντονισμού,στην φαντασία, στον αμφίπλευρο συντονισμό των άνω άκρων κτλ
Οπότε ώρα να ξεκινήσουμε!!!

Υλικά:χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα

Κατασκευή : 

  • Κόβουμε το χαρτόνι σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο. 
  • βάζουμε τα μαγουλάκια, μυτούλα, αυτιά και μάτια είτε χρησιμοποιώντας άλλο χρώμα χαρτόνι είτε ζωγραφίζοντας αυτά. 
  • το λυγίζουμε στην μέση και το καρτο-λαγουδάκι μας είναι έτοιμο. 





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Checklist κατά Δημητρίου ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

$
0
0

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
ΑΘΗΝΑ 2013

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : Δρ Δημήτρης Δημητρίου- Παπαβασιλείου MD PhD
                            Παιδίατρος - Νευροαναπτυξιολόγος

Από την στιγμή που έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου δεν ήθελα να το αφήσω! Είναι γραμμένο απλά  και έτσι μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό  και από κάποιον γονιό. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. 

Σκοπός του Προγράμματος Ανάπτυξη είναι να παρέχει καθοδήγηση στο πότε και τι θα πρέπει να περιμένουμε σε κάθε ηλικιακό εύρος και βασικές οδηγίες για κάθε αναπτυξιακή δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί. Δεν είναι αξιολογητικό όργανο αλλά παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθηθεί η εξέλιξη ενός παιδιού κατά την δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων. 
Απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και σε γονείς που επιθυμούν να έχουν μία καθοδήγηση από μόνοι τους για την αναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού τους.
Αφορά όλα τα παιδιά τυπικής και μη ανάπτυξης. 

Πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο γι αυτό και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. 
Ο κ Δημητρίου για άλλη μία φορά μας απέδειξε πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του στον χώρο της παιδιατρικής. 

Για να το προμηθευτείτε θα πρέπει να κάνετε την παραγγελία σας στην Ελληνική Εταιρειά Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Ιατρικής , κοστίζει 30 ευρώ.
Πληροφορίες στο www.paidiatriki.com

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www,.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ιδέες διακόσμησης για τα πασχαλινά αυγά!

$
0
0
easter-crafts-for-kids



Τα σχολεία έκλεισαν, οι προετοιμασίες για το Πάσχα γίνονται πλέον με έντονο ρυθμό και τι καλύτερο από το να βοηθήσουν τα πιτσιρίκια?  Την Μεγάλη Πέμπτη συνήθως βάφουμε τα Πασχαλινά μας αυγά. Όμως ,αντί για κόκκινα ( που και αυτά είναι υπέροχα ) μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας και να μας οδηγήσει σε δημιουργίες που όλου θα θαυμάσουν!!

Παρακάτω σας προτείνω μερικές ιδέες , με υλικά απλά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας.

1. Ξεκινάμε με τα αυγο-ανθρωπάκια. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάσουμε το προσωπάκι και το τοποθετούμε σε μία χάρτινη θήκη - σώμα.
printable easter crafts for kids

how to make egg people
http://www.mrprintables.com/easter-crafts-for-kids-egg-people.html

2. Αν κολλήσουμε διάφορα αυτοκολλητάκια, πριν βουτήξουμε τα αυγά στην βαφή, και μετά τα αφαιρέσουμε, τότε θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids

http://fancy-deco.com/diy/funny-easy-and-cheap-easter-crafts-for-kids


3. Εδώ με τέμπερες αφήνουμε την φαντασία μας και τα αυγά μας θα είναι σίγουρα ξεχωριστά!
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids

http://fancy-deco.com/diy/funny-easy-and-cheap-easter-crafts-for-kids

4. Αυγο-ζωάκια! δύο χάρτινα αυτάκια, μυτούλα από βαμβάκι, μουστάκια και μάτια από μαρκαδόρο και είναι έτοιμο το κουνελάκι μας.


Ενώ με λίγο παραπάνω βαμβάκι μπορούμε εύκολα να κάνουμε ένα αυγο-προβατάκι!


Και μόνο με την βοήθεια των μαρκαδόρων , φτιάχνουμε μία μελισσούλα!


http://inspirationforhome.blogspot.gr/2012/02/easter-craft-and-fun-activities-for.html

5. Ε δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει η χρυσόσκονη!! Λουλουδάκια , καρδούλες και ότι άλλο θέλετε!!

Easter Egg Crafts
http://apumpkinandaprincess.com/2013/03/easter-egg-crafts-flower-glitter-easter-eggs.html


Καλή Επιτυχία στα αυγουλάκια σας!! Και καλά τσουγκρίσματα!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
ww.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πρωτομαγιά - πρωτότυπα στεφάνια από λουλούδια

$
0
0


http://www.lemontreedwelling.com/2013/04/may-day-wreath.html?showComment=1365419096735#c5233605822464292183

Πρωτομαγιά!!! Όλοι οι κήποι είναι γεμάτοι χρώματα!!! Τα λουλούδια ανθισμένα σκορπίζουν χρώματα και αρώματα! Σήμερα ειδικά έχουν την τιμητική τους! Ας τα χαρίσουμε απλόχερα στους αγαπημένους μας ανθρώπους!!

Αν δεν θέλετε τα κλασικά στεφανάκια, που οπωσδήποτε είναι πανέμορφα, τότε μπορείτε να  ρίξετε μία ματιά στις παρακάτω ιδέες : 


Skiptomyloumayday2
http://www.thecraftycrow.net/2008/04/may-day-baskets.html


IMG_3868
http://chasingfireflies.typepad.com/chasing_fireflies/2010/04/may-day-flower-cans.html


http://ionwkathy.tumblr.com/post/18597014537


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΕΜΑΤΟ ΥΓΕΙΑ!!!!!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


Πασχαλινές Κατασκευές

$
0
0



Αν και οι δουλειές για την προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού είναι πάρα πολλές και ο χρόνος λίγος, σίγουρα όμως λίγες στιγμές για τα πιτσιρίκια θα βρεθούν! Παρακάτω θα δείτε όλες τις Πασχαλινές κατασκευές που έχουμε αναρτήσει. Φτιάξτε πραγματάκια και κάντε τα δωράκια σε όλους τους αγαπημένους σας. 
Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσετε όμορφα τις Άγιες αυτές Ημέρες. Το φως της Ανάστασης να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!  Καλό Πάσχα!!!!



http://www.mrprintables.com/easter-crafts-for-kids.html

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης έχει ήδη αρχίσει! Οπότε...ας ξεκινήσουμε και εμείς τις Πασχαλινές Κατασκευές! Είναι ωραίο να καθόμαστε με τα μικρά ζουζούνια να κόβουμε, να κολλάμε , να δημιουργούμε! Και ποιο παιδάκι δεν χαίρεται με κάτι τέτοιο?!

Λέω , λοιπόν, για αρχή να ξεκινήσουμε με κάτι κλασικό όπως είναι τα καλαθάκια! Τα υλικά είναι χαρτόνια, κόλλα, μαρκαδόροι, ψαλιδάκια, κουμπιά, κορδέλες και όοοτι διακοσμητικά θέλει ο καθένας! Ας πάρουμε μερικές ιδέες: 

http://crafts.kaboose.com/holidays/easter/




http://www.allkidsnetwork.com/crafts/easter/



http://www.allfreekidscrafts.com/Kids-Easter-Crafts/Easy-Easter-Crafts-for-Kids#



http://www.craftsbyamanda.com/2011/04/cardboard-tube-crafts-for-easter.html


Για να δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά πώς θα κατασκευάσουμε ένα καλαθάκι , με την βοήθεια της Amanda :



Κόβουμε τα ρολά σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε. 


Με τέμπερες ή νερομπογιές τα χρωματίζουμε. 


Κολλάμε τα πιο λεπτά κομμάτια και τα κόβουμε στην μία άκρη δημιουργώντας σχεδόν γωνία. 


Τα κολλάμε να γίνουν ένα . 


Στη συνέχεια παίρνουμε δύο από αυτά τα κομμάτια και τα κολλάμε στο μεγαλύτερο κομμάτια πό το ρολό, δημιουργώντας έτσι τα αυτάκια . 


Κάνουμε μία γραμμή με ροζ χρώμα. 


Κολλάμε ένα χρωματιστό μικρό κομμάτι από βαμβάκι για μυτούλα, έναν φιόγκο στο κάτω μέρος για παπιγιόν αν κάνουμε αγοράκι , ή στο πάνω μέρος για κορδελίτσα αν φτιάχνουμε κοριτσάκι. 


Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τα ματάκια και τα μουστάκια! 


Κολλάμε ένα κομμάτι χαρτόνι στον πάτο και τα καλαθάκια μας είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν καραμέλες και σοκολατάκια!

ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ
easter-crafts-for-kids

Παρακάτω σας προτείνω μερικές ιδέες , με υλικά απλά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας.

1. Ξεκινάμε με τα αυγο-ανθρωπάκια. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάσουμε το προσωπάκι και το τοποθετούμε σε μία χάρτινη θήκη - σώμα.
printable easter crafts for kids

how to make egg people

2. Αν κολλήσουμε διάφορα αυτοκολλητάκια, πριν βουτήξουμε τα αυγά στην βαφή, και μετά τα αφαιρέσουμε, τότε θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids



3. Εδώ με τέμπερες αφήνουμε την φαντασία μας και τα αυγά μας θα είναι σίγουρα ξεχωριστά!
Funny, Easy and Cheap Easter Crafts for Kids


4. Αυγο-ζωάκια! δύο χάρτινα αυτάκια, μυτούλα από βαμβάκι, μουστάκια και μάτια από μαρκαδόρο και είναι έτοιμο το κουνελάκι μας.

Ενώ με λίγο παραπάνω βαμβάκι μπορούμε εύκολα να κάνουμε ένα αυγο-προβατάκι!

Και μόνο με την βοήθεια των μαρκαδόρων , φτιάχνουμε μία μελισσούλα!


5. Ε δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει η χρυσόσκονη!! Λουλουδάκια , καρδούλες και ότι άλλο θέλετε!!

Easter Egg Crafts



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Μιάς και το Πάσχα πλησιάζει, τα πιτσιρίκια βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν να φτιάξουμε καρτούλες! Ας μην τους χαλάμε το χατήρι!
Συχνά, κατά την διάρκεια μίας συνεδρίας εργοθεραπείας χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους δραστηριότητες γιατί μας βοηθάνε πχ στην εκπαίδευση της χρήσης του ψαλιδιού, στην βελτίωση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού, στην φαντασία, στον αμφίπλευρο συντονισμό των άνω άκρων κτλ
Οπότε ώρα να ξεκινήσουμε!!!

Υλικά: χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα

Κατασκευή : 

  • Κόβουμε το χαρτόνι σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο. 
  • βάζουμε τα μαγουλάκια, μυτούλα, αυτιά και μάτια είτε χρησιμοποιώντας άλλο χρώμα χαρτόνι είτε ζωγραφίζοντας αυτά. 
  • το λυγίζουμε στην μέση και το καρτο-λαγουδάκι μας είναι έτοιμο. 







ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ


 Είκοσι ημέρες έμειναν για το Πάσχα! Οπότε πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε τα παιδιά λίγο περισσότερο στο κλίμα!!
Οι σημερινές κατασκευές, τις οποίες πολύ σύντομα θα κάνουμε και εμείς στα ομαδικά προγράμματα εργοθεραπείας,   είναι αφιερωμένες στα Πασχαλινά αυγά. Έχουμε συνηθίσει τις μαμάδες μας να τα βουτάνε σε κόκκινο , συνήθως ,αλλά και πράσινο, κίτρινο, μπλε χρώμα για να τα βάψουν , και να τα τσουγκρίσουμε μετά  εμείς την Ανάσταση. Νικητής αυτό που θα έχει το πιο γερό αυγό! 


Αν βάλουμε,  όμως , την φαντασία μας και ζητήσουμε και λίγη βοήθεια από τα παιδιά, μπορούμε να τα κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά!
 Χρησιμοποιώντας χάρτινη αυγοθήκη την οποία θα κόψουμε σε κομμάτια ώστε να χωράει μόνο ένα αυγουλάκι, και βάφωντάς την στο ίδιο χρώμα με το αυγό μας, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα αυγό- κοτοπουλάκι. Κολλάμε ένα φτερό , ζωγραφίζουμε και δύο ματάκια και είναι έτοιμο!!! 




 Μπογιές, μαρκαδόροι ... και καλή διάθεση είναι τα απαραίτητα υλικά για τις αυγο-φατσούλες!!



 Αν βάψουμε το αυγό μας πορτοκαλί, βάλουμε λίγο χαρτί γκοφρέ πράσινο στην κορυφή του , τότε θα το κάνουμε να μοιάζει με καρότο. Ενώ αν βάλουμε δύο ματάκια και μία χάρτινη μυτούλα θα το μετατρέψουμε σε πουλάκι. 



Και αν θέλουμε κάτι πιο εύκολο, τότε η αφηρημένη τέχνη μάλλον είναι αυτή που θα μας βοηθήσει για να έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν την παραπάνω εικόνα!!

Καλές αυγο-δημιουργίες!!!! Και μην ξεχάσετε....να έχετε βράσει πρώτα τα αυγά!!!



ΠΗΓΗ :
http://www.totallypinteresting.com/2012/04/16-cute-easter-crafts.html
http://crazy-frankenstein.com/easter-crafts-wallpapers.html
http://www.sheknows.com/parenting/articles/986513/animal-themed-easter-crafts-for-kids
http://littletownhomelove.blogspot.gr/2013/02/easter-craft-ideas.html



ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : Το Παιχνίδι Ως Μέσο Θεραπείας 

Χριστός Ανέστη !!

$
0
0





Σας εύχομαι ολόψυχα το Άγιο Φως να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη και ευτυχία! 
Τα όνειρα όλων να πραγματοποιηθούν και να αποκτήσουμε όλη την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε!
Χρόνια Πολλά! 
Χριστός Ανέστη!!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Article 0

$
0
0

Η παρακάτω δραστηριότητα είναι αρκετά εύκολη και την συναντάμε συχνά σε προγράμματα εργοθεραπείας με παιδιά που έχουν δυσκολίες στην επίλυση προβλήματος. Την προσαρμόζουμε ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Δραστηριότητα : 
Βάζουμε πάνω στο τραπέζι διάφορα ζώα πχ τίγρη, λιοντάρι, ελέφαντα και κότα. Το παιδί καλείται να βρει ποιο από αυτά δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ( στην περίπτωση αυτή η κότα που δεν είναι ζώο της ζούγκλας όπως τα υπόλοιπα ). Συνεχίζουμε με άλλα ζωάκια, ή με αντικείμενα άλλων κατηγοριών όπως πχ φρούτα, ρούχα, μεταφορικά μέσα, κουζινικά σκεύη κτλ
Σε ένα επόμενο στάδιο μπορούμε να κάνουμε ανάλογες ασκήσεις με εικόνες. 

Στόχοι : 

  • επίλυση προβλήματος
  • οπτική αντίληψη
  • κατηγοριοποίηση
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Families - Εφαρμογή στο I-pad

$
0
0

 Στα παιδιά αρέσει πάρα πολύ οτιδήποτε έχει σχέση με υπολογιστές. Και πλέον όλα μα όλα έχουν εξοικειωθεί με την χρήση τους από πολύ μικρή ηλικία. Το i-pad είναι ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία κατά την διάρκεια μίας εργοθεραπευτικής συνεδρίας, κι αφού τα πιτσιρίκια δείχνουν να το διασκεδάζουν , το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά. 
 
Η εφαρμογή Families , της MyFirstApp.Com, βοηθάει στην βελτίωση σημαντικών γνωστικών δεξιοτήτων , όπως είναι η κατηγοριοποίηση, η λογική σκέψη, η γενίκευση και η αφαιρετική σκέψη. Επιπλέον, βοηθάει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης και της λεπτής κινητικότητας αλλά και γλωσσικών δεξιοτήτων μέσω της ονομασίας των αντικειμένων, ζώων, χρωμάτων κτλ

 Στο παιχνίδι Families 1υπάρχουν 4 αντικείμενα με μία μικρή οπτική παραλλαγή. Πχ είναι 3 σκυλάκια μέσα στο κουτί και το παιδί καλείται να βρεί ποιο από τα υπόλοιπα ζώα είναι σκύλος και να το βάλει μαζί τους. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω. 
 Στο παιχνίδι Families 2 , υπάρχουν 3 αντικείμενα στο κεντρικό κουτί, τα οποία σχετίζονται εννοιολογικά μεταξύ τους, και το παιδί καλείται να βρει το τέταρτο, ανάμεσα στα 7 που υπάρχουν γύρω του. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω. 

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει, εξερευνά, πειραματίζεται. Γι αυτό και στην εργοθεραπεία το παιχνίδι με οποιαδήποτε μορφή έχει πρωταρχικό ρόλο. 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Αυτιστικό παιδί έδωσε ζωή σε κακοποιημένο κουτάβι και... αντίστροφα!

$
0
0



Ο ένας βρήκε στον άλλο τον φίλο που τόσα χρόνια έψαχνε...

Mία ιστορία που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο!

Πέρυσι ο μικρός Jonny Hickey, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα αυτισμού,ήταν ένα δύσκολο και απομονωμένο παιδί. Από την άλλη, ο Xena, ήταν ένα κακοποιημένο και εγκαταλελειμμένο κουτάβι. Από τη στιγμή, όμως, που ο Jonny και ο Xena συναντήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο οι ζωές τους άλλαξαν προς το καλύτερο.

Ο ένας βρήκε στον άλλο τον φίλο που τόσα χρόνια έψαχνε... Ο Jonny χάρισε τη ζωή στο μικρό κουταβάκι και αντίστροφα και εδώ και ένα χρόνο οι δυο τους είναι αχώριστοι. 





Δείτε το σχετικό βίντεοεδώ

ΠΗΓΗ :  http://www.protothema.gr/world/article/?aid=275742

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σεμινάριο Λειτουργικής Αναπτυξιακής Οπτομετρίας

$
0
0


Εισηγητής: Κόκοτας Βασίλειος , DOptom.c, clinical associate OEP/COVD.

Το Θεραπευτικό Κέντρο Προσέγγιση, στη δυσκολία, στο παιδί, στην οικογένεια, διοργανώσει την Κυριακή 02 Ιουνίου, ένα 7ωρο ΕργαστηριακόΣεμινάριομε θέμα «Λειτουργική Αναπτυξιακή Οπτομετρία» και εισηγητή τον κο Κόκοτα Βασίλειο, DOptom.c, clinical associate OEP/COVD.



Οπτομετρίαείναι η επιστήμη που ασχολείται με την λειτουργία της όρασης. Οι οπτομέτρες είναι οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι μετράνε ποσοτικά και ποιοτικά την όραση όπως και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται από κάθε άτομο. Η όραση συμμετέχει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και ως εκ τούτου δυσλειτουργίες της όρασης μπορεί να εκφράζονται μέσα από την κίνηση, την μάθηση, τη στάση σώματος, τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά. Οι οπτομέτρες μπορούν να διαγνώσουν, να αποκαταστήσουν ή και να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες της όρασης με γυαλιά, φακούς, φίλτρα, οπτικά βοηθήματα ή προγράμματα visual training / vision therapy. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.proseggisi.gr/?p=11754


Σεμινάριο απαραίτητο για τους ειδικούς που εργάζονται με παιδιά με Αναπτυξιακές Δυσκολίες (Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ειδ. Παιδαγωγοί, Φυσικοθεραπευτές, Εκπαιδευτικοί).

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας εγγραφής

Για να κατεβάσετε πληροφορίες για το Σεμινάριο πατείστε εδώ

Για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής, σε μορφή word πατείστεεδώ



Με πολύ μεγάλη αγωνία περιμένω να περάσουν οι μέρες και να παρακολουθήσω το σεμινάριο. Τα σχόλια που έχω ακούσει από συναδέρφους που το έχουν ήδη παρακολουθήσει είναι μόνο καλά!

Άλλωστε ο κ. Αλεξάνδρου ( στον οποίο χρωστάω πάρα πολλά για τις γνώσεις που απλόχερα μου έχει χαρίσει ,αλλά και γιατί είναι δίπλα μου όταν χρειάζομαι βοήθεια ) ως διευθυντής του Κέντρου Προσέγγιση δεν θα μπορούσε παρά μόνο επικοδομητικά σεμινάρια να διοργανώσει.


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Viewing all 310 articles
Browse latest View live