Quantcast
Channel: ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Μαθαίνω τα ρούχα - Δραστηριότητα

$
0
0

Σε μία συνεδρία εργοθεραπείας σήμερα το πρωί με έναν μικρό μου φίλο, κάναμε δραστηριότητες για την ενίσχυση της οπτικής μνήμης.
 Κάποια στιγμή ο πιτσιρικάς μου είπε : Κυρία, μπερδεύω συνέχεια την μπλούζα με το παντελόνι, θα τα μάθουμε? 
Σκέφτηκα , λοιπόν, να συνδυάσουμε και τα δύο. Έτσι, εκτύπωσα μία σελίδα με διάφορα ρούχα δύο φορές, την κόψαμε μαζί και αρχίσαμε το παιχνίδι! Η όλη διαδικασία άρεσε πολύ στο παιδί, γιατί έφτιαξε μόνο του τις κάρτες, εξηγήσαμε τις διαφορές ανάμεσα στα ρούχα και πως χρησιμοποιούμε το καθένα, δείξαμε πως φοριούνται κάποια από αυτά, στην συνέχεια γυρίσαμε τις κάρτες ανάποδα και ψάχναμε να βρούμε τα ζευγαράκια
Μπορείτε να πλαστικοποιήσετε τις καρτούλες ή να τις εκτυπώσετε σε χαρτονάκι. 

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό. Εμείς τα εκτυπώσαμε από εδώ.

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΑΤΡΑ

Επάγγελμα με προοπτικές η εργοθεραπεία

$
0
0

Επαγγελματικός προσανατολισμός
Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή προσελκύει όλο και περισσότερους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων. Το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένα τμήμα στην Ελλάδα αλλά και ο περιορισμένος αριθμός των εισακτέων αποτελούν δυο παράγοντες που ερμηνεύουν τις πολύ καλές προοπτικές που έχουν οι εργοθεραπευτές στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους 16389 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών από το ημερήσια και εσπερινά λύκεια ενώ 590 είχαν την εργοθεραπεία ως πρώτη τους επιλογή.

Γράφει ο Καλόγηρος Βασίλειος*

Χαρακτηριστικό μάλιστα της υψηλής ζήτησης του τμήματος είναι ότι υπάρχουν σπουδαστές που έχουν τελειώσει ιατρική, ψυχολογία και εισήχθησαν στο τμήμα μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων (5/3/2013.αριθμ.πρωτ.334)

Τι είναι όμως η εργοθεραπεία; Τι ακριβώς κάνει ένας εργοθεραπευτής;

Hεργοθεραπεία είναι η θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου, μιας δραστηριότητας, όπως είναι η ζωγραφική ή το παιχνίδι με αυτοκινητάκια. Σε πρώτη φάση ο εργοθεραπευτής εφαρμόζει την κατάλληλη μέθοδο αξιολόγησης (παρατήρηση, συνέντευξη, σταθμισμένες και μη σταθμισμένες δοκιμασίες κλπ) ώστε να εκτιμήσει τις ικανότητες και τις δυσκολίες του ατόμου στην εκτέλεση των καθημερινών του Έργων και δραστηριοτήτων (αυτοφροντίδα, παραγωγικότητα, ψυχαγωγία...) καθώς και τους παράγοντες (δεξιότητες του ατόμου και περιβαλλοντικά στοιχεία) που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές. Ακολούθως Θέτει στόχους και σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με τον πελάτη/ ασθενή και την οικογένεια του, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος ο απόφοιτος θα είναι σε θέση να επιλέξει, αναλύσει, διαβαθμίσει και προσαρμόσει θεραπευτικά μέσα, μεθόδους και τεχνικές.

Παράλληλα έχει τη γνώση να σχεδιάσει, κατασκευάσει, εφαρμόσει κα ναι παρέχει ειδικά βοηθήματα ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή του πελάτη στα έργα και τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής. Επίσης εκτιμά και να τροποποιεί το περιβάλλον (κοινωνικό, φυσικό...) ώστε να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή του πελάτη στο περιβάλλον της επιλογής του.

Με λίγα λόγια ο εργοθεραπευτής αφού εντοπίσει το πρόβλημα θα θέσει στόχους, επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ασθενούς.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εργοθεραπευτής;

Για να εργαστεί κάποιος ως εργοθεραπευτής θα πρέπει να εισαχθεί στο μοναδικό μέχρι στιγμής τμήμα στην Ελλάδα, στο τμήμα Εργοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών. Ο υποψήφιος που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό θα πρέπει να είναι μαθητής της θετικής κατεύθυνσης ή εάν είναι από θεωρητική ή τεχνολογική να επιλέξει ως μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής εκπαίδευσης ώστε να έχει το δικαίωμα να δηλώσει και το τρίτο επιστημονικό πεδίο όπου εντάσσεται και η εργοθεραπεία.

Μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές του τμήματος

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος περιλαμβάνει βασικά γνωστικά αντικείμενα ανθρωπιστικών και βιολογικών επιστήμων, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ανατομία και η φυσιολογία καθώς και η μελέτη της ψυχιατρικής, της νευρολογίας, της ορθοπεδικής, της χειρουργικής, και της παθολογίας. Επίσης παρακολουθούν μαθήματα της επιστήμης της εργοθεραπείας και μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να οργανώσουν ένα εργαστήριο εργοθεραπείας.

Ασθενείς και εργοθεραπεία
Όπως μας δήλωσε ο εργοθεραπευτής κ. Βασιλειάδης Όμηρος ανάγκη εργοθεραπείας μπορεί να έχουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ανάλογα με την ομάδα ατόμων ή το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστήμη αυτή χωρίζεται σε:

- Ψυχιατρική εργοθεραπεία (ενήλικες και παιδιά που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως κατάθλιψη, διαταραχή συμπεριφοράς, αλκοολισμός, διαταραχές πρόσληψης τροφής, εξάρτηση από ναρκωτικά κλπ)
- Γηριατρική εργοθεραπεία (την έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι με ασθένειες του γήρατος όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος του Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, άνοιες, ρευματολογικά νοσήματα, σωματική κόπωση, κατάγματα, ακρωτηριασμοί, αλλά και ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη , ψύχωση κλπ)
- Νευρολογική – Ορθοπεδική εργοθεραπεία ( ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, όγκους, Parkinson, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α)
- Παιδιατρική εργοθεραπεία (εντάσσονται οι περιπτώσεις των παιδιών που εμφανίζουν καταστάσεις όπως σύνδρομο Down, αυτισμό, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ,μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα ,νοητική υστέρηση κ.α )

Χώροι εργασίας

Ο κ. Βασιλειάδης μας δήλωσε ότι ένας απόφοιτος του τμήματος εργοθεραπείας μπορεί να εργαστεί σε Κέντρα Ανοιχτής προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ),Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επίσης μπορεί να εργαστεί σε Νοσοκομεία, Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης, στην εκπαίδευση, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης – απασχόλησης, Θεραπευτικές Κοινότητες τοξικοεξαρτημένων ατόμων, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, φυλακές κ.α. Φυσικά μπορεί να ανοίξει και το δικό του κέντρο εργοθεραπείας. Με λίγα λόγια μπορεί ο εργοθεραπευτής να δραστηριοποιηθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγγενείς ειδικότητες-κατατακτήριες

Η ειδική αγωγή, η λογοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και η ψυχολογία είναι συγγενείς ειδικότητες με την εργοθεραπεία καθώς απευθύνονται στην ίδια περίπου κατηγορία ασθενών και δανείζονται στοιχεία η μία επιστήμη από την άλλη. Μαθητές λοιπόν που θα ήθελαν να εισαχθούν στο τμήμα ψυχολογίας ή ειδικής αγωγής άλλα δεν τα κατάφεραν θα μπορούσαν να έχουν υπόψη τους το τμήμα της εργοθεραπείας. Άλλωστε μετά την αποφοίτησή τους από την εργοθεραπεία θα μπορούσαν να δώσουν κατατακτήριες στο τμήμα της Ψυχολογίας με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από έναν απόφοιτο άλλου τμήματος ΑΕΙ, αφού στους αποφοίτους των ΤΕΙ αναλογούν διπλάσιες θέσεις (5% των θέσεων του τμήματος έναντι 2% για τους πτυχιούχους ΑΕΙ).

Προβλήματα των εργοθεραπευτών

Ο κ. Βασιλειάδης στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, έθιξε και ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι εργοθεραπευτές. Όπως μας δήλωσε το κράτος καλύπτει ένα μικρό ποσό του κόστους μιας εργοθεραπείας με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς και γονείς παιδιών που χρήζουν εργοθεραπείας να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι το πόσο που καλύπτει το δημόσιο είναι 1,23 ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο ποσό για τους φυσικοθεραπευτές είναι 15 ευρώ.

Ανεργία

Στο δημόσιο τομέα και ειδικά στα νοσοκομεία είναι ελάχιστες οι θέσεις εργασίας για τους εργοθεραπευτές. Σε παλιότερη επικοινωνία μας με το σύλλογο εργοθεραπευτών Β.Ελλάδας μας είχαν αναφέρει ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία είναι καλυμμένες σε ποσοστό 90%. Ωστόσο έχουν πολύ καλές προοπτικές στον ιδιωτικό τομέα. Όπως μας ανέφεραν από το Σύλλογο Ελλήνων Εργοθεραπευτών απ’ όσο γνωρίζουν οι ίδιοι δεν υπάρχει έως σήμερα ανεργία στον κλάδο τους. Μάλιστα πολλοί εργοθεραπευτές ανοίγουν κέντρα μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες όπως οι ψυχολόγοι ή οι λογοθεραπευτές κ.α. Επίσης σε ανακοίνωση του τμήματος με ημερομηνία 5-3-2013 αναφέρεται ότι οι απόφοιτοί του παρουσιάζουν μεγάλη επαγγελματική απορρόφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη απορρόφησης των αποφοίτων ΤΕΙ των ετών 1997-2001 στα επαγγέλματα πρόνοιας, στα οποία εντάσσεται η εργοθεραπεία, η ανεργία ήταν μόλις 3%.

*Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΑΤΡΑ

14χρονος αυτιστικός προσπαθεί να καταρρίψει την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν

$
0
0



O Jacob Barnett "απειλεί" να καταρρίψει την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω.

Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Ο 14χρονος, έχει φτάσει ένα βήμα πριν καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έχει αποκτήσει και έμμισθη θέση ερευνητή στο πανεπιστήμιο που φοιτά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται πλέον μερικές μαθηματικές εξισώσεις μακριά από το να αποδείξει ως λαθεμένη τη θεωρία της σχετικότητας, ενώ πρόκειται να επιχειρήσει να αντικρούσει και τη θεωρία του Big Bang.

"Ακόμα δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω μία ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες", δήλωσε ο ίδιος. Ένα επίτευγμα που αν καταφέρει τελικά να το φέρει εις πέρας, αναμένεται να του χαρίσει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας και ενδεχομένως, το βραβείο Νόμπελ.

Καθηγητές από το Institute for Advanced Study in Princeton επιβεβαιώνουν άλλωστε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

"Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και τις γνώσεις που κατέχει μέχρι στιγμής", επισήμανε ο καθηγητής Scott Tremaine, ο οποίος με mail του στην οικογένεια του Barnett, ενημέρωσε τον ίδιο και τους οικείους του πως αν τελικά τα καταφέρει, εκείνος θα στηρίξει την υποψηφιότητα του για το βραβείο.

Το παιδί - θαύμα
Ο 14χρονος μπορούσε λύνει παζλ 5.000 κομματιών από την ηλικία των τριών και στα δέκα του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο για να μπει στο Πανεπιστήμιο.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο TEDx Teen, είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ τώρα. Οι ειδικοί είχαν πει πως δεν θα κατάφερνα καν να μιλήσω. Προφανώς κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα".

Η μητέρα του, Kristine Barnett έχει γράψει βιβλίο για την μέχρι σήμερα ιστορία του μικρού, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις "Ψυχογιός". Η οικογένεια του μικρού, έχει ιδρύσει και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της, το ίδρυμα Jacob's Place για αυτιστικά παιδιά. Η μητέρα του, με το βιβλίο της αλλά και τη συνολική της δράση, έχει σαν στόχο της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό.

Η ίδια δήλωσε πρόσφατα: "Ο Jacob παλεύει με το πρόβλημα του κάθε μέρα και μας έχει στο πλάι του, όπως πρέπει να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του. Έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του και τα πολεμάει με δύναμη ψυχής".

Τι είναι το Σύνδρομο Asperger
Το όνομα Σύνδρομο Asperger (Asperger’s Syndrome) καθιερώθηκε από το 1981 όταν η Δρ. Λόρνα Γουίνγκ (Lorna Wing), μια Αγγλίδα ψυχίατρος, δημοσίευσε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο που λεγόταν Asperger's Syndrome: a Clinical Account, το οποίο ξανάφερε στο φως την έρευνα που είχε κάνει ο Hans Asperger και καθιέρωσε έτσι την επωνυμία Asperger’s Syndrome για να περιγράψει μία πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (Αutistic Spectrum Disorder).

Το Σύνδρομο Asperger θεωρείται πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, διότι όπως και ο κλασσικός Αυτισμός, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και τις σχέσεις ενός ατόμου με το περιβάλλον του.

Συχνά θεωρείται ότι όλοι όσοι έχουν Αυτισμό και έχουν υψηλές επιδόσεις, φέρουν το Σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, είναι γνωστό σήμερα ότι υπάρχουν αρκετές άλλες μορφές Αυτισμού, αυτές του αποκαλούμενου ως "Λειτουργικού Αυτισμού", όπου τα άτομα αποδίδουν με υψηλές επιδόσεις χωρίς να εμφανίζουν αυτά καθαυτά τα συμπτώματα του Συνδρόμου Asperger.

Είτε έχουν Σύνδρομο Asperger (ΣΑ), είτε Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ), τα παιδιά και οι ενήλικες βιώνουν δυσκολίες στις καθημερινές κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η ικανότητά τους για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων είναι γενικά περιορισμένη, όπως είναι και η ικανότητά τους να καταλάβουν τη συναισθηματική έκφραση των άλλων ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παθήσεις αυτές συνδέονται και με μαθησιακές δυσκολίες.

Στην πραγματικότητα όμως, όλοι οι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες παράλληλα με ΣA και ΥΛΑ μοιράζονται την ίδια δυσκολία στην κατανόηση του κόσμου που τους περιβάλλει. Τα άτομα με ΣΑ και ΥΛΑ έχουν συνήθως φυσιολογική ή ανώτερη νοημοσύνη και επιθυμούν την επαφή και τη σχέση με άλλους ανθρώπους, αλλά δε γνωρίζουν τον τρόπο προσέγγισης, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τους άλλους με ακατάλληλο και ιδιόρρυθμο τρόπο.



ΠΗΓΗ : http://www.sigmalive.com/news/international/44852

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΑΤΡΑ

Παίζω με τις φουσκαλίτσες!!

$
0
0

Όλοι μας έχουμε βρεθεί να κρατάμε αυτό το πλαστικό με τις φασαλίδες αέρα που βρίσκουμε συνήθως σε μεγάλες συσκευασίες ως προστατευτικό και να καθόμαστε να τις σκάμε! 

Μπορούμε όμως να τις χρησιμοποιήσουμε και κατά την διάρκεια μίας συνεδρίας εργοθεραπείας για να επιτύχουμε στόχους , όπως :

  • απτικά και ιδιοδεκτικά ερεθίσματα
  • ενδυνάμωση δακτύλων
  • βελτίωση λεπτής κινητικότητας
  • αμφίπλευρος συντονισμός άνω άκρων
  • δημιουργικότητα και φαντασία
  • οπτικοκινητικός συντονισμός
Ας δούμε ένα βίντεο να πάρουμε ιδέες : 


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΑΤΡΑ


Μία κρυφή διαφήμιση μόνο για παιδιά !

$
0
0


Ο Ισπανικός οργανισμός Aid to Children and Adolescents at Risk Foundation δημιούργησε μια πολύ πρωτότυπη διαφήμιση με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ένα μήνυμα φτιαγμένο αποκλειστικά για αυτούς, κρυμμένο από το βλέμμα των ενηλίκων. Η διαφήμιση έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους ανήλικους που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας, για τη γραμμή επικοινωνίας του ANAR.
Δημιούργησαν λοιπόν μια διαφήμιση που ανάλογα το ύψος από το οποίο την κοιτάς, διαβάζεις ένα διαφορετικό μήνυμα. Οι ενήλικοι διαβάζουν και βλέπουν άλλη εικόνα από αυτήν που μπορεί να δει ένα παιδί 10 ετών. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για να κάνουν την εικόνα να αλλάζει ανάλογα με το ύψος αυτού που τη βλέπει είναι η φακοειδής εκτύπωση (lenticular printing). Η φακοειδής εκτύπωση δημιουργεί την εντύπωση του βάθους και τη δυνατότητα να αλλάζει η εικόνα αναλόγως της μεριάς ή του ύψους που θα την κοιτάξεις. 

Αν έχετε ήδη μπερδευτεί, δείτε το βίντεοπου εξηγεί αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από τη διαφήμιση του ANAR.

ΠΗΓΗ : http://enfo.gr/ar1723

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Βαθμολόγηση Apgar : Τι είναι και πότε γίνεται

$
0
0


Η βαθμολόγηση APGAR είναι μια μέθοδος αξιολόγησης της γενικής υγείας του μωρού, αμέσως μόλις γεννηθεί.Το μωρό εξετάζεται στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό μετά τη γέννηση του σε πέντε βασικούς τομείς. Κάθε τομέας βαθμολογείται με 0, 1 ή 2 βαθμούς και το άθροισμα τους μας δίνει τη συνολική βαθμολογία. Το ανώτατο αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει ένα μωρό είναι το 10, αλλά τα περισσότερα βρέφη κυμαίνονται από 7-9 βαθμούς.

 Οι τομείς που βαθμολογούνται είναι οι εξής:
  • Η συχνότητα των καρδιακών παλμών. Αν δεν υπάρχουν παλμοί το βρέφος βαθμολογείται με 0, αν ο ρυθμός της καρδιάς του είναι αργός παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν έχει πάνω από 100 παλμούς βαθμολογείται με 2.
  • Η προσπάθεια αναπνοής του εμβρύου. Αν το μωρό δεν αναπνέει βαθμολογείται με 0, αν η αναπνοή του είναι αργή παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αναπνεύσει σωστά βαθμολογείται με 2.
  • Ο μυϊκός τόνος του μωρού. Αν το μωρό δεν κινείται βαθμολογείται με 0, αν υπάρχει λίγη κίνηση στα άκρα του παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν είναι δραστήριο βαθμολογείται με 2.
  • Τα αντανακλαστικά. Αν το βρέφος δεν αντιδρά π.χ. σε ένα μικρό τσίμπημα βαθμολογείται με 0, αν υπάρξει μικρή αντίδραση παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αντιδράσει έντονα βαθμολογείται με 2.
  • Το χρώμα του βρέφους. Αν το μωρό είναι κίτρινο ή μπλε βαθμολογείται με 0, αν το σώμα του είναι ροζ και τα άκρα του μπλε παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν όλο το σώμα του είναι ροζ βαθμολογείται με 2.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολόγηση, τόσο καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας του μωρού σας και προφανώς στη δεύτερη εξέταση, δηλαδή στο πέμπτο λεπτό, τα μωρά αυξάνουν τη βαθμολογία τους καθώς συνηθίζουν να ζουν έξω από τη μήτρα. Αν όμως το μωρό συγκεντρώνει λιγότερους από 7 βαθμούς, τότε χρειάζεται τη βοήθεια του γιατρού. Η τελική βαθμολογία του τεστ APGAR καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του μωρού, αλλά να θυμάστε ότι αυτή η εξέταση δεν μπορεί να προβλέψει μακροχρόνια την υγεία ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας.



ΠΗΓΗ : www.mother.gr

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ 

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα ( ΔΕΠ-Υ )

$
0
0


Ένας πάρα πολύ χρήσιμος οδηγός για την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ ), έχει γίνει από το National Institute of Mental Health,  ενώ η μετάφραση στα Ελληνικά έχει γίνει από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠ-Υ, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε στοιχεία που αφορούν την ΔΕΠ-Υ σχετικά με :
  • τον ορισμό
  • τα συμπτώματα
  • τα αίτια
  • την διάγνωση
  • την αντιμετώπιση
  • την συνεργασία με το σχολείο
  • την εφηβεία και την ενηλικίωση 
  • τους γονείς
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το βιβλίο. 



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

                          ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πού είναι κρυμμένο? - Δραστηριότητα εργοθεραπείας

$
0
0
Οι ομαδικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια μία εργοθεραπευτικής συνεδρίας βοηθούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, των διαπροσωπικών σχέσεων, στην επικοινωνία. 
Το παρακάτω παιχνίδι ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παιδιά με δεπ-υ,αφού βοηθάει ,επιπλέον , στην βελτίωση της συγκέντρωσης και της παρατηρητικότητας, στην ακολουθία κανόνων και στον ανταγωνισμό. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : 
Το παιχνίδι παίζεται από 3 ή περισσότερους παίκτες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο αρχηγός. Όλοι μαζί επιλέγουν ποιο παιχνίδι θα κρύψουν ( πχ ένα μανταλάκι, ένα μολύβι, ένα αυτοκινητάκι κτλ ).  Ενώ όλα τα παιδιά κλείνουν τα μάτια, ο αρχηγός πρέπει να κρύψει το αντικείμενο, αλλά  όχι τελείως, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το βρουν χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούν από την θέση τους ( πχ το μανταλάκι καρφωμένο στην μπλούζα, το μολύβι στο αυτί, το αυτοκινητάκι κάτω από ένα διάφανο χαρτί κτλ ) . Οι παίκτες μπορούν να τεντώνουν να χεράκια, να ψαχουλεύουν όσο θέλουν μέχρι να το βρουν. Νικητής είναι αυτός που θα το βρει πρώτος. 


ΣΟΦΙΑ Μ.ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Οι εγγραφές στο σχολείο αρχίζουν σε λίγες μέρες!

$
0
0


Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι εγγραφές των παιδιών στο νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη του δημοτικού για τοσχολικό έτος 2013 – 2014 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Αν το παιδί σας πρόκειται να φοιτήσει σε κάποια από τις παραπάνω τάξεις, καλό είναι να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται παιδιά πρώτης νηπιακής ηλικίας (νήπια) και δεύτερης νηπιακής ηλικίας (προνήπια). Για τα νήπια η φοίτηση είναι υποχρεωτική και εγγράφονται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα προνήπια η φοίτηση είναι προαιρετική και εγγράφονται μόνο εφόσον ικανοποιηθούν οι εγγραφές όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας και παραμένουν ακόμα κενές θέσεις. Αρκετά συχνά, αν οι αιτήσεις είναι πολλές, γίνεται κλήρωση. 

Για το σχολικό έτος 2013 - 2014, νήπια θεωρούνται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2008 και προνήπια όσα γεννήθηκαν το έτος 2009. Στην Α΄ τάξη του Δημοτικού εγγράφονται τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και έχουν γεννηθεί το έτος 2007.

 Για τη εγγραφή στο νηπιαγωγείο θα χρειαστείτε:
  1. Πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια.
  2. Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  3. Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.
  4. Αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. ΔΕΗ - ΟΤΕ - Μισθωτήριο Συμβόλαιο Κατοικίας) ή Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του νηπίου για τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του.
  5. Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (δίνεται από το νηπιαγωγείο).
  6. Ατομικό Δελτίο Υγείας (δίνεται από το νηπιαγωγείο).

Για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού απαιτούνται, εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, και επιπλέον:
  • Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης
  • Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης
  • Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους διευθυντές των σχολείων και φροντίστε για την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών σας, πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.


ΠΗΓΗ : http://mother.gr/displayarticle.asp?articleId=4064


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ  S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Χρωμοσελίδες Καλοκαιρινές!!

$
0
0

Τα πιτσιρίκια έχουν μπει ήδη στο καλοκαιρινό κλίμα και ανυπομονούν να τελειώσει το σχολείο!! Η όρεξη για διάβασμα έχει ελαττωθεί, ενώ αντίθετα η μόνη σκέψη στο μυαλουδάκι τους είναι το παιχνίδι!!!!
Εδώ θα βρείτε μερικές χρωμοσελίδες με θέμα το καλοκαίρι, για να τις χρωματίσουν σύμφωνα πάντα με την φαντασία τους! 










Περισσότερες χρωμοσελίδες μπορείτε να βρείτε στο : www.hellokids.com, www.activityvillage.co.uk

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Τεστ Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών

$
0
0

To Τεστ Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών είναι ένας πειραματικός τρόπος ανίχνευσης των μαθησιακών δυσκολιών που θέλει απλά να διερευνήσει, αν και πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στον τομέα της διάγνωσης. 

Το τεστ δημιουργήθηκε από τη Φανή Κατσαμάκη, τον Ιανουάριο του 2010, με τη χρήση του εργαλείου Adobe Captivate 4, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής της εργασίας για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "ΤΠΕ στην εκπαίδευση", του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ.Οι ερωτήσεις του έχουν βασιστεί σε προτάσεις, απόψεις και τακτικές ψυχολόγων και ειδικών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα αντιπροσωπευτικά, αφού από τη διαδικασία διάγνωσης λείπουν στοιχεία όπως η φωνητική συμμετοχή του χρήστη, που είναι πολύ σημαντική.

Αν θέλετε την γνώμη μου κάντε το μερικές φορές μόνοι σας ώστε να εξοικειωθείτε με αυτό και στη συνέχεια κάντε το μαζί με το παιδί. 

Κάντε κλικ εδώγια να ξεκινήσει το τεστ. Θα χρειαστεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα έως ότου να φορτώσει. 


ΠΗΓΗ : http://dyslexiawiki.pbworks.com/

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 














Βραβείο One Lovely Blog!!!

$
0
0

Όπως ήδη ξέρετε εγώ με τα βραβειάκια χαίρομαι πάαααααααααααααααααααρα πολύ!!!! Αυτή την φορά το έλαβα από το http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2013/05/blog-post_11.html το οποίο παρακολουθώ καθημερινά. Πραγματικά είναι από ένα από τα πιο χρήσιμα blog για όσους ασχολούνται με παιδάκια! Κορίτσια σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου !


Οι κανόνες είναι:

1) Αναφέρεις ποιος σου χάρισε το βραβείο και τον ευχαριστείς.
2)Απάντησε στις ερωτήσεις.
3)Δίνεις με τη σειρά σου βραβείο σε 11 blog με λιγότερα από 200 μέλη.
4)Ενημέρωσέ τους για το βραβείο.
5)Ακολουθείς το blog που σου το χάρισε.


Οι ερωτήσεις είναι:

1)Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας?
Το να δουλεύεις με παιδιά είναι μαγικό!!!! Η συνεργασία με τους γονείς τους είναι σίγουρα απαραίτητη. Σκέφτηκα , λοιπόν, πως μέσα από αυτό το blog θα είχα την ευκαιρία να τους δείξω πως μπορούν και αυτοί να βοηθήσουν από το σπίτι το παιδί. 

2)Ποιο το θέμα του blog σας/με τι ασχολείται?
Το παιδί!!! 

3)Από πού βρίσκεται την έμπνευσή σας?
Από τα ίδια τα παιδιά!

4)Σχεδιάζεται από πριν το περιεχόμενο του blog σας?
Συνήθως ναι! 

5)Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές νέες ιδέες! Χρόνο να τις εφαρμόσω  δεν έχω .... :(

6)Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας.
Εξαρτάται! Προσπαθώ καθημερινά να ασχολούμαι με αυτό. 

7)Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς να δημιουργήσετε;
Ανάλογα με την διάθεση!

8)Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
Χμ....

9)Ποια είναι τα χόμπυ σας?
Γενικά, είμαι άνθρωπος που βαριέται εύκολα, οπότε αν πω ότι τα χόμπι μου είναι κάποια συγκεκριμένα θα πω ψέματα! Μου αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω, να ακούω μουσική, να κάνω βόλτες στο διαδύκτιο και φυσικά να φροντίζω τα λουλουδάκια μου!


Με την σειρά μου τώρα, χαρίζω το βραβείο στα παρακάτω πολύ αγαπημένα μου  ιστολόγια:


Καρτέλες για την φωνολογική ευαισθητοποίηση

$
0
0

Σήμερα ανακάλυψα το blog της Ανθής Ζήση - Νηπιαγωγός, στο οποίο πραγματικά κάθε ανάρτηση είναι πολύ χρήσιμο για όσους ασχολούνται με παιδιά! Νομίζω θα γίνω καθημερινή επισκέπτριά του!!

Παρακάτω θα βρείτε καρτέλες, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και βοηθούν στην φωνολογική ενημερότητα. 




Παίζουμε με τις καταλήξεις ;

Το παιχνίδι με τις καταλήξεις συμβάλλει στη φωνολογική ευαισθητοποίηση των νηπίων . Τα νήπια αντιλαμβάνονται ότι ο προφορικός λόγος διακρίνεται σε μικρότερα τμήματα , όπως οι καταλήξεις και οι συλλαβές . 
Επίσης , αντιλαμβάνονται ότι αν αλλάξουμε μια φωνούλα - ένα γραμματάκι - ένα φώνημα δηλ. προκύπτει άλλη λέξη . Για παράδειγμα στη λέξη ρόδι , αν βγάλουμε το φώνημα ρ και προσθέσουμε κάποιο άλλο , μπορεί να γίνει πόδι , βόδι .




Η νηπιαγωγός σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα φωνολογικής ενημερότητας θα πρέπει να ξεκινά από τα ευκολότερα στα δυσκολότερα ( βασική αρχή της διδασκαλίας ) . 




Είναι πολύ πολύ συνηθισμένη δραστηριότητα στο νηπιαγωγείο και μπορούμε να παίξουμε με τις καταλήξεις κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία . Έτσι , όταν μιλάμε για τη θάλασσα , μπορούμε να παίξουμε με τις καταλήξεις λέξεων που έχουν σχέση με τη θάλασσα και να φτιάξουμε ζευγαράκια λέξεων , όπως :
γλάρος - φάρος 




σαρδέλα - ομπρέλα 
γαύρος-ταύρος 
αθερίνα - καρδερίνα
μύδι - κρεμμύδι
δελφίνι - φινιστρίνι 
βάρκα - πάρκα
γοργόνα - βελόνα




χταπόδι - ρόδι 
ψάρι - σφουγγάρι ...
Επίσης , στο νηπιαγωγείο μπορούμε να παίξουμε με τις καταλήξεις των λέξεων και των ονομάτων των παιδιών και να φτιάξουμε μικρά αυτοσχέδια ποιηματάκια για το καθένα . Για παράδειγμα:
Γεια σου Μαρίνα, 
με την ωραία κασετίνα !


Καλωσόρισες Κατερίνα , 
τρέξε αμέσως στην κουζίνα , 
τράβηξε και την κουρτίνα 
για να δεις μια καρδερίνα! 


Ήρθε και η Λίτσα , 
σαν την Κοκκινοσκουφίτσα !


Στο νηπιαγωγείο δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ορθογραφία μιας λέξης κι έτσι μπορούμε να φτιάξουμε στιχάκια που ακούγονται ίδια στο τέλος , όπως στο παρακάτω παράδειγμα:


Να τη κι η Καλλιόπη , 
μέσα στο σιρόπι !


Φτιάχνοντας ποιηματάκια για το κάθε όνομα μπορούμε να αναζητήσουμε και λεξούλες που έχουν την ίδια κατάληξη , όπως :Στέλλα , έλα , γέλα , Λέλα , καραμέλα , ταραντέλα , προπέλα ...
ομπρέλα - καραμέλα





Τα νήπια μπορούν αν θέλουν να ζωγραφίσουν δίπλα λέξεις με την ίδια κατάληξη που έχει το όνομά τους και φυσικά ... να γράψουν το όνομά τους .
Μπορούμε όταν παίζουμε με τις καρτέλες να δείξουμε στα παιδιά 3 καρτέλες , οι 2 από αυτές με την ίδια κατάληξη και με μια διαφορετική. Για παράδειγμα : παγάκι - κολοκυθάκι και ντομάτα και ζητάμε από τα νήπια να μας πουν ποια λέξη δεν ταιριάζει .




Τα νήπια με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να ακούν κι όταν εξασκούνται τακτικά με τέτοιου είδους φωνολογικές ασκήσεις , βελτιώνεται η φωνολογική τους ενημερότητα , πράγμα που θα τους οδηγήσει στο να μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα .
Μπορείτε να δείτε παρακάτω τις καρτέλες σε ζευγάρια .
αρκούδα - πεταλούδα

μέλισσα - μάγισσα


τσεκούρι - γλειφιτζούρι


τραγούδι - λουλούδι


υπνοβάτης - ορειβάτης 


χυμός - θυμός 


ζάρι -μανιτάρι 


σκούφος - μπούφος


αστέρι -κασέρι 


πίτσα - κοκκινοσκουφίτσα


μπισκότο - καρότο 


πατάτα - ντομάτα 


μελιτζάνα - μπανάνα 


λεμόνι - πεπόνι


κεφάλι - κουτάλι 


μητέρα - ημέρα 


αχλάδι - λάδι 


γουρούνι - πιρούνι


παλάτι - μάτι 


σπίτι - σπουργίτι 


κουρτίνα - κασετίνα 


ξυπνητήρι - ποτιστήρι 


χειμώνας - αγώνας
χάρακας - πίνακας 


μολυβοθήκη - βιβλιοθήκη


βροχή - εποχή 


ρακέτα - πετσέτα 


καπέλο - τσέλο 



μαρμελάδα - αγελάδα

ΠΗΓΗ : http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/08/70.html?showComment=1369639884005#c2952642583128095293

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αυτιστικό παιδί στον παιδικό σταθμό?

$
0
0

O Κώστας είναι ένα παιδί 4 ετών. Την πρώτη μέρα που πήγε στον παιδικό σταθμό, κουλουριάστηκε σε μια γωνιά του διαδρόμου και άρχισε να κλαίει δυνατά. Ήταν αδύνατο να αποχωριστεί τη μητέρα του, μέχρι που την τρίτη μέρα ακολούθησε την παιδαγωγό στην τάξη. Κρατούσε το αρκουδάκι του στο ένα χέρι, κουνούσε επαναλαμβανόμενα τα δάχτυλα του άλλου και έκλαιγε. Αρχικά, έμεινε κοντά της και έπαιζε με τα κορδόνια που κρέμονταν από τα ρούχα της. Μετά, κινήθηκε στο χώρο της τάξης, βρήκε ένα κουτί με τουβλάκια και κάθισε να παίξει με αυτά. Δεν ανταποκρινόταν στο όνομά του, ούτε στις οδηγίες της παιδαγωγού και δε συμμετείχε σε ομαδικά παιχνίδια. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να βάλει τα τουβλάκια σε σειρά. Όταν κάποιο παιδί τον πλησίαζε, αυτός το έσπρωχνε να φύγει. Μόνο την ώρα των ομαδικών τραγουδιών σήκωνε το βλέμμα του από το παιχνίδι, κουνιόταν ρυθμικά και μουρμούριζε κάτι ακαταλαβίστικα λόγια.

Πώς εξηγείται αυτή η περίεργη συμπεριφορά του Κώστα; Θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον; Με ποιο τρόπο θα ενταχθεί στην ομάδα των συνομηλίκων του;

Αυτισμός: αίνιγμα με απάντηση
Οι δυσκολίες που παρουσιάζει ο Κώστας αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού. Πρόκειται για μια διαταραχή οργανικής αιτιολογίας, η οποία, σύμφωνα με νεότερες μελέτες, εμφανίζεται με συχνότητα 12,7 ανά 10.000 άτομα και συνδέεται με δυσκολίες στους βασικότερους τομείς της ανάπτυξης.

 Πιο συγκεκριμένα, τα αυτιστικά παιδιά:
  • παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό νοητική υστέρηση, μεγάλες διακυμάνσεις στην επίδοση μεταξύ πρακτικών και λεκτικών έργων (με τις πρακτικές να υπερτερούν), ασταθή μάθηση και μαθησιακή παλινδρόμηση.
  • σε ποσοστό περίπου 50% δεν αναπτύσσουν λόγο. Τα υπόλοιπα εμφανίζουν λόγο που παρουσιάζει ιδιομορφίες και δεν είναι πάντα λειτουργικός, όπως ηχολαλία (επανάληψη λέξεων ή φράσεων που ειπώθηκαν από άλλους), ασυνάρτητο και επαναληπτικό λόγο, καθώς και ακατάληπτη άρθρωση και ακατάλληλη προσωδία.
  • συνήθως δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για σωματική και κοινωνική επαφή, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες που διέπουν την κοινωνική συναλλαγή, π.χ. διατήρηση κατάλληλης απόστασης από συνομιλητή, δυσκολεύονται να μπουν στη θέση άλλων και να αποκωδικοποιήσουν τα συναισθήματα των γύρω τους.
  • συχνά χρησιμοποιούν με ιδιόρρυθμο τρόπο τα παιχνίδια, π.χ. μπορεί να παίζουν μόνο με τις ρόδες του αυτοκινήτου και απέχουν από το συμβολικό και από το ομαδικό παιχνίδι.
  • συνήθως δείχνουν υπερευαισθησία ή αδιαφορία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, π.χ. μπορεί να ενοχλούνται από τον ήχο της καφετιέρας και όχι από το δυνατό κορνάρισμα των αυτοκινήτων. Είναι πιθανό να δείχνουν προτίμηση σε κάποια φαγητά λόγω της γεύσης τους ή σε συγκεκριμένα αντικείμενα λόγω του υλικού κατασκευής τους, π.χ. χνουδωτό κουκλάκι, λαστιχένια μπάλα κλπ.
  • συχνά εστιάζουν σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος, π.χ. προσέχουν το φόρεμα της δασκάλας και όχι το περιεχόμενο των λόγων της.
  • μπορεί να εκδηλώνουν συχνότερα κρίσεις θυμού, επιθετικότητας, ανυπακοής και να έχουν επεισόδια αυτοτραυματισμών.
  • ασχολούνται επίμονα με επαναλαμβανόμενες και μη λειτουργικές δραστηριότητες, όπως οι ξαφνικές και γρήγορες κινήσεις των δαχτύλων μπροστά στα μάτια, η τοποθέτηση αντικειμένων σε ευθεία γραμμή και η παραγωγή ασυνάρτητων ήχων και φράσεων.

Συνεργασία σε πολλά επίπεδα με κοινό στόχο
Η πολιτεία προβλέπει τη φοίτηση των αυτιστικών παιδιών σε νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τμήματα πρώιμης παρέμβασης εντός των νηπιαγωγείων μέχρι το 7οέτος της ηλικίας τους. Κάποιες φορές, όμως, αυτό δε συμβαίνει και τα αυτιστικά παιδιά φοιτούν σε κανονικά νηπιαγωγεία. Εκεί, ο παιδαγωγός καλείται, χωρίς να έχει πάντα την απαιτούμενη γνώση και εκπαίδευση, να συμπεριλάβει το αυτιστικό παιδί στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που ακολουθεί για την υπόλοιπη τάξη.

Η επικοινωνία με τους γονείς και τους ειδικούς που πιθανόν παρακολουθούν το παιδί είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό ενός προγράμματος παρέμβασης, την ιεράρχηση των στόχων του και την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του. Το πρόγραμμα αυτό διέπεται από κοινές αρχές για το σπίτι και το σχολείο επιτρέποντας τη συνεχή εκπαίδευση του παιδιού και τη γενίκευση των δεξιοτήτων του. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου, μέσα στο οποίο επιτρέπεται η εκτόνωση αισθημάτων απογοήτευσης ή ματαίωσης που συνδέονται με τη φύση των δυσκολιών του αυτιστικού παιδιού.

Προτάσεις-ιδέες για την τάξη
Οι βασικές αρχές που διέπουν τα προγράμματα παρέμβασης για τα αυτιστικά παιδιά και είναι δυνατό να εφαρμοστούν στα πλαίσια του παιδικού σταθμού είναι:

Α) η δημιουργία κινήτρου για μάθηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συμμετοχή στις ομαδικές δραστηριότητες. Ο παιδαγωγός επιλέγει ένα παιχνίδι που αρέσει στο παιδί, π.χ. τουβλάκια στην περίπτωση του μικρού Κώστα και παροτρύνει τα παιδιά να το μοιραστούν σε κύκλο.

Β) η χρήση συστήματος ενίσχυσης, δηλαδή αμοιβών για την αύξηση των επιθυμητών συμπεριφορών ή μείωση των μη επιθυμητών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, ο παιδαγωγός δίνει στον Κώστα τα τουβλάκια όταν αυτός έρχεται και κάθεται στο τραπέζι και τα απομακρύνει όταν το παιδί κάθεται στο πάτωμα. Το σύστημα αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα αν εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά και ωφελεί την τάξη στο σύνολό της.

Γ) η εξασφάλιση της επιτυχίας του παιδιού, κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων. Ο παιδαγωγός εξασφαλίζει την προσοχή του παιδιού και στη συνέχεια του αναθέτει έργα κυμαινόμενης δυσκολίας, αντίστοιχης των δυνατοτήτων του παιδιού.

Δ) η ενίσχυση της ανεξαρτησίας, που σημαίνει ότι ο παιδαγωγός: α) δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα παιχνίδια ή δραστηριότητες, και β) του παρέχει την ελάχιστη απαιτούμενη βοήθεια για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, π.χ. αρχικά, μπορεί να καθοδηγεί σωματικά το παιδί για να βάλει ένα κομμάτι του παζλ στη θέση του, στη συνέχεια αρκεί ένα ελαφρό άγγιγμά του στον αγκώνα του παιδιού και τέλος, αφήνει το παιδί μόνο του να εκτελέσει τη δραστηριότητα.

Ε) η ένταξη πολλών ρουτινών στο καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι οποίες αυξάνουν την προβλεψιμότητα των γεγονότων και παρέχουν στο αυτιστικό παιδί πολλές ευκαιρίες για μίμηση και τήρηση των κοινωνικών κανόνων της τάξης, π.χ. τα παιδιά κρεμούν τα μπουφάν και τις τσάντες τους όταν φτάνουν στον παιδικό σταθμό, βγάζουν και πετούν στα καλάθια τα σκουπίδια όταν ολοκληρώσουν τη ζωγραφική. Μόλις εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του παιδιού σε αυτές, μπορεί να αρχίσει αργά και σταθερά η εισαγωγή κάποιων αλλαγών στο πρόγραμμα, αφού ο παιδαγωγός το προειδοποιήσει για αυτές.

ΣΤ) η οργάνωση καθημερινών δραστηριοτήτων με τη μορφή εικόνων. Ο παιδαγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί οπτικά ερεθίσματα για να δείξει στο παιδί τι πρέπει να κάνει αποφεύγοντας την πολυπλοκότητα των προφορικών οδηγιών. Επιπλέον, διευκολύνει τη μετάβαση από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, η οποία μπορεί να αναστατώνει αρκετά αυτιστικά παιδιά λόγω της τάσης τους να αποφεύγουν τις αλλαγές.

Η αρχή του τέλους
Η παρουσία του αυτιστικού παιδιού στην τάξη του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου φέρνει αντιμέτωπους όλους τους εμπλεκόμενους με καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς. Τα παιδιά συχνά μπορεί να εκφράζουν την απορία τους με αφορμή τις ασυνήθιστες μορφές συμπεριφοράς που βλέπουν να εκδηλώνει το αυτιστικό παιδί. Γι΄ αυτό, είναι πιθανό να ψάχνουν ώστε να βρουν το νόημα πίσω από αυτές, να θέλουν να μάθουν και να αναζητούν τρόπους ώστε να το προσεγγίσουν. Όμως, η αναστάτωση που μπορεί να προκαλεί η παρουσία του αυτιστικού παιδιού στη λειτουργία της ομάδας είναι πιθανό να μετριάζεται από την ευκαιρία που τους δίνει να γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο σκέψης, ιδιαίτερο και μοναδικό, να κατανοήσουν, να προσαρμοστούν, να συναντήσουν το αυτιστικό παιδί σε ένα άλλο επίπεδο και τελικά να το αποδεχτούν. Ο παιδαγωγός, από την πλευρά του, χρειάζεται να είναι σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να διευκολύνει την ενσωμάτωση του αυτιστικού παιδιού στη ζωή της τάξης, η οποία ουσιαστικά δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η μικρογραφία της κοινωνίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται να διδάξει και να διδαχθεί νέους τρόπους επικοινωνίας, μοιράσματος, χαράς και δημιουργίας. Αρκεί να αφεθεί να ταυτιστεί για λίγο με το αυτιστικό παιδί. Αντί να παραιτηθεί και να πει «άρχισε πάλι τα δικά του», μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά να το βάλουν στο παιχνίδι, ……… «σειρά του Κώστα, τώρα!». Κι αν θύμωσε με το αυτιστικό παιδί που τον /την χτύπησε όταν απέτυχε να βάλει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, να σκεφτεί «ξέχασα να του φέρω αυτό με τα λιγότερα κομμάτια». Κι αν μέχρι τώρα έλεγε «όχι, δεν μπορεί να το κάνει!», να λέει «τι μπορώ να κάνω καλύτερα, ώστε να τα καταφέρει;». Αν πει κάτι από όλα αυτά, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανοίξει ένας δρόμος επικοινωνίας με το αυτιστικό παιδί. Και αυτή η αρχή είναι πολύ σημαντική!


Βιβλιογραφία:

  • Γενά, Α. (2002). Αυτισμός και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές: αξιολόγηση-διάγνωση-αντιμετώπιση. Αθήνα: έκδοση συγγραφέως.
  • Κάκουρος, Ε., & Μανιαδάκη, Κ. (2003). Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων: αναπτυξιακή προσέγγιση. Αθήνα: Τυπωθήτω- Γιώργος Δάρδανος.
  • Πουρκός, Μ., & Δασκαλάκη, Κ. (2002). Εμπειρίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές των νηπιαγωγών και των νηπίων σχετικά με τη συνεργασία και τη συνύπαρξή τους με αυτιστικά παιδιά στο νηπιαγωγείο. Στο Πολεμικός, Ν., Καΐλα Μ., & Καλαβάσης, Φ. (επιμέλεια) Θέματα Ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους, τόμος Α’ (145-172). Αθήνα: Ατραπός.
  • Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τμήμα: Ειδικής Αγωγής. Αναλυτικά προγράμματα σπουδών για μαθητές με αυτισμό.
  • Connor, M. (1999). Children on the autistic spectrum: guidelines for mainstream practice.Support for Learning, 14, 80-86.
  • Fombonne, E. (2003). Epidemiological surveys of autism and other pervasive developmental disorders : an update. Journal of Autism and Developmental Disorders, 33,365-382.
  • Harrower, K. J., & Dunlap, G. (2001). Including children with autism in general education classrooms: a review of effective strategies. Behavior Modification, 25, 762-784.



ΠΗΓΗ : Από την Ευγενία Δουβαρά, Ψυχολόγο, MSc Ψυχοπαθολογία παιδιού και εφήβου, Ειδίκευση στη Συστημική-Οικογενειακή θεραπεία, http://psychografimata.com/9490/ena-aftistiko-pedi-ston-pediko-stathmo/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Γραφή - στάδια / προϋποθέσεις / δραστηριότητες

$
0
0




Η γραφή παρά το τι συνήθως πιστεύουμε, είναι μια αρκετά πολύπλοκη δεξιότητα. Στις μέρες μας, λόγω των απαιτητικών ακαδημαϊκών αναγκών από μικρή ηλικία αλλά και λόγω τις βιασύνης μας να ξεκινήσει το παιδί να γράφει, παραβλέπουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν βασικές πρώιμες ικανότητες. Ο γραφοκινητικός συντονισμός προϋποθέτει την κατάλληλη ανάπτυξη αισθητικοκινητικών, αντιληπτικών και γνωστικών δεξιοτήτων.


Φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη γραφοκινητικού συντονισμού: 

Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να μουτζουρώνουν στο χαρτί αμέσως μόλις μπορέσουν να κρατήσουν ένα εργαλείο γραφής και συνήθως καταλήγουν να χρωματίζουν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια!

Στάδια:
  • Μουτζουρώνει στο χαρτί  :       10-12 μηνών
  • Ξεκινά να κάνει οριζόντια, κάθετα και κυκλικά σημάδια στο χαρτί :      2 ετών
  • Αντιγράφει οριζόντιες και κάθετες γραμμές και κύκλο :      3 ετών
  • Αντιγράφει σταυρό, δεξιά και αριστερή γραμμή, τετράγωνο, κάποια γράμματα και κάποιους αριθμούς:      4-5 ετών
  • Αντιγράφει τρίγωνο, το όνομά του και τα περισσότερα κεφαλαία και μικρά γράμματα :   5-6 ετών

Οι βασικές προϋποθέσεις της γραφής
  • Ισορροπία κορμού και αυχένα– η ικανότητα του παιδιού να μπορεί να καθίσει μόνο του και να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα χέρια του για να κρατήσει τα όργανα γραφής χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη ο κορμός ή το κεφάλι του
  • Σταθερότητα ώμου– σταθεροποίηση του ώμου ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τον πήχη, τον καρπό και το χέρι όταν θα κρατάει το μολύβι
  • Έλεγχος του πήχη– ικανότητα μετακίνησης του πήχη από θέση πρηνισμού σε ουδέτερη θέση και θέση υπτιασμού, με ομαλό τρόπο και κατάλληλο έλεγχο της κίνησης
  • Σταθερότητα καρπού– ώστε να μπορεί να σταθεροποιήσει την παλάμη και τα δάχτυλα
  • Δεξιότητεςλεπτής κινητικότηταςκαι αμφίπλευρος συντονισμός– η ικανότητα να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα και τις δυο πλευρές του σώματος μας και να χειριζόμαστε μικρά αντικείμενα όπως χάντρες, κουμπιά, κορδόνια, γόμες, συνδετήρες και μολύβια
  • Οπτικοκινητικός συντονισμός– έτσι ώστε χέρια και μάτια να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα (αντιγραφή από τον πίνακα)
  • Οπτική αντίληψη – η ικανότητα ερμηνείας των οπτικών πληροφοριών. Η οπτική διάκριση διαφορών (π.χ 3 και ε), η οπτική μνήμη γραμμάτων, αριθμών και λέξεων.


Ανάπτυξη λειτουργικής λαβής μολυβιού

Τα περισσότερα παιδιά όταν ξεκινούν να χρωματίζουν, κρατούν το μαρκαδόρο με ολόκληρο το χέρι (παλαμιαία λαβή) και χρησιμοποιούν τον ώμο για να κινήσουν το χέρι. Αργότερα, αρχίζουν και χρησιμοποιούν πιο ώριμες λαβές, όπως στήριξη μολυβιού με τον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο και στο τελικό στάδιο, το μολύβι κρατιέται με τις άκρες του αντίχειρα και του δείκτη και ακουμπάει στην πλευρά του μέσου δακτύλου, ενώ ο αντίχειρας και ο δείκτης σχηματίζουν κύκλο (ώριμη τριποδική λαβή).

Όταν ένα παιδί αναγκαστεί να κρατήσει το μολύβι με 3 δάχτυλα πριν αναπτυχθούν σωστά η κινητικότητα του ώμου, του πήχη, του καρπού και των δαχτύλων, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια αδέξια λαβή. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε ή να φτιάξουμε μια ‘’ανώριμη’’ λαβή μολυβιού δεδομένου ότι πολλοί μαθητές έχουν αναπτύξει “κακές συνήθειες’’ ακόμα και πριν από την είσοδο τους στο νηπιαγωγείο. Μια “λάθος” λαβή του μολυβιού επηρεάζει την ικανότητα “νοικοκυρεμένου” γραψίματος και φυσικά την ταχύτητα γραφής.


Δραστηριότητες προώθησης γραφοκινητικού συντονισμού
  1. Παιχνίδια με πλαστελίνη,με άμμο, με πηλό, με αλεύρι, με αφρό
  2. Χρωμάτισμα με δαχτυλομπογιές, κιμωλίες διαφόρων μεγεθών και πινέλα σε κάθετο επίπεδο π.χ. σεπίνακαή σε τοίχους
  3. Μεταφορά μπάλας μικρού μεγέθους πάνω σε κουτάλι χωρίς να πέφτει
  4. Παιχνίδια με μπάλεςδιάφορων μεγεθών με τα χέρια ή με ρακέτες ή ρόπαλο!
  5. Κόψιμο με ψαλίδι διάφορων υλικών (καλαμάκια, χοντρού χαρτιού από συσκευασίες του σπιτιού, παλιών υφασμάτων)
  6. Παιχνίδια στόχων (με μπάλες, βελάκια, μπόουλινγκ)
  7. Παιχνίδια διπλώματος χαρτιού (οριγκάμι)
  8. Κατασκευές παζλ



ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Η Συμπεριφορά του παιδιού και η εφαρμογή της πειθαρχίας - Μέρος Ι

$
0
0

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ : ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με τη θεωρία της συμπεριφοράς, οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα κάποιου ερεθίσματος. Πιο απλά το ερέθισμα είναι η κατάσταση που προηγείται της συμπεριφοράς. Το ερέθισμα μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση, ένας χώρος, ένα πρόσωπο ή κάποια αλλαγή στη φυσιολογία του σώματος. Επιπλέον το ίδιο ερέθισμα μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές συμπεριφορές σε διαφορετικά παιδιά ή σε διαφορετικές συνθήκες. Τα ερεθίσματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην πειθαρχία αφού αλλάζοντάς τα μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού. 


Θεωρητικά οι συμπεριφορές εξυπηρετούν 4 βασικές λειτουργίες: 
1.να τραβήξουν την προσοχή
2.να αποφύγουν δυσάρεστες εμπειρίες
3.να δεχθούν κάτι συγκεκριμένο (πχ παιχνίδι)
4.να οδηγήσουν σε κάποια εσωτερική ικανοποίηση

Οι θεωρίες συμπεριφοράς υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες (δηλαδή τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που συμβαίνουν ακριβώς μετά από κάθε συμπεριφορά) είναι αυτές που καθορίζουν το αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα επαναληφθεί ή όχι.Αν πχ ένα μικρό παιδί βρίζει και το περιβάλλον αντιδρά με γέλιο γιατί το βρίσκει χαριτωμένο, το παιδί θα επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και σε συνθήκες που αυτό δε θα είναι πλέον καθόλου αστείο.Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η συνέπεια (δηλαδή το γέλιο) έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της “κακής” αυτής συμπεριφοράς.Σε ένα αντίθετο παράδειγμα αν ένας επτάχρονος βρίζει παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και οι γονείς αντιδράσουν (= συνέπεια) αφαιρώντας του ρητά το δικαίωμα να παίξει για το υπόλοιπο της ημέρας, τότε είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να βρίζει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους γονείς να αποφασίσουν εκ των προτέρων τι είδους συνέπειες θα χρησιμοποιήσουν όταν το παιδί εκφράζει συμπεριφορές που οι ίδιοι θέλουν να ενθαρρύνουν/ενδυναμώσουν ή αντιθέτως να αποθαρρύνουν /μειώσουν/σταματήσουν. Το πιο σημαντικό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι οτι οι συνέπειες για το παιδί ισοδυναμούν με τη συμπεριφορά του γονιού.


Ενθάρρυνση και Τιμωρία
Ενθάρρυνση είναι κάθε γεγονός/κατάσταση που ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και αυξάνει την πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή να επαναληφθεί στο μέλλον.Αν πχ το παιδί παρουσιάσει μία κρίση θυμού κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στα μαγαζιά και οι γονείς του προσφέρουν ένα παιχνίδι με την ελπίδα οτι θα σταματήσει, το πιθανότερο να κάνει το ίδιο στην επόμενη βόλτα στα μαγαζιά. 

Τιμωρία είναι κάθε γεγονός/κατάσταση που ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και μειώνει την πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή να επαναληφθεί στο μέλλον.Αν ένα παιδί χτυπάει το μικρότερο αδελφό του και οι γονείς του αφαιρέσουν το δικαίωμα να δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση, είναι πιθανό να το σκεφτεί καλά πριν τη ξαναχτυπήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι ο σκοπός είναι η μείωση της κακής συμπεριφοράς, όχι η εξαφάνισή της. Καμία συμπεριφορά δεν είναι να δυνατόν να εξαφανιστεί στο 100% των περιπτώσεων και περιστάσεων.



Β. ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Ι. Προεκπαίδευση
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εξηγώντας στο παιδί το ποιά ακριβώς είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά από μέρους του και ποιές θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν.  Μπαίνοντας πχ σε ένα μαγαζί ο γονιός μπορεί να πει “Γιώργο, μπήκαμε στο μαγαζί κι εσύ θα πρέπει να μου κρατάς το χέρι και να ακολουθείς τις οδηγίες μου. Αν γίνει αυτό, τότε στο τέλος θα περάσουμε να πάρουμε ένα παγωτό. Αν όχι τότε θα γυρίσουμε αμέσως στο σπίτι και εσύ θα πας στο κρεβάτι σου”. Η τεχνική αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της επικοινωνίας ξεκαθαρίζοντας άμεσα στο παιδί το πως περιμένουμε να συμπεριφερθεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που συμμορφωθεί αλλά και στην περίπτωση που δεν υπακούσει.  Είναι αυτονόητο ότι και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει πιστά να εφαρμόσουν τις συνέπειες που έχουν ανακοινώσει γι’αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους κατά την προεκπαίδευση. 


ΙΙ. Δωροδοκίες και Απειλές
Στο παραπάνω παράδειγμα οι γονείς μπορεί να νομίσουν ότι με το να υπόσχονται ένα παγωτό αν το παιδί δείξει την αναμενόμενη καλή συμπεριφορά, στην ουσία το δωροδοκούν.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για κίνητρο καλής συμπεριφοράς και όχι δωροδοκία.  Δωροδοκία είναι όταν κάποιος ανταμοίβεται για κάτι που δεν πρέπει να κάνει (πχ να πετάξει από το ποδήλατο ένα άλλο παιδί και να του το πάρει).Επαινώντας και ανταμοίβοντας το παιδί για την καλή και αρμόζουσα συμπεριφορά του μέσα στο κοινωνικό σύνολο, το βοηθάμε να ενισχύσει και να συνεχίσει τη σωστή συμπεριφορά. 
Αόριστες απειλές ή απειλές που οι γονείς δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιήσουν (πχ “θα σου κόψω τα πόδια”) θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα ιδίως σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης αν κάποια κακή συμπεριφορά (και το παιδί έχει προειδοποιηθεί) οδηγήσει αυτόματα σε μία φυσική συνέπεια τότε θα είναι λάθος να του επιβάλλουμε και μία δεύτερη συνέπεια. Πχ αν το παιδί ανέβει σε ένα τραπέζι και πέσει με αποτέλεσμα να χτυπήσει το χέρι του ενώ το είχαμε προειδοποιήσει, τότε δε θα πρέπει να το “φιλοδωρήσουμε” και με μία ξυλιά στον πισινό. Αυτό αποτελεί αντιδραστική αντιμετώπιση και οδηγεί σε απώλεια ελέγχου της κατάστασης από το γονιό.

Τα παιδιά ξεχνούν εύκολα. Γι’αυτό θα πρέπει συχνά να υπενθυμίζουμε ποια ακριβώς είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά. Μόνο όταν το παιδί δείξει οτι έχει αποκτήσει την ικανότητα να αναπαράγει συνειδητά και με συνέχεια τη σωστή συμπεριφορά θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν θα πρέπει να επιβληθούν συνέπειες σε περίπτωση που παρεκλίνει από αυτή. Οι συνέπειες αυτές δεν είναι υποχρεωτικά η τιμωρία αλλά και η επανάληψη ή η πρόβα.



ΙΙΙ. Ανατροφοδότηση - Αναφορά 
Ανατροφοδότηση είναι η πληροφόρηση που δέχεται κάποιος σχετικά με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά όταν η συμπεριφορά έχει ολοκληρωθεί (για παράδειγμα “ Μαρία, έλυσες τις τρεις από τις τέσσερις ασκήσεις που σας έβαλε ο δάσκαλος στην τάξη”). Η θετική ανατροφοδότηση είναι πολύ χρήσιμη για ορισμένα παιδιά. Ο έπαινος είναι ένα είδος θετικής αναροφοδότησης και αποτελεί ισχυρή μέθοδο ενθάρρυνσης κάθε καλής συμπεριφοράς ή προσπάθειας επανάληψης κάποιου επιτεύγματος. Αν για παράδειγμα πούμε “μπράβο που μάζεψες το δωμάτιό σου” και μάλιστα αυτό συνοδευθεί και από ένα “κόλλα πέντε” τότε είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να ξαναμαζέψει το δωμάτιό του για να δεχθεί ξανά τον έπαινο. 

Χρησιμοποιήστε τον έπαινο για κάθε συμπεριφορά που θέλετε το παιδί σας να επαναλάβει.  Συμπεριλαμβάνονται πράγματα απλά και καθημερινά όπως όταν πει παρακαλώ ή ευχαριστώ η πράγματα που δε συμβαίνουν καθημερινά όπως το στρώσιμο του κρεβατιού του ή ένα καλό αποτέλεσμα σε ένα διαγώνισμα. Μην ξεχνάτε να βάζετε “ετικέτες” στον έπαινο. Θα πρέπει το παιδί να καταλαβαίνει ακριβώς για ποιο λόγο έλαβε τον έπαινο (”μπράβο που είπες παρακαλώ). Αν πχ φτιάξει μια όμορφη ζωγραφιά και πηδώντας με χαρά στην αγκαλιά σας ρίξει ένα βάζο, ακούγοντας ένα “σκέτο” μπράβο από τη μεριά σας δε θα καταλάβει αναγκαστικά αν το “μπράβο” ήταν για τη ζωγραφιά ή για το βάζο που πέταξε. Πείτε καλύτερα “μπράβο, αυτή η ζωγραφιά είναι υπέροχη”. 


ΙV. Ενθάρρυνση για την απόκτηση μιας ικανότητας
Όταν εκπαιδεύουμε ένα παιδί για να αποκτήσει μια ικανότητα ή για να έχει μια επιθυμητή συμπεριφορά, η ενθάρρυνση θα πρέπει να είναι συνεχής.Σε αυτή την πρώτη φάση το παιδί θα πρέπει να ανταμοίβεται κάθε φορά που πραγματοποιεί τη συμπεριφορά στόχο. Αν πχ κάθε φορά που προσπαθεί να δέσει τα παπούτσια του δέχεται ένα “μπράβο”, θα συνεχίσει να προσπαθεί.Όταν η ικανότητα αποκτηθεί (να δένει τα παπούτσια) θα πρέπει κατά διαστήματα να επαναλαμβάνουμε τον έπαινο έτσι ώστε η ικανότητα να διατηρηθεί. 


V. Time Out
Με την τεχνική αυτή αφαιρούμε κάθε είδους θετικής ενθάρρυνσης μετά από μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Η αφαίρεση της θετικής ενθάρρυνσης μειώνει την πιθανότητα επανάληψης της συμπεριφοράς αυτής στο μέλλον. Στην πράξη επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά του ίδιου σε ένα περιβάλλον με λιγότερα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένας τετράχρονος δίνει μια σφαλιάρα σε ένα φίλο του κατά τη διάρκεια ενός πάρτυ. Η μητέρα του τον παίρνει από το δωμάτιο που γίνεται το πάρτυ και το βάζει να καθίσει σε μία πολυθρόνα μόνος του σε ένα άλλο δωμάτιο. Του εξηγεί οτι τον έβαλε “τιμωρία” γιατί χτύπησε το φίλο του. Η μητέρα φεύγει από το δωμάτιο χωρίς να κοιτάξει πίσω προς το παιδί και αφήνει να περάσουν 4 λεπτά.  Επιστρέφει και αν το παιδί είναι ήρεμο, του επιτρέπει να αφήσει την πολυθρόνα και να επιστρέψει στο πάρτυ. 

Οι κανόνες του time out είναι:
  • Μόνο 2-3 άσχημες συμπεριφορές (κυρίως επιθετικές) θα πρέπει να οδηγούν σε time out, πχ χτυπά, βρίζει, πετά αντικείμενα.
  • Δίνουμε μόνο μία προειδοποίηση (πχ σταμάτα να φωνάζεις). Καμία προειδοποίηση αν πρόκειται για επιθετική συμπεριφορά. Στην αντίθετη περίπτωση μετατρέπουμε το time out σε απειλή χωρίς αντίκρισμα. 
  • Δίνουμε μία γρήγορη περιγραφή του τι έκανε (πχ θα καθίσεις μόνος σου σε αυτή την καρέκλα επειδή πέταξες το παιχνίδι). Οι συζητήσεις σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμία  θέση. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν τη θέση τους χωρίς όμως αυτό να καθυστερήσει το time out. 
  • Το time out γίνεται σε ένα μη ενδιαφέρον αλλά όχι τρομακτικό μέρος (όχι σε σκοτεινό δωμάτιο). Το καλύτερο είναι να κάθεται σε μία καρέκλα μόνο του. Αν δεν είναι δυνατό να είναι μόνο του, ο γονιός μπορεί να παραμείνει αλλά δε θα πρέπει να υπάρχει καμία μορφή συζήτησης. Επίσης κρατώντας το παιδί κοντά μας συμβολίζουμε οτι η συμπεριφορά του είναι αυτή που είναι μη αποδεκτή και όχι το ίδιο το παιδί. Το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι πάντα ο ιδανικός χώρος αφού εκεί βρίσκονται τα παιχνίδια και διάφορα άλλα ερεθίσματα. Χρειάζεται συχνά αρκετή φαντασία για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Αν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος χωρίς ερεθίσματα, μπορούμε να γυρίσουμε την καρέκλα προς τον τοίχο, ή ακόμα να ζητήσουμε στο παιδί να σταθεί όρθιο σε μία γωνία , κοιτάζοντας πάντα προς τον τοίχο. Το μπάνιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει γι’αυτό το σκοπό με την προυπόθεση οτι τα επικίνδυνα αντικείμενα/προιόντα έχουν αφαιρεθεί. Αν τα αδέλφια προσπαθήσουν να παρέμβουν και να ενοχλήσουν το παιδί κατά τη διάρκεια του time out, τα βάζουμε κι αυτά σε time out.
  • Το time out είναι αποτελεσματικό όταν διαρκεί λίγο. 1 λεπτό ανά έτος ηλικίας,  μέχρι 10 λεπτά το maximum. Ιδανικά ο χρόνος θα πρέπει να μετράει με χρονόμετρο που το παιδί θα πρέπει να ακούει (πχ το χρονόμετρο της κουζίνας). Όταν πρωτοεφαρμόζουμε το time out ο χρόνος μετρά ακόμα και αν το παιδί αντιδρά στην καρέκλα (πχ φωνάζει). Στην πορεία απαιτούμε να είναι ήσυχο αλλιώς ο χρόνος ανανεώνεται. Επίσης για το μικρότερα παιδιά (προσχολικής ηλικίας) το time out μπορεί να τελειώσει και χωρίς τη συμπλήρωση του χρόνου αρκεί να γίνει ακριβώς σε φάση που το παιδί έχει ηρεμήσει. Αν το time out τελειώσει σε φάση που το παιδί φωνάζει τότε είναι σα να το αφήνουμε να πιστέψει οτι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο του.
  • Αν το παιδί προσπαθήσει να εγκαταλείψει το χώρο, θα πρέπει χωρίς κουβέντες ναοδηγείται ξανά πίσω. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να τοποθετούνται μέσα στη  κούνια.  
  • Μετά το τέλος του time out δεν πρέπει να ξεκινούν συζητήσεις για το τι έγινε, ούτε “κήρυγμα”. Ο γονιός μπορεί να έχει ξανά ζεστή και φιλική συμπεριφορά αν το παιδί έχει ηρεμήσει ή δείχνει ουδέτερη συμπεριφορά. Μπορούμε ακόμα και να το παρηγορήσουμε χωρίς φυσικά να του πούμε συγνώμη.

VI. Απώλεια πλεονεκτημάτων και δικαιωμάτων

Η τεχνική αυτή χρησιμεύει στη μείωση μη αποδεκτών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, ένας 5-χρονος βγαίνει με το ποδήλατό του στο δρόμο και στερείται γι’αυτό το λόγο του δικαιώματος να κάνει ποδήλατο για το υπόλοιπο της ημέρας. Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνική θα πρέπει η απώλεια του δικαιώματος να είναι άμεση, η διάρκεια συγκεκριμένη (και λογική), ενώ ο κανόνας θα πρέπει να  εφαρμόζεται πιστά σε περίπτωση που η συμπεριφορά επαναληφθεί. Η διάρκεια που θα αποφασίσει ο γονιός είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν πχ ο γονιός αποφανθεί οτι δε θα επιτρέψει στο παιδί να ξανακάνει ποδήλατο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και τελικά υποκύψει μετά από μία εβδομάδα λόγω της πίεσης που θα δεχθεί από το παιδί, τότε το μόνο που θα έχει πετύχει είναι να το κάνει να πιστέψει οτι με την πίεση ο γονιός δε θα αντέξει για πολύ και έτσι δε θα υποστεί ιδιαίτερα τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς του.Η διάρκεια λοιπόν της συνέπειας θα πρέπει να είναι ανάλογη της συμπεριφοράς. Αν δε η διάρκεια αυτή είναι πολύ μεγάλη (πχ όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι) το παιδί δε θα έχει καν τη δυνατότητα να επανορθώσει δείχνοντας καλή συμπεριφορά. Εξίσου σημαντικό για τους γονείς είναι να επιλέγουν συνέπειες που θα μπορούν να εφαρμόσουν πιστά γιατί στην αντίθετη περίπτωση η τεχνική θα αποτύχει. 


VII. Γραπτό συμβόλαιο
Εκτός από τις προφορικές συμφωνίες ανάμεσα στο γονιό και το παιδί για το ποια είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά και οι συνέπειες, υπάρχουν και οι γραπτές συμφωνίες. Ένα γραπτό συμβόλαιο συμπεριφοράς περιλαμβάνει τη συμπεριφορά στόχο καθώς και τις αρνητικές και θετικές συνέπειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η τεχνική αυτή είναι χρήσιμη με τους εφήβους.Η χρησιμότητά της έγγυται στο οτι βοηθά να αποφεύγονται καταστάσεις υπερβολικής αντίδρασης και από τις δύο πλευρές. Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη συμπεριφορά (που αναφέρεται στη γραπτή συμφωνία), ο έφηβος έχει ήδη συμφωνήσει και αποδεχθεί τις συνέπειες (καλές ή κακές). 


VIII. Αγνοήστε συμπεριφορές
Σε πολλές περιπτώσεις, ο γονιός, δίνοντας σημασία σε μια μη αποδεκτή συμπεριφορά, στην ουσία την ανατροφοδοτεί και προσφέρει το ερέθισμα που την κάνει να συνεχίζεται. Αν για παράδειγμα ένα παιδί φωνάζει και το αγνοήσουμε, πιθανώς να πάψει μετά από λίγο ενώ αντίθετα αν δώσουμε προσοχή λέγοντας “Γιάννη σταμάτα να φωνάζεις”το πιθανότερο είναι να συνεχίσει τις φωνές. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα παιδιά που φωνάζουν,βρίζουν ή προσπαθούν να έχουν τον τελευταίο λόγο. Για να πετύχει είναι απαραίτητο ο γονιός να αγνοεί πιστά τη συμπεριφορά μέχρι αυτή να πάψει πλήρως. Επίσης θα πρέπει να έχει κατά νου οτι όταν πρωτοεφαρμοσθεί μπορεί παροδικά να οδηγήσει σε αύξηση της μη επιθυμητής συμπεριφοράς. Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό το πόσο προσοχή τους δίνουν οι γονείς τους. Η προσοχή δε χρειάζεται να είναι θετική. Για πολλά παιδιά μάλιστα η αρνητική προσοχή είναι κατά πολύ προτιμότερη από την πλήρη έλλειψη προσοχής. 


IX. Το ξύλο δε βγήκε από τον παράδεισο
Το “ξύλο” δε θεωρήθηκε ποτέ από τους ειδικούς ως μια σωστή μέθοδος διαπαιδαγώγησης.  Στην πράξη όμως χρησιμοποιείται. Το σίγουρο είναι οτι ποτέ δε θα πρέπει να χτυπήσουμε το παιδί από θυμό και φυσικά να μην οδηγήσουμε σε τραυματισμό. Η μόνη ίσως αποδεκτή περίπτωση όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είναι όταν μία συμπεριφορά του παιδιού θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα (πχ πάει να πηδήξει από το μπαλκόνι). Και σε αυτήν τη περίπτωση τίποτε όμως περισσότερο από μία ξυλιά με την παλάμη του χεριού στον πισινό. 



Γ. ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

I. Πώς να επιλέξετε σωστά τις συνέπειες
Η εφαρμογή της πειθαρχίας είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Οι παραπάνω τεχνικές δε λειτουργούν άψογα με την πρώτη ούτε και με το ίδιο αποτέλεσμα για όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, το ίδιο ισχύει και με τις καταστάσεις. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβουν οι γονείς ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν το στόχο τους.  Μια καλή ιδέα είναι να λάβουν υπόψη τους τις προτιμήσεις του ίδιου τους του παιδιού όταν αποφασίζουν για το ποιες θα είναι οι συνέπειες της συμπεριφοράς του. Μπορούμε να ρωτήσουμε απευθείας το παιδί για το ποιες συνέπειες μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο  αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιες συμπεριφορές. Συνήθως το παιδί θα έχει πολλά να πει για το ποια κατά τη γνώμη είναι είναι μια άδικη συνέπεια. Εδώ το κόλπο είναι ο γονιός να διαλέξει αυτή ακριβώς την πιο άδικη στα μάτια του παιδιού συνέπεια αφού αυτή θα είναι και ο πιο ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Η κεντρική ιδέα είναι οτι η συνέπεια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ίδιο το παιδί έτσι ώστε να αποτελέσει δυνατό κίνητρο. 
Όταν ο γονιός επιλέγει κάποια συνέπεια θα πρέπει και να μπορεί να την πραγματοποιήσει.  Θα πρέπει να είναι αρκετά απλή ώστε να μπορεί να συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση και να μπορεί να εφαρμοσθεί πιστά κάθε φορά που το παιδί έχει την ίδια συμπεριφορά. Οι απειλές του τύπου “δε θα ξαναπάς ποτέ στην πλατεία” δεν είναι φυσικά δυνατόν να ισχύσουν και δεν αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα μιας αρνητικής συμπεριφοράς. 
Επίσης η συνέπεια θα πρέπει να ταιριάζει στη συμπεριφορά (η τιμωρία να είναι ανάλογη του εγκλήματος). Τιμωρίες μεγάλης διάρκειας δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί δε δίνουν τη δυνατότητα αναθεώρησης της αρνητικής συμπεριφοράς.  Το πόσο γρήγορα εφαρμόζεται η συνέπεια μετά τη συμπεριφορά έχει επίσης πολύ σημασία για την αποτελεσματικότητα της διαπαιδαγώγησης. Ο χρόνος ανάμεσα στη συμπεριφορά και την ανταμοιβή ή την τιμωρία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος αν γίνεται  λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα .Η επιθυμητή συμπεριφορά στην. οποία θέλουμε να εξασκήσουμε το παιδί καθώς και οι συνέπειες που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι προσεκτικά υπολογισμένες και ανάλογες του επιπέδου ωρίμανσης του παιδιού και της ηλικίας του. Μια συχνή αιτία αποτυχίας είναι οτι οι γονείς ζητούν από τα παιδιάς τους πράγματα που αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν λόγω της φυσιολογικής έλλειψης ωριμότητας. Μόνο με την εξάσκηση και την επανάληψη μπορούμε να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που επιζητούμε. Όσο πιο πολλές φορές το παιδί δεχτεί την ίδια συνέπεια μετά από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, τόσο το πιθανότερο να συγκρατήσει τον κανόνα. Όσο περισσότερες επαναλήψεις προσφέρει ο γονιός, τόσες ευκαιρίες εκμάθησης της συμπεριφοράς δίνει στο παιδί του. Τέλος, όπως είναι γνωστό πολλές συμπεριφορές του παιδιού οδηγούν αυτόματα σε κάποιες “φυσικές” συνέπειες με αποτέλεσμα “το πάθημα να γίνεται μάθημα”. Τέτοιου είδους μαθήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά κυρίως γιατί στερούνται της παρέμβασης του γονιού και άρα της συναισθηματικής φόρτισης. Φυσική συνέπεια είναι πχ η πτώση όταν το παιδί αρχίσει να τρέχει σε πάτωμα που γλυστράει ή ακόμα το ότι αν ξοδέψει όλο του το χαρτζηλίκι σε παιχνίδια δε θα μείνει αρκετό για να αγοράσει και παγωτό. Οι γονείς μπορούν να αφήσουν το παιδί να μάθει πολλά από τις “φυσικές” συνέπειες με την προυπόθεση φυσικά οτι θα τα προστατεύσουν 1) από κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα (κανένας γονιός δε θα αφήσει το παιδί να διασχίζει μόνο του το δρόμο για να μάθει για τα αυτοκίνητα), 2) την κοινωνική αποδοκιμασία (πχ δεν πρέπει να αφήσουμε ένα παιδί να γδύνεται στην εκκλησία)  3) αλλά και από τις ίδιες του τις ορμές (πχ δε θα πρέπει να επιτρέπεται σε ένα παιδί να χτυπά τους γονείς του).


II. Εντολές: πώς πρέπει να δίνονται
Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία για τους γονείς είναι όταν όταν το παιδί αγνοεί ή δεν υπακούει στις εντολές τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι εντολές να δίνονται με τέτοιο τρόπο που το παιδί να μην έχει άλλη επιλογή.Αν πχ ο γονιός πει “γιατί δεν κρεμάς το παλτό σου”, δίνει την ευκαιρία στο παιδί να το απαντήσει “γιατί δε θέλω”. Ένας καλύτερος τρόπος  είναι να πει “σε παρακαλώ, κρέμασε το παλτό σου”. Στο δεύτερο παράδειγμα το παιδί δεν έχει άλλη επιλογή, η επιθυμητή συμπεριφορά έχει γίνει απολύτως σαφής από τη πλευρά του γονιού. Είναι λάθος να δίνουμε εντολές ξεκινώντας τη φράση μας λέγοντας “μπορείς να....”. Η απάντηση σε μια τέτοια φράση είναι “ναι” ή “όχι” και όχι η συμπεριφορά που ζητούμε από το παιδί να έχει.Σε ένα άλλο παράδειγμα αν πηγαίνοντας στον παιδίατρο για επίσκεψη, πούμε “Αντώνη, μπορείς να ανέβεις στο -εξεταστικό- κρεβάτι και να ανοίξεις το στόμα σου” δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι το παιδί θα υπακούσει. Το πιο σωστό θα είναι να πούμε “Αντώνη,  ανέβα στο κρεβάτι” κοιτώντας το στα μάτια και δείχνοντας με το χέρι το εξεταστικό κρεβάτι.  Όταν το παιδί υπακούσει και βρεθεί ανεβασμένο στο κρεβάτι δίνουμε άμεσα το δεύτερο κομμάτι της εντολής δηλαδή “ωραία, τώρα άνοιξε το στόμα σου”.Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι έντολες να είναι άμεσες και όχι υπό τη μορφή ερώτησης, ενώ όταν μια εντολή περιέχει πολλά στάδια, η εντολή να σπάει σε μικρότερες διαδοχικές εντολές. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι το “Ελένη, ετοιμάσου να πας για ύπνο”. Αυτή είναι μια πολύπλοκη εντολή. Η Ελένη θα πρέπει να φορέσει την πυτζάμα της, μετά να ουρήσει, στη συνέχεια να πλύνει τα δόντια της και τέλος να μπει κάτω από τα σκεπάσματα και να περιμένει το γονιό να την καληνυχτήσει.Είναι σωστότερο να δοθούν μικρές εντολές που αφορούν καθένα από τα παραπάνω στάδια. Ένας άλλος απλός τρόπος για να υπακούσει το παιδί είναι αυτός της “μίας και μοναδικής” εντολής. Οι γονείς συχνά παραπονιούνται “το του λέω 100 φορές κι αυτός ποτέ δε με ακούει”.Στην  ουσία, σε τέτοιες περιπτώσεις το παιδί ξέρει οτι δε χρειάζεται να βιαστεί ιδιαίτερα να υπακούσει αφού η εντολή θα επαναληφθεί πολλές φορές ακόμα μέχρι τελικά ο γονιός να “θυμώσει”. Με τη “μία και μοναδική” εντολή ο γονιός παρακολουθεί το παιδί και περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή, πχ όταν το παιδί παίζει, περιμένει να κάνει ένα διάλλειμα και του ζητά να κλείσει την τηλεόραση. Αν το παιδί δεν υπακούσει τότε προχωρά στην πραγματοποίηση της εντολής ακόμα και χωρίς το παιδί, δηλαδή κλείνει την τηλεόραση. Αυτό πρέπει να γίνει με ήρεμο τρόπο και χωρίς σχόλια. Συχνά τα παιδιά ρωτούν “γιατί” όταν τους ζητείται να κάνουν κάτι. Αν πείτε “δώσε μου το μολύβι”, το παιδί μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο γονιός δεν μπορεί απλά να απλώσει το χέρι του στην άλλη μεριά του τραπεζιού για να πιάσει το μολύβι. Το πιο σωστό σε αυτήν την περίπτωση είναι να συμπεριλάβει ο γονιός στην εντολή του το λόγο για τον οποίο ζητάει κάτι, πχ “δεν μπορώ να φτάσω το μολύβι, δώσε μου το σε παρακαλώ”. Σε τέτοιου είδους εντολές, προσπαθήστε να δώσετε την εξήγηση πριν δώσετε την ίδια την εντολή (στην ίδια πρόταση).




ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η Συμπεριφορά του παιδιού και η εφαρμογή της πειθαρχίας - Μέρος ΙΙ

$
0
0


ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
ΠΑΙΔΙΟΥ


Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Για να μπορέσουν να εφαρμοσθούν οι κανόνες και οι πρακτικές της πειθαρχίας είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται οι δύο βασικές ψυχικές ανάγκες του παιδιού δηλαδή τονα αισθάνονται οτι τα αγαπούν και το να αισθάνονται ικανά (να κάνουν πράγματα, να ανταποκριθούν σε καταστάσεις). Για να καλυφθεί η πρώτη ανάγκη, το παιδί θα πρέπει να ζει με τους γονείς μιά σταθερή σχέση όπου ξέρει οτι αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι και όπου ο γονιός προσπαθεί καθημερινά να “μάθει” το παιδί. Ο γονιός “μαθαίνει” το παιδί του παρατηρώντας συνεχώς τις δραστηριότητές του και τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, μιλώντας του και ακούγοντάς το. Το σημαντικότερο από όλα είναι η διαμόρφωση μίας σχέσης όπου το παιδί θέλει ο γονιός να είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα τα περισσότερα παιδιά μπορεί να εγκαταλείψουν κάποιες διεκδικήσεις μόνο και μόνο για να γευθούν την ικανοποίηση να δουν τον πατέρα ή τη μητέρα να δείχνουν ευτυχισμένοι με την παρουσία τους.


Β. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ
I. Αφιερώστε του την προσοχή σας
Αφιερώνοντας την προσοχή σας δείχνετε στο παιδί από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του το πόσο σημαντικό είναι αυτό για σας. Για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν αρνητική συμπεριφορά. Αν ο γονιός περιμένει κάθε φορά να αντιδράσει όταν εμφανισθεί αυτή η αρνητική συμπεριφορά, το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί όλο και πιο αρνητικές συμπεριφορές για να τραβήξει την προσοχή. Είναι προτιμότερο να δώσουμε άμεσα προσοχή στο παιδί. Ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας οτι αναζητούν την προσοχή μας κάθε λίγα λεπτά. Όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να απαντήσουμε με ένα βλέμμα προς το παιδί, ίσως ένα σύντομο άγγιγμα και ένα μικρό σχόλιο σχετικά με αυτό που κάνει το παιδί τη συγκεκριμένη στιγμή. Ένας άλλος τρόπος να αφιερώσουμε προσοχή στο παιδί είναι μέσω του ειδικού χρόνου (special time). Για το παιδί, ο χρόνος που ο γονιός “ξοδεύει” αποκλειστικά μαζί του (δηλαδή χωρίς τα άλλα μέλη της οικογένειας) είναι είναι μία τρανή απόδειξη αγάπης προς την πλευρά του, ιδίως όταν ο γονιός δεν προσπαθεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου να κατευθύνει την κοινή δραστηριότητα ή να κρίνει τη συμπεριφορά και τις πράξεις του παιδιού.

Ο τρόπος ο οποίος θα πρέπει να προσφέρεται στο παιδί ο “ειδικός χρόνος” είναι ο εξής:
  • θα πρέπει να προσφέρεται ανεξαιρέτως κάθε μέρα ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά (καλή ή κακή) του παιδιού. Δεν πρέπει να αποφύγουμε να αφιερώσουμε αυτόν το χρόνο στο παιδί με την υπόσχεση οτι τη επόμενη μέρα θα του αφιερώσουμε διπλάσιο χρόνο.
  • να χαρακτηρίζεται από το γονιό ως “ειδικός χρόνος” (ή με όποιο άλλο τρόπο αυτός θέλει) έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει οτι του προσφέρθηκε.
  • να είναι περιορισμένης και σύντομης σχετικά διάρκειας, 10-15 λεπτά. Μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορεί να κάνουν το γονιό ή/και το παιδί να βαρεθούν, ή το γονιό να αποφύγει να τον προσφέρει στο παιδί λόγω κούρασης ή έλλειψης χρόνου.
  •  ο γονιός αποφασίζει πότε θα δοθεί αυτός ο χρόνος.
  •  Δε χρειάζεται να είναι την ίδια ώρα κάθε μέρα. 
  • να αφήσουμε στο παιδί να αποφασίσει (έως κάποιο λογικό όριο) ποιά θα είναι η δραστηριότητα. 
  • Ο γονιός θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει να επιβάλλει τον έλεγχο της δραστηριότητας
  • Ο ειδικός χρόνος δεν είναι κατάλληλος για εκπαίδευση ή διόρθωση συμπεριφορών.
  • Προτιμήστε μία ενεργή δραστηριότητα και όχι μία παθητική (πχ να δείτε μαζί τηλεόραση)
  • Το διάστημα να είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο παιδί χωρίς διακοπές από τηλέφωνα, αδέλφια ή άλλα μέλη της οικογένειας.


II. Μην είστε υπερβολικά αυστηροί.
Μικροτσακωμοί με τα αδέλφια, χαζολόγημα κατά τη διάρκεια των γευμάτων και άλλες μικροσκανταλιές, καλό είναι να αγνοούνται γιατί διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τραβήξουν την προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο επίσης τα παιδιά δε θα αισθανθούν οτι τα κριτικάρουμε ασταμάτητα.
Σε περίπτωση τσακωμού μεταξύ αδελφών το σωστότερο είναι να απαντήσουμε προοδευτικά
δηλαδή:
 1) αγνοώντας τα, 
2) επεμβαίνοντας απλά περιγράφοντας την κατάσταση που παρατηρούμε και εκφράζοντας την πεποίθηση οτι μόνα τους θα βρούν τη λύση στη διένεξη,
3) επεμβαίνοντας, περιγράφοντας την κατάσταση και χωρίζοντας τα παιδιά ή αφαιρώντας τους το αντικείμενο της διένεξης (πχ ηλεκτρονικό παιχνίδι),
 4) επεμβαίνωντας, ακούγοντας τις απόψεις κάθε παιδιού και επιβάλλοντας στη συνέχεια τη σχετική τιμωρία στο καθένα.


III. Κάντε το παιδί να αισθανθεί οτι το βλέπετε πάντα με θετικό βλέμμα.
Ο τρόπος με τον οποίο οι ενήλικες μιλούν στο παιδί είναι ιδιαίτερο σημαντικός στην προσπάθεια να αισθανθεί το παιδί την αγάπη τους. Υπάρχουν ορισμένες αρχές για τον τρόπο επικοινωνίας με το παιδί έτσι ώστε αυτό να νοιώθει οτι το βλέπουμε πάντα με θετικό βλέμμα. Χαρακτηρίστε τη συμπεριφορά, όχι το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να χαρακτηρίζουμε απευθείας το παιδί (θετικά ή αρνητικά). Δεν υπάρχουν “κακά” παιδιά, παρά μόνο “κακές” συμπεριφορές. Όταν μεταφέρετε στο παιδί την άποψη σας για κάποια συμπεριφορά του προσπαθήστε να ξεκινήστε την πρότασή σας με το “εγώ” ή το “εμένα” και όχι με αφορισμούς,πχ η σωστή αντίδραση σε ένα παιδί που φωνάζει χωρίς λόγο είναι να πούμε “(εμένα) δε μου αρέσει που φωνάζεις, πονάνε τα αυτιά μου” και όχι να πούμε “σταμάτα, είσαι φωνακλάς”. 
Ο απευθείας χαρακτηρισμός ενός παιδιού ώς “χαζός”, “ηλίθιος” ή “κακός”, είναι προσβλητικός και αρνητικός για το ηθικό του, ενώ το παιδί μπορεί να το εκλάβει ώς μια μόνιμη κατάσταση που δεν έχει περιθώρια αλλαγής ή βελτίωσης. Ακόμα όμως και οι θετικοί χαρακτηρισμοί δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς μέτρο. Όταν λέμε συνέχεια σε ένα παιδί το πόσο καλό είναι, ακόμα και το ίδιο γνωρίζει οτι αυτό δεν είναι πάντα πραγματικό και το γεγονός αυτό βάζει τους γονείς υπό αμφισβήτηση.Κάτι τέτοιο μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε μια προσπάθεια να αποδείξουν οτι ο γονιός κάνει λάθος δείχνοντας την άσχημη πλευρά τους ή ακόμα σε μια προσπάθεια να “τεστάρουν¨αν οι γονείς τους τούς αποδέχονται ακόμα και αν είναι “κακοί¨.
 Δώστε συγκεκριμένη και όχι αφηρημένη αναφορά. Τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα αυτά της προσχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη να δέχονται αναφορά για τις πράξεις τους πολύ συχνά, ακόμα και κάθε 5 λεπτά. Δώστε απλές και συγκεκριμένες αναφορές για τις πράξεις τους. Θυμηθείτε οτι καλό είναι οι προτάσεις να ξεκινούν με το “εγώ” ή το “εμένα”. Για παράδειγμα “Μου αρέσει αυτό το μαζεμένο δωμάτιο. Βλέπω οτι μάζεψες όλα τα παιχνίδια και τα βιβλία σου”. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις του τύπου “δε μαζεύεις ποτέ τα παιχνίδια σου όταν στο ζητάω”. Αν του πούμε οτι ποτέ δε μαζεύει δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά να επιβεβαιώσει αυτήν την εντύπωση συνεχίζοντας ποτέ να μη μαζεύει. Με το να είμαστε συγκεκριμένοι στις αναφορές μας αποφεύγουμε επίσης τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά ή με τον ευατό του (του παιδιού) σε άλλες χρονικές στιγμές. Δε θα πρέπει να περιμένουμε πάντα από το παιδί να μαζεύει το δωμάτιό του. Με το να του πούμε οτι σήμερα δεν έκανε τίποτα ενώ άλλες μέρες το μάζεψε κανονικά μπορεί να το κάνουμε να πιστέψει οτι δεν προσπαθεί αρκετά. Κάτι τέτοιο ρίχνει το ηθικό και μπορεί να λειτουργήσει ώς αρνητικό κίνητρο.


IV. Προσοχή στο συναισθηματικό τόνο της ομιλίας μας.
Ο συναισθηματικός τόνος της ομιλίας του γονιού θα πρέπει να είναι συμβατός με το περιεχόμενο του μηνύματός που θέλει να μεταφέρει στο παιδί. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να του επιφέρει σύγχυση αντί να του μεταφέρει το ουσιαστικό νόημα.Αν πχ ένα παιδί χτυπήσει με δύναμη την αδελφή του στο κεφάλι με ένα σφυρί και ο γονιός αντιδράσει μαλθακά λέγοντάς του “Σε παρακαλώ Ανδρέα, να είσαι τρυφερός με τη Μαρία” ο Ανδρέας δε θα καταλάβει το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που μόλις έκανε και γι’αυτό το λόγο μπορεί να το ξανακάνει. Από την άλλη πλευρά επίσης, αν ο γονιός δείξει περισσότερο ενθουσιασμένος με μια καλή συμπεριφορά από οτι πραγματικά θα έπρεπε, κινδυνεύει να μη γίνει πιστευτός από το παιδί.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα επιλογής στη σειρά και το χρόνο των δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού θα πρέπει να ακολουθούν τους γονείς τους. Ως δείγμα σεβασμού απέναντι στην προσωπικότητά τους (και ας είναι μικροί) είναι σωστό να τους δίνεται μια προειδοποίηση πριν την αλλαγή κάποιας δραστηριότητάς τους. Ο γονιός θα πρέπει να παρατηρήσει σε πιο στάδιο βρίσκεται κάποια δραστηριότητα του παιδιού, να περιμένει μια μικρή παύση αυτής της δραστηριότητας (πχ παιχνίδι) και τότε να εξηγήσει στο παιδί τι και πότε θα συμβεί στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο οι μεταβάσεις θα γίνονται με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να περιμένουμε να εξαφανίσουμε πάντως τις αντιδράσεις από τη μεριά του παιδιού.


V. Πείτε του ευχαριστώ
Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του παιδιού μας, του υπενθυμίζουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό (το παιδί) για μας. Είναι ένας πολύ απλός αλλά ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος να το κάνουμε να αισθανθεί την αγάπη και την αναγνώρισή μας, ιδίως όταν αφορά μικρές καθημερινές πράξεις τις οποίες πολλές φορές θεωρούμε ως δεδομένες. Μαθαίνει επίσης στο παιδί τη θετική επίδραση που μπορούν να έχουν οι πράξεις του στο γύρω κόσμο. Ένας χρήσιμος τρόπος να πείτε ευχαριστώ είναι: Σε ευχαριστώ για ... (την πράξη που μόλις έκανε), με κάνει να αισθάνομαι ... (πως αισθάνεσθε), πχ “σε ευχαριστώ που με βοήθησες να ταίσω το σκύλο, με κάνει να αισθάνομαι οτι θέλεις να φανείς χρήσιμος”.


VI. Απολογίες
Με το να απολογηθούμε στο παιδί μας για κάποια πράξη μας του δείχνουμε οτι τα αισθήματα του μετρούν για μας. Του διδάσκει την ταπεινότητα και το οτι δεν πρέπει να είμαστε ισχυρογνώμονες και εγωιστές αλλά μπορούμε να αλλάξουμε άποψη και στάση. Επίσης τους δίνει τη δυνατότητα να συγχωρήσουν κάποιον (στη συγκεκριμένη περίπτωση το γονιό) για τις πράξεις τους. Ο γονιός μπορεί να ζητήσει συγνώμη για κάτι που έγινε πριν από αρκετό καιρό έτσι όταν η συναισθηματική φόρτιση θα έχει καταλαγιάσει. Αυτό δείχνει επίσης στο παιδί οτι είναι κάτι που ο γονιός δεν έχει ξεχάσει αλλά έχει από καιρό στο μυαλό του. Πρέπει να επισημανθεί πάντως οτι είναι λάθος να ζητήσουμε συγνώμη στο παιδί ακριβώς αμέσως μετά κάποια τιμωρία που του επιβάλλαμε γιατί αυτό φανερώνει αδυναμία και οτι η τιμωρία επιβλήθηκε υπό την επίρρεια θυμού.



 Γ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ IKANΟ
Για να αισθανθεί το παιδί ικανό να ανταποκριθεί στις καθημερινές καταστάσεις, θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει ποιοί είναι οι κανόνες, πως λειτουργούν τα πράγματα και να έχει τη δυνατότητα να εξασκηθεί στις πραγματικές συνθήκες της καθημερινής ζωής. Το σύστημα πειθαρχίας στο οποίο θα συμπεριληφθεί θα πρέπει να εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα και να είναι αρκετά ευέλικτο έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να προσαρμοσθεί ανάλογα πάντα με τις εξελικτικές ανάγκες και δυνατότητές του.Οι βασικές μέθοδοι ενός τέτοιου συστήματος είναι οι ρουτίνες, η ύπαρξη μοντέλων προς μίμηση, οι προοδευτικές προσδοκίες, η δυνατότητα επιλογής, η ανάληψη διαφορετικών ρόλων, οι ανταμοιβές και οι συνέπειες.Ορισμένα από τα θέματα αυτά έχουν καλυφθεί παραπάνω στο κείμενο.


I. Ρουτίνες
Οι ρουτίνες αφορούν καθημερινές δραστηριότητες όπως τα γεύματα και ο ύπνος. Δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειαςστο παιδί και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε παιδιά δύσκολο ταμπεραμέντο.


II. Μοντέλα προς μίμηση
Οι γονείς οφείλουν να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους.Τα μοντέλα αφορούν όχι μόνο τους “καλούς τρόπους”, αλλά και τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων, τον τρόπο αντιμετώπισης διενέξεων και δύσκολων καταστάσεων, τη συνεργασία κλπ.Τα παιδιά αντιγράφουν με απίστευτη λεπτομέρεια τις συμπεριφορές των γονιών τους. “Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά και από τις λέξεις” και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε στα σοβαρά. Οι νέοι γονείς αισθάνονται άσχημα καμιά φορά ανακαλύπτοντας το πόσες συνήθειες χρειάζεται να αλλάξουν έτσι ώστε να γίνουν σωστά μοντέλα μίμησης για τα παιδιά τους.


III. Οδηγίες χρήσης
Για να μάθει το παιδί το ποιοί είναι οι κανόνες και το πώς γίνονται τα πράγματα, χρειάζονται οδηγίες. Οι οδηγίες θα πρέπει να δίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο με τη μορφή διαδοχικών βημάτων. Θα πρέπει να σέβονται την ανάγκη του παιδιού για ανεξαρτησία και να προσφέρουν τον απαραίτητη υπομονή και χρόνο για εξάσκηση. Οι σωστές οδηγίες στερούνται κριτικής (θετικής ή αρνητικής). Είναι πχ λάθος να πούμε “αν είχες ντυθεί γρηγορότερα δε θα χρειαζόταν να τρέχεις τώρα”. Ξεκάθαρες οδηγίες σημαίνει ποιός θέλει τι, και πότε αυτό να γίνει, για παράδειγμα “Δήμητρα θέλω (=ποιός) να μαζέψεις τα παιχνίδια σου (=τι) πριν το μεσημεριανό (=πότε).


IV. Προοδευτικές προσδοκίες
Όταν το παιδί ολοκληρώσει με μερική ή πλήρη επιτυχία αυτό που του ζητήθηκε, θέλει να ξαναπροσπαθήσει άμεσα ή να περάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αν κάτι τέτοιο δεν του επιτραπεί μπορεί να πιστέψει ότι δεν είναι ικανό να έχει υψηλότερη απόδοση πχ όταν ο γονιός δεν επιτρέπει σε ένα 5χρόνο που ετοιμάζεται το πρωί για να πάει στο σταθμό τίποτε περισσότερο από το να χτενιστεί μόνος του. Στην παραπάνω περίπτωση το παιδί δεν προσπαθεί να κάνει κάτι περισσότερο ενώ ο γονιός δεν του εξηγεί. Από την άλλη μεριά και οι υπερβολικές προσδοκίες από την πλευρά των γονιών μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα ιδίως όταν οι προσδοκίες αυτές οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες από τη μέρια του παιδιού.


V. Επιλογές
Η δυνατότητα της επιλογής οδηγεί στην απόκτηση της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Επίσης σέβεται το παιδί ως ξεχωριστή προσωπικότητα και την ανάγκη του για αυτονομία. Οι επιλογές θα πρέπει να είναι ανάλογες του επιπέδου ωριμότητας του κάθε παιδιού. Τα παιδιά 1-2 ετών μπορούν να επιλέξουν τι φαί θα φάνε ή με ποιό παιχνίδι θα παίξουν. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να επιλέξουν τη σειρά των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν ή ποιο πρόγραμμα θα δουν στην τηλεόραση. Οι γονείς πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα επιλογής όταν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος ή οι κατάλληλες επιλογές (όλες οι επιλογές θα πρέπει να είναι αποδεκτές για το γονιό). Το παιδί αποδέχεται πιο εύκολα τιςοδηγίες όταν παρουσιάζονται μέσα από πολλαπλές επιλογές.


VI. Αλλαγές ρόλων μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Τα παιδιά αναπτύσουν μεγαλύτερη κατανόηση των προβλημάτων άλλων προσώπων όταν τους δίνεται η δυνατότητα να “παίξουν¨ διαφορετικούς ρόλους μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ζουν (σπίτι, σχολείο). Όταν για παράδειγμα τους ζητηθεί να διορθώσουν ένα παιχνίδι που χάλασαν, μαθαίνουν τη σημασία και τη βαρύτητα των πράξεών τους.


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση τμημάτων των παρακάτω άρθρων:

1.Larsen MA, Tentis, E. The art and science of disciplining children. Pediatric Clinics of North America, Volume 50 • Number 4 • August 2003
2.Howard B. Discipline in early childhood. Pediatric Clinics of North America, Volume 38 • Number 6
• December 1991



ΠΗΓΗ : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ & ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I
www.anaptixipaidiou.gr


ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ψυχοκινητική εξέλιξη

$
0
0


Ψυχοκινητική εξέλιξη 
Ορισμός

Ψυχοκινητική εξέλιξη ή ανάπτυξη, είναι η λειτουργική διαφοροποίηση του οργανισμού, κατά την διάρκεια της οποίας αποκτώνται συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού με τους εξωτερικούς παράγοντες (διατροφή, νοσήματα, οικογενειακό οικονομικό­ - κοινωνικό περιβάλλον). 


Γενικά 
 Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν είναι εξελικτική διαδικασία μιας μόνο λειτουργίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα πολλών επιμέρους λειτουργιών, που βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση και επομένως ο  έλεγχος της προϋποθέτει έλεγχο των επιμέρους τομέων της, δηλαδή της αδρής κινητικότητας,της ακοής, της όρασης, των λεπτών χειρισμώνκαι της κοινωνικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, η ανάπτυξη του παιδιού αποτελεί μια δυναμική λειτουργία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διάφορες ηλικίες, γι’ αυτό ο έλεγχος της ανάπτυξης θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο τμηματικά (κατά τομείς) αλλά και περιοδικά (κατά ηλικίες).

Για παράδειγμα ένα βρέφος αναπτύσσεται φυσιολογικά μέχρι 8 μηνών, δεν θα είναι υποχρεωτικά φυσιολογικό και στην ηλικία των 2 χρόνων, γιατί οι λειτουργίες του λόγου και της ομιλίαςδεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί στους 8 μήνες, ώστε να μπορούμε να τις εκτιμήσουμε. 

Οι ηλικίες που έχουν επιλεγεί για τον συστηματικό έλεγχο της ανάπτυξης (επειδή ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες κατακτώνται χαρακτηριστικές δεξιότητες) ονομάζονται «ηλικίες ­κλειδιά», έχουν διεθνώς καθοριστεί και είναι οι ακόλουθες:
 6 εβδομάδες, 1 έτος, 18 μήνες, 2­2,5 χρόνια, 3 χρόνια, 4χρόνια, 5χρόνια.




Βασικές αρχές της ανάπτυξης


1. Η ακεραιότητα και η φυσιολογική ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος .Κατά την διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας παρατηρείται ταχεία εξέλιξη στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, έτσι ώστε το βάρος του εγκεφάλου να τετραπλασιαστεί (από 300 gr κατά την γέννηση φθάνει 1200 gr στο τέλος του 4 έτους). Παράλληλα με την μυελίνωση των νευρικών οδών και την ωρίμανση των φλοιωδών κέντρων, επιτυγχάνεται ο βουλητικός έλεγχος των κινήσεων, εξαφανίζονται τα αρχέγονα νεογνικά αντανακλαστικά και ακολουθεί η κεφαλοουραία (από το κεφάλι προς τα πόδια) κινητική εξέλιξη (στήριξη κεφαλής, κάθισμα, συντονισμός των μυών της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποίηση των χεριών, βάδιση). 

2. Οι βασικοί σταθμοί εξέλιξης (η προσοχή, η στήριξη της κεφαλής, η σύλληψη αντικειμένων, η βάδιση, η στήριξη του κορμού, η αίτηση, η ομιλία, ο έλεγχος των σφιγκτήρων κ.ά.) ακολουθούν μια ορισμένη σειρά και πραγματοποιούνται εντός κάποιων «φυσιολογικών» χρονικών διακυμάνσεων (πίνακας ανάπτυξης κατά Denver). Επομένως η εξέλιξη της ανάπτυξης είναι ίδια για όλα τα παιδιά, αλλά ο ρυθμός της διαφοροποιείται από το ένα παιδί στο άλλο. Για παράδειγμα τα παιδιά πρώτα κάθονται και μετά περπατούν, αλλά η ηλικία στην οποία κάθονται ή περπατούν ποικίλλει σημαντικά.

3.Για την κατάκτηση μιας αναπτυξιακής ικανότητας, εκτός από την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος, σημαντικό ρόλο παίζει και η εξάσκηση, που συνδέεται στενά με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και μεγαλώνει ένα παιδί.Έτσι όταν δεν υπάρχει εξάσκηση, η εμφάνιση μιας δεξιότητας καθυστερεί, ενώ όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία η ίδια δεξιότητα εκδηλώνεται πολύ γρήγορα. 
Για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί θα πρέπει να έχει φυσιολογικό νευρικό σύστημα, να ακούει, να βλέπει και να έχει βρει τον τρόπο να μαθαίνει. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να δέχεται το παιδί συνεχώς εξωτερικά  ερεθίσματα από το περιβάλλον του, που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά.

Επειδή υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο φυσιολογικό ρυθμό της ανάπτυξης είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς το φυσιολογικό από το παθολογικό. Οι διάφορες ικανότητες αναπτύσσονται παράλληλα. Σε φυσιολογικά παιδιά είναι δυνατόν μία ικανότητα να υπολείπεται λίγους μήνες σε σχέση με μία άλλη,  είναι σπάνιο όμως η καθυστέρηση να αφορά όλες τις ικανότητες, οπότε μιλάμε για ψυχοκινητική καθυστέρηση. Πάντως όσο πιο πολύ απέχει ένα παιδί από το μέσο όρο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιάζει κάποια διαταραχή της ανάπτυξής του που οφείλεται σε οργανική, λειτουργική, ή περιβαλλοντική αιτία. Αν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη μιας ικανότητας, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει νευρολογικό πρόβλημα. 

Για να εκτιμήσουμε την ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση αντικειμενικών μεθόδων, δηλαδή η χρησιμοποίηση αναπτυξιακών δοκιμασιών που έχουν κατασκευαστεί μετά από καταγραφή  των δεξιοτήτων «φυσιολογικών» παιδιών στις διάφορες ηλικίες. Με τις αναπτυξιακές δοκιμασίες δίνεται η ευκαιρία στον παιδίατρο να εντοπίσει έγκαιρα τα παιδιά που καθυστερούν να εμφανίσουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους ικανότητες, ώστε να παραπεμφθούν σε ειδικούς γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπισθούν κατάλληλα οι δυσκολίες τους. Η έγκαιρη διάγνωση των αναπτυξιακών διαταραχών στα πρώιμα στάδια της ζωής είναι πολύ σημαντική. Επειδή μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα εύπλαστος, οι ικανότητες που έχουν την έδρα τους σε μια περιοχή που δεν λειτουργεί λόγω βλάβης του νευρικού συστήματος, μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε μια άλλη γειτονική περιοχή του  εγκεφάλου και να μην χαθούν. Για παράδειγμα ένα πρόωρο με εγκεφαλική βλάβη με την κατάλληλη βοήθεια μπορεί να μιλήσει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί μ’ έναν ενήλικα.

Η εκτίμηση της ανάπτυξης ενός παιδιού γίνεται με την χρήση απλών αντικειμένων και παιχνιδιών που τα προσφέρει ο εξεταστής στο παιδί και ή το προτρέπει να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την ηλικία του (π.χ. να κάνει πύργο με δύο κύβους) ή το ρωτάει για την χρησιμότητά τους ή του ζητάει να τα δώσει σε αυτόν ή στην μητέρα του. Για καλύτερη συνεργασία το παιδί  πρέπει να βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία το ενθαρρύνει να δείξει τις ικανότητες του, χωρίς να το βοηθά. Έτσι ελέγχονται η επιδεξιότητα του παιδιού στους λεπτούς χειρισμούς και ταυτόχρονα η ομιλία του, η αντίληψή του και η προσωπικότητά του, ενώ η αδρή κινητικότητα ελέγχεται τελευταία, γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο παιδί και να δυσκολέψει την περαιτέρω συνεργασία του με τον εξεταστή. Τέλος, η μητέρα θα δώσει τις πληροφορίες σχετικά με τις ικανότητες εκείνες που δεν μπορεί να ελεγχθούν κατά την διάρκεια της εξέτασης, όπως η δυνατότητα να τρώει μόνο του, να βάζει ή να βγάζει τα ρούχα του κ.ά. 



Βασικοί σταθμοί της ψυχοκινητικής εξέλιξης





Γέννηση  :
Το κεφάλι κρέμεται προς τα κάτω 

6 εβδομάδων: 
 Κρατάει στιγμιαία το κεφάλι στο ίδιο επίπεδο με το σώμα

12 εβδομάδων :
Στηρίζεται στους αγκώνες, ανυψώνει το κεφάλι προς όλες τις κατευθύνσεις

6 μηνών :
Ρολάρει γρήγορα και ελεγχόμενα

18 μηνών :
Τρέχει πηδώντας, σκαρφαλώνει στο κάθισμα γυρίζει και μετά κάθεται σ’ αυτό. Βαδίζει κουβαλώντας αντικείμενα.



Πρηνής θέση (μπρούμυτα)

Νεογέννητο:
  Το κεφάλι είναι προς στην μία πλευρά, η πύελος (λεκάνη) ψηλά και τα γόνατα προς τα πάνω, κάτω από το επιγάστριο. Αργότερα η πύελος χαμηλώνει και εκτείνονται τα ισχία και τα γόνατα. 

4 εβδομάδων:
  Στιγμιαία ανασηκώνει το πηγούνι του. 

6 εβδομάδων :
Το πηγούνι 45° πάνω από το επίπεδο του κρεβατιού.

3 μηνών :
Ανασηκώνει το πηγούνι, και τους ώμους ψηλότερα από το κρεβάτι, ενώ τα πόδια είναι σε πλήρη έκταση. 

6 μηνών:
  Ανασηκώνει τον θώρακα και το επιγάστριο πάνω από το κρεβάτι. Στηρίζει το βάρος στα χέρια ενώ έχει τους αγκώνες σε έκταση. 
Γυρνάει από την πρηνή (μπρούμυτα) στην ύπτια θέση (ανάσκελα).

7 μηνών :
Γυρνάει από την ύπτια στην πρηνή θέση ­ Μπορεί να στηρίζει βάρος στο ένα χέρι. 

9 μηνών :
Προχωρεί προς τα πίσω (προσπαθεί να μπουσουλίσει) 

11 μηνών:
  Σέρνεται με τα χέρια και τα γόνατα, αρκουδίζει. 

12 μηνών:
  Στηρίζεται με βοήθεια, κάνει τα πρώτα του βήματα

15 μηνών :
Ανεβαίνει σκάλες, γονατίζει χωρίς να στηρίζεται


Καθιστή θέση 
 Νεογέννητο:
  Όταν από ξαπλωμένο το τραβάμε από τα χέρια για να καθίσει, το κεφάλι κρέμεται πίσω. 

4 εβδομάδων :
Στην καθιστή θέση η ράχη είναι κυρτή και στιγμιαία σηκώνει το κεφάλι. 

12 εβδομάδων :
Κάθεται στηριζόμενο με το κεφάλι να τείνει να πέφτει το κεφάλι προς τα εμπρός, αν και πολλές φορές το στηρίζει ψηλά. 

4 μηνών:
  Όταν το τραβούν για να καθίσει το κεφάλι στην αρχή κρέμεται προς τα πίσω. 

5 μηνών:
  Το κεφάλι δεν κρέμεται προς τα πίσω όταν το τραβούν να καθίσει

6 μηνών:
  Κάθεται σε καρέκλα ή καρότσι στηριζόμενο, όταν το έλκουν σηκώνει το κεφάλι του από το κρεβάτι. 

7 μηνών :
Κάθεται στο πάτωμα. 

8 μηνών :
Κάθεται στο πάτωμα στιγμιαία χωρίς στήριγμα.

9 μηνών :
Κάθεται σταθερά στο πάτωμα για 10 λεπτά, σκύβει προς τα μπρος και ανασηκώνεται. 

10 μηνών :
Ανασηκώνεται από την πρηνή και κάθεται. 

12 μηνών :
Γυρνά και σέρνεται στους γλουτούς για να πιάσει ένα αντικείμενο. 

15­-18 μηνών :
Κάθεται σε καρέκλα



Στήριξη και βάδιση 


Νεογέννητο:
  Αντανακλαστικό βάδισης έως τις 2 -­3 εβδομάδες. 

8 βδομάδων:
  Στέκεται υποβασταζόμενο κρατώντας το κεφάλι ψηλά στιγμιαία

6 μηνών :
Κρατά σχεδόν όλο του το βάρος στα πόδια

7 μηνών:
  Αναπηδά με ευχαρίστηση 

9 μηνών:
  Στέκεται κρατώντας τα έπιπλα. Τραβιέται για να σταθεί όρθιο 

11 μηνών:
  Περπατά στηριζόμενο στα έπιπλα 

12 μηνών :
Περπατά (σε όλο το πέλμα) όταν του κρατούν το ένα χέρι

13 μηνών :
Περπατά χωρίς βοήθεια

15 μηνών :
Ανεβαίνει την σκάλα με τα τέσσερα Δεν μπορεί να σταματήσει ξαφνικά ή να στρίψει στις γωνίες όταν περπατά. 

18 μηνών :
Τραβάει παιχνίδι με ρόδες. Αρχίζει να πηδά (με τα δυο πόδια) 

2 χρονών:
  Ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες μόνο του, βάζει και τα δυο πόδια στο κάθε σκαλί, μαζεύει ένα αντικείμενο από το πάτωμα χωρίς να πέσει. Τρέχει, κλωτσάει μπάλα.

2 1/ 2 χρονών :
Πηδάει με τα δυο πόδια. Περπατά στις μύτες των ποδιών 

3 χρονών :
Πηδά από το τελευταίο σκαλοπάτι. Ανεβαίνοντας την σκάλα βάζει ένα πόδι σε κάθε σκαλί. Κάνει ποδήλατο με 3 ρόδες. Περπατά σε ευθεία γραμμή. 

4 χρονών:
  Κατεβαίνοντας βάζει ένα πόδι σε κάθε σκαλί. Χοροπηδάει στο ένα πόδι (κουτσό). 

5 χρονών:
  Χοροπηδάει και στα δυο πόδια ή με το καθένα χωριστά.9 





1ος χρόνος:
 Χρησιμοποιεί πότε δεξί πότε αριστερό χέρι τον 1 ο χρόνο 

18 μηνών:
  Χρησιμοποιεί και τα 2 χέρια

2 χρονών :
Εγκαθίσταται η πλαγίωση (αριστεροχειρία ­ δεξιοχειρία ) αλλά σε μερικά παιδιά εγκαθίσταται αργότερα (4­6 χρονών) 






Νεογέννητο :
Αντανακλαστικό δραγμού τους πρώτους: 2 ­ 3 μήνες

4 εβδομάδων :
Τα χέρια είναι κυρίως κλειστά

8 εβδομάδων:
  Τα χέρια είναι συχνά ανοιχτά, μόνο ελαφρό αντανακλαστικό δραγμού 

12 εβδομάδων :
Καταργείται το αντανακλαστικό δραγμού Παίζει με την κουδουνίστρα όταν του τοποθετηθεί στο χέρι Μοιάζει σα να θέλει να πιάσει ένα αντικείμενο Φέρνει τα χέρια στη μέση θέση ή τα χρησιμοποιεί μαζί για να φτάσει κάτι. 

4 μηνών :
Πάνω στο παιχνίδι τα χέρια του συμπλέκονται Τραβάει ένα ρούχο του πάνω από το κεφάλι Απλώνει, το χέρι του περισσότερο από ότι πρέπει όταν θέλει να φτάσει κάτι10 

5 μηνών:
  Εκούσια σύλληψη αντικειμένου. Βάζει αντικείμενα στο στόμα Χρησιμοποιεί και τα 2 χέρια όταν θέλει να προσεγγίσει αντικείμενα 

6 μηνών :
Μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, χτυπάει παλαμάκια, βάζει αντικείμενα στο στόμα, γρατζουνάει επιφάνειες. Κρατά αντικείμενα με το ένα χέρι, το περιεργάζεται με το άλλο. Μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο στη μέση θέση. Πιάνει με την παλάμη. 

7 μηνών:
  Μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο Χρησιμοποιεί το ένα χέρι Τρώει μόνο του μπισκότο Χτυπά με τις παλάμες το τραπέζι

8 μηνών :
Χρησιμοποιεί τον υπτιασμό για ν’ αφήσει αντικείμενα, πετάει πράγματα (έλεγχος της άφεσης). 

10 μηνών:
  Χρησιμοποιεί τον δείκτη , Σταματάει να φέρνει αντικείμενα στο στόμα

1 έτους :
Ξεφυλλίζει πολλές σελίδες μαζί, μουτζουρώνει με κηρομπογιές. 

18 μηνών : 
Αγκαλιάζει την κούκλα, πετάει τη μπάλα δυνατά. 

2 ετών:
  Χρησιμοποιεί κουτάλι, κλωτσάει τη μπάλα. Κάνει πύργο από 6­7 κύβους Ξεβιδώνει Βάζει τα παπούτσια, κάλτσες κλπ.11 

2,5 ετών:
  Κρατάει το μολύβι στο χέρι αντί στην γροθιά Αρχίζει να ζωγραφίζει

3 ετών :
Περνάει χάντρες, βιδώνει ­ ξεβιδώνει καπάκια, διπλώνει χαρτί, γράφει κύκλο, γράφει κάθετες και οριζόντιες γραμμές, αντιγράφει το Ο, Κάνει πύργο με 9­-10 κύβους, Ντύνεται και ξεντύνεται , Κουμπώνεται εκτός από την πλάτη. 

4 ετών:
  Βάφει σε πλαίσιο, ζωγραφίζει άνθρωπο χωρίς κορμό, γράφει σταυρό. 

5 ετών:
  Κόβει με το ψαλίδι σε ίσια γραμμή, γράφει τετράγωνο, τρίγωνο. 

6 ετών :
Γράφει τ’ όνομά του 



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ 


1 ος μήνας :
Σταματάει να κλαίει όταν το παίρνουν αγκαλιά. 

4 ος μήνας:
 αισθάνεται την ευχαρίστηση και γελάει μ’ αυτήν. 

6 ος μήνας:
Γελά σε γνωστούς και αγνώστους. Πίνει από φλιτζάνι όταν του το κρατούν στο στόμα 

12 μηνών :
Μασάει, τρώει μπισκότο. Καταλαβαίνει μικρές προτάσεις π.χ δώσε μου το…, κάνε αντίο κλπ. Παρακολουθεί την έκφραση των προσώπων, δίνει παιχνίδι όταν του το ζητήσουμε. 

15 μηνών :
Καταφέρνει να χρησιμοποιεί το φλιτζάνι Στριφογυρίζει το κουτάλι στο πιάτο Μπορεί να φάει μόνο του. Βγάζει τα παπούτσια του 18 μηνών Παύει να στριφογυρίζει το κουτάλι στο πιάτο 

2 χρονών:
  Βάζει και βγάζει τα παπούτσια, τις κάλτσες, το παντελόνι. Αρχίζει ν’ αποκτά προτιμήσεις και επιθυμίες, παίζει ευχαρίστως μόνο του, προτιμά όμως να είναι κοντά σε ένα μεγάλο. 

2,5 χρονών:
  Αισθάνεται άγχος όταν αποχωρίζεται από τους γονείς του. 

3 χρονών:
Μπορεί να ντυθεί εκτός από το πίσω κούμπωμα Βάζει τα παπούτσια σε λάθος πόδι. Αισθάνεται εύθικτο στον έπαινο και στη ντροπή, 

5 χρονών :
Μπορεί να δέσει τα κορδόνια του. Συνειδητοποιεί τις ποικίλες διαθέσεις και τις εκφράζει. Μεταβάλλεται η θέση του στην οικογένεια, επιλέγει τους φίλους του.



ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ



ΑΦΗ


6 μηνών :
Διακρίνει αντικείμενα απτικά.

8 μηνών :
Αυξάνεται η αισθητική αντίληψη των πλευρών των δακτύλων 

1 έτους :
Αρχίζει η αναγνώριση των αντικειμένων με τη βοήθεια της αφής. 



1 ος μήνας:
 Βλέπει αντικείμενα όταν είναι στην οπτική του γραμμή. Παρακολουθεί αντικείμενο σε απόσταση 20 ­25 εκ. από τα μάτια του. 

2 ος μήνας :
Μετατοπίζει το βλέμμα του από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Παρακολουθεί οπτικό ερέθισμα οριζόντια, κάθετα και αργότερα διαγώνια. Σταματά να εστιάζει στο περίγραμμα της φιγούρας και αρχίζει να παρατηρεί το περίγραμμα του αντικειμένου. 

6 ος μήνας:
 Βλέπει σαν τον ενήλικα. Παρακολουθεί κινούμενο αντικείμενο με προσοχή. 

7 ος μήνας :
Ψάχνει να βρει το κρυμμένο αντικείμενο μόνο όταν το αντικείμενο του είναι οπτικό ελκυστικό. 

3 χρονών :
Κοιτάει αντικείμενο με βάση το χρώμα τους.

4 χρονών :
Κοιτάει αντικείμενα με βάση τη μορφή τους. 

6 χρονών:
  Ολοκλήρωση της όρασης. 



Νεογέννητο :
Απ’ την 3η μέρα διακρίνει τη φωνή της μητέρας και την ξεχωρίζει από άλλες γυναικείες φωνές. 

1 ος μήνας :
Χαμογελά σε οικεία φωνή, αντιδρά σε ξαφνικούς θορύβους. 

2 ος μηνάς :
Αντιδρά σε δυνατό ήχο (κουδουνίστρα), τρομάζει σε δυνατό θόρυβο.

5 ος μήνας :
Ξεχωρίζει ήχους που παράγονται από οικεία αντικείμενα.

6 ος μήνας :
Ψάχνει να βρει αντικείμενο που κάνει θόρυβο, εντοπίζοντάς το από τον ήχο του.

7 ος μήνας:
 Χτυπάει αντικείμενα για ν’ ακούσει τον ήχο τους. 

1 έτους :
Αναγνωρίζει τ’ όνομά του και γυρίζει όταν το φωνάζουμε. Αντιδρά στη μουσική.15 




3 μηνών:
Του αρέσουν εικόνες χρωματικά αντίθετες. 

6 μηνών :
Χαίρετε με τα παιχνίδια του, τα ξεχνά όμως όταν του πέσουν. 

9 μηνών :
Παίζει πολύ με τα παιχνίδια του αισθητικοκινητικό παιχνίδι με συνδυασμό κίνησης, όρασης και αφής. Πετάει τα παιχνίδια του στο πάτωμα. 

18 μηνών :
Αρχίζει το παιχνίδι των κατασκευών, ενδιαφέρεται για το σκάψιμο. 2 ετών Ενδιαφέρεται για παιχνίδια ρόλων, ενδιαφέρεται για βιβλία με μεγάλες πολύχρωμες εικόνες. 

3 ετών :
Ενδιαφέρεται για μουτζούρωμα σε βιβλία, για κατασκευαστικά και συναρμολογούμενα παιχνίδια. Καταστρέφει συνήθως αυτό που φτιάχνει, του αρέσει ο χορός. Αρχίζει το συμβολικό και μιμητικό παιχνίδι, μιμούμενο τη χρήση αντικειμένων, τη συμπεριφορά ενηλίκων, παιχνίδι με κούκλες. 

4 ετών :
Του αρέσει το κουκλοθέατρο, ενδιαφέρεται για παραμύθι. Ζωγραφίζει με τα δάχτυλα, παίζει με το νερό, τη λάσπη και την άμμο. Κάνει ποδήλατο, ενδιαφέρεται για ομαδικά παιχνίδια, παλεύει με άλλα παιδιά. 

5 ετών :
Καταλαβαίνει ότι τα παιχνίδια έχουν κανόνες και τους σέβεται. 

6 ετών:
  Ενδιαφέρεται για συλλογές αντικειμένων.





ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 



Μου πήραν το γλυκό !!! - Φωτογράφος δίνει γλυκά σε παιδιά, μετά τα παίρνει πίσω και φωτογραφίζει τις αντιδράσεις τους

$
0
0


Έχουμε όλοι ακούσει την έκφραση, "... σα να παίρνεις το γλυκό μέσα από τα χέρια ενός παιδιού", αλλά μάλλον δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί να το κάνουμε, για να δούμε πώς πραγματικά θα είναι.. Η φωτογράφος, Jill Greenberg δεν είχε πρόβλημα να το κάνει για μας, δίνοντας γλυκάκια σε μικρά παιδιά, παίρνοντας τα έπειτα πίσω, και φωτογραφίζοντας τις αντιδράσεις τους. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά προβλέψιμα: σπαρακτικό κλάμα. Η σειρά φωτογραφιών που ονομάζεται "End Times" φαίνεται λίγο σκληρή, και έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις εναντίον της Jill, ενώ άλλοι τις βρίσκουν ξεκαρδιστικές.. Νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτή τη σειρά φωτογραφιών είναι ότι η Jill συλλαμβάνει ακατέργαστο το συναίσθημα των παιδιών, το οποίο είναι σίγουρα ένα δύσκολο έργο, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τους ενήλικες. 


































































ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr


Παράλληλη Στήριξη μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014 (εγκύκλιος)

$
0
0

Ενημερωτική εγκύκλιο για την παράλληλη στήριξη μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος αναφέρει τα ακόλουθα.


Α. Παράλληλη στήριξη με εκπαιδευτικό

Για την παροχή Παράλληλης Στήριξης της επόμενης σχολικής χρονιάς 2013-2014 και σε εφαρμογή του νόμου 3699/2008 ( ΦΕΚ 199Α ) ισχύουν τα εξής:
  1. Η αίτηση για έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από το γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2013.
  2. Με την αίτηση του για παροχή παράλληλης στήριξης ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ ( οικείο ΚΕΔΔΥ εννοείται το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης). Αρμόδιο όργανο για την εισήγηση παράλληλης στήριξης είναι αποκλειστικά το ΚΕΔΔΥ. Στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και αν αυτή θα γίνεται σε μόνιμη βάση.
  3. Σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης ή στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΔΔΥ υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο.
  4. Η Διεύθυνση του σχολείου διαβιβάζει( μέσω της αντίστοιχης Διεύθυνσης Εκπ/σης) τις υποβληθείσες αιτήσεις μαζί με βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης κάθε μαθητή στο συγκεκριμένο σχολείο στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τμήμα Γ΄ ( Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι ).
  5. Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Η πράξη έγκρισης παράλληλης στήριξης ισχύει για ένα σχολικό έτος και ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται παραπάνω. Κατ΄ εξαίρεση για τους μαθητές με αυτισμό για τους οποίους έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού η παροχή παράλληλης στήριξης εντός της τελευταίας τριετίας (άρθρο 7 § 4 παρ. γ΄ του νόμου 3699/2008) και εφόσον συναινεί ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή, δεν απαιτείται η υποβολή νέων δικαιολογητικών και η έγκριση της παράλληλης στήριξης ισχύει και για τη σχολική χρονιά 2013-2014. Οι Διευθυντές των σχολείων, στα οποία φοιτούν μαθητές με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη λόγω αυτισμού θα πρέπει αμέσως μετά την εγγραφή του παιδιού στη επόμενη τάξη να καλέσουν τους γονείς να δηλώσουν εγγράφως αν επιθυμούν τη συνέχιση ή την διακοπή της παράλληλης στήριξης.​

Προσοχή στα εξής!

Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2013.

Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές (εμπρόθεσμες είναι οι αιτήσεις, οι οποίες
έχουν στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ, στη βεβαίωση φοίτησης και στην αίτηση του γονέα
ημερομηνία μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2013).

Τις δηλώσεις αυτές οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να στείλουν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής τα στοιχεία των μαθητών, για τους οποίους ανανεώνεται η παράλληλη στήριξη το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2013. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα: 1) o αριθμός πρωτοκόλλου της Εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης και 2) η τάξη που θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2013.

Ιδιαίτερη προσοχή για τα νήπια που εγγράφονται στο Δημοτικό, για τους μαθητές που αποφοιτούν από το Δημοτικό και εγγράφονται στη Α΄ Γυμνασίου, για τους μαθητές που αποφοιτούν από το Γυμνάσιο και εγγράφονται στην Α΄ Λυκείου καθώς και για μαθητές που αλλάζουν περιοχή φοίτησης. Για τους μαθητές, οι οποίοι αλλάζουν βαθμίδα καθώς και για τα νήπια που εγγράφονται στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, απαιτείται Συμπληρωματική Εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.

Για τη σχολική χρονιά 2013-2014 τα ισχύοντα για τις εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης, σε μαθητές με αυτισμό, θα ισχύουν και για τις αιτήσεις παράλληλης στήριξης που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα όρασης, καθώς και σε εκείνες που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα ακοής.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις μαθητών με προβλήματα όρασης και ακοής ανανεώνονται, εφόσον συναινεί εγγράφως ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή. Οι έγγραφες δηλώσεις συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνονται και οι δηλώσεις για τους αυτιστικούς μαθητές και τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. το αργότερο μέχρι και την 30η Ιουνίου 2013 (προσοχή και εδώ να αναγράφεται η τάξη φοίτησης).


B. Παράλληλη στήριξη αυτιστικών μαθητών από Ειδικό Βοηθό

Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 4 εδαφ. γ΄ του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α): « Η παράλληλη στήριξη τωναυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων»

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
  1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ, δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 «...την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ...» ) .
  2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
  3. Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.
  4. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, δεν τίθεται προθεσμία για την έγκριση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και ο Διευθυντής του Σχολείου θα πρέπει να γνωστοποιεί την ύπαρξη του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο φοίτησης του μαθητή.


Προσοχή στο εξής!
Ο ειδικός βοηθός που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή προβλέπεται από το νόμο μόνο για τους αυτιστικούς μαθητές, δεν προβλέπεται για άλλες περιπτώσεις αναπηρίας και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ούτε για τη βοήθεια μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται.

Για τις περιπτώσεις αυτές στήριξη παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό ή Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Γ. Στήριξη σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται

Για τους μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του N. 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α) προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.).
  1. Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η Ιουλίου 2013, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε.Β.Π. προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία.
  2. Με την αίτησή του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕΔΔΥ ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή.
  3. Οι ανωτέρω αιτήσεις καθώς και βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.
  4. Η στήριξη των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται παρέχεται μόνο από ειδικό βοηθητικό προσωπικό που προσλαμβάνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  5. Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης Ε.Β.Π.
  6. Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγησή του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό βοηθό.

Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. εγκρίνεται η παροχή στήριξης σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται για μια σχολική χρονιά.

ΠΗΓΗ : www.noesi.gr 

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 
Viewing all 310 articles
Browse latest View live